X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
הריסות בעיר חרקוב [צילום: יבגני מלולטקה, AP]
המלחמה באוקראינה מחדשת את הדיון
להפוך את המלחמה לפשע?
חקירת פשעי המלחמה בשטח וייחוס מלחמת תוקפנות לוולדימיר פוטין נמצאים על סדר היום וושינגטון פוסט בודק האם ייתכנו שינויים מרחיקי לכת בחוק הבינלאומי

המלחמה באוקראינה הפנתה את תשומת הלב לתחום המשפט הבינלאומי. מאמץ עולמי חסר תקדים לחקור ולהעמיד לדין על פשעי מלחמה מצוי בעיצומו. הנושא גם חידש את העניין בשאלות לגבי החוזקות והמגבלות של החוק הבינלאומי בהתמודדות עם תוקפנות ובהטלת אחריות, מציין וושינגטון פוסט.
שלושה חיילים רוסים כבר הורשעו באוקראינה בביצוע פשעי מלחמה. כסף ומשאבים מוזרמים לאוקראינה כדי לסייע לתובעת הראשית, אירינה ונדיקטובה, בחקירת 20,000 חשדות להפרת חוקי המלחמה. בית המשפט הפלילי הבינלאומי, אשר פתח בחקירה משלו בחודש מרס, שלח לאוקראינה את צוות השטח הגדול בתולדותיו. שר המשפטים האמריקני, מריק גרלנד, הכריז בביקור באוקראינה על הקמת צוות במשרדו בראשות צייד הנאצים אלי רוזנבאום.
הפלישה הרוסית הזרימה חיים חדשים למערכת המשפט הבינלאומית, שרבים סבורים שהיא חסרת סמכות והשפעה. במרכזה ניצב בית המשפט הפלילי, אשר ב-20 שנותיו הצליח להרשיע רק שלושה פושעי מלחמה ועוד חמישה נאשמים בשיבוש הליכים. סירובן של ארה"ב, רוסיה וסין להכיר בסמכותו פוגע בו עוד יותר ויוצר מערכת אליה לא כפופות המדינות החזקות ביותר. אולם, לאחר הפלישה הרוסית פנתה ארה"ב לבית המשפט – אך עדיין אינה מוכנה להיות חברה בו. חלק מן המומחים סבורים שזוהי ההזדמנות שלו להוכיח את ערכו.
המלחמה באוקראינה עוררה מחדש גם את הדיון על האפשרות להשתמש בחוק הבינלאומי כדי להעניש על פשע שאינו בסמכות בית המשפט: הפשע של המלחמה עצמה, מוסיף הפוסט. משפטי נירנברג התמקדו בפשע החדש של תוקפנות יותר מאשר בפשעי המלחמה עצמה. אבל בעשורים שחלפו מאז רוב העיסוק הוא במעשים המבוצעים תוך כדי המלחמה, וכך נדחתה לשוליים האפשרות של הוצאת המלחמה עצמה אל מחוץ לחוק.
כעת נראה שהקרבות האכזריים המתחוללים באוקראינה העירו לפחות את המערב לזוועותיה היסודיות של המלחמה. רוב ההפגזות שהרגו חיילים ואזרחים וגרמו ל-12 מיליון איש לעקור מבתיהם היו חוקיות על-פי חוקי המלחמה. אבל שורה של מנהיגים, כולל הנשיא ג'ו ביידן, הכריזו שהפלישה עצמה הייתה בלתי חוקית. הולכים וגוברים הקולות הקוראים להעמיד לדין את ולדימיר פוטין באשמת תוקפנות. מומחים משני עברי האוקיינוס האטלנטי אומרים שהפשע של מלחמה בלתי חוקית הוא הסיכוי הטוב ביותר להעמיד לדין את פוטין ביום מן הימים.
"די קל להוכיח תוקפנות", אומר ג'יימס גולדסטון, מנהל המרכז לצדק בחברה פתוחה. "בניגוד לחלק מפשעי המלחמה והפשעים נגד האנושות, תוקפנות היא מתוך הגדרה פשע של ההנהגה". צוותו של גולדסטון כבר ניסח דוגמת כתב אישום נגד פוטין ורוסים בכירים אחרים. אוקראינה יכולה להעמיד לדין בשטחה, ובידי משרדה של ונדיקטובה רשימה של 623 חשודים בפשע התוקפנות. אבל נראה שיהיה צורך במוסד בינלאומי חזק יותר כדי להתמודד עם הטלת האחריות.
מחוקקים אירופים מובילים את המאמץ להקמת בית משפט מיוחד שיטפל ברוסים בכירים שיואשמו בתוקפנות. אולם, ליוזמה זו יש מתנגדים רבים; הקומיסר האירופי למשפטים, דידייה ריינדר, אמר לפוסט בחודש שעבר, כי יש בעיות משפטיות רבות בהקמת בית משפט מיוחד.
מוקדם לומר האם המלחמה הנוכחית תקים לתחייה את התנועה הפציפיסטית הבינלאומית המצויה בתרדמה ממושכת. הקריאות להעמיד לדין את פוטין באות לצד התגייסות צבאית יוצאת דופן של המערב לטובת אוקראינה, שינוי משמעותי מן המגמות הבדלניות של השנים האחרונות. גרמניה שלחה נשק; נאט"ו מרחיב את פעילותו באירופה; ארה"ב העניקה סיוע בעשרות מיליארדי דולרים; מנהיגי ארה"ב ואירופה פועלים במלוא המרץ כדי לסייע לאוקראינה להשיג ניצחון צבאי, גם כדי לשמר את הסדר העולמי מבוסס הכללים.

