X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
מרקל בשבוע שעבר בבית אנה פרנק [צילום: AP]
מרקל כבלה את גרמניה לרוסיה - וגם לסין
ב-16 שנותיה בתפקיד הקנצלר, אנגלה מרקל לא רק יצרה תלות של גרמניה באנרגיה הרוסית, אלא גם קשרה את המדינה לסין – בלעדיה יהיה בלתי אפשרי לעבור לאנרגיה ירוקה, טוען סאנדיי טיימס המורשת של מרקל סופגת כעת ביקורת קשה

השבוע לפני שנה חזרה אנגלה מרקל מוושינגטון, ממה שנראה לה כניצחון דיפלומטי החותם את כהונתה כקנצלר גרמניה: ארה"ב הסירה את התנגדותה להנחת נורדסטרים 2, צינור הגז השנוי במחלוקת מרוסיה, אשר פגע בעמידתה של אוקראינה מול ולדימיר פוטין. בתמורה הבטיחה מרקל לממן פרויקטים של אנרגיה ירוקה באוקראינה ולהטיל עיצומים על רוסיה אם תעז להשתמש בגז כנשק נגד קייב. כאשר פרשה מרקל, 80% מהגרמנים העריכו ש-16 שנות כהונתה היו טובות.
לא עוד. חלקים ניכרים ממורשתה שוב אינם קיימים. אוקראינה נאבקת על קיומה. נורדסטרים 2 מת. פוטין משתמש בגז לא רק נגד קייב אלא גם נגד גרמניה ואירופה. גרמניה ניצבת בפני משבר כלכלי אפשרי, החמור ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. מרקל שוב לא נראית כמי שהייתה מנהיגת העולם החופשי. יש הסבורים שתדמיתה השתנתה ב-180 מעלות – כותב סאנדיי טיימס.
הפלישה לאוקראינה הובילה להערכה מחדש של עידן מרקל, ולא רק בנוגע לגישתה כלפי הקרמלין. בשבועות האחרונים מאשימים אותה פרשנים באחריות להידרדרות מצבו של הצבא הגרמני, טוענים שהרפורמות הפנימיות שהנהיגה נכשלו, תוקפים את הפייסנות שלה כלפי סין, מבקרים את האיטיות בה הגיבה למשבר האקלים, ומעל הכל – את מדיניות האנרגיה שלה, החל מהוויתור על אנרגיה גרעינית וכלה בתלות בגז הרוסי.
הוויכוח על מעשיה ומחדליה של מרקל מעלה גם כמה שאלות בלתי נוחות על גרמניה המודרנית עצמה. למעט כמה חריגים, כמו משבר הפליטים של 2015, מרקל בחרה תמיד במסלול שיעורר כמה שפחות התנגדות. היא הרשתה לעצמה להיות מובלת בידי יועציה, המגזר העסקי, דרישות שותפיה הקואליציוניים, התקשורת והסקרים הכמעט יום-יומיים – טוען סאנדיי טיימס.

משבר גובר של זהות לאומית

לעיתים הדבר הוביל אותה לנהוג נגד דעתה-שלה. בחודש שעבר טענה, בהופעה הפומבית הראשונה שלה מאז פרישתה, שמעולם לא נתנה אמון בפוטין ולא האמינה בתפיסה לפיה ניתן להכיל שליטים סמכותניים דרך הסחר עימם. אז מדוע פעלה בצורה הפוכה ומדוע לא הכינה את ארצה לעימות עם פוטין? תשובה חלקית היא, שהיו לה מספיק משברים מיידיים להתמודד עימם: הטלטלה בגוש האירו, הפליטים, הקורונה. אבל הבעיה הבסיסית היא, שלעיתים קרובות העדיפה מרקל את הקונצנזוס הפוליטי, העסקי והתקשורתי – קונצזוס שכעת מתחיל להיחלש בעוד הגרמנים ניצבים בפני משבר גובר של זהות לאומית.
שלושה עשורים של הנחות התפוגגו בתוך שבועות: הפוטנציאל הבלתי-מוגבל של דו-שיח, ההשפעה הממתנת של קשרי סחר, ההמשכיות של מערכת הביטחון הבינלאומית שבמרכזה עוצמתה הצבאית של ארה"ב, חוסר ההיתכנות של מלחמה יבשתית באירופה, פוטין כשותף בינלאומי רציונלי. העידן אותו הגדירה מרקל חלף-הלך.
מאז פרשה שומרת מרקל על פרופיל נמוך, אם כי על-פי הערכות היא מייעצת ליורשה, אולף שולץ, בשיחות טלפוניות תכופות. כאשר נשאלה כיצד היא מבלה את זמנה, אמרה מרקל שהיא יוצאת לצעדות ארוכות בחוף הבלטי ומאזינה להקלטות של הטרגדיות של שייקספיר ובראשן "מקבת". סאנדיי טיימס מעיר, ש"יוליוס קיסר" עשוי להיות בחירה מתאימה יותר, שכן כמו מרקוס אנטונינוס – רוב הפרשנים אינם משבחים כעת את מורשתה אלא קוברים אותה.
אפילו המפלגה הנוצרית-דמוקרטית, אותה הובילה מרקל לרצף חסר תקדים של ארבעה נצחונות בבחירות, נעצה בגבה כמה סכינים. בחודש שעבר נבחר יריבה הוותיק פרידריך מרץ למנהיג המפלגה, אשר כבר הפכה כמה מקווי המדיניות של מרקל ובין היתר קראה להמשיך את הפעלת שלושת הכורים הגרעיניים האחרונים. עם זאת, משפטם של היסטוריונים עתידיים עשוי להיות מאוזן יותר, וכך למשל איש לא יאשים אותה באחריות למלחמה באוקראינה – אלא בנזק שנגרם לגרמניה שהגיעה למלחמה כמעט לחלוטין בלתי מוכנה.

