X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
יריד מזון בקליפורניה. יש מזומן [צילום: ריץ' פדרונצ'לי, AP]
העולם העשיר איננו במיתון. לפחות כרגע
זוהי מסקנתו של אקונומיסט, למרות שפע התחזיות הפסימיות; המונח הנכון הוא האטה העלולה להפוך למיתון בסופו של דבר מה שיכריע הוא האם ניתן יהיה לרסן את האינפלציה בלי צורך בהידוק מוניטרי שיוליך למיתון
קרן המטבע מורידה את תחזיות הצמיחה
איתמר לוין
צופה כעת צמיחה עולמית של 3.2% השנה ו-2.9% בשנה הבאה; סבירות ממשית להתממשות תרחישים שיאטו עוד יותר את הצמיחה * הערכות פסימיות במיוחד לגבי ארה"ב, גרמניה וסין * רוסיה תשלם את מחיר העיצומים; סעודיה תצא נשכרת מהזינוק במחירי הנפט
לרשימה המלאה

כולם פסימיים בימים אלו. כמעט לא חולף יום בלי שכלכלן כלשהו ינמיך את תחזיותיו; אתמול (26.7.22) הצטרפה קרן המטבע העולמית לחוזי השחורות (ראו קישור משמאל). אקונומיסט סבור שהפסימיות לכל הפחות מוקדמת; העולם עדיין איננו במיתון.
ב-18 החודשים האחרונים חברו יחדיו מספר גורמים ויצרו תערובת רעילה לכלכלה העולמית. ארה"ב הזרימה יותר מדי כסף למשק שלה בזמן הקורונה, וכך יצרה אינפלציה גם מעבר לגבולותיה, שכן הביקושים היו גדולים מיכולתה של שרשרת האספקה העולמית. נסיונותיה של סין לדכא בכוח את הנגיף החריפו את הבעיות. ואז הובילה הפלישה הרוסית לאוקראינה לזינוק במחירי הסחורות. בתגובה לאינפלציה הגואה, כ-80% מן הבנקים המרכזיים העלו את הריבית בשיעור ממוצע של 1.5 נקודה השנה – ושוקי המניות צנחו.
החששות מפני השלכות ההידוק המוניטרי הם העומדים בבסיס הדאגה שמא מיתון ניצב בדלת. ברור שהבנקים המרכזיים חייבים לרסן את מסיבת הכסף הזול. העלייה בשכר במדינות העשירות כבדה מנשוא בהתחשב בצמיחה האיטית בתוצר; האינפלציה גבוהה מדי. החשש הוא, שהמסיבה תיהרס במקום להתמתן; מאז 1955 נגרמו בארה"ב שלושה מיתונים בשל עליות ריבית בקצב הנוכחי.
האם המיתון מכה שוב? אין ספק שהמדינות העשירות, המהוות 60% מהתוצר העולמי, מצויות בהאטה לעומת האופטימיות של אמצע 2021 עם הסרת מגבלות הקורונה. אבל, טוען אקונומיסט, מוקדם מכדי להכריז על מיתון – אפילו אם הנתונים שיתפרסמו מחר (28.7.22) יצביעו על רבעון שני רצוף של הצטמקות בארה"ב. זוהי ההגדרה הרשמית של מיתון, אך לדעת אקונומיסט – הפעם היא אינה עומדת במבחן המציאות הממשית. המשק האמריקני הצטמק ברבעון הראשון בשל שורה של גורמים חד-פעמיים, למרות שהפעילות הכלכלית הייתה חזקה. בנוסף לכך, מוקדם מכדי לומר שמדובר בהשפעות ההידוק המוניטרי של הפדרל ריזרב. ניתוח של נתונים שמעבר לתמ"ג מוביל אף הוא למסקנה שעדיין לא מדובר במיתון.
אך אין להתעלם מכך שהשאלה היא, אכן, עד כמה המצב יחמיר. האופטימיסטים הבודדים שנותרו מצביעים על החוזק של משקי הבית והמגזר העסקי במדינות העשירות. מצב רוחו הכלכלי של הציבור קודר עוד יותר מזה שהיה בשיא המשבר הפיננסי ובשיא הקורונה, אך ברשותו עדיין נתחים מתוך החיסכון הנוסף בסך 3 טריליון דולר שצבר בזמן הקורונה. כמות המזומן של משקי הבית האמריקנים בשכבות הנמוכות הייתה גבוהה במרס (הנתון הזמין האחרון) ב-70% מאשר לפני הקורונה. סקרים מלמדים, כי הביטחון בעתיד הכלכלי האישי חזק מזה שלגבי עתיד המשק כולו – הן בארה"ב והן בגוש האירו. ממשלות במדינות העשירות אף מעניקות סיוע לשכבות החלשות, כדי להתמודד עם הזינוק במחירי האנרגיה.

