X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
רוברט גייטס, שהיה ראש ה-CIA ושר ההגנה, מציג בוושינגטון פוסט משנה סדורה למהפך במדיניות הביטחון הלאומי: חיזוק העוצמה הצבאית והבלתי-צבאית, רפורמה נרחבת בפנטגון והסברה מקיפה לציבור
▪  ▪  ▪
דרוש צבא חזק יותר וגדול יותר [צילום: רומן קוסרוב, AP]

פלישתו של ולדימיר פוטין לאוקראינה סיימה את חופשת 30 השנים של ארה"ב מההיסטוריה. לראשונה מאז מלחמת העולם השנייה, היא ניצבת באירופה ובאסיה בפני יריבים עוצמתיים ותוקפניים השואפים להשתלט על שטחים ולהגדיל את מרחבי ההשפעה שלהם – והכל תוך התגרות בסדר העולמי שעיצבה ארה"ב ואשר שמר על השלום בעולם במשך שבעה עשורים. האתגרים מצד רוסיה וסין התפתחו במשך מספר שנים; הפלישה לאוקראינה היא המקלחת הקרה למדינות הדמוקרטיות כדי שיכירו במציאות החדשה. כך כותב בוושינגטון פוסט רוברט גייטס, ששירת בשמונה ממשלים והיה ראש ה-CIA בשנים 1993-1991 ושר ההגנה בשנים 2011-2006.
שתי המדינות מציבות איומים שונים. האיום מצד רוסיה הוא של מנהיג מגלומני המשוכנע ששליחותו ההיסטורית היא להקים מחדש את האימפריה הרוסית ולשכתב את ההיסטוריה שמאז נפילת בריה"מ. הוא מוכן להשתמש באמצעים האכזריים ביותר כדי להשיג מטרה זו, הן בבית והן בחו"ל. אבל כאשר פוטין יירד מן הבמה, צופה גייטס, רוסיה תהיה שונה.
הצצה לכך ניתנה כאשר דמיטרי מדבדב היה הנשיא (2012-2008): למרות שפוטין היה ראש ממשלתו, הוא דיבר על גיוון הכלכלה הרוסית וחיזוק קשריה עם המערב. מדבדב הסיר רבות מן המגבלות שהטיל פוטין על גופים בלתי-ממשלתיים זרים והשלים עם התערבות המערב בלוב ב-2011. אין זה אומר שפוטין יוחלף בידי איזשהו ליברל-דמוקרט, אבל אולי בידי לאומני שיראה את ההזדמנות לרוסיה חזקה יותר מבחינה כלכלית ופוליטית וחיים טובים יותר לתושביה. אחרי פוטין, רוסיה עשויה להיות פחות מאיימת מבחינת שכנותיה.
סין, לעומת זאת, תהיה אתגר בטווח הארוך. שי ג'ינפינג הנהיג מדיניות מאיימת ותוקפנית בחו"ל לצד דיכוי כבד בבית, ואין סיבה להניח שהמצב ישתנה אחריו או אפילו אחרי יורשיו. לכן, אסטרטגיה אמריקנית חדשה חייבת להכיר בכך שארה"ב ניצבת בטווח הבינוני בפני מאבק עם שתי מעצמות החולקות סמכותנות ועוינות כלפיה. הן מאתגרות אותה לא רק מבחינה צבאית, אלא גם באמצעות מכשירי עוצמה אחרים – סיוע למדינות מתפתחות, תקשורת אסטרטגית, מבצעים סמויים, מבצעי השפעה ולוחמת סייבר.

לחזור לאמצעים שהניבו ניצחון במלחמה הקרה
עוצמה אווירית חיונית באירופה ובאסיה [צילום: AP]

