X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
גברים רבים במדינה התנגדו מלכתחילה לכניסת נשים למערכת המשפט, ולאחר השתלטות הטליבאן הן איבדו את משרותיהן וחוששות לחייהן דובר הטליבאן טוען: אין להן ממה לפחד
▪  ▪  ▪
מפגינות בקאבול. שני עשורים נמחקו [צילום: אחמד הלבסיז, AP]

כאשר נבילה הייתה שופטת בבית המשפט העליון של אפגניסטן, היא אפשרה לנשים שבעליהן תקפו או חטפו אותן להתגרש מהם. חלקם איימו לרצוח אותם לאחר שישתחררו ממאסרם. כאשר הטליבאן השתלט על המדינה, מאות אסירים שוחררו ובהם כמה מאותם גברים. לאחר מספר ימים היא החלה לקבל איומי רצח מאסירים לשעבר. נבילה עברה למקום מסתור והחלה לחפש דרכים לצאת מן המדינה עם בעלה ושלוש בנותיהם הצעירות. "העתיד קודר בכל מקום, במיוחד לשופטות", אמרה לניו-יורק טיימס.
למעלה מ-200 שופטות נותרו באפגניסטן, ורבות מהן נתונות לאיומים ומתחבאות. אנשי הטליבאן הוציאו את פרטיהן האישיים ממסמכי מערכת המשפט וחשבונות הבנק של חלקן הוקפאו. הבריחה של שופטות ועורכות דין היא אחת הדוגמאות המרובות למהירות בה הטליבאן מוחק את הישגיהן של נשות אפגניסטן משני העשורים האחרונים. הן לא רק איבדו את עבודתן, אלא גם חיות בפחד מתמיד לחייהן ולחיי משפחותיהן. דובר הטליבאן אמר לטיימס, כי לא התקבלה כל החלטה לגבי עתידן של נשים במערכת המשפט וכרגע הן "בהמתנה".
השופטות ועורכות הדין אומרות שבפועל הן פוטרו, משום שמסוכן מדי עבורן להמשיך בעבודתן לנוכח התנגדותו של הטליבאן לכך שנשים ישפטו גברים. לפני השתלטות הטליבאן היו באפגניסטן 270 שופטות במערכת המושחתת והנשלטת בידי גברים. במקומות רבים הוקמו בתי משפט מיוחדים שאוישו בידי שופטות, לצד יחידות משטרה ייעודיות, לטיפול באלימות כלפי נשים. מחקר של האו"ם ב-2008 מצא, כי קרוב ל-90% מן האפגניות סבלו התעללות כלשהי בבתיהן.
שופטות אלו סייעו לבצע רפורמה כלשהי בבתי משפט רבים, במיוחד בערים, והעניקו צדק ליותר נשים וילדות אשר הוכו וסבלו התעללות מידי בעלים וקרובי משפחה אחרים. הן התמודדו מול מערכת המעדיפה את הגברים, בכך שאפשרו לנשים רבות להתגרש במקרים שבעבר אילצו אותן להישאר כלואות בחיי נישואין של התעללות.
"איבדתי את עבודתי וכל משפחתי בסכנה"
בין מי שכיום מתחבאות מצויות שופטות ועורכות דין אשר טיפלו בתביעות נגד גברים בשל אלימות, חטיפות ואונס של נשים וילדות. כעת, רבות מהן נופלות בעצמן קורבן לאלימות. בשיטה, עורכת דין בת 25 שייצגה קורבנות התעללות, אומרת שלא יצאה מביתה בקאבול מאז השתלט הטליבאן על העיר ב-15 באוגוסט. היא מנסה לעזוב את המדינה עם אימה ושני אחיה, שאחד מהם הוא חייל לשעבר. "איבדתי את עבודתי וכעת כל משפחתי בסכנה", היא אומרת.
הטיימס מציין, כי שופטות ועורכות דין היו נתונים לאיומים והתקפות עוד לפני השתלטות הטליבאן. שופטים וקציני משטרה התנגדו לרפורמות במערכת המשפט ולחצו על נשים למשוך תלונות שהגישו. חוק משנת 2009, אשר אמור היה להתמודד עם האלימות נגד נשים, נותר במידה רבה בבחינת אות מתה, כאשר גברים בתוך המערכת חיבלו במימושו.
