X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
מטוסים בטייוואן. ללמוד מאוקראינה [צילום: ג'ונסון לאי, AP]
סין צריכה לפקפק האם תוכל לכבוש את טייוואן
זו המשימה של ארה"ב כדי למנוע מלחמה על האי - סבור אקונומיסט הדרך לעשות זאת היא בהפגנת נחישות צבאית, לצד אסטרטגיה שתהפוך את טייוואן למבצר

ארה"ב וסין מסכימות על מעט מאוד בימים אלו, אך בנוגע לטייוואן עמדתן זהה לפחות בנושא אחד: הסטטוס-קוו סביב האי משתנה בצורה מסוכנת. מלחמה אינה נראית בלתי נמנעת, אבל השלום הקר שהחזיק מעמד שישה עשורים הפך לשביר. מי אשם? כאן ההסכמה נעלמת, מציין אקונומיסט.
די ברור שהמשבר התפתח בעקבות ביקורה של ננסי פלוסי בטייוואן. היא פעלה במסגרת סמכויותיה, אבל הביקור היה פרובוקטיבי; אחריו ירתה סין טילים בכיוון האי וביצעה תרגיל נרחב באש חיה שנראה כאימון לקראת סגר עליו. מאז העימות הקודם ב-1996-1995 גברה חוסר הנוחות של ארה"ב, סין וטייוואן מן הסטטוס-קוו, וכדי למנוע מלחמה דרוש איזון מחודש.
המצב בטייוואן משקף חלקית את השינוי המשמעותי שהתחולל בעולם ביובל האחרון. טייוואן הפכה מדיקטטורה צבאית לדמוקרטיה ליברלית פורחת; עושרם של תושביה יותר מאשר כפול מזה של הסינים. הצלחתם היא מפלה תעמולתית למשטר הסמכותני בבייג'ינג וסיבה ברורה לסירובם להיות נתונים לשליטתו. נשיאת טייוואן, צאי אינג-וון, מרחיקה בשיטתיות את האי מן היבשת; אחרי ריסוק הדמוקרטיה בהונג-קונג, איש אינו מאמין לססמה הסינית "מדינה אחת, שתי שיטות". מעט מאוד מתושבי טייוואן רוצים להכריז רשמית על עצמאות, מחשש שהדבר יוביל למלחמה, אך קטן עוד יותר מספרם של הרוצים באיחוד.
גם ארה"ב השתנתה, בשנות ה-1950 היא התערבה פעמיים להגנת טייוואן, לאחר מכן החלה לחשוב האם יש הצדקה להגנה כזאת, אך הדמוקרטיה באי וחשיבותו כמקור למוליכים למחצה חידשו את הברית. בעלות ברית אחרות, כמו יפן, רואות את העמדה האמריקנית לגבי טייוואן כמבחן לעמדתה המובילה במערב האוקיינוס השקט. ארה"ב לא התחייבה רשמית להגן על טייוואן, אך אקונומיסט אומר שכמעט אין ספק שהיא תעשה זאת אם סין תתקוף.
השאיפה הגדולה ביותר לשנות את הסטטוס-קוו שייכת לסין. הנשיא שי ג'ינפינג הוא שיחליט, במידה רבה, האם השלום יימשך – והוא נותן סיבות לפסימיות. ככל שארצו התעשרה, שי הגביר את הלאומנות הפרנואידית והמכוערת שלו. הוא קושר את האיחוד עם טייוואן ליעד האסטרטגי של "עדנה לאומית" בשנת 2049. הצבא הסיני בנה יכולת לכבוש את האי; לצי שלו יש כעת באזור יותר ספינות מאשר לארה"ב. חלק מן הגנרלים בוושינגטון סבורים שהפלישה אפשרית בעשור הבא.