ארה"ב אינה יכולה להמשיך ולהעמיד פנים שעל בטחונה הלאומי להתמקד בסין. אין ספק שהיא תמשיך להוות איום ארוך טווח, אך כפי שניתן לראות באוקראינה – רודן חסר מעצורים ונוטל סיכונים (ברוסיה או במקום אחר) יכול לאתגר בכל רגע את האינטרסים והביטחון של ארה"ב. יש צורך באסטרטגיה חדשה שתתמודד ביעילות עם האויבים באסיה ובאירופה, להם יש יכולת פעולה עולמית. לשם כך יש צורך בשינויים משמעותיים בתפיסת הביטחון הלאומי, אשר ברובה היא מורשת של שלהי שנות ה-1940. אם ארה"ב תוכל להימנע ממלחמה עם סין ורוסיה, העימות עימן ינוהל בשיטות בהן היא ניצחה במלחמה הקרה: דיפלומטיה, סיוע למדינות מתפתחות, תקשורת אסטרטגית, מדע וטכנולוגיה, אידיאולוגיה, לאומיות ועוד.
אמצעי בלתי-צבאי חשוב נוסף, כפי שניתן לראות בימים אלו, הן הבריתות וכוח הפעולה המשותף שהן יוצרות. שניים מגופי הממשל החשובים ביותר בזמן המלחמה הקרה היו סוכנות המידע והסוכנות לסיוע בינלאומי. צריך להמציא אותן מחדש בצורה יצירתית ולהתאים אותן למאבק העולמי הנוכחי.
בה בעת, המלחמה באוקראינה מזכירה את חשיבותה המכרעת של עוצמה צבאית, מדגיש גייטס. ארה"ב זקוקה לצבא גדול יותר ומתקדם יותר בכל זרועותיו, תוך ניצול מלא של טכנולוגיות חדשות כדי להילחם בדרכים חדשות. עוצמה אווירית תהיה חיונית הן באסיה והן באירופה, אך למרות זאת הגיל הממוצע של מטוסי חיל-האוויר הוא 25. יש צורך בצי גדול בהרבה, במיוחד באסיה, כדי להגן על נתיבי הקשר וחופש השיט. צבא היבשה צריך להיות גדול יותר, כדי להרחיב את הנוכחות באירופה לפחות כל עוד פוטין בשלטון.
כל אלו מחייבים רפורמה מרחיקת לכת בפנטגון. הניהול הנוכחי מסכן את ארה"ב. הרגלים ביורוקרטיים ישנים חייבים לפנות את מקומם לגישות חדשות של תגובה מהירה. יש לקצץ בכוח האדם המיותר ולהפנות את הכסף לכוחות המזוינים. גייטס מזכיר, כי כאשר שימש כשר ההגנה, קוצצו בתוך חודשים אחדים עשרות תוכניות ישנות בזבזניות וכושלות, וכך נחסכו 510 מיליארד דולר.

התפקיד של הנשיא וחברי הקונגרס
לשמור על החופש בנתיבי השיט [צילום: AP]

לקונגרס יש תפקיד מרכזי, והמחוקקים משתי המפלגות חייבים להתחיל להתנהג בצורה אחראית יותר בנושאי ביטחון לאומי. על התנגדות ממושכת וחסרת היגיון לעוצמות בלתי צבאיות, כגון סיוע החוץ, לפנות את מקומה להבנת התפקיד החיוני שאמצעים אלו מילאו בעבר וחייבים למלא בעתיד בבטחונה הלאומי של ארה"ב.
בצד הצבאי צריכים בסיסים בלתי נחוצים ומערכות מיושנות לפנות את מקומם להפעלת ציוד חדש ונשק מתקדם. המופקדים על הביטחון צריכים לקבל יותר גמישות תקציבית וארגונית כדי לנצל את היתרונות של טכנולוגיות חדשות. כשלונו המחפיר והמתמשך של הקונגרס לספק את התקציב מיד בתחילת שנת הכספים, המחייב את גורמי הביטחון לעבוד במשך חודשים על בסיס התקציב הקודם, חייב להסתיים.
מלחמתו של פוטין מזכירה שהעולם הוא מקום מסוכן וקטלני, ושארה"ב מצויה בתחרות גלובלית עם שתי מעצמות סמכותניות וחסרות רחמים הנחושות להשיג את מטרותיהן בכל האמצעים. הרשות המחוקקת והרשות המבצעת חייבות להפנים מציאות זו, לנטוש את גישת ה"עסקים כרגיל" ולבצע שינוי אשר יבטיח שארה"ב ובעלות בריתה הדמוקרטיות ינצחו במאבק זה.
על הנשיא והמחוקקים משתי המפלגות לפעול יחדיו כדי להסביר לציבור האמריקני מדוע גורלן של מדינות אחרות, כולל אוקראינה, חשוב לארה"ב. מובן שיש חשיבות להדיפת התוקפנות ולהגנת הדמוקרטיה. אבל האמריקנים צריכים גם להבין בצורה מעשית כיצד אירועים בחו"ל משפיעים על הביטחון בבית ועל ארנקיהם. תפקיד זה מוטל בעיקרו על הנשיא.
גייטס מסכם: מלחמתו של פוטין ותוקפנותו של שי סיימו את העידן שאחרי המלחמה הקרה וזעזעו את הסדר העולמי של 70 השנים האחרונות. ממשלת ארה"ב חייבת להגיב על-ידי שינוי וחיזוק גופי הביטחון הלאומי, פיתוח אסטרטגיה עולמית וסיוע לאזרחיה להבין מדוע אירועים בחו"ל נוגעים להם.

