X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
ילן אתמול בפסגת G20 באינדונזיה [צילום: פירדיה ליסנוואנטי, AP]
המאבק של ג'נט ילן נגד המימון של פוטין
וושינגטון פוסט מתאר כיצד מובילה שרת האוצר האמריקנית מזה שלושה חודשים את תוכניתה לאזן בין פגיעה במכונת המלחמה הרוסית לבין מניעת פגיעה במשקי המערב: קביעת מחיר תקרה לייצוא הדלקים הרוסיים

שרת האוצר של ארה"ב, ג'נט ילן, זכתה לקבלת פנים חמה בטוקיו (10.7.22), אך מאחורי הקלעים הביעו מארחיה חששות מיוזמתה של ארה"ב לקבוע מחיר גג לנפט הרוסי. לדבריהם, רוסיה עלולה להגיב בצמצום אספקת הגז הטבעי ליפן ובכך לפגוע בכלכלתה המעורערת ממילא – מדווח וושינגטון פוסט. ילן ניסתה להרגיע את היפנים בהבטחה שארה"ב תסייע לה לעמוד בצרכיה האנרגטיים, אך עליה לשכנע עמיתים בינלאומיים רבים בכך שתוכניתה לא תפגע במשק העולמי.
מטוקיו טסה ילן לאינדונזיה, לפגישת שרי האוצר של מדינות G20,
במטרה לשכנעם לתמוך בתוכניתה. אם הדבר יעלה יפה, הוא עשוי להנחית מכה קשה על המאמץ המלחמתי של רוסיה ויסייע למנוע צניחה של המערב למיתון. אם תיכשל, המערב ימשיך לשגר מיליארדים לרוסיה או יתמודד עם מחירי אנרגיה ממריאים שיובילו אותו למיתון; מחירים אלו כבר הזניקו את האינפלציה בארה"ב לשיא של 41 שנה.
המהלך הנוכחי הוא רק האחרון בחודשים ארוכים של מאמץ שמנהלת ילן לגדוע את המימון למכונת המלחמה הרוסית. הוא החל בארוחה פרטית בחודש אפריל עם מנהיגי הכלכלה החזקים ביותר בעולם, התגבר על חוסר נוחות מצד גורמים אחרים בממשל ביידן וכעת מתמקד בבעלי בריתה הקרובים ביותר של ארה"ב. לעימות עתיר הסיכונים של ילן עם מוסקבה יש השלכות רבות – למלחמה באוקראינה, לכלכלת ארה"ב והעולם, ולמורשת האישית של האישה הראשונה בתפקיד.
ולדימיר פוטין כבר איים להגיב להגבלת המחיר בקיצוץ הייצוא; סין והודו יכולות לרכוש דלקים רוסיים מעל המחיר המירבי וכך להמשיך להזרים כספים לקרמלין. נכון לעכשיו, עדיין יש קיימות שאלות קשות בנוגע ליישום תקרת המחיר. התרת התסבוכות הללו מוטלת על שכמה של ילן, המעניקה למאבק הפיננסי נגד רוסיה עדיפות על חשבון מטלות רבות אחרות. היא הפכה למפקדת המלחמה הכלכלית של המערב.
בשעות הערב של 21 באפריל, כאשר המערב תכנן את צעדיו הבאים נגד רוסיה, כינסה ילן את המנהיגים הכלכליים החזקים ביותר בעולם בחדר אוכל פרטי בוושינגטון. לצדדים הברורים, ובראשן אמברגו על הדלקים הרוסיים, היו סיכונים ברורים לא פחות. כאשר פקידים באירופה החלו לדון בסבב העיצומים השישי, הם דנו על מניעת ביטוח מן המיכליות הנושאות נפט רוסי. אבל האוצר האמריקני מצא, כי הדבר עלול להוביל את מחיר הנפט ל-150 דולר לחבית – חושף הפוסט; השוק עלול היה לאבד 5-3 מיליון חביות ליום. ארה"ב עלולה הייתה להיקלע למשבר בסגנון שנות ה-1970 ואחריה העולם כולו. קודם לכן הביעה ילן בפומבי ביטחון שהמלחמה לא תוביל את ארה"ב למיתון, אך צעדים נגד חברות הביטוח עלולים היו לגרום בדיוק את זה.

חברות הביטוח ככלי לאכיפת המחיר
המיכלית הרוסית סן סבסטיאן [גטאנו פולירנטי, AP]