נשים רבות שנטלו חלק בהתקדמות שכן הושגה, אינן יכולות כעת לצאת מאפגניסטן משום שאין להן תעודות זהות או דרכונים. לפי הבנק העולמי, ליותר ממחצית נשות אפגניסטן אין תעודות זהות, לעומת 6% בלבד מן הגברים. במקרים רבים, גם אם יש להן מסמכי זיהוי – המצב מסתבך משום שבעליהן או ילדיהן אינם רוצים לעזוב את המדינה. אחת ההצעות בהקשר זה היא להחיות את "דרכוני ננסן" משנת 1922, אשר סייעו לפליטים לאחר מלחמת העולם השנייה והמהפכה הרוסית.
כמה עשרות שופטות ועורכות דין הצליחו להימלט. פולין סייעה ל-20 מהן ובני משפחותיהן, ו-24 שופטות פונו ליוון. פריבה הייתה שופטת בעיר מאזאר א-שריף ונמנית על אלו שהגיעו ליוון. היא הרשיעה גברים רבים באלימות כלפי נשותיהם, ועמדה בראש ההרכב שהרשיע שני אנשי טליבאן בפיגוע התאבדות ב-2016 נגד הקונסוליה הגרמנית בעיר. פריבה גם סייעה לאחותה להתגרש מאיש טליבאן איתו נאלצה להתחתן בגיל 17; האחות ושלושת ילדיה ברחו למצרים, אך הבעל-לשעבר עודנו רודף אחריהם.
דובר הטליבאן מכחיש שהשופטות ועורכות הדין מצויות בסכנה, ואומר שהן נכללות בחנינה הכללית שניתנה לכל מי ששירתו את הממשלה הקודמת. "לכל מי שחי במחבוא, אנחנו אומרים שהם צריכים להרגיש חופשיים, אנחנו לא רוצים לעשות לכם דבר. זוהי ארצם והם יכולים לחיות בחופשיות ובקלות", הוסיף.

תאריך:  24/10/21   |   עודכן:  24/10/21
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמה באפגניסטן
פנינה שרביט-ברוך, אורי בארי
התובע החדש של בית הדין הבינלאומי בהאג חידש את החקירה בנוגע לפשעי מלחמה באפגניסטן - אך למעשה נמנע מחקירת הטענות המיוחסות לכוחות האמריקניים    על שולחנו של התובע מונחת גם חקירה אפשרית נגד ישראל, והחלטתו בנושא אפגניסטן יכולה להתפרש לשתי פנים בנוגע אליה
איתמר לוין
אגלנד מזהיר בוושינגטון פוסט מפני קריסה כלכלית מוחלטת של המדינה בשל העיצומים הבינלאומיים, אשר תוביל לאסון הומניטרי שיעלה בחייהם של מיליוני בני אדם
שאול ברטל
צהלות השמחה הפלשתיניות על "ניצחון המוג’אהידין האפגנים על הצלבנים האמריקנים" יוצרות רושם שלטעמם נמצא המודל המנצח לחיסול "הכיבוש הציוני". ואולם המראות הנשקפים מלבנון המתפוררת, מרצועת עזה מוכת העוני והאבטלה, ומאפגניסטן תחת שלטון הטליבאן אינם מצביעים על הצלחת המודל האיסלאמי. מה שנחוץ לפלשתינים אינו מודל חדש של "מאבק מזוין" אלא השלמה עם קיומה של ישראל, תוך חתירה להסדר בר-קיימא שיבטיח ביטחון, שגשוג וכיבוד זכויות הדדי
איתמר לוין
Foreign Affairs מנתח: הטליבאן ואל-קאעידה שומרים על יחסים קרובים, אך השליטים החדשים מרסנים את הטרוריסטים כדי שלא לפגוע במאמציהם לזכות בהכרה בינלאומית    דאעש טוען שהטליבאן פועל בשיתוף פעולה עם ארה"ב, אך יתקשה להרחיב את התמיכה בו    סכנת הטרור מאפגניסטן עודנה קיימת, אם כי שני הארגונים יתקשו לממש אותה
עידן יוסף
אחרי מאמצי שכנוע, זבולון סימן טוב החליט להימלט למדינה שכנה וצפוי להגיע בהמשך לארצות הברית, אך לפי שעה לא לישראל    מבצע הוצאתו מומן בידי רב חרדי מניו-יורק ואיתו חולצו כ-30 נשים וילדים אפגנים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il