תאריך:  11/03/22   |   עודכן:  11/03/22
+אוקראינה: השמדנו מפקדת השליטה של צבא רוסיה על השיירה לקייב
23:28 11/03/22  |  יואב יצחק

צבא אוקראינה הודיע כי חיל-האוויר שלו הצליח להשמיד את מפקדת השליטה של צבא רוסיה, על השיירה לקייב. מפקדה זו היא השולטת בשיירה שהתפצלה בדרכה להטיל מצור ולכבוד את קייב.

רגע פיצוץ המפקדה
+תת-שר החוץ של ארה"ב: ישראל צריכה להצטרף לסנקציות נגד רוסיה
23:24 11/03/22  |  יואב יצחק

ישראל צריכה להצטרף לסנקציות נגד רוסיה. כך אמרה תת-שר החוץ של ארצות הברית, ויקטוריה נולנד. ״אתם לא רוצים להפוך למקלט האחרון לכסף מלוכלך שמתדלק את המלחמה של פוטין״, ציינה.

נולנד: לא לכסף מלוכלך
+אוקראינה: חוסל גנרל רוסי נוסף, מפקד המחוז הצבאי המזרחי
20:19 11/03/22  |  יואב יצחק

אתרי האינטרנט הרשמיים של אוקראינה מדווחים על הצלחות נוספות בבלימת צבא רוסיה. עשרות טנקים ונגמשים הותקפו ונפגעו - בעיקר על-ידי טילים שסופקו על-ידי המערב. צבא אוקראינה הצליח לחסל גנרל נוסף מצבא רוסיה, את האלוף אנדריי קולסניקוב, מפקד המחוז הצבאי המזרחי.

חוסל גנרל נוסף מצבא רוסיה
+ביידן הזהיר: נרסק את הכלכלה הרוסית אם תתקוף בנשק כימי
19:50 11/03/22  |  יואב יצחק   |   לרשימה המלאה

הנשיא ביידן הכריז יחד עם מדינות ה-G7 על סנקציות חדשות על רוסיה בתגובה על החרפת המתקפות נגד אוקראינה וההכנות שעושה צבא רוסיה לתקוף את אוקראינה בנשק כימי  ▪  לא עוד "מדינה מועדפת" בסחר; איסור יבוא מאכלי ים, יהלומים ואלכוהול  ▪  במקביל הוטל איסור יצוא של מכוניות פאר, שעוני יוקרה ותכשיטים

ביידן. נרסק את הכלכלה הרוסית [צילום: AP]
+אוקראינה: האויב נעצר כמעט בכל כיוון
16:47 11/03/22  |  עידן יוסף

‏ההתקדמות הטריטוריאלית של כוחות הצבא הרוסי באוקראינה נעצרה. כך אמר היועץ לנשיאות של אוקראינה: "האויב נעצר כמעט בכל כיוון בזכות תקיפות אוויריות, ירי רקטות והתקפות קרקע"


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אסטרטגיה ביטחונית לארה"ב מול תוקפנות רוסיה וסין
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
יוני בן-מנחם
ישראל נערכת לתגובה אירנית על מות שניים מקציניה בסוריה ומעריכה כי אירן מנצלת את הפלישה הרוסית לאוקראינה להעמקת התבססותה הצבאית בסוריה    אירן הגבירה את פעילות המליציות האירניות בדרום סוריה ואת העברת אמצעי הלחימה לסוריה ולבנון, הרוסים מאותתים כי חופש הפעולה של ישראל בסוריה לא ייפגע, אך הדברים עלולים להשתנות
איציק וולף
צבא רוסיה הפציץ שדות תעופה במערב אוקראינה    רוסיה מגייסת אלפי לוחמים מהמזרח התיכון לסיוע בפלישה לאוקראינה    ממשלת אוקראינה מקימה לגיון זרים וקוראת למתנדבים מרחבי העולם לסייע לה במלחמה נגד צבא רוסיה
איציק וולף
חברת מטא הודיעה כי תחרוג מכללי השיח שפרסמה ותאפשר לפרסם בפייסבוק ובאינסטגרם פוסטים הכוללים קריאה למותם של נשיא רוסיה פוטין, ולמותו של נשיא בלארוס לוקשנקו כל עוד הם לא כוללים אינדיקציה נוספת המעידה על כוונה לממש את הקריאה
איציק וולף
הצבא הרוסי הצליח להתקדם במידה מסוימת לכיוון הבירה האוקראינית    האמריקנים מעריכים כי בכוונת הרוסים לצור על העיר    האו"ם מדווח שעד היום נהרגו בלחימה באוקראינה 549 אזרחים, 41 מתוכם - ילדים
איציק וולף
על-פי ההערכות, צפויה המהלך ליצור לחץ על בנקים אמריקנים נוספים המפעילים סניפים ברוסיה, להצטרף אל העיצומים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il