נשיא צרפת, עמנואל מקרון, כבש את הכותרות בתחילת החודש כאשר הכריז שהוא רוצה "לשגע" את הבלתי-מחוסנים. 5 המיליונים הללו לא יוכלו בקרוב להיכנס למסעדות, תיאטראות, רכבות למרחקים ארוכים ועוד. הם עוד בני מזל, מעיר אקונומיסט, כי איטליה, יוון וצ'כיה העבירו או עומדות להעביר חוקים המחייבים התחסנות לזקנים. גרמניה ואוסטריה רוצות שהוא יהיה חובה לכל הבוגרים.
הפיכת הרצון לחוק עשויה להיות בעייתית. אוסטריה מתכננת לחייב חיסון לכל בני 18 ומעלה – 7.4 מיליון בני אדם – החל ב-1 בפברואר, בתנאי שהפרלמנט יאשר זאת. מי שלא יתחסן עד 15 במארס צפוי לקנס של 600 אירו, והקנסות יועלו מדי רבעון. אבל הסוכנות הממונה על רישום המתחסנים אומרת שלא תהיה מוכנה עד אפריל. בגרמניה אין כרגע מרשם בכלל; הקמתו תימשך חודשים ועלולה להיתקל בבעיות של חוקי הגנת המידע. גם האכיפה עלולה להיות בעייתית: באוסטריה מובע החשש שהמערכת המשפטית תוצף בערעורים על הקנסות.
בעיה שנייה היא אפידמיולוגית. החוקים בשתי המדינות גובשו בעידן זן הדלתא, אבל מה יקרה אם האומיקרון יצריך זריקת דחף? חלק מן המומחים טוענים שהאומיקרון הוא סיבה מצוינת לקדם את חובת ההתחסנות. אחרים חולקים וסבורים שהזן הנוכחי מחייב לעצור ולחשוב מחדש, בנימוק שהוא צפוי להביא לחסינות עדר.
בלתי מחוסנים תופסים מיטות בהיקף בלתי פרופורציונלי במחלקות לטיפול נמרץ ומפיצים במידה רחבה יותר את הנגיף. הורדת מספרם נמצאת בעדיפות בכל מקום. אבל אפילו התומכים בחובת התחסנות, מקבלים שזוהי הודאה בכישלון – מציין אקונומיסט. גרמניה ואוסטריה נמצאות קרוב לתחתית הרשימה של ההתחסנות במערב אירופה, עם פחות מ-30% מבני 12 ומעלה המחוסנים בצורה מלאה. הזקנים מהווים שיעור ניכר יחסית מאוכלוסיית השתיים, מה שמגביר עוד יותר את הסיכון.
איש אינו יודע אם חובת ההתחסנות תעבוד. סקר באוסטריה מצא, כי שני שלישים מבין מיליון המבוגרים הלא-מחוסנים הם מתנגדי חיסונים עקביים והחובה לא תשנה את דעתם. אבל סקרים עלולים להטעות. לפני תחילת ההתחסנות, הם הצביעו על צרפת כאחת המדינות בעלות שיעור הספקנים הגבוה ביותר – אבל בפועל ה"נדנודים", כולל של מקרון, הביאו לשיעור התחסנות גבוה. הסגר ללא-מחוסנים בלבד שהטילה אוסטריה לא השפיע על שיעור ההתחסנות, אולי משום שהוא כמעט ואינו נאכף.
מדינות אחרות עוקבות
חשש נוסף הוא מהתגובה לחובת ההתחסנות. רוב הגרמנים תומכים בהטלת החובה, אולי מחשש שמא התפרצות בקרב הלא-מחוסנים תוביל לסגר נוסף. אבל בעוד הטלת חובה עשויה לשכנע חלק מן המתנגדים הנוכחיים, היא גם עלולה להגביר את ההתנגדות של אחרים ולהוביל להפגנות – כמו אלו שכבר משכו אנשי ימין קיצוני והפכו לאלימות.
בתי המשפט החוקתיים צפויים להתייחס בשלילה לחובת התחסנות, כל עוד לא נוסו כל הדרכים האחרות. בגרמניה הולכים ומורחקים הלא-מחוסנים מחיי הציבור, אבל יש הסבורים שצריך להגביר את ההסברה בקהילות ובמיוחד בקרב קבוצות מיעוט; סתם לחיצה על כפתור, בדמות הטלת חובה, לא תפתור לבדה את הבעיה – הם טוענים.
לא ברור כיצד הדברים יתפתחו שתי המדינות. ממשלתו הגרמנית של אולף שולץ מותירה את המלאכה בידי הבונדסטג, אשר יקיים בהמשך החודש דיון האמור להוביל ליצירת הצעת חוק; הסיעות הבטיחו שלא יכפו בהצבעה משמעת כלשהי על חבריהן. ההערכה היא שתהיה חובת התחסנות, אם כי לא בהכרח לכל המבוגרים ולא בהכרח כבר ב-1 במארס. באוסטריה עדיין נדונים ההיבטים הטכניים, ויש התוהים האם התוצאה תהיה "פתרון אוסטרי" – פשרה מלאת חורים. מדינות אחרות השוקלות חובת התחסנות עוקבות מקרוב אחרי המתרחש בשתי המדינות דוברות הגרמנית.