X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
מקדמים את הכנועים [צילום: דמיטרי לובצקי, AP]
ההיסטוריון לורנס ריס בדיילי טלגרף:
פוטין טועה כמו סטלין
בשנת 1941 טען סטלין שגרמניה לא תפלוש והתעקש לנהל בעצמו את הקרב על קייב בשנת 2022 התעקש פוטין לפלוש לאוקראינה ולכבוש במהירות את קייב

בשנת 1941 הצליח יוסף סטלין, במנהיגות כושלת, לאבד את קייב לגרמניה – למרות שלצבא האדום היו באוקראינה יותר חיילים מאשר לוורמכט. ההיסטוריון לורנס ריס שואל, במאמר בדיילי טלגרף, האם ולדימיר פוטין הצליח לעשות את אותה טעות.
לאחר הפלישה הגרמנית ביוני 1941, סטלין היה נחוש בדעתו שקייב לא תיפול ואסר על הגנרלים שלו נסיגה כלשהי. לבסוף התיר סטלין לגנרל מיכאיל קירפונוס לסגת, אבל הלה היה כה מבועת עד שהמתין לקבל אותה בכתב – ואז היה מאוחר מדי. זה היה אסון ענק לבריה"מ, כנראה התבוסה הבודדת הגדולה ביותר בהיסטוריה הצבאית עם 600,000 הרוגים ושבויים.
הייתה זו כמעט תבוסה מוחלטת של הצבא האדום והאחריות הישירה הייתה של סטלין. סגנון מנהיגותו של סטלין גרם לכך שמפקדי הצבא האדום – בניגוד למקביליהם בוורמכט – לא יכלו להפגין יוזמה. הסובייטים הוכו בידי הטקטיקות הגמישות של אויביהם, כאשר סטלין ישב בקרמלין והתערב בפרטי הלוחמה ממרחק של 700 ק"מ.
לפי כל הדיווחים, תוכניתו המקורית של פוטין לכבוש את קייב הייתה פגומה בדיוק כמו נסיונותיו של סטלין להחזיק בה – כותב ריס. דרישתו חסרת הגמישות לכבוש את בירת אוקראינה בתוך ימים אחדים הביאה לאלפי הרוגים רוסים. הגנרלים שלו – כמו אלו של סטלין – היו מפוחדים או חסרי תועלת מכדי למנוע את האסון האסטרטגי הענק. סטלין איבד שני גנרלים בקרב על קייב; פוטין איבד כבר חמישה באוקראינה – מספר יוצא דופן המלמד שהעניינים מתנהלים בצורה גרועה.
מותם של הגנרלים הוא תסמין לאופן שלטונם של סטלין ופוטין. הם הקיפו את עצמם לא בטובים ביותר אלא בכנועים. שניהם ביצעו מינויים איומים. בשנות ה-1930 מינה סטלין לשר ההגנה את קלימנט וורושילוב, שתיין חסר השכלה שמעלתו המרכזית הייתה חנפנותו לסטלין. גם פוטין מקדם אנשים על סמך נאמנותם הכנועה; כך הפך שומר ראשו, אלכסיי דיומין, למושל מחוז. אנשים כאלו אומרים לבוס שלהם רק מה שהוא רוצה לשמוע. הבולט שבהם ב-1941 היה ראש המשטרה החשאית, ברנטי בריה, אשר הבטיח לסטלין ש"היטלר לא יתקוף אותנו השנה". אבל הוא שרד בתפקידו והמשיך לענות ולרצוח את מתנגדיו של סטלין.
אפילו כאשר מישהו מעז לומר את האמת לרודנים, הם סופגים מתקפות על כך ואזהרותיהם נופלות על אוזניים ערלות. חמישה ימים לפני הפלישה הגרמנית דיווח השר לביטחון המדינה, וסבולוב מרקולוב, שמקור במפקדת חיל-האוויר הגרמני מזהיר שהתקפה צפויה בכל רגע. סטלין כתב על המסר: "חבר מרקולוב, אתה יכול לומר ל'מקור' שלך שהוא יכול לדפוק את אימא שלו. זה לא 'מקור'. הוא מטעה בכוונה".

