X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
מיכלים של חברת רוסנפט [צילום: מישה ג'פרידזה, AP]
הסכמה באירופה: אמברגו על 90% מהנפט הרוסי
27 מדינות האיחוד הגיעו להסכמה על הצעד החריף ביותר נגד רוסיה מאז פלישתה לאוקראינה מדינות המייבאות את הנפט בצינורות - בעיקר הונגריה וסלובקיה - יקבלו פטור מן האמברגו הבנק הגדול ביותר ברוסיה ינותק ממערכת ה"סוויפט"

מדינות האיחוד האירופי הגיעו הלילה (30/31.5.22) להסכמה בדבר אמברגו על ייבוא נפט מרוסיה - הצעד החריף ביותר שננקט נגדה מאז הפלישה לאוקראינה לפני שלושה חודשים. עם זאת, האמברגו לא יהיה מוחלט והוא יגבה מחיר גם מתושביהן של 27 מדינות האיחוד בדמות המשך התייקרות האנרגיה לתעשיה ולמשקי הבית, ואולי אף מחסור בה בחודשי החורף.
נציבות האיחוד הציגה בחודש שעבר תוכנית להפסקה מוחלטת של ייבוא הנפט הגולמי בתוך חצי שנה ושל המוצרים המזוקקים עד סוף 2022. אולם, התוכנית נתקלה בהתנגדות ראש ממשלת הונגריה, ויקטור אורבן - שליט סמכותני המקורב לנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, אשר טען שתלותה של ארצו בנפט הרוסי אינה מאפשרת לה להצטרף לאמברגו. הוא דרש להעניק להונגריה יותר זמן וגם תמיכה כספית כדי להתכונן לאמברגו. מאחר שהחלטות האיחוד מחייבות הסכמה פה אחד, די היה בהתנגדותה של הונגריה כדי לטרפד את המהלך כולו והיה צורך בהשגת פשרה עימה.
פשרה זו הושגה בפסגה וירטואלית של מנהיגי האיחוד, ולפיה מדינות ללא מוצא לים, המייבאות את הנפט אך ורק בצינורות (להבדיל ממיכליות) - בעיקר הונגריה וסלובקיה - יוכלו לקבל פטור מן האמברגו. נשיא מועצת אירופה, צ'רלס מישל, אמר כי המשמעות היא הפסקת למעלה משני שלישים מן הייבוא ו"ניתוק מקור הכנסה ענק למכונת המלחמה הרוסית". הפרטים הטכניים יעובדו בימים הקרובים ולאחר מכן תידרש הסכמתן הרשמית של 27 המדינות. נכון להיום, האיחוד האירופי מייבא מרוסיה 35% מתצרוכת הנפט שלו.
בשלב זה לא הטיל האיחוד אמברגו גם על הגז הטבעי מרוסיה, במיוחד משום שגרמניה תלויה בו בצורה משמעותית - אם כי גם ברלין הבהירה שבכוונתה להפסיק את הייבוא שלו בתוך שנים בודדות, לאחר שצמצמה אותו משמעותית מיד לאחר הפלישה. למרות שהאמברגו על הנפט אינו מוחלט כפי שדרשו שכנותיה של רוסיה החשות מאוימות לאחר הפלישה - פולין, ליטא, לטביה ואסטוניה - מדובר כאמור בצעד המשמעותי ביותר נגד מוסקבה. בחודש מרס, כאשר ארה"ב הטילה אמברגו שכזה, טען האיחוד שתלותו בנפט ובגז הרוסיים גדולה מכדי שיוכל להצטרף אליו.
אמברגו הנפט הוא החלק המרכזי בחבילת העיצומים השישית שמטיל האיחוד. זו כוללת גם את ניתוקו של סְבֶּרְבנק, הבנק הגדול ביותר ברוסיה, ממערכת התשלומים הבינלאומית "סוויפט" (אשר מרכזה בבלגיה), ואיסור על פעילותן באירופה של שלוש תחנות הטלוויזיה שבבעלות ממשלת רוסיה. נשיאת האיחוד, אורסולה פון-דר-ליין, מסרה, כי האיחוד יטיל עיצומים אישיים על קצינים בכירים ועל אחרים החשודים במעורבות בפשעי מלחמה באוקראינה; הרשימה המלאה תפורסם בקרוב.
מערכת צינורות הנפט Druzhba עוברת מרוסיה דרך בלארוס (בת-ברית בולטת של רוסיה) לפולין וגרמניה, ודרך אוקראינה לסלובקיה, צ'כיה והונגריה. תיאורטית יכולה קייב לנתק את האספקה העוברת בתחומה, אך מובן שהיא לא תעשה זאת בעודה נתמכת כלכלית וצבאית בידי האיחוד האירופי. בצינורות עוברת שליש מכמות הנפט שמייבא האיחוד, אך אם גרמניה ופולין יעמדו בהתחייבויותיהן להטיל אמברגו מלא עליו, הייצוא הרוסי יפחת באופן משמעותי. לדברי פון-דר-ליין, בפועל משמעותה של ההסכמה היא הפחתת הייבוא בכ-90% עד סוף השנה. רוסיה עשויה להגיב בהפסקה מיידית של האספקה - צעד אשר יפגע משמעותית בטווח הקצר במדינות האיחוד, אך יהיה הרסני מבחינתה של רוסיה עצמה.
שווקים חילופיים - עניין מורכב מאוד
בשל הזינוק במחירי הנפט מאז פלישתה לאוקראינה, הכנסותיה של רוסיה ממנו לא נפגעו למרות שאיבדה כמחצית מכלל השווקים. העובדה שהאמברגו ייכנס לתוקפו רק בחודשים הבאים גם תאפשר לה לנסות ולמצוא שווקים חילופיים, בעיקר באסיה (ובמיוחד סין והודו). אולם, הלחץ כבר מחייב את רוסיה למכור נפט במחירים נמוכים משמעותית ממחיר השוק, ואובדן שוק הענק באיחוד האירופי יגביר את דרישתן של מדינות אחרות לקבלת הנחות משמעותיות.
גם מבחינה טכנית, הגדלה משמעותית של הייצוא לשווקים חילופיים היא עניין מורכב מאוד התלוי בפריסת הצינורות, היכולת להשיג מיכליות, נתיבי השיט, האפשרות לרכוש ביטוח למיכליות (כאשר גם חברות הביטוח שותפות לעיצומים על רוסיה) ובקיבולת של מדינות היעד. מכשול נוסף הוא הניתוק של הבנקים הרוסיים הגדולים ממערכת ה"סוויפט", מה שמקשה עליה לקבל את התמורה ביד מוצריה. יתרה מזאת: גם אם רוסיה מצליחה לשמור על הכנסות של מיליארדי דולרים ביום מייצוא מוצרי האנרגיה, היא מתקשה מאוד להפוך את הדולרים לרובלים ולהשתמש בהן לצרכים צבאיים, בשל האמברגו ההדוק עליה.
נשיא אוקראינה, ולדימיר זלנסקי, ביקש בשידור חי ממנהיגי האיחוד להטיל אמברגו על הנפט הרוסי. המנהיגים דנו גם בסיוע כספי לאוקראינה, ומישל אמר שהגוש מתכנן להגביר את הנזילות של קייב ולסייע בשיקומה של המדינה. האיחוד בוחן תוכנית בהיקף של 10 מיליארד דולר לסיוע בטווח הקצר ודרכים למימון השיקום.

