X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
פוטין במכון כרושצ'וב לנשק גרעיני [צילום: AP]
האם רוסיה עלולה להשתמש בנשק גרעיני באוקראינה
אקונומיסט מציג את התרחישים העלולים להוביל להסלמת המלחמה עד כדי הפעלת נשק גרעיני ההסתברות להתממשותם אינה ידועה, שכן חוסר ודאות הוא אחד מיסודותיו של הדיון בנושא הגרעין

"מבחינתי משמעות המילה 'בלתי אפשרי' היא 'אפשרי בעתיד'", אומר שר ההגנה האוקראיני, אלכסיי רזניקוב. ויש לו סיבה טובה, מעיר אקונומיסט. בשנת 2014, כאשר רוסיה פלשה לחצי-האי קרים, סירבה ארה"ב להעניק לאוקראינה טילי נ"ט "ג'אוולין"; היא החלה לשלוח אותם ב-2017 ושוב בכמויות גדולות החל מפברואר השנה. טילי נ"מ "סטינגר", שלא נשלחו אף הם באותה עת, החלו להגיע במרס השנה. מטוסי אף-16 עשויים להביא בהמשך.
ארה"ב ואירופה היללו את רוח הלחימה של האוקראינים, מה שמעלה את השאלה מדוע אינן שולחות יותר נשק יותר מהר. התשובות הרשמיות משתנות: המערב פועל בקצב חסר תקדים; הוא נותן עדיפות לנשק הדחוף ביותר; יש צורך לאמן את האוקראינים בשימוש ובתחזוקה; עליהם להוכיח שביכולתם להשתמש בהם בצורה יעילה בשדה הקרב.
הסיבה המשמעותית ביותר היא החשש מפני הסלמה – שמא רוסיה תתנגש בצורה צבאית עם נאט"ו ואולי אף תעבור לנשק כימי או גרעיני. במקרה שכזה, כמעט בטוח שנאט"ו תיגרר לעימות ישיר עם רוסיה, והנשיא ג'ו ביידן התחייב למנוע מלחמת עולם שלישית. מתקפת הנגד של רוסיה לשחרור חרסון היא מקרה מבחן. אם תעלה יפה, הניצים יראו אותה כהוכחה שאוקראינה יכולה לנצח אם תקבל את הסיוע הדרוש. היונים יטענו שהיא עלולה להוביל את ולדימיר פוטין לתגובת יתר.
ביום בו פלש לאוקראינה, הזהיר פוטין גורמים זרים מהתערבות העלולה לגרור "השלכות שלא ראיתם אי-פעם בהיסטוריה". התקשורת הממלכתית ברוסיה פרסמה תרחישים של מהלומות גרעיניות על המערב. נכון לעכשיו ארה"ב אומרת כי אין כל סימן לכוננות גבוהה של הכוחות הגרעיניים הרוסיים. לאחר חמישה חודשי לחימה, אין סכנה ממשית לעימות ישיר בין רוסיה לנאט"ו. אבל יש המזהירים, כי רוסיה עלולה להסלים את המלחמה במקום להשלים עם תבוסה, ומציינים שיש לה יכולות קונבנציונליות בהן טרם השתמשה.
הדוקטרינה הרשמית של רוסיה כוללת ארבעה תרחישים לשימוש בנשק גרעיני: מתקפת טילים בליסטיים נגדה או נגד בעלות בריתה; התקפה עליהן בנשק גרעיני או בנשק אחר להשמדה המונית; פעולות המאיימות על מרכזי הפיקוד והשליטה של הנשק הגרעיני; ותוקפנות בנשק קונבנציונלי המאיימת על עצם קיומה של רוסיה. על פניו, הסיוע המערבי לאוקראינה רחוק מאוד מהתרחישים הללו, אבל האחרון שבהם הוא גמיש. פוטין תיאר את המאבק נגד אוקראינה כ"עניין של חיים ומוות" והזהיר שיראה בחומרה רבה ביותר על התקפה על קרים. אחרים תוהים, מה יקרה אם פוטין יראה את עצמו כמגלם המדינה ויחשוש לשלטונו.