תאריך:  07/07/22   |   עודכן:  07/07/22
+רבה של מוסקבה סירב לתמוך במלחמה והודח
18:42 07/07/22  |  עידן יוסף

חודש לאחר שכהונתו הוארכה ב-7 שנים, הדיחה הקהילה היהודית של מוסקבה את רבה הראשי, פנחס גולדשמידט, שעזב את העיר עקב סירובו לתמוך במלחמה באוקראינה (ynet).


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
יאיר נבות
את מכתב האזהרה של משרד המשפטים הרוסי לסוכנות היהודית ברוסיה יש לראות כסוג של כרטיס צהוב בוהק לישראל, שקשור באופן ישיר למדיניות הישראלית לגבי אוקראינה, ובמיוחד לגישת רה"מ לפיד. אי-אפשר לפסול את האפשרות שרוסיה גם תחריף את גישתה כלפי ישראל -זה לא בהכרח יקרה, אבל זו אפשרות שצריך לקחת בחשבון
אורי מילשטיין
פרשן בכיר בתקשורת הסובייטית החי בישראל, אביגדור אסקין, מספר בראיון 'זום' ממוסקבה על קבוצת מדינאים ואינטלקטואלים מכל העולם הפועלים לסיים את מלחמת רוסיה-אוקראינה
איתמר לוין
אקונומיסט עומד על החשיבות של רחפנים מסחריים במלחמה באוקראינה, במיוחד באיתור כוחות האויב, ויש גם היבט ישראלי בהקשר הרחב יותר שלהם
יאיר נבות
על-פי הודעת הממשלה,בעימותים בסוף השבוע נהרגו כ-18 בני אדם ו-243 נפצעו. היו גם לפחות 516 עצורים, שרובם הגדול שוחרר מאז.    העימותים התחוללו בעיר נוקוס, בירת מחוז קאראקלפאקסטן בעקבות כוונת הנשיא לצמצם את העצמאות ממנה נהנה המחוז
איתמר לוין
בעקבות פסיקת בג"ץ מבקשת שרת הפנים להוציא את אוקראינה מרשימת המדינות שאזרחיהן פטורים מאשרה אם הם נכנסים לישראל למשך פחות משלושה חודשים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il