X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
הטעות הייתה ההתחייבות [צילום: AP]
אקונומיסט בעקבות פגישת ביידן והנסיך מוחמד
כיצד ראוי לטפל בעריצים
המערב חשב שביכולתו לכפות את ערכיו המנצחים - וגילה שזה לא עובד הדרך הנכונה היא לדעת מראש מה ניתן להשיג, להידבר בתקיפות ולהבין שיש צורך ב"קח ותן"

במשך כ-15 שנה לאחר נפילת בריה"מ ב-1991, נדמה היה כי מדיניות החוץ המערבית בנויה על יסודות איתנים. הערכים הליברליים – דמוקרטיה, שוק חופשי, זכויות האדם ושלטון החוק – גברו על הקומוניזם. לארה"ב הייתה הזכות לכפות כללים אלו נגד מחבלים ורודנים בנימוק שהם מבטיחים שלום, שגשוג וקדמה. 15 שנים מאוחר יותר, מדיניות החוץ של המערב היא בלגן אחד גדול – טוען אקונומיסט. קחו לדוגמה את יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן.
מתברר שהמוסר הוא עניין גמיש. אקונומיסט מצא, כי MBS נוטה לאלימות ומדכא בכוח את יריביו; הוא מוחזק כאחראי לרצח העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י. אבל הוא גם איש של מודרניזציה, אשר ביצע רפורמות בארצו, הגביל את אנשי הדת ושחרר את הנשים. וגם אם יש ספקות בנוגע למוסריות שלו, סעודיה מפיקה את הנפט החיוני לארה"ב כדי להתמודד מול מישהו מסוכן בהרבה – ולדימיר פוטין. האם המוסר מחייב להתנער ממוחמד או להתחבק איתו? מוחמד גם מראה שכוחה של ארה"ב אינו כפי שהיה לפני 15 שנה. MBS רטן ממושכות על כך שהנשיא ג'ו ביידן מסרב לדבר איתו, וכתחליף פנה לרוסיה וסין. וכאדם צעיר שאצה לו הדרך, MBS מאמין שהוא יכול להגיע לשגשוג מערבי בלא דמוקטריה וזכויות אדם.
מוחמד אינו לבדו. סין שמה את השלום וההתקדמות הכלכלית מעל חופש ההצבעה וחופש הביטוי. את פלישתו של פוטין לאוקראינה ניתן לראות כביטוי לפשיזם בסגנון רוסי. כאשר מנהיגי המערב פנו לעמיתיהם בחצי הכדור הדרומי בבקשה שיתייצבו מול פוטין, רבים מן האחרונים השיבו שהם איבדו את הסבלנות כלפי המערב הצבוע, שאין לו בעיה לפלוש בעצמו למדינות אחרות כאשר זה מתאים לו.
אקונומיסט מדגיש שהוא עצמו לא איבד את האמון במוסדות שיצרה תקופת הנאורות; ערכים ליברליים הם אוניברסליים. אבל האסטרטגיה של המערב לקידום ערכיו כושלת. על ארה"ב ובעלות בריתה לאזן בין הרצוי למצוי, ובמקביל – לעמוד על משמר הערכים המבדילים בינם לבין פוטין וחבר מרעיו. האם זה אפשרי? הדרך הטובה ביותר היא שמנהיגי המערב יימנעו מלהציג עמדות מוסריות בהן אינם יכולים לדבוק. ביידן התחייב להתייחס לסעודיה כמצורעת, אך בחודש שעבר נאלץ לנסוע לג'דה; הטעות הייתה עצם ההתחייבות.
לבחון את התוצאות ולא את החזות
מנהיגי המערב צריכים להיות כנים בנוגע למידת ההשפעה האמיתית שיש להם. ההנחה לפיה העולם זקוק למערב יותר מאשר להפך, היא פחות נכונה בימים אלו. חלקן של מדינות G7 בתוצר העולמי בשנת 1991 היה 66%; כיום הוא 44% בלבד. הייתה זו גאוותנות לחשוב שניתן יהיה לרפא דיקטטורות מחולאיהן הבסיסיים באמצעות גדודים של עורכי דין בתחום זכויות האדם וכלכלנים המטיפים לשוק חופשי. מנהיגים חייבים להבהיר מהו הצדק ומהו העוול, אך כאשר הם באים להעניש על עוול – עליהם לבחון את התוצאות המעשית ולא את החזות המוסרית.