שי רוצה לשמר את שלטונו

למרבה המזל, במשבר הנוכחי סין אומנם הפגינה את שריריה, אך בצורה מדודה – היא הראתה את כעסה ועוצמתה, אך בלא הסלמה. ארה"ב שלחה איתותים דומים, כאשר דחתה שיגורי ניסוי שגרתיים של טילים בליסטיים בין-יבשתיים. הסכנה היא שסין משתמשת במשבר כדי להציב גבולות חדשים לחדירתה למרחב האווירי של טייוואן, ועלולה לנסות להכתיב מגבלות קשות יותר על התנהלותה של טייפה מול יתר העולם.
אסור שזה יקרה, מדגיש אקונומיסט. המשימה של ארה"ב ובעלות בריתה היא למנוע הישגים סיניים כאלה מבלי להיגרר לקרב. וושינגטון יכולה להתחיל בחידוש הנורמות שהיו מקובלות לפני המשבר, כולל פעילות צבאית סביב האי ובמים הבינלאומיים שסין טוענת לבעלות עליהם. היא יכולה להרחיב את התמרונים בשיתוף בעלות בריתה ולשלב אותן בתוכניות להגנה על טייוואן. המטרה היא לשכנע את סין שפלישה לטייוואן אינה מצדיקה את הסיכון. אפשר לספק לטייוואן יותר נשק ואימון, אם כי האחרונה זקוקה לאסטרטגיה טובה יותר, המבוססת על מערכות קטנות וניידות המשרתות היטב את אוקראינה. האי צריך להפוך למבצר אותו תתקשה סין לכבוש.
לעיתים יש תועלת בלחץ פומבי על סין, אבל לעיתים קרובות הוא גורם צרות רבות ותועלת מועטה. מדינות G7 גינו את הצעדים הסיניים, וכך גם יפן ואוסטרליה – אך לא קוריאה הדרומית; ומדינות דרום-מזרח אסיה מעדיפות שלא לקחת צד. גם כאשר הוא מגנה את התוקפנות הסינית, על ממשל ביידן להדגיש שאינו תומך בעצמאות טייוואן. הקונגרס צריך להימנע מצעדים סמליים; מוטב שיאשר הסכם סחר עם טייוואן.
מלחמה איננה בלתי נמנעת, מדגיש אקונומיסט. עם כל השאיפות של שי, היעד הראשון במעלה שלו הוא לשמור על שלטונו. אם יש לקח אחד מן הפלישה לאוקראינה, הרי הוא שאפילו ניצחון האמור להיות קל עלול להפוך למאבק ממושך עם השלכות הרסניות מבית. ארה"ב וטייוואן אינן צריכות להוכיח שפלישה לטייוואן תיכשל; די בכך שיזרעו במוחו של שי ספק בדבר הצלחתה.

תאריך:  14/08/22   |   עודכן:  14/08/22
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סין צריכה לפקפק האם תוכל לכבוש את טייוואן
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
ולדימיר פוטין הפך את ארצו למצורעת, בעוד שי ג'ינפינג מוביל את ארצו שלו במסלול עימות עם המערב - וכך השתיים מתקרבות יותר ויותר, מנתח וושינגטון פוסט
איתמר לוין
מדובר בסיווג המוטל בעיקר על פעולות חשאיות של ארה"ב בחו"ל    בסך-הכל נתפסו 11 קבוצות של מסמכים מסווגים, כולל ארבע בסיווג "סודי ביותר"    הבולשת מייחסת לטראמפ עבירה על חלקים מחוק הריגול
איתמר לוין
אקונומיסט טוען, כי פעולת ה-FBI באחוזתו של טראמפ העניקה לו את כל מה שהיה יכול לחלום עליו - בעוד מערכת המשפט והפוליטיקה של ארה"ב יצטרכו להתמודד עם מועמד לנשיאות, ואולי נשיא, המנהל קמפיין נגד שלטון החוק
איתמר לוין
מעבר לצביעות מצידו של מי שטען ש"אנשי מאפיה שותקים", הסתמכותו של טראמפ על התיקון החמישי עלולה לפעול נגדו במישור האזרחי - מנתח וושינגטון פוסט
איתמר לוין
ניו-יורק טיימס: ה-FBI חיפש מסמכים בסיווג הנוגע לפעולות חשאיות של ארה"ב בחו"ל; וושינגטון פוסט: מדובר במסמכים בנושאי גרעין    לא נמסר האם הסוכנים מצאו מסמכים כאלה    משרד המשפטים מבקש מביהמ"ש לפרסם את בקשתו לצו חיפוש ואת רשימת הפריטים שנתפסו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il