X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
247 מיליון סינים בסגר [צילום: מארק שיפלביין, AP]
הקורונה היא עדיין גורם הסיכון הכלכלי המוביל
ניו-יורק טיימס מנתח את המשבר חסר התקדים בו נתונה הכלכלה העולמית: אינפלציה מואצת, שרשרת אספקה תקולה ומלחמה מתמשכת באוקראינה הגורם הבסיסי הממשיך להטיל את צלו הוא הנגיף, למרות שבעיות אחרות תופסות את תשומת החב

בשבועות האחרונים מתעצמים בארה"ב סימניו של המשבר הכלכלי העולמי, הגורר חששות למיתון, פיטורים, צניחה בשוקי המניות ואפילו רעב. ביסודו של המשבר, טוען ניו-יורק טיימס, נעוץ גורם שכמעט נעלם מתשומת הלב: הקורונה. המגיפה מציבה בפני מקבלי ההחלטות אי-ודאות ניכרת, והכלים שברשותם מתאימים להאטות שגרתיות – לא לשילוב הנדיר של האטה בצמיחה ועלייה במחירים.
בארה"ב הגיעה האינפלציה ביוני לשיעור שנתי של 9.1% - הגבוה ביותר מזה 41 שנה. סין דיווחה על צמיחה של 0.4% בלבד ברבעון השני, נתון שיש לו השפעה על עשרות מדינות הסוחרות עימה בהיקף ניכר ואשר מלמד שהעולם איבד מנוע צמיחה חיוני. על סדר היום עולה מילה מפחידה שלא הייתה בשימוש מאז שנות ה-1970: סטגפלציה (האטה ואינפלציה יחדיו).
רבים מן האתגרים הניצבים כעת בפני הכלכלה העולמית נוצרו בשל הקורונה, והוחמרו עוד יותר בשל הפלישה הרוסית לאוקראינה שפגעה קשות באספקת האנרגיה, הדשנים והמזון. הקורונה חייבה הטלת סגרים, האזרחים שרותקו לבתיהם הזמינו כמויות שיא של טובין – החל ממכשירי כושר וכלה בציוד למטבח – וחוסר היכולת לייצר ולשנע אותם פגע קשות בשרשרת האספקה והוביל לעליית מחירים.
במקביל הזרימו הממשלות טריליוני דולרים למשקים, וכלכלנים רבים טוענים בדיעבד שהן הגזימו והעלו את כוח הצריכה עד לרמת האינפלציה הגואה – והפדרל ריזרב המתין זמן רב מדי בטרם העלה את הריבית. כעת, בניסיון לסגור את הפער, הבנקים המרכזיים פועלים באגרסיביות ומעלים את הריבית במהירות בניסיון לרסן את האינפלציה.
הנתונים הכלכליים של ארה"ב מעבירים מסרים סותרים, מציין הטיימס. האבטלה עמדה בחודש שעבר על 3.6% בלבד, השיעור הנמוך ביותר מזה קרוב ל-50 שנה. אבל עליות המחירים וההאטה בהוצאות הצרכנים מגבירים את החששות מפני מיתון; קרן המטבע העולמית הורידה בשבוע שעבר את תחזית הצמיחה של ארה"ב ל-2022 מ-2.9% ל-2.3% ורמזה שיהיה קשה מאוד להימנע ממיתון.
בזירה הסינית ממשיכה הקורונה למלא תפקיד חשוב. ההאטה שם צפויה להעמיק את המחסור במוצרי תעשיה ולפגוע בייצוא העולמי לסין, החל מחלקי רכב המיוצרים בתאילנד וכלה בפולי סויה תוצרת ברזיל. מדיניות ה"אפס קורונה" של סין הובילה לסגרים הדוקים במיוחד; כרגע נתונים בהם 247 מיליון בני אדם ב-31 ערים בעלות תוצר שנתי של 4.3 טריליון דולר.

גרמניה עלולה לגרור את כל אירופה
שרשרת האספקה לא עומדת בעומס [צילום: קלוד פריז, AP]