12 ביקורים בבייג'ינג

כאשר התמודדה לראשונה למשרת הקנצלר ב-2005, הבטיחה מרקל לנטוש את הגישה הפרו-עסקית לבייג'ינג. אולם, התוצאות אילצו אותה להרכיב קואליציה עם היריבים הגדולים ביותר של מפלגתה – הסוציאל-דמוקרטים. מרקל ניסתה לקיים את הבטחתה לגבי סין, אך לבסוף הלחץ עליה היה כבד מדי. מרקל הבינה שעקרונותיה בלתי פופולריים וכמעט עלו לה בבחירות. בשנים שחלפו היא ביקרה בבייג'ינג 12 פעמים, תמיד מלווה במשלחת רחבה של אנשי עסקים ותמיד מקדמת במרץ רב את האינטרסים שלהם.
הדיבידנד הכלכלי היה עצום. סין תפסה את מקומה של ארה"ב כשותפת הסחר הגדולה ביותר של גרמניה והעלתה פי ארבעה את חלקה של גרמניה בייבוא שלה. אשתקד רכשה גרמניה מסין סחורות ב-142 מיליארד אירו ומכרה ב-104 מיליארד אירו; כל מכונית חמישית בסין היא פולקסוואגן. הביקורת הגרמנית על זכויות האדם ושלטון החוק בסין הייתה מגומגמת, במקרה הטוב ביותר. הציבור הגרמני תמך בה: בשנת 2020, שלהי עידן דונלד טראמפ, סברו 36% מהגרמנים שהיחסים עם סין חשובים מאשר היחסים עם ארה"ב; רק 37% סברו ההפך.
הפלישה הרוסית לאוקראינה מבליטה את הסכנה שבהסתמכות רבה מדי על שותף סחר אחד, ובמיוחד על שליט סמכותני בעל שאיפות התפשטות לעבר גרמניה – ממשיך סאנדיי טיימס. גם הזירה הסינית הפכה למעיקה מבחינת עסקים גרמניים רבים, בשל הרגולציה הבלתי-צפויה, הבוז לכללי הקניין הרוחני, דוקטרינת ה"אפס קורונה" הקשוחה והרעת התדמית שלה במערב. מה שהיה שוק קורץ הפך למתחרה עוין.
אולם, ניתוק הקשרים עם סין עלול להיות קשה עוד יותר מאשר היגמלות מהגז הרוסי. לגרמניה יש בסין השקעות של 200 מיליארד אירו, אותן עלולה בייג'ינג לתפוס כבנות ערובה. 46% מהיצרנים הגרמנים תלויים לפחות חלקית בסין לצורך שרשרת האספקה שלהם. סין שולט בשוקי אנרגיות הרוח והשמש במידה כזאת, שהמעבר הגרמני לאנרגיה ירוקה – דהיינו ההשתחררות מרוסיה – יהיה בלתי אפשרי בלי הסינים. בפועל, מדיניותה של מרקל כבלה את ידיהם של יורשיה. על זה, יש הטוענים, לא ניתן לסלוח לה.

