X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
בולסונרו. תמיכה נרחבת בצבא ובמשטרה [צילום: ארלדו פרז, AP]
הדמוקרטיה בברזיל תלויה בתגובת ארה"ב
הנשיא חאיר בולסונרו מתכנן מהפכה אם יפסיד בבחירות בחודש הבא, מזהיר מאמר בניו-יורק טיימס אזהרה אמריקנית מפני תגובה חריפה היא הדרך לבלום אותו

הסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות ברזיל יתקיים בעוד שלושה שבועות (2.10.22) ותומכיו של המועמד המוביל, הנשיא לשעבר לואיז לולה דה-סילבה, כבר מתחילים לדבר על הרכב ממשלתו. כל המועמדים מנהלים קמפיינים נמרצים – למעט הנשיא הנוכחי, חאיר בולסונרו מהימין הקיצוני. הוא מקדיש את רוב מאמציו לחתירה תחת התהליך, מטיל ספק בתפקידו של בית המשפט העליון וחותר תחת טוהר הבחירות.
בולסונרו למעשה אומר שלא יקבל שום תוצאה למעט ניצחון, כותב מיגל לאגו מאוניברסיטת קולומביה בניו-יורק טיימס. יש הרואים בכך הכנה להפיכה: הוא יסרב להכיר בתוצאות ובעזרת הצבא יהפוך את עצמו לנשיא קבוע. זוהי פרשנות נכונה למחצה: הוא אכן לא ישלים עם הפסד. אך לא מדובר בהפיכה הזקוקה לתמיכת ההמונים אלא במהפכה.
מאז נכנס לתפקידו, בולסונרו התנהג כמנהיג מהפכני יותר מאשר כנשיא. בחודש הראשון שלו הוא אמר, שתפקידו אינו לבנות אלא לפרק. במקום לנהל ממשלה, הוא ניסה לטרפד את פעילותה. הוא סירב לאייש משרות בגופי פיקוח חיוניים, הציב את נאמניו חסרי הכישורים בעמדות מפתח, הפחית את המימון לתוכניות חברתיות, העניש עובדי מדינה על מילוי תפקידיהם והזניח את המאבק בקורונה שהרגה 680,000 ברזילאים.
לא מדובר בהרס לשמו, מדגיש לאגו. פירוק המדינה הוא הדרך בה בולסונרו מלהיב את תומכיו. הצבעה על אויבים ועימות איתם מגבירה את התמיכה בו. כל מה שהוא עושה תפור למידות של יוטיוב, ווטסאפ וטלגרם. ככל שמילותיו ומעשיו קיצוניים יותר, הוא מושך יותר קהל. מן העולם הדיגיטלי הוא מעביר את התמיכה לרחובות: בשנה האחרונה מנהל בולסונרו מסעות דו-חודשיים של אלפי אופנועים המזכירים מאוד הפגנת כוח. ב-7 בספטמבר אשתקד, יום העצמאות, קיבץ בולסונרו 500,000 איש להפגנה נגד בית המשפט העליון.
השנה קיים בולסונרו מצעד צבאי, ורבים מתומכיו הנאמנים ביותר ידועים בכוחם. הוא פופולרי בקרב השוטרים – 51% מהשוטרים ברחובות פעילים בקבוצות מקוונות התומכות בו – וגם המועמד המועדף בעיני בעלי הנשק. ואין פלא: אחד מהישגיו העיקריים היה החלשת הפיקוח על הנשק והמדינה הוצפה בו. מספר בעלי הרשיונות זינק פי שישה ל-670,000 – יותר ממספר החיילים והשוטרים גם יחד. אלו הם חייליה של כל מהפכה עתידית.
אם מספר מספיק של תומכי בולסונרו, חמושים ונחושים לשמר את כוחו, יסתערו על ברזיליה – יתחולל תוהו ובוהו. אין זה בלתי אפשרי לדמיין שבערים אחרות יובילו שוטרים הסתערויות, בעוד נהגי משאיות יחסמו את הדרכים. כמרים אוונגליסטים, שרובם תומכים בבולסונרו, עשויים להעניק את ברכתם לפעולות אלו כמלחמת בני אור בבני חושך. מתוך אנרכיה שכזאת עלול בולסונרו להפוך לרודן, מזהיר לאגו.