עיקרון נוסף הוא שבדרך כלל טוב לדבר. זו אינה הענקת לגיטימציה לעושי רע, אלא הזדמנות להשפיע ודרך לפתור בעיות אחרות. למשל: משבר האקלים; לייצא גרעינים מאוקראינה; להיעזר בארגון א-שבאב המסונף לאל-קאעידה כדי למנוע רעב בסומליה. ביידן צדק כאשר דיבר עם MBS. עמנואל מקרון צודק כאשר הוא מדבר עם פוטין. כולם צריכים לדבר עם שי ג'ינפינג. יש דרכים לשמור על-כנות השיחות. אפשר לומר בהן בדיוק מה שאתה חושב בנושא זכויות האדם. אפשר להחריף את הטון. אפשר להתעקש על שיחות עם מתנגדי משטר. בנושאים אלו ודומיהם על מנהיגי המערב להיות מתואמים, כדי למנוע הפעלת "הפרד ומשול" מן הצד האחר.
העיקרון האחרון שמציע אקונומיסט הוא להכיר בכך שמדיניות חוץ, כמו כל היבט בממשל, מחייבת קח ותן. המערב חושב שהוא יכול רק לקחת. אבל הוא למד, שאין ביכולתו פשוט לכפות את ערכיו על עריצים כמו MBS זו טקטיקה הנדונה לכישלון. במקום זאת, עליו לשלב לחץ עם שכנוע, ודיבור גלוי עם סבלנות. זה לא נשמע טוב כמו גינויים נזעמים, קריאות לחרם ועיצומים סמליים – אבל יש לזה סיכוי טוב יותר להצליח.

תאריך:  01/08/22   |   עודכן:  01/08/22
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כיצד ראוי לטפל בעריצים
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
המערב OUT, המזרח IN
חשדנית  |  1/08/22 14:36
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
יוני בן-מנחם
משלחת בכירה של "האחים המוסלמים" נועדה עם מנהיג חמאס אסמעיל הניה ודרשה ממנו להימנע מחידוש הקשר של התנועה עם משטרו של בשאר אסד. אסמעיל הניה הבטיח להביא את בקשתה להכרעת הלשכה המדינית אך גורמים בחמאס מעריכים כי לא יהיה שינוי בהחלטה מכיוון שחמאס זקוקה לעזרת סוריה כדי להגביר את המאבק בישראל
ירון פרידמן
מה סוד הצלחתו של הערק ומדוע הוא נפוץ כל כך באזורנו, למרות האיסור באיסלאם על שתיית אלכוהול?    היכן מייצרים באזורנו את הערק הנחשב לאיכותי ביותר?
איציק וולף
ימים ספורים לאחר פרסום הכתבה שבה הציג העיתונאי הישראלי גיל תמרי כיצד הצליח להסתנן לתחומי העיר מכה, האסורה בכניסת לא מוסלמים, עצרה משטרת מכה אזרח סעודי שהסיע עיתונאי לא מוסלמי לתוך מכה
איתמר לוין
משטרו של סיסי מעמיד פנים של "פיוס לאומי" ומשחרר כמה אסירים, אך בפועל הוא מרסק את מתנגדיו בשילוב של מעצרים ממושכים, משפטי ראווה ורדיפות בלתי פוסקות - מדווח אקונומיסט
עידן יוסף
פוטין אמר בפסגה כי הוא ועמיתיו מטורקיה ומטהרן תמימי דעים גם בנושא שיחות הגרעין    בירושלים חוששים מכך שרוסיה תעצור את העלייה לארץ    בנט בקבינט: לא לזנוח את האינטרסים מול רוסיה    ארה"ב: אין סימנים להעברת כטב"מים מאירן לרוסיה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il