בית המשפט העליון של ארה"ב ביטל (יום ה', 13.1.22) את תוכניתו של הנשיא ג'ו ביידן לחייב עובדים במגזר הפרטי להתחסן נגד הקורונה או לעטות מסיכות ולהיבדק מדי שבוע, בקובעו שאין לנשיא סמכות חוקית לעשות זאת בלא אישור הקונגרס. בית המשפט אישר להטיל מגבלות אלו על עובדי רפואה במוסדות המקבלים תקציב מביטוחי הבריאות הפדרליים מדיקאייד ומדיקר.
מדובר במכה קשה למאמציו של ביידן להיאבק בקורונה, אם כי היא הייתה צפויה לנוכח הרוב של שישה שופטים שמרנים מול שלושה שופטים ליברלים. בתי משפט בערכאות נמוכות יותר נחלקו בדעותיהם בנוגע להוראות הנוגעות למגזר הפרטי, אשר העניקו פטור לעובדים במוסדות דתיים ולמי שאינם באים במגע קרוב עם אנשים אחרים במהלך עבודתם. חלק מן הצעדים עמדו להיכנס לתוקף בשבוע הבא, וחלקם - בחודש הבא.
ששת השופטים השמרנים - הנשיא ג'ון רוברטס והשופטים קלרנס תומס, סמואל אליטו, ניל גורסוץ, ברט קוואנו ואיימי קוני-בארט (שלושת האחרונים מונו בידי דונלד טראמפ) - פסלו את הצעדים במגזר העסקי. שלושת השופטים הליברלים - סטיבן ברייר, אלנה קגן וסוניה סוטומאיור - תמכו בה בדעת מיעוט. הצעדים הנוגעים לעובדי הרפואה אושרו ברוב של חמישה מול ארבעה, כאשר את הרוב יוצרים שלושת השופטים הליברלים יחד עם רוברטס וקוואנו.
מינהל הבטיחות והבריאות בעבודה, זרוע של משרד העבודה, פרסם את התקנות בחודש נובמבר והעריך שהן יחולו על 84 מיליון עובדים. להערכת הממשל, הן היו גורמות ל-22 מיליון איש להתחסן ומונעות 250,000 מקרי אשפוז. שיעור ההתחסנות בארה"ב עומד על 74% שקיבלו לפחות שתי מנות ו-62% שקיבלו רק מנה אחת, כאשר בין מצביעי הרפובליקנים - השיעור נמוך משמעותית. התקנות בנוגע למגזר הרפואי יחולו על 17 מיליון עובדים, והממשל טוען שהן יצילו מדי חודש את חייהם של מאות ואולי אלפי בני אדם.
בית המשפט העליון דחה בצורה שיטתית עתירות נגד חובות התחסנות שהטילו מדינות, אך הגיע למסקנה שלממשל הפדרלי אין סמכות להטיל חובה דומה במישור הלאומי. הרוב המכריע של ענייני הבריאות אכן מסורים למדינות ואף לרשויות המקומיות, והממשל לא יכול היה להטיל אפילו חובת מסיכות. מיד עם כניסתו לתפקיד הורה ביידן לעטות מסיכות במתקנים פדרליים, כמו נמלי הים והאוויר ומשרדי הממשל, ובטיסות שכן הן מצויות בפיקוחו של הממשל.