פלישתה של רוסיה לאוקראינה העצימה עוד יותר את הטלטלה. העיצומים המערביים מונעים ממנה למכור כמויות עצומות של נפט וגז טבעי, והתוצאה היא זינוק במחיריהם – גם אם העלייה התמתנה בשבועות האחרונים, יחסית למחירים שנרשמו מיד לאחר הפלישה. גרמניה תלויה בגז רוסי, קיצצה בצורה חדה את רכישתו ועלולה להגיע לקיצוב אנרגיה – תוך פגיעה בתעשייתה, המתמודדת ממילא עם הבעיות של שרשרת האספקה וירידה בייצוא לסין. כלכלנים אומרים, שאם אספקת הגז הרוסי לגרמניה תופסק כליל – אפשרות סבירה – אין ספק שהיא תשקע במיתון אליו היא עלולה לגרור את יתר מדינות אירופה.
כל אלו מסבכים עוד יותר את קבלת ההחלטות של הבנק המרכזי האירופי, המתכנס השבוע (21.7.22). שקיעה במיתון מובילה לרוב להורדת ריבית כדי לעודד את הפעילות, אך אירופה מתמודדת גם עם אינפלציה מואצת ועם צניחה של 10% בשער האירו, אשר בשבוע שעבר הגיע לשוויון מול הדולר ובכך מייקר את הייבוא ומחמיר את האינפלציה. הכלים שבידי הבנקים המרכזיים לא נועדו לשילוב חסר תקדים שכזה, מסביר הטיימס: עליית מחירים עולמית, מלחמה בלב אירופה ושרשרת אספקה תקולה בצורה שלא הייתה כמותה.
הסכנה הממשית ביותר ניצבת לפתחן של מדינות בעלות הכנסות נמוכות ובינוניות, ובמיוחד בעלות חובות ניכרים כמו פקיסטן, גבון ואל-סלבדור. כאשר שוק האשראי מתהדק במדינות העשירות, המלווים נוטשים את המדינות העניות והמסוכנות לטובת נכסים בטוחים כמו איגרות חוב של ממשלות ארה"ב וגרמניה. הדבר מייקר את נטילת ההלוואות של המדינות המתפתחות, המצויות בלחץ מצד המלווים לקצץ את הוצאותיהן – בעוד במקביל העוני מתרחב וסכנת הרעב גדלה בשל הפגיעה הקשה בייצוא הדגנים מרוסיה ואוקראינה. מספר הסובלים ממחסור ממשי במזון הוכפל מאז פרוץ הקורונה ועומד על 276 מיליון.
חשש נוסף הוא להתגברות מחודשת של מה שהחל את הכל – נגיף הקורונה, מציין הטיימס. כאשר מזג האוויר במדינות הצפוניות ישוב ויתקרר, עלולים זנים חדשים לגרום לגל נוסף של המגיפה – במיוחד לנוכח התפוצה הבלתי-שוויוניות של החיסונים, אשר גרמה לכך שרוב האנושות אינה מחוסנת. כל עוד הקורונה תמשיך להוות סיכון, הפעילות הכלכלית לא תשוב לקדמותה. גם אם מקבלי ההחלטות מתמקדים כעת באינפלציה, במיתון ובמלחמה – הקורונה ממשיכה להיות גורם הסיכון המרכזי.

תאריך:  18/07/22   |   עודכן:  18/07/22
+התחלואה יורדת: 7,976 מאומתים חדשים אובחנו אתמול
12:41 18/07/22  |  מירב ארד

משרד הבריאות עדכן כי 7,976 מאומתים חדשים אובחנו אתמול. מקדם ההדבקה ירד ל-0.87. 441 חולים מוגדרים במצב קשה, 90 מונשמים. 11,181 נפטרים במצטבר מפרוץ המגפה.

+אתר משרד הבריאות חזר להיות זמין גם לגולשים מחו"ל
07:06 18/07/22  |  איציק וולף

אתר משרד הבריאות לפעילות מלאה לאחר מספר שעות שבהן גולשים מחו"ל לא היו יכולים לגלוש בו. מן המשרד נמסר כי האתר לא היה זמין לפרקים לגולשים מחו״ל אלא רק למשתמשים בארץ, וחזר לפעילות לאחר טיפול מהיר של אנשי הסייבר במשרד בסיוע ממשל זמין.
הגלישה מחו"ל לאתר משרד הבריאות נצרכת עבור ישראלים המבקשים לחזור לישראל מחו"ל. לשם כך עליהם להוציא באתר משרד הבריאות טופס אישור ייעודי.


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הקורונה היא עדיין גורם הסיכון הכלכלי המוביל
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מגיפת הקורונה
עידן יוסף
משרד הבריאות מעדכן במאגר נתוני הקורונה תוספת של 67 מתים    לפחות 15 ישראלים נדבקו בפעם הרביעית בקורונה    התגלו 3 נשאים של תת-הזן החדש של הקורונה BA.2.75
יצחק דנון
יהונתן מדיקל מבקשת מהרשות לחדשנות לממן ייצור המוני של מערכת שפיתחה בעקבות הקורונה ואשר לדבריה היא היחידה מסוגה בעולם
עידן יוסף
מקדם ההדבקה ירד בשבועות האחרונים וערכו מעט מתחת ל-1, אך התחלואה נרחבת יותר מהמדווח    במדינות המערב גוברת ההתפשטות של זן BA.5, ובהודו ומדינות נוספות מתפרץ זן חדש בשם BA.2.75
איתמר לוין
בית המשפט גם הורה ליוספה טמיר-ברק להסיר מכל הפלטפורמות את כל פרסומיה בששת החודשים האחרונים נגד מנהלת שירותי בריאות הציבור ובני משפחתה
איציק וולף
מניית סנדס צ'יינה, החברה הבת של לאס וגאס סנדס שבבעלות משפחת אדלסון, ירדה ב-9% לאחר שהרשויות בסין הורו על סגר של שבוע במקאו ועל סגירה של כל בתי הקזינו    האנליסטים מעריכים: פגיעה צפויה בהכנסות עד לסוף הרבעון השלישי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il