עיצומים שיגרמו למגזר העסקי להתנגד
מצעד יום העצמאות, אתמול [צילום: ארלדו פרז, AP]

מי יעצור אותם? לא הצבא. לבולסונרו יש תומכים רבים בשורותיו ולמעלה מ-6,000 אנשי צבא עובדים בממשלו במשרות האמורות להיות מאוישות בידי אזרחים. לצבא אין חיבה מיוחדת לדמוקרטיה, בלשון המעטה. אומנם אין כל סימן גלוי לכך שהצבא עלול לחולל הפיכה, אך הוא גם לא ימנע מהפכה. כוחות דמוקרטיים לא יצליחו יותר; עם כל הפופולריות של דה-סילבה, השמאל איבד את יכולתו לאסוף המונים. 13 שנות שלטון השמאל שהסתיימו ב-2016 החלישו תנועות חברתיות ומאז הן מתקשות להתאושש; הפגנות נגד בולסונרו היו מעוטות משתתפים. האלימות הפוליטית גואה ואנשים יחשבו פעמיים לפני שייצאו לרחובות להגן על ניצחון של דה-סילבה.
ההגנה הטובה ביותר מפני מהפכה עשויה להיות ארה"ב, סבור לאגו. ממשל ביידן יכול להבהיר שהמחיר יהיה כבד, בדמות עיצומים ובידוד בינלאומי שיבואו לאחר כל תפיסה של השלטון. הדבר עשוי להפחיד את העסקים הגדולים בברזיל, היכולים להפעיל לחץ אמיתי על בולסונרו ולהגן על הדמוקרטיה. אם מחיר המהפכה יהיה גבוה מדי והרווחים נמוכים, סביר להניח שבולסונרו יוותר – או, כמו דונלד טראמפ, ינסה לשמר את תמיכת נאמניו כהכנה לבחירות הבאות.
הפעם האחרונה בה ניצבה ברזיל בפני תוהו ובוהו פוליטי הייתה ב-1964, כאשר הצבא הפיל ממשלת דמוקרטית. לממשלו של לינדון ג'ונסון נדרשו שעות בודדות כדי להכיר במשטר החדש. יש לקוות, מסיים לאגו, שכיום ארה"ב מעריכה את הדמוקרטיה קצת יותר.

תאריך:  08/09/22   |   עודכן:  08/09/22
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הדמוקרטיה בברזיל תלויה בתגובת ארה"ב
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
כתב העת JAMA Pediatrics: מספר היתומים בשל המגיפה כפול מההערכות הקודמות; היתמות עלולה לגרום התעללות, בעיות נפשיות, הריונות בלתי מתוכננים ומחלות כרוניות ומדבקות
איתמר לוין
אם האיחוד לא יצליח לאכוף כראוי שני חוקים מרחיקי לכת שייכנסו לתוקפם בשנת 2023, הוא עשוי לאבד את ההובלה בתחום – צופה אקונומיסט
איתמר לוין
60 מיליון תושבים ב-33 ערים ברחבי המדינה הוכנסו בשבוע האחרון לסגרים וההתמרמרות גוברת למרות הנסיונות להימנע משימוש במילה "סגר", מדווח ניו-יורק טיימס
איתמר לוין
וושינגטון פוסט מצביעה על הבעיות העצומות שבפני ראש ממשלת בריטניה הנכנסת, ומטיל ספק בהיתכנות של תוכניותיה האופטימיות - גם אם בדאונינג סטריט היא תהיה יותר פרגמטית
איתמר לוין
כלל בלתי כתוב מורה שלא לבצע פעולות חקירה סמויות ב-60 הימים שלפני בחירות    ניו-יורק טיימס: השאלה היא מה מעמדו של טראמפ בבחירות האמצע
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il