X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
פרשנים המצוטטים בוושינגטון פוסט מצביעים על פעולות אפשריות אחרות: הגברה הדרגתית של הלחץ, מהלומה אווירית, פלישה מוגבלת, פרובוקציה בזירה נוספת חלקם גם סבורים שיש לבחון מהי מטרתו האמיתית של פוטין
▪  ▪  ▪
חיילים אוקראינים באימונים ליד קייב [צילום: אפרם לוקצקי, AP]

חיילים, טנקים, טילים וספינות נמצאים בתנועה. כוחות רוסיים, לאט אך בבטחה, מקיפים את אוקראינה משלושה כיוונים. המצב בשטח מלמד שהנשיא ולדימיר פוטין עומד לפתוח במתקפה נרחבת על אוקראינה. בפועל, מנתח וושינגטון פוסט, יש לו אפשרויות רבות מעבר למלחמה כוללת ורבת נפגעים, אשר תסכן את חייליו ואת המשק הרוסי.
אזהרותיו של הנשיא ג'ו ביידן מפני תגובה חריפה של ארה"ב ובעלות בריתה על פלישה רוסית לאוקראינה, הגבירו את תשומת הלב כלפי מה שפרשנים צבאיים מכנים "האזור האפור" שבין מלחמה לבין שלום. מדובר בצעדים המתפרסים בין התערבות בבחירות ומתקפות סייבר לבין התנקשויות והפיכה, המאפשרים את קביעת גורלה של מדינה אחרת בלא המחיר של מלחמה גלויה. לקרמלין יש היסטוריה ארוכה של פעילות כזאת עוד מזמן המלחמה הקרה, ועד להתערבות בבחירות בארה"ב ב-2016.
אפילו אם פוטין יחליט על מתקפה צבאית, כלל לא ברור האם יבחר במתקפה כוללת לעבר הבירה קייב. מאחר שההגנה האווירית של אוקראינה מוגבלת, קרוב לוודאי שמוסקבה תבטיח שליטה באוויר, וכך תעניק מטרייה לכוחות היבשה שמטרתם תהיה להכריח את הנשיא ולדימיר זלנסקי להיכנע לדרישות הקרמלין.
"רוסיה הותירה לעצמה גמישות רבה", אמר לפוסט דארה מאסיקוט, מומחה לענייני רוסיה. "למשל, הם יכולים להגביר בהדרגה את הלחץ, החל ממתקפות סייבר, הטרדות בקווי התקשורת ועל למתקפה כוללת באוויר, ביבשה ובים". רוסיה יכולה להפחית את הסיכון והאבידות באמצעות הפצצות או ירי ארטילרי ארוך טווח, הוסיף. הכוחות שהציב פוטין ליד הגבול יותירו ברקע את אפשרות הפלישה המלאה, כאזהרה מול התגובה המערבית.
האם המטרה היא אוקראינה או אירופה
חלק מן הפרשנים טוענים, כי למוסקבה אין כוונה לפלוש, אלא היא מעלה את המתח כדי לשכנע את וושינגטון לקבל את דרישתה העיקרית – לא לצרף את אוקראינה לנאט"ו. כך סבור דמיטרי טרנין: "הרעיון שמאחורי מהלכיה של רוסיה איננו לנהל מלחמה נגד אוקראינה אלא להשתמש בהפגנת הכוח הצבאי כדי להביא את ארה"ב לשולחן המו"מ כדי לדון על ענייני ביטחון באירופה, כולל אלו הנוגעים לאוקראינה".
לדעת פיודור לוקיאנוב, מטרתו של הקרמלין היא לעצב מחדש את המאזן הביטחוני באירופה בינה רוסיה לבין נאט"ו ולהרחיק את המוסדות האירופיים-אטלנטיים מקביעת הבסיס הביטחוני ביבשת, "כי מנקודת מבטה של רוסיה – זה לא עובד". מטרה זו שאפתנית מכדי שניתן יהיה להשיג אותה בדיפלומטיה שגרתית, ומכאן הסלמת הלחץ הצבאי. הזירה האוקראינית אינה מספיקה לשם כך, מוסיף לוקיאנוב, ולכן עשויה רוסיה לבצע פרובוקציה בזירה נוספת. פוטין אמר שהוא ינקוט בפעולות "צבאיות-טכניות" אם נאט"ו לא תיענה לדרישותיו. כמה פרשנים סבורים, שזה עשוי לכלול הצבת יותר כלי נשק התקפיים במיקומים בהם יאיימו במישרין על ארה"ב ובעלות בריתה בנאט"ו, מוסיף הפוסט.
רוב לי סבור, כי הסביבות לפעולה צבאית רוסית גבוהה מאשר הסבירות שלא תינקט, בין היתר בשל ריכוז הכוחות חסר התקדים סביב אוקראינה. "עושה רושם שהם העבירו קרוב לאוקראינה יחידות מכל מחוז צבאי, כולל הצי הצפוני. זה מעולם לא קרא", אומר לי. "הם מעבירים ציוד המצוי לא הרחק מגבול קוריאה הצפונית כל הדרך עד בלארוס. הם עושים מיליון דברים בלתי שגרתיים, ולכן אנחנו בזירה בלתי מוכרת". לדבריו, רוסיה רוצה להבטיח שאוקראינה לעולם לא תאיים עליה, והדרך לעשות זאת היא מכה מוחצת שתהרוס את הצבא האוקראיני ולהכריח את זלנסקי להיכנע לדרישות הקרמלין. יש צורך לכל הפחות במהלומה אווירית עזה כדי להשיג זאת מוסיף לי.
רוסיה יכולה גם לנצל את ההזדמנות כדי לתפוס שטח קטן בעל חשיבות אסטרטגית – למשל את החוף לאורך ים אזוב וכך ליצור גשר יבשתי לחצי-האי קרים שרוסיה סיפחה ב-2014. לדברי אנדרו וייס, מטרות נוספות של רוסיה עשויות לכלול את החלפת הממשלה בקייב או לגרום לו לקרוס. גם הוא מצביע על מתקפה אווירית נרחבת כדרך להשיג יעדים אלו בלא להסתכן בכיבוש נרחב. זהו סיכון אמיתי, מוסיף וייס, כי הממשלה האוקראינית נראית חלשה ברגע של סכנה לאומית.

תאריך:  23/01/22   |   עודכן:  23/01/22
+כרושצ'וב, קובה, אוקטובר 1962; פוטין, אוקראינה, ינואר 2022
13:51 23/01/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

משבר הטילים בקובה לפני 60 שנה הסתיים בהסכמה אמריקנית חשאית להוציא טילים שהוצבו זה מכבר בטורקיה, תמורת הוויתור הסובייטי על טילים שלמעשה לא הוצבו בקובה  ▪  האם פוטין מנסה לסחוט כעת ויתורים דומים?

בסיסי הטילים שנחשפו בקובה, 1962 [צילום: AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לפוטין יש אפשרויות רבות מול אוקראינה, לא רק פלישה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
יש דמיון למצב בקובה בזמן קנדי.
משה ג.  |  23/01/22 11:17
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
עידן יוסף
הודעה חריפה של משרד החוץ הרוסי מעידה על כישלון שיחות בלינקן-לברוב: "במקום הצעות לפתרון - קיבלנו עלבונות"    ממשל ביידן העניק משלוח סיוע לראשון לצבא אוקראינה בסך 200 מיליון דולר"    גורמים אמריקנים: בתחילת השבוע יועברו לאוקראינה טילי נ"ט מהמדינות הבלטיות, וציוד צבאי אמריקני נוסף    מנגד, גרמניה מסרבת לאפשר לאסטוניה לספק לאוקראינה נשק מייצור מקומי
איתמר לוין
וושינגטון פוסט מדווח שארה"ב ובעלות בריתה לא ישלחו כוחות לשטח, אלא יתמקדו בעיצומים כלכליים כואבים ובסיוע לוגיסטי לצבא אוקראינה - כולל אספקת נשק וציוד, וסיוע בלוחמת גרילה אם הרוסים יפילו את משטרו של זלנסקי
יאיר נבות
שרי החוץ של רוסיה וארה"ב נועדים לפגישה שקלושים הסיכויים כי תניב פירות    משרד החוץ הרוסי: "הגיעה העת שוושינגטון תבין שמדיניות ההכלה שלה כלפי מוסקבה ובייג'ין איננה מבשרת היבטים חיוביים עבורה"
איציק וולף
משרד האוצר האמריקני הודיע כי הטיל עיצומים כלכליים על ארבעה בכירים בעבר ובהווה בממשל האוקראיני לאחר שהתגלה כי הופעלו על-ידי המודיעין הרוסי לצורך פגיעה בריבונות האוקראינית ולצורך השתלטות על הממשלה האוקראינית ועל התשתיות במדינה
איתמר לוין
אמש השתמע מדבריו של ביידן, כי התגובה תהיה פושרת אם מדובר יהיה ב"חדירה מצומצמת" ולא בפלישה מלאה - אך כעת הוא מבהיר שארה"ב ובעלות בריתה יטילו עיצומים כלכליים כבדים על כל חדירה רוסית לאוקראינה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il