בבריטניה, צרפת, ספרד ומדינות נוספות באירופה מנסים פוליטיקאים ומומחים לבריאות הציבור גישה חדשה לקורונה: היא הופכת לחלק מחיי היום-יום. הממשלות מנצלות את הרגע בו התחלואה פחות קשה, ובחלק מן המקומות מספר החולים החדשים מתחיל לרדת; הן מורידות את הרגל מהגז של שעת החירום – מדווח ניו-יורק טיימס.
ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ'ז, הכריז בשבוע שעבר שהאזרחים "יצטרכו ללמוד לחיות עם זה כמו עם הרבה נגיפים אחרים" ושהטיפול בקורונה צריך להיות דומה יותר לטיפול בשפעת. שר הבריאות הצרפתי, אוליביה וראן, אמר לאחרונה, כי ייתכן ששיעורי ההידבקות וההתחסנות הגבוהים עשויים לבשר שזהו הגל האחרון.
השינוי התחולל למרות שארגון הבריאות העולמי הזהיר בשבוע שעבר מפני התייחסות לקורונה כמו אל שפעת עונתית, באומרו שמוקדם מכדי לקבוע זאת. גל האומיקרון ממשיך לשטוף את היבשת ורוב תושבי העולם אינם מחוסנים – מה שמותיר בעינה את הסכנה של התפתחות זנים נוספים. ועדיין, תומכי גישת "ללמוד לחיות עם זה" מציינים שהגל הנוכחי שונה מקודמיו בכמה מובנים חשובים, כולל שיעור התחסנות גבוה באירופה (במיוחד במערב היבשת) ושיעור אשפוז נמוך.
רק איטליה החמירה את המגבלות
גישה זו בולטת בשינויי המדיניות ב
בריטניה, שממשלתה נטשה את גישת "לוחמה כוללת" עליה המליצה מערכת הבריאות רק בחודש שעבר. השינויים כוללים בידוד קצר יותר וביטול דרישת הבדיקות מן הנכנסים למדינה. יש כמה סימנים לכך שבריטניה עומדת בפני נקודת מפנה: מספר המקרים החדשים שלשום (14.1.22) היה קצת פחות מ-100,000 – צניחה של 45% לעומת השבוע הקודם. אחת הדאגות הגדולות ביותר באנגליה הייתה הלחץ שיפעילו שיעורי ההידבקות על מערכת הבריאות, אבל החשש שמא בתי החולים יוצפו בחולים הולך ומתפוגג.
ב
ספרד תופעל מערכת בקרה חדשה כאשר מספר המקרים בגל הנוכחי יתחיל לרדת, והממשלה כבר הקלה חלק מן המגבלות. אבל קריאתה להתייחס לקורונה כמו לשפעת ספגה ביקורת מצד חלק מן הרופאים וארגונים של אנשי מקצוע, כמו גם מצד סוכנות התרופות האירופית האומרת שהנגיף עודנו מתנהג כמו מגיפה ולא כמו מחלה.
ב
צרפת ממשיך מספר החולים החדשים לעלות, עם קרוב ל-300,000 ביום בשבוע היוצא – כמעט פי שישה מאשר בחודש שעבר. אבל הנשיא עמנואל מקרון, העומד בפני בחירות בחודש אפריל, פועל להותיר על-כנן מגבלות מינימליות ומתמקד בקריאה לצרפתים להתחסן. ממשלתו דחתה את הטענה לפיה הרימה ידיים במאמץ להקטין את מספר הנדבקים, במיוחד בבתי הספר, שם שבתו מורים רבים בשבוע שעבר במחאה על חוסר הבטיחות בכיתות.
גרמניה מפגרת בכמה שבועות אחרי שכנותיה בהתמודדות עם העלייה בהידבקות, מציין הטיימס. בסוף השבוע הגיע מספרם לשיא של יותר מ-80,000 ביום. אבל מומחים עצמאיים אינם ממליצים לממשלתו הטרייה של אולף שולץ להטיל מגבלות חדשות, למרות שהכל מסכימים שמספר המקרים ימשיך לעלות.
גם
איטליה רושמת שיעורי הידבקות מן הגבוהים בשנתיים של הקורונה. בניגוד למדינות אחרות באירופה, היא החמירה את המגבלות בשבועות האחרונים, כולל חובת התחסנות לבני 50 ומעלה ודרישה לתו ירוק כתנאי לשימוש בתחבורה הציבורית. לדברי משרד הבריאות המקומי, המדינה עודנה ב"שלב רגיש" והעלייה במספר הנדבקים מפעילה לחץ על היחידות לטיפול נמרץ. מדענים איטלקים מסכימים, שמוקדם לומר שהמגיפה הפכה למחלה.
זהירות דומה שוררת בקרב מומחי בריאות רבים באירופה. חלקם פרסמו בשבוע שעבר ב-British Medical Journal קריאה להידוק שיתוף הפעולה בהתמודדות עם המגיפה. לטענתם, קיים עדיין צורך דחוף להפחית את מספר ההידבקויות, כדי למנוע את הצפת מערכות הבריאות וכדי להגן על חיי הציבור והמשקים. "אפילו על-פי התחזיות האופטימיות ביותר, עלולות להיות השלכות הרסניות אם האומיקרון יוכל להתפשט בחופשיות".