מבט מצמרר כלפי העתיד

גם לפוטין יש הרגל לבזות כל מי שמטיל ספק בשיקול דעתו. ערב הפלישה לאוקראינה הוא העליב בפומבי את ראש שירותי הביון שלו, סרגיי נרשקין, משום שלא סיפק מיד את התמיכה הדרושה – וכך הפך את המרגל מספר אחת שלו לשבר כלי. פוטין החליט שכעת הזמן לתקוף את אוקראינה ושקייב תיפול לידיו כפרי בשל, ולכן הוא חייב להיות צודק – בדיוק כשם שהחליט שהגרמנים לא יתקפו את בריה"מ ושהוא יודע טוב מכולם כיצד לנהל את המלחמה כאשר זו פרצה. שניהם האמינו שהם יכולים לגרום לשאיפותיהם להתממש רק בשל רצונם. ומובן ששניהם לא יכלו.
אבל, מדגיש ריס, סטלין לא נותר טיפש מבחינה אסטרטגית – ואי-אפשר לסמוך על פוטין שיילך בעקבותיו. סטלין ניצח את גרמניה לא רק בזכות המשאבים האדירים של הצבא האדום, אלא גם ובעיקר משום ששינה את התנהגותו, החל להאזין למומחים וקידם על בסיס כשרון.
יש עוד היבט של הקרב על קייב ב-1941 המהווה מבט מצמרר כלפי העתיד. היטלר הזהיר מראש מפני הסכנות הצפויות לחייליו בעת כניסתם למרכזים עירוניים בבריה"מ. חששות אלו התממשו כאשר ב-24.9.1941 התפוצץ משרד הדואר של קייב וכמה חיילים גרמנים נהרגו; הסובייטים הותירו מאחוריהם מלכודות. כעבור שבועיים הורה מפקד הכוחות הגרמניים, פילדמרשל ולטר פון-רייכנאו, כי בעתיד יש לתפוס ערים גדולות רק לאחר שהן יוחרבו כך שלא יהוו סיכון. עם ההפצצות הבלתי-אנושיות של ערים אוקראיניות כמו מריופול, דומה שפוטין אימץ המלצה זו.

תאריך:  28/03/22   |   עודכן:  28/03/22
+הרוסים מדברים באוקראינה בגלוי
07:32 29/03/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

הכוחות הפולשים משתמשים פעמים רבות באמצעי תקשורת בלתי מאובטחים הניתנים להאזנה, בין היתר משום שהתרגלו לכך בסוריה – והתוצאות מבחינתם הן לעיתים קטלניות

חיילים רוסים יורדים ממסוק באוקראינה [צילום: AP]
+ביידן הבהיר: ההערה על פוטין משקפת את הזעם המוסרי בלבד
00:12 29/03/22  |  איציק וולף

נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, הבהיר כי כאשר אמר בשבת שפוטין לא יכול להישאר בשלטון משקפת את זעמו המוסרי, ולא את עמדת הממשל האמריקני. "לא אקח את דבריי בחזרה, הפגישות שאערוך עם פוטין, אם אערוך, תלויות בנושאים שעליהם ירצה לדון עימי", אמר.

+דיווח: חשד לניסיון הרעלה של רומן אברמוביץ'
23:06 28/03/22  |  איציק וולף

האוליגרך הרוסי-ישראלי רומן אברמוביץ' ושני חברים בכירים בצוות המשא-ומתן האוקראיני מול הרוסים סבלו החודש מתסמינים העלולים להיות עדות לניסיון הרעלה שלהם. כך דיווח (יום ב', 28.3.22) הוול סטריט ג'ורנל.
אברמוביץ' משמש כמתווך בין אוקראינה לרוסיה במסגרת המשא-ומתן המתנהל בין המדינות בעקבות פלישת רוסיה לשטחה של אוקראינה. על-פי הפרסום, הוא ושני הבכירים האוקראינים סבלו מצריבות בעיניים ומקילופי עור לאחר פגישת משא-ומתן שהתקיימה בלילה שבין 3 ל-4 במרס.
עם זאת, גורם אמריקני רשמי אמר בעקבות הפרסום כי על סמך מידע מודיעיני מסתמן בסבירות גבוהה כי התופעות שחוו אברמוביץ' ושני האוקראינים נגרמו מ"גורם סביבתי" ולא מהרעלה.

+רומן אברמוביץ' סבל מתסמיני הרעלה
18:39 28/03/22  |  עידן יוסף

דיווח בארצות הברית: האוליגרך רומן אברמוביץ' ובכירים אוקראינים סבלו מתסמיני הרעלה. כזכור, במערב ייחסו בזמנו את הרעלתו של מנהיג האופוזיציה הרוסית אלכסיי נבלני לשלטונו של פוטין.

+העיר אירפין שוחררה מהכיבוש הרוסי
18:24 28/03/22  |  עידן יוסף

העיר אירפין הסמוכה לבירה קייב שוחררה על-ידי הכוחות האוקראינים, כך הודיע ראש העיר אולכסנדר מרקושין. "יש לנו חדשות טובות היום - אירפין שוחררה".
ראש עיריית קייב אמר שיותר מ-100 בני אדם מתו מאז החלה הפלישה הרוסית ו-82 בניינים רבי קומות הושמדו כליל. ראש עיריית מריופול אמר שמתחילת הפלישה נהרגו כ-5,000 מתושבי העיר.