קשה לזהות מיתון בזמן אמת

גם התנהלות המגזר העסקי מהווה מקור לאופטימיות, ממשיך אקונומיסט. קצב שכירת העובדים הואט בצורה מסוימת, אך מספר המשרות הפנויות בעולם העשיר עודנו קרוב לשיאו. באוסטרליה מספרן כפול מאשר לפני הקורונה; בארה"ב יש שתי משרות פנויות על כל מובטל. כתוצאה מכך, שוק התעסוקה עודנו הדוק. במדינות OECD שיעור האבטלה נמוך מכפי שהיה לפני האבטלה; במחצית מהן מספר המועסקים בגיל העבודה מצוי בשיא. אם ההיסטוריה מספקת הדרכה כלשהי, הרי שנתונים אלו עומדים בסתירה למיתון מתקרב.
בעבר היה בהאטות תפקיד מרכזי לירידה בהשקעות; הפעם הן נחלשו, אך עד כה לא בצורה הרת אסון. חברות השקיעו סכומים ניכרים אשתקד ובתחילת 2022 על עבודה מרחוק וחיזוק שרשרת האספקה, וכעת חלקן סבורות שהשקיעו יותר מדי. אחרות רוצות לחזק את יתרות המזומנים שלהן, והריבית העולה מקשה על נטילת אשראי. אחת התחזיות היא שבמדינות G7 ההשקעות יירדו ב-0.5% במחצית השנייה של השנה – לא טוב, אך לא מספיק גרוע כדי לחולל מיתון.
למרבה הצער, יש גבול לביטחון שאפשר לשאוב מנתונים מסוימים, בעוד החשש הבסיסי של המשקיעים הוא מההידוק המוניטרי – מדגיש אקונומיסט. דומה שכיום חדשות מכל סוג מתפרשות כסימן למיתון. נתונים חלשים – הא ראיה שהמיתון מתקרב. נתונים חזקים – הא ראיה שהעלאת הריבית אינה מצליחה למתן את האינפלציה, יהיה צורך בהידוק נוסף והמיתון מתקרב. רק סימנים של ממש לבלימת האינפלציה יפזרו את החששות מפני מיתון.
אכן, יש כמה סימנים חיוביים באופק. הבעיות בשרשרת האספקה הולכות ונפתרות, אם כי היא עדיין איננה במצב שלפני הקורונה. מחירי הסחורות, כולל הבנזין בארה"ב, יורדים מאז החודש שעבר. הדיבורים בתקשורת האמריקנית והבריטית על האינפלציה מתמעטים בימים האחרונים, מה שיכול לתרום להפחתת הציפיות המגשימות את עצמן.
עם זאת, מדגיש אקונומיסט, נראה שאין בסיס לתקוות לירידה מהירה באינפלציה. בנק מורגן-סטנלי צופה שברבעון השלישי היא תגיע במדינות העשירות ל-8%. אין כרגע סימנים של ממש להפסקת עליות השכר בארה"ב והחברות ממשיכות לגלגל אותן על כתפי הצרכנים. רוסיה אומנם הבטיחה להמשיך את אספקת הגז לאירופה, אבל הבטחותיה לא שוות הרבה.
כמויות הנתונים העצומות שבפני הכלכלנים יכולות להיות מועילות, אבל לקח ישן עודנו בתוקפו: קשה לזהות מיתון בזמן אמת. כיום ידוע שהמשק האמריקני נכנס למיתון בדצמבר 2007, אבל באוגוסט 2008 עדיין סבר ה"פד" שהוא צומח ב-2% לשנה; אפילו לאחר קריסת ליהמן בראדרס בחודש שלאחר מכן, טענה קרן המטבע שאין זה ודאי שארה"ב צועדת לעבר מיתון. בזמנים הטובים ביותר קשה להבין את הכלכלה, וכיום איננו מצויים בזמנים כאלה. זוהי הסיבה לפסימיות. הסיבה לאופטימיות היא שהפרק הנוכחי של הידוק מוניטרי רק החל, ואולי הכלכלה העולמית התנודתית תספק הפעם כמה הפתעות לטובה.

תאריך:  27/07/22   |   עודכן:  27/07/22
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
העולם העשיר איננו במיתון. לפחות כרגע
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
וושינגטון פוסט: משרד המשפטים חוקר בצורה ישירה את חלקו של טראמפ בהסתערות על הקפיטול ובפעולות למניעת אשרור נצחונו של ביידן    ניו-יורק טיימס: התובעים הפדרליים אוספים מידע וחוקרים עדים על פרטים הנוגעים למעורבותו של טראמפ
איתמר לוין
במאמר בוושינגטון פוסט מעריך בן-וניסטה, כי זהו פרק הזמן בו יהיה על שר המשפטים להחליט האם להעמיד לדין את הנשיא לשעבר דונלד טראמפ על חלקו באירועי 6 בינואר
איתמר לוין
גארדיאן מדווח על בעיות ביטחון, כספים, מתקנים וכוח אדם - שנתיים לפני פתיחת המשחקים האולימפיים השאפתניים    טקס פתיחה שיתקיים בחלקו בנהר הסיין, מחסור בחומרי בנייה בגלל המלחמה באוקראינה, מחסור בנהגי אוטובוסים - אלו רק חלק מהבעיות
איתמר לוין
וושינגטון פוסט סוקר את הנתונים והמגמות באינפלציה, התעסוקה, שוקי ההון והייצור - לקראת העלאת הריבית מחר; האם היא תהיה 0.75 נקודה כצפוי?
איתמר לוין
הנשיא התעקש לנהל מדיניות מוניטרית הפוכה מכל העולם - והתוצאה היא אינפלציה של 80%    אקונומיסט חושש שהוא ינקוט אמצעים פסולים כדי להישאר בשלטון למרות הסבל שגרם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il