X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
קטאר. מיליון מבקרים [צילום: דרקו בנדיץ', AP]
המפרץ הפרסי מתחדש - עם בעיות ישנות
משבר האנרגיה יזרים טריליוני דולרים, הבריתות מול אירן מתהדקות - אך חוסר היציבות נותר בעינו, מנתח אקונומיסט

בעוד שמונה שבועות יזרמו מיליון אוהדי כדורגל לקטר לצפות במשחקי הגביע העולמי; רבים מהם יגיעו דרך ערים שכנות כמו דובאי ואבו דאבי. הם ימצאו את המפרץ הפרסי בבונזזת אנרגיה של 3.5 טריליון דולר, באדיבותו של ולדימיר פוטין. פוליטיקאים מערביים, הניצבים בפני משבר של יוקר המחיה, שוב מְחַלים את פניהם של המדינות עשירות הנפט.
אירוע זה מתרחש לצידן של מגמות עמוקות יותר, מציין אקונומיסט: הארגון מחדש של האנרגיה העולמית בשל שינויי האקלים והעיצוב מחדש של הבריתות הגיאו-פוליטיות במזרח התיכון לנוכח העובדה שארה"ב שוב אינה נתפסת כמגן אמין. התוצאה היא עלייה מחודשת בחשיבותו של המפרץ, אשר יישאר