פקידים באוצר האמריקני החלו לדון על תקרת מחיר כאשר עמיתיהם האירופים דנו בביטוח. הם הבינו, שאמברגו הביטוח יכול להיות כלי מושלם לאכיפת תקרת המחיר – אמרה ילן לפוסט. היא הציגה את הצעתה לעמיתיה מה-G7 בארוחת הערב בקומה השנייה של משרד האוצר. איסור ישיר על ייבוא דלקים מרוסיה יפגע במערב, אמרה להם; במקום לפגוע במכונת המלחמה הרוסית, המחיר יזנק והכנסות הקרמלין יעלו, בעוד משקי המערב יספגו מכה אנושה והתמיכה הפוליטית במלחמה תפחת.
תוכניתה של ילן ניצבת בפני ספקנות מבית ומחוץ. פקידים במשרדי החוץ והאנרגיה הסתייגו ממנה בתחילת הדרך, בעיקר מחשש שרוסיה תמכור נפט מחוץ לערוצים הרשמיים. גם חלק ממדינות אירופה לא התלהבו; גרמניה התקשתה לשכנע את בעלות בריתה להסכים לאמברגו על הדלקים הרוסיים, וקביעת תקרת המחיר נראתה כהסחת דעת ממאמץ זה. שלושה מעוזריה הבכירים של ילן – סגן השרה, וילי אדיימו; עוזרת השרה לטרור ופשיעה כלכלית, אליזבת רוזנברג; והעוזר למדיניות כלכלית, בן האריס – נשלחו לשווק את הרעיון ברחבי העולם. הם טסו לבריסל וענו לשאלות עמיתיהם מגרמניה, צרפת, בריטניה ו-G7. הנציבות האירופית מילאה תפקיד מרכזי בגיוס חברות האיחוד.
פקידי האוצר קיבלו לעיתים תשובות סותרות ממשרדים שונים באותן ממשלות; בשעת הצורך התקשרה ילן בעצמה לבכירים זרים כדי להזיז את עגלת המו"מ. לאחר חודשים של מגעים, G7 אימץ את הרעיון בצורה עקרונית בפסגתו בחודש שעבר. למרות שלא ברור עד כמה המעצמות האירופיות מחויבות לו, התמיכה עצמה הייתה פריצת דרך מבחינת ילן, אשר נעזרה גם בנשיא ג'ו ביידן – אומר הפוסט. ההיכרות והיוקרה של ילן מול עמיתיה בעולם מילאו תפקיד מרכזי.
אולם, פקידי האוצר עודם ניצבים בפני המשימה של שיווק הרעיון למדינות G20 הדאגה העיקרית היא שמא סין, הודו, טורקיה ומדינות נוספות פשוט יסרבו להצטרף וימשיכו לקנות נפט רוסי ככל יכולתן. יעשירו את פוטין וימנעו את האספקה לאירופה. ילן שיווקה בעצמה את הרעיון לפקידים בסין והודו, אשר נמנעו מהתחייבות כלשהי. פקיד בכיר באוצר סבור, כי רק 20% - ולכל היותר 40% - מן הנפט הרוסי יימכרו מעל תקרת המחיר. אחד מעמיתיו מודה, כי קשה לצפות מה יהיה צעדו הבא של פוטין, וכי בהחלט ייתכן שהוא יפסיק את אספקת הגז הטבעי.
ילן הדגישה, כי המחיר ייקבע מעל עלות ההפקה הרוסית, וכי יהיה זה הגיוני מבחינתה של מוסקבה להפסיק למכור במחיר נמוך יותר. לדבריה, אנשי משרדה לא שוחחו עם עמיתיהם הרוסיים ואין להם כוונה לעשות זאת. אבל לא כל ה-G20 יימנעו משיחות כאלה.

תאריך:  15/07/22   |   עודכן:  15/07/22
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המאבק של ג'נט ילן נגד המימון של פוטין
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
האמריקאים יוצרים משבר פיננסי
חשדנית  |  15/07/22 20:21
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
יאיר נבות
ההסכם בין הצדדים אמור להיחתם בשבוע הבא באיסטנבול, והוא יכלול הקמה של מנגנון בקרה משותף של בדיקת התבואה באוניות בנמלים ובטורקיה    מזכ״ל האו״ם אנטוניו: ״היום הוא צעד חשוב ומהותי, צעד בדרך להסכם כולל. אוקראינה ורוסיה הראו שהן יכולות לדבר"
יאיר נבות
בשיחות, אותן ייארח שר ההגנה הטורקי, יינסו הצדדים להסכים על מנגנון שיאפשר את הייצוא הימי מנמלי אוקראינה. כל זה מתרחש תחת לחץ זמן שהולך וגדל, שכן העומס במחסנים לא יאפשר לחקלאים לאחסן את יבול תבואת הקיץ. לכישלון במו"מ היום באיסטנבול יהיו השלכות לא רק על אוקראינה כמובן, אלא גם על מדינות התלויות בייצוא האוקראיני, וזה יביא להחרפה במשבר המזון בחלק מהן, למשל בקרן אפריקה
איתמר לוין
הנציבות עומדת להציע תוכנית בת ארבעה יסודות: להגדיל את המלאי, לגוון את המקורות, לעודד צמצום בצריכה וקיצוב    הבעיה היא שחלק מן הצעדים דורשים זמן וכולם יחדיו לא יתנו מענה מלא לאמברגו מלא - מנתח אקונומיסט
יאיר נבות
הדברים הללו צריכים לעורר גם את תשומת ליבה של ממשלת ישראל כמובן, שכן אם הם נכונים הרי שמוסקבה וטהרן, שתיהן תחת סנקציות קשות של המערב, הולכות ומתקרבות ומשתפות פעולה באופן הדוק יותר בתחום הביטחוני
איציק וולף
על-פי ההערכה של הממשל האמריקני ביקשה רוסיה מאות כלי טיס לא מאוישים - ייתכן שגם בעלי יכולת התקפית - מאירן    אירן נערכת להדרכת הכוחות הרוסיים עוד החודש
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il