תאריך:  19/07/22   |   עודכן:  19/07/22
+המלחמה באוקראינה: ההתקפות הרוסיות נמשכות במזרח ומתגברות בדרום
16:02 19/07/22  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה

בעוד פוטין אמור להגיע לביקור ראשון מחוץ למדינות ברה"מ לשעבר מאז הפלישה לאוקראינה, הכוחות הרוסים מגבירים את המתקפות באזור חרקוב ועל העיר סלובינסק באזור דונייצק  ▪  מספר התקפות על העיירה אבדייבקה נהדפו - רוסיה ספגה עשרות אבדות

בניין מגוריםת שניזוק ממתקפת רקטות על אזור מגורים, בקרמטורסק, מזרח אוקראינה [צילום: נרימן אל-מוטי/AP]
+הרוסים יורים לעבר בנייני מגורים בקרמטורסק, מחוז דונייצק
13:55 19/07/22  |  מירב ארד

רוסיה יורה לעבר בנייני מגורים בקרמטורסק, מחוז דונייצק. מושל המחוז פבלו קירילנקו, ציין כי רוסיה ביצעה ככל הנראה תקיפה אווירית במרכז קרמטורסק, והרגה לפחות אזרח אחד. בנייני מגורים שנפגעו עלו באש.

+משרד ההגנה הבריטי: רוסיה מתקשה לשמור על כוח התקפי באוקראינה
12:51 19/07/22  |  מירב ארד

משרד ההגנה הבריטי פרסם עדכון מודיעיני חדש לפיו רוסיה מרכזת כוחות במתקפתה על אזור דונבאס, אך נאבקת לשמור על כוח לחימה התקפי יעיל. לפי הערכת המודיעין של בריטניה, קצב ההתקדמות של רוסיה בדונבאס צפוי להיות איטי מאוד בגלל המחסור בחיילים.

+מפגש משולש פוטין ונשיאי אירן וטורקיה בטהרן
11:15 19/07/22  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה

על מידת חשיבותה של הפסגה הזו תעיד העובדה שזהו ביקורו השני בלבד של פוטין בחו"ל מאז הרחבת הפלישה הרוסית לאוקראינה בפברואר, והראשונה מחוץ למדינות ברה"מ לשעבר

פוטין בפגישה עם ראיסי. רוצה לפתח את קשרי הסחר עם אירן [צילום: מיכאיל קלימנטייב, ספוטניק/AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מרקל כבלה את גרמניה לרוסיה - וגם לסין
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
איציק וולף
חברת הגז והנפט הרוסית הגדולה ביותר הודיע ללקוח אירופי כי בשל תקלה ונסיבות שאינן בשליטתה - לא תוכל לעמוד במכסת הזרמת הגז הטבעי שסוכם מראש    האם בכך הולך ומתממש החשש האירופי מפני הימנעות רוסית מחידוש הזרמת הגז בנורדסטרים גם אחרי 21 ביולי
יאיר נבות
ביום רביעי רוסיה אמורה לשוב ולחדש את אספקת הגז הטבעי לגרמניה. אלא אם כן הנשיא פוטין יחליט אחרת, דהיינו לצמצם דרמטית או להפסיק לחלוטין את אספקת הגז לגרמניה. לגרמנים אין כרגע חלופות ראויות, מהירות ויעילות לגז הרוסי - זהו הרגע שבו תומחש באופן הברור ביותר כמה חסרת אחריות הייתה המדיניות ארוכת השנים של תלות הגרמנית באנרגיה רוסית
איציק וולף
בשל המחסור הניכר באירופה בשמן חמניות, בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה, החל פאב בדרום גרמניה להזמין את הלקוחות לשלם עבור ליטר בירה בליטר שמן חמניות    בעלי הפאב יכולים להמשיך ולטגן שניצלים ללקוחות והלקוחות משלמים בשמן ששווה 4.5 אירו על בירה ששווה 7 אירו
איתמר לוין
ניו-יורק טיימס מנתח את המשבר חסר התקדים בו נתונה הכלכלה העולמית: אינפלציה מואצת, שרשרת אספקה תקולה ומלחמה מתמשכת באוקראינה    הגורם הבסיסי הממשיך להטיל את צלו הוא הנגיף, למרות שבעיות אחרות תופסות את תשומת החב
עידן יוסף
ההחלטה שניתנה בצו נשיאותי היא בלתי שגרתית לנוכח המלחמה מול רוסיה, שבה שני הגופים ממלאים תפקיד משמעותי בהבאת הרוסים לדין וסיכול ריגול פנימי    זלנסקי: עשרות אנשים בארגונים האלו פועלים נגד ארצנו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il