תאריך:  31/05/22   |   עודכן:  31/05/22
+רוסיה מפסיקה להזרים גז להולנד
08:35 31/05/22  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה

כמעט 45% מתצרוכת האנרגיה בהולנד מתבססת על גז טבעי, אך רק בערך 15% ממנו מגיע מרוסיה. ממשלת הולנד כבר הודיעה בשבועות האחרונים על כוונתה להפסיק לצרוך אנרגיה רוסית עד סוף השנה. בכוונתה לייבא גז טבעי נוזלי ממקורות אחרים וכך למצוא חלופות ראויות

הפקת גז באמסוויר, צפון הולנד [צילום: פיטר דג'ונג/AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הסכמה באירופה: אמברגו על 90% מהנפט הרוסי
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
קונים מרוסיה ומוכרים בשם אחר
חשדנית  |  31/05/22 09:16
2
הודו קונה מרוסיה ומוכרת לארה"ב
חשדנית  |  2/06/22 18:41
3
הנפט הרוסי נמכר כנפט קזחי
חשדנית  |  4/06/22 16:51
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
איתמר לוין
וושינגטון פוסט מתאר כיצד 18 מדינות ושורה של ארגונים בינלאומיים מתעדים את פשעי המלחמה הרוסיים באוקראינה, כאשר הדבר גם יוצר חשש מפני כפילויות והשמטות    ב-1942 איש לא חשב שבכירי הנאצים יתנו את הדין, מזכיר היסטוריון בולט של המשפט
יאיר נבות
ישנם דיווחים שכוחות הרוסים כבר נכנסו לפאתי העיר סברדונייצק במחוז, שמהווה את אחד ממוקדי הלחימה העיקריים    הנשיא זלנסקי: "כיבוש סברודונייצק היא משימה בסיסית עבור הכובש הרוסי. אנחנו עושים כל שביכולתנו כדי לבלום את ההתקדמות הזאת"
מירב ארד
ראש עיריית מיקולאיב, אלכסנדר סנקביץ', דיווח כי החיילים הרוסים ירו לעבר אזור המגורים של העיר בבוקר וישנם קורבנות    במחוז סומי ירה הצבא רוסי על משמר הגבול במחוז, דווח על כמעט 20 פיצוצים    פוטין ונשיא סרביה שוחחו על המשך שיתוף הפעולה בין המדינות
איתמר לוין
אקונומיסט מדווח: "מחנה השלום" - בראשות גרמניה, צרפת ואיטליה - רוצה מו"מ בהקדם ומתמקד בשאלות טריטוריאליות; "מחנה הצדק", בהובלת בריטניה, רוצה שרוסיה תשלם על תוקפנותה    והיכן ארה"ב? לא בטוח שהיא יודעת
יואב יצחק
רוסיה מגבירה את כוח האש ומזרימה כוחות נוספים    נשיא אוקראינה נשבע להמשיך את המלחמה עד שמחוז דונבאס יהיה שוב אוקראיני    ממשל ביידן מתכנן לשלוח מערכות MLRS כחלק מחבילה גדולה יותר של סיוע צבאי וביטחוני לאוקראינה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il