+נסגר העיתון העצמאי האחרון ברוסיה
18:01 28/03/22  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה

עורך העיתון ״נובאיה גאזטה״, אמצעי התקשורת העצמאי הליברלי היחיד שעדיין פעל ברוסיה הודיע לקוראים כי זהו ניסיון להציל את העיתון ולהימנע מסגירתו המוחלטת ע״י הרשויות  ▪  "עבורנו, ואני יודע שגם עבורכם, זוהי החלטה נוראית וקשה. אך עלינו להציל אותנו למען הכלל"

מראה הכותרת הראשית באתר נובאיה גאזטה
+משרד החוץ האוקראיני מבקש לשנות שמות רחובות בעולם
16:36 28/03/22  |  עידן יוסף

משרד החוץ האוקראיני בפנייה למדינות העולם: "שנו את שמות הרחובות שבהם נמצאות השגרירויות והקונסוליות של רוסיה ל'רחוב אוקראינה'".

+צרפת תנסה לקדם מבצע הומניטרי במריופול
16:04 28/03/22  |  עידן יוסף

נשיא צרפת עמנואל מקרון הודיע על רצונו לדון בימים הקרובים עם פוטין על מבצע הומניטרי במריופול, כך לפי סוכנות הידיעות הרוסית טאסס.

+רוסיה תגביל כניסת אזרחי מדינות "לא ידידותיות" לשטחה
15:57 28/03/22  |  עידן יוסף

רוסיה מתעתדת להטיל הגבלות על-כניסת אזרחים ממדינות "לא ידידותיות" ובכלל זה ארה"ב, קנדה, בריטניה, ניו-זילנד וכיו"ב.

+לקראת סבב שיחות נוסף באיסטנבול
14:46 28/03/22  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה

זלנסקי הודיע כי הוא מוכן לדון במסגרת המו"מ באפשרות של מעמד "ניטראלי" לאוקראינה, כמו גם בפשרות באשר למעמד של חבל דונבאס במזרח אוקראינה, אך איננו מוכן לדון בפירוזה של אוקראינה מנשק.

זחנסקי-פוטין. סבב נוסף של שיחות [צילום: מריקו אנדרו, ו-AP]
+בצוק העיתים נוצרות הזדמנויות
14:25 28/03/22  |  יעקב קורי   |   לרשימה המלאה

בצוק העיתים מתרחשים לא מעט ניסים והסינים צודקים כשהם אומרים שכל משבר יוצר הזדמנות. ישראל קמה בשעה האפילה ביותר של העם היהודי כאשר 5 צבאות ערב יחד עם כנופיות הפלשתינים רצו להשלים את מלאכתו של היטלר

דה-גול. הציל את כבודה האבוד של צרפת [צילום: AP]
+גיבורים אוקראינים שהם רוצחי יהודים
10:49 28/03/22  |  רבקה שפק-ליסק   |   לרשימה המלאה

מתנדבים אוקראינים שעזרו לגרמנים הם היו אלה שהציעו לגרמנים את הערוץ הקרוב לעיר, עמק באבי יאר, לביצוע חיסול יהודי קייב

באבי-יאר [צילום: אפרם לוקצקי, AP]
+האם אומת הסטארט-אפ מטפלת היטב בפליטים
10:20 28/03/22  |  יהודה קונפורטס   |   לרשימה המלאה

התשובה לשאלה שבכותרת היא שיש צדדים לכאן ולכאן: למשל, הסוכנות, שמסייעת לטפל בפליטים מאוקראינה שרוצים לעלות לארץ, ומהצד השני הממשלה, שעדיין לא ערוכה לקליטת אלה מהם שרוצים לעבוד בתעשיית ההיי-טק הישראלית

פליטים מאוקראינה [צילום: דניאל קול/AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
יאיר נבות
זלנסקי הודיע כי הוא מוכן לדון במסגרת המו"מ באפשרות של מעמד "ניטראלי" לאוקראינה, כמו גם בפשרות באשר למעמד של חבל דונבאס במזרח אוקראינה, אך איננו מוכן לדון בפירוזה של אוקראינה מנשק.
יעקב קורי
בצוק העיתים מתרחשים לא מעט ניסים והסינים צודקים כשהם אומרים שכל משבר יוצר הזדמנות. ישראל קמה בשעה האפילה ביותר של העם היהודי כאשר 5 צבאות ערב יחד עם כנופיות הפלשתינים רצו להשלים את מלאכתו של היטלר
רבקה שפק-ליסק
מתנדבים אוקראינים שעזרו לגרמנים הם היו אלה שהציעו לגרמנים את הערוץ הקרוב לעיר, עמק באבי יאר, לביצוע חיסול יהודי קייב
יהודה קונפורטס
התשובה לשאלה שבכותרת היא שיש צדדים לכאן ולכאן: למשל, הסוכנות, שמסייעת לטפל בפליטים מאוקראינה שרוצים לעלות לארץ, ומהצד השני הממשלה, שעדיין לא ערוכה לקליטת אלה מהם שרוצים לעבוד בתעשיית ההיי-טק הישראלית
איתמר לוין
הפלישה לאוקראינה מאיצה את המהלכים להפחתת השימוש בדלקים מאובנים    יהיה זה תהליך ארוך ועתיר סיכונים - אך ודאי עדיף מאשר תלות ברוסיה של פוטין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il