הקווים האדומים לא ידועים

מכון המחקר ראנד, המקורב לפנטגון, הצביע לאחרונה על ארבעה תרחישים של הסלמה אופקית. הראשון מכונה "נתיב אפס", כי ייתכן שההסלמה כבר החלה: רוסיה תרחיש מחויבת להגיב, מיד או במועד שייראה לה, על הפסדיה הכלכליים והצבאיים הכבדים. השני הוא מהלומה מקדימה אם רוסיה תחשוב שנאט"ו עומדת להתערב במישרין במלחמה. השלישי הוא התקפה על נתיבי אספקת הנשק לאוקראינה. והאחרון: עלייה דרמטית בחוסר היציבות הפנימי, הכלכלי והפוליטי. ברוב המקרים התגובה הרוסית תחל בצורה סמויה – מתקפת סייבר, חבלה, רציחות וכדומה. התרחיש הראשון הוא בעל הסיכון הגבוה ביותר להתגלגל לעימות צבאי, אולי אפילו גרעיני; כל התרחישים הופכים למסוכנים יותר אם רוסיה אכן תובס בשדה הקרב.
האמת היא, מדגיש אקונומיסט, שאיש אינו יודע היכן הקווים האדומים של פוטין. ארה"ב הפסיקה לדבר על סיוע לאוקראינה לנצח ועל החלשת רוסיה, ובמקום זאת מדברת על מניעת תבוסה אוקראינית. במאמר בניו-יורק טיימס לפני חודשיים מנה ביידן צעדים רבים שיכולה ארה"ב לבצע; הוא הבהיר שהללו אינם כוללים סילוקו של פוטין, שיגור כוחות לאוקראינה, פלישה לרוסיה או הארכת המלחמה רק כדי להכאיב לרוסיה. ביידן גם הזהיר את רוסיה מפני "תוצאות קשות" אם תשתמש בנשק גרעיני; פקידים בוושינגטון לוחשים שהתגובה תהיה קונבנציונלית, וברור שביידן אינו רוצה להגיע לנקודה הזאת.
עם זאת, ביידן הותיר עמימות סביב הנתיב שלו עצמו. פקידים בכירים בממשלו עורכים משחקי מלחמה כדי להחליט מהן מטרותיה הסופיות של ארה"ב, וכרגע הממשל מדבר בצורה כללית בלבד על "אוקראינה דמוקרטית, עצמאית, סוברנית ומשגשגת". הוא אינו מאמץ את דרישת אוקראינה להחזיר את כל השטחים שאיבדה. במכוון או שלא במכוון, המדיניות הזאת תוביל למלחמה ארוכה או להסדר חלקי, צופה אקונומיסט – מה שעלול לסדוק את האחדות המערבית אם הבוחרים ייצאו נגד התוצאות הכלכליות של המלחמה; זה בדיוק מה שפוטין רוצה.
אבל תסכול וחוסר ודאות הם טבעו של הדיון הגרעיני: ארה"ב מורתעת מהתערבות ישירה, ורוסיה – מהתנגשות עם נאט"ו. אסטרטג הגרעין טום שלינג טען, כי סף המלחמה עלול להיות בלתי מזוהה וכי היא עלולה לפרוץ בשל מדרון חלקלק שאיש אינו מבין את גודל הסכנה הטמונה בו. במצב כזה, אי-אפשר לבוא בטענות אל המנהיגים הפועלים בזהירות יתרה.

תאריך:  10/08/22   |   עודכן:  10/08/22
+ה-G7 לרוסיה: השיבו את תחנת הכוח הגרעינית לאוקראינה
16:27 10/08/22  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

שרי החוץ של המדינות המתועשות אומרים כי השליטה המתמשכת של רוסיה במפעל היא שמסכנת את האזור  ▪  לדבריהם, הצוות האוקראיני המפעיל את המפעל "חייב להיות מסוגל לבצע את תפקידו ללא איומים או לחץ

תחנת הכוח הגרעינית בזפוריז'יה [צילום: משרד ההגנה הרוסי באמצעות AP]
+ליל דמים במחוז דניפרופטרובסק שבאוקראינה
09:50 10/08/22  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה

21 בני אדם נהרגו הלילה בהפגזות רוסיות במחוז  ▪  זלנסקי נשא הלילה נאום לילי אך נמנע מלהתייחס למתקפה אמש על בסיס חיל-האוויר הרוסי בחצי האי קרים. הוא כן הבטיח להשיב את חצי האי לידי אוקראינה

משגרי רקטות של הצבא הרוסי [צילום: שירות העיתונות של משרד ההגנה הרוסי /AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האם רוסיה עלולה להשתמש בנשק גרעיני באוקראינה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
יאיר נבות
21 בני אדם נהרגו הלילה בהפגזות רוסיות במחוז    זלנסקי נשא הלילה נאום לילי אך נמנע מלהתייחס למתקפה אמש על בסיס חיל-האוויר הרוסי בחצי האי קרים. הוא כן הבטיח להשיב את חצי האי לידי אוקראינה
עידן יוסף
איתמר לוין
100 שנה לאחר המצעד על רומא, יושב בקרמלין מי שמשתמש באותן שיטות של אלימות שאפיינו את הפשיזם ורצח עם שהוא תוצאה ישירה שלו
יאיר נבות
כאשר הלווין יכנס למסלול וייחל לפעול, בסופו של דבר תוכל אירן להפיק ממנו מודיעין בזירת המזה"ת, הרי שמדובר בהתפתחות חשובה שגם בישראל ודאי עוקבים אחריה בעניין, כי רוסיה בעצם מעניקה כאן לטהרן יכולת מתקדמת לאיסוף מודיעין לוויני באיכות גבוהה
איציק וולף
משרד החוץ הרוסי טוען כי תנאי הבדיקות הנגזרים מהאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני מעניקים יתרון חד-צדדי לארצות הברית ושוללים מן הפדרציה הרוסית את זכותה לבצע בדיקות מקבילות בטריטוריה אמריקנית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il