X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
מחפש נקמה על קריסת בריה"מ [צילום: AP]
מטרת פוטין: סילוק ארה"ב מאירופה
פיונה היל, מומחית ביון וביטחון לאומי בכירה לענייני רוסיה, מסבירה בניו-יורק טיימס מהי מטרתו האמיתית של פוטין באוקראינה טוענת שלא ניתן להסתפק בעיצומים אמריקניים, ויש לארגן תגובה בינלאומית נרחבת באמצעות האו"ם

ידענו שזה מגיע. "ג'ורג', אתה צריך להבין שאוקראינה אפילו איננה ארץ. חלק מהשטח שלה הוא מזרח אירופה ורוב השטח ניתן לנו" – אמר הנשיא ולדימיר פוטין לנשיא ג'ורג' בוש הבן בפסגת נאט"ו בבוקרשט באפריל 2008. פוטין היה נזעם: הברית הודיעה זה עתה שאוקראינה וגאורגיה יצטרפו אליה בסופו של דבר. הייתה זו נוסחת פשרה: הבטחה ברורה לצרף אותן, אבל בלי לוח זמנים מוגדר. אנשי המודיעין הזהירו את בוש מכך שפוטין יגיב בצורה צבאית, אך אזהרותיהם לא נשמעו – כותבת בניו-יורק טיימס פיונה היל, שהייתה קצינת מודיעין לענייני רוסיה בממשלי ג'ורג' בוש הבן וברק אובמה ושירתה במועצה לביטחון לאומי בממשל דונלד טראמפ.
באוגוסט 2008 רוסיה פלשה לגאורגיה. אוקראינה קיבל מסר חד וברור ונסוגה למשך כמה שנים מהבקשה להצטרף לנאט"ו. אבל ב-2014 היא רצתה לחתום על הסכם לחברות חלקית באיחוד האירופי, מתוך מחשבה שזוהי דרך בטוחה יותר אל המערב. מוסקבה הגיבה בסיפוח חצי-האי קרים ופתחה במלחמת פרוקסי (באמצעות שליח) בחבל דונבס שבדרום-מזרח אוקראינה. העיצומים המערביים בשני המקרים לא הזיזו לפוטין.
הפעם, מטרתו של פוטין גדולה יותר מאשר מניעת הצטרפותה של אוקראינה לנאט"ו או לכבוש שטח. הוא רוצה לסלק את ארה"ב מאירופה. מעשיו והתזמון שלהם מחושבים היטב. יש לו אובססיה להיסטוריה ולימי שנה; בדצמבר 2021 מלאו 30 שנה לקריסתה של בריה"מ, כאשר רוסיה איבדה את מעמדה הדומיננטי באירופה. פוטין רוצה שארה"ב תרגיש מה שארצו הרגישה אז. הוא מאמין שארה"ב מצויה כעת באותו מצב בו הייתה בריה"מ ערב קריסתה: נחלשת בבית ובנסיגה בחוץ. הוא מאמין שנאט"ו איננה אלא שלוחה של ארה"ב, ולכן וושינגטון היא היעד האמיתי שלו.

הקרמלין מדבר גם על יפן ואמריקה
תמרונים רוסיים בים הבלטי, השבוע [צילום: AP]

בשנות ה-1990 הכריחו ארה"ב ונאט"ו את רוסיה להסיג את כוחותיה ממזרח אירופה, גרמניה והמדינות הבלטיות; פוטין רוצה נקמה. הוא סבור, שארה"ב מצויה במצב מעורער מבחינה פנימית ומסוכסכת עם בעלות בריתה אחרי ארבע השנים ההרסניות של טראמפ, ושהנסיגה מאפגניסטן אותתה על חולשה. לדעת פוטין, אם ילחץ מספיק חזק – הוא יוכל להשיג עם נאט"ו ואירופה עסקה שתמנע את הרחבת הברית מזרחה, ואז יהיה תורה של ארה"ב לעזוב ולקחת איתה את חייליה וטיליה.
אוקראינה היא הן המטרה והן אמצעי הלחץ של רוסיה, ממשיכה היל. בחודשים האחרונים ניצח פוטין את ביידן בשורה של משחקים טקטיים והכניס את ארה"ב למגננה. כעת הוא דורש התחייבות שאוקראינה והמדינות הבלטיות לעולם לא יצטרפו לנאט"ו, שהברית תיסוג מהעמדות שתפסה מאז 1997 ושגם ארה"ב תוציא את כוחותיה משם, כולל הטילים הגרעיניים.
פקידי הקרמלין מעמידים בספק את הלגיטימיות של הנוכחית האמריקנית באירופה, מציבים שאלות לגבי בסיסיה ביפן ועל תפקידה באזור אסיה-פסיפיק. הם אפילו רמזו שרוסיה עשויה להציב טילים על-קוליים בחצר האחורית של ארה"ב – ונצואלה וקובה. פוטין מנהל משברים בצורה בה הוא תמיד יכול לזכות, ללא קשר למה שעושים אחרים. הוא יכול לפלוש לאוקראינה או רק לחבר את השטחים בהם רוסיה כבר שולטת; הוא יכול לעורר בעיות ביפן או להציב טילים באמריקה – בהתאם להתפתחויות באירופה.
פוטין מחזיק את ארה"ב בדיוק היכן שהוא רוצה, קובעת היל. איומיו קבעו את סדר היום בדיונים הביטחוניים באירופה וזכה בתשומת ליבו המלאה של המערב. בניגוד לביידן, פוטין אינו צריך לחשוש מבחירות אמצע הקדנציה או להתמודד עם לחצים מפלגתיים. אין לו בעיה עם תקשורת שלילית וסקרי דעת קהל. הוא יכול לפעול כרצונו. כרגע נראה, כי פוטין יסבך את ארה"ב במשחק טקטי אין-סופי, ינגוס עוד פיסות מאוקראינה וינצל כל קרע אפשרי בנאט"ו ובאיחוד האירופי. ארה"ב צריכה לעצב את תגובתה הדיפלומטית ולהתמודד עם רוסיה על-פי תנאיה שלה ולא על-פי אלו של מוסקבה.

סכנה לתחילת הסוף של הנוכחות האמריקנית
משלוח נשק אמריקני לאוקראינה, השבוע [צילום: AP]

יש לרוסיה דאגות ביטחוניות לגיטימיות, מדגישה היל, ואת סידורי הביטחון באירופה ניתן לרענן אחרי 30 שנה. לוושינגטון ומוסקבה יש הרבה על מה לדון בנושא לנשק קונבנציונלי, נשק גרעיני, סייבר ועוד. אבל פלישה רוסית לאוקראינה ופירוקה מנִשְקהּ אינה יכולה לעמוד כלל על סדר היום. ארה"ב צריכה להראות לפוטין שהוא ייתקל בהתנגדות בינלאומית ושתוקפנותו תעמיד את יחסיה הפוליטיים והכלכליים של רוסיה בסכנה גם הרחק מאירופה.
אוקראינה חברה באו"ם מאז 1991, ומתקפה רוסית נוספת תעמיד בסכנה את כל שיטת האו"ם ותסכן את ההסדרים שהבטיחו את הריבונות של חברותיו מאז מלחמת העולם השנייה. ארה"ב, בעלות בריתה ואוקראינה צריכות להעלות את הסוגיה בפני העצרת הכללית ומועצת הביטחון. גם אם רוסיה תמנע החלטה, עתידה של אוקראינה מצדיק תגובה עולמית.
ביידן הבטיח שרוסיה "תשלם מחיר כבד" אם כוח רוסי כלשהו יחצה את גבול אוקראינה. אם פוטין יפלוש ולא ייענש בידי המערב ויתר הקהילה הבינלאומית, למעט ענישה פיננסית, הוא יקבע תקדים למדינות אחרות. פוטין כבר מביא בחשבון עיצומים אמריקניים נוספים, אבל הוא מניח שחלק מחברות נאט"ו יהססו להשתתף בהם ואילו מדינות אחרות יעלימו עין.
תגובה בינלאומית קולנית ותקיפה, בהובלת האו"ם, ואיום של מדינות מחוץ לאירופה לצנן את יחסיהן עם אירופה, עשויים לגרום לפוטין לעצור. המשחק ארוך הטווח יותר של ארה"ב צריך להיות יצירת חזית אחידה עם בנות בריתה האירופיות וגיוס תמיכה נרחבת יותר. אחרת, הסאגה הנוכחית עלולה לסמן את תחילת הסוף של הנוכחית הצבאית האמריקנית באירופה – מסיימת היל באזהרה חריפה.

תאריך:  28/01/22   |   עודכן:  28/01/22
+רוסיה: לא נפתח במלחמה, כל עוד זה תלוי בנו
13:37 28/01/22  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, התראיין בתחנת רדיו ברוסיה והתייחס למתיחות מול אוקראינה  ▪  "כל עוד זה תלוי בפדרציה הרוסית. לא נפתח במלחמה. אך לא נאפשר התעלמות מהאינטרסים הביטחוניים שלנו"

שר החוץ הרוסי לברוב. "לא נאפשר פגיעה גסה באינטרסים" [צילום: AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מטרת פוטין: סילוק ארה"ב מאירופה
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
מה לא בסדר?
פלג א  |  28/01/22 18:24
2
ניו יורק טיימס הסנילי שב אלינו
באום  |  28/01/22 19:45
3
שטויות בצרורות
מכיר את אירופה  |  29/01/22 19:39
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
איציק וולף
שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, התראיין בתחנת רדיו ברוסיה והתייחס למתיחות מול אוקראינה    "כל עוד זה תלוי בפדרציה הרוסית. לא נפתח במלחמה. אך לא נאפשר התעלמות מהאינטרסים הביטחוניים שלנו"
איציק וולף
נשיא ארצות הברית שוחח בטלפון עם ולדימיר זלינסקי והעריך כי הפלישה הרוסית לשטחה של אוקראינה עלולה להיות מיידית    זלינסקי טען מנגד כי תרחיש הפלישה הרוסית נותר "מסוכן, אך מעורפל"
איציק וולף
שר החוץ הרוסי טוען כי תגובת ארצות הברית ונאט"ו לדרישות הביטחוניות של רוסיה לא מעניקה מענה מספק לדרישה הרוסית העיקרית - להימנע מהרחבת ברית נאט"ו לכיוון מזרח    השאיר פתח צר להמשך המשא-ומתן הדיפלומטי ביחס למשבר באוקראינה
איתמר לוין
מערב אירופה תוכל להסתדר בלי גז רוסי 4.5 חודשים אם יוטל אמברגו בשל מלחמה באוקראינה, אם כי מחירי האנרגיה יעלו משמעותית    בטווח הארוך, פוטין לא יכול למצוא דרך טובה יותר להרוס את עסקיה של גזפרום ביבשת
איציק וולף
ארצות הברית תשקול הטלת עיצומים אישיים על נשיא רוסיה במקרה שבו רוסיה תפלוש לאוקראינה    "אין כוונה להציב כוחות צבאיים של ארצות הברית ושל נאט"ו בשטחה של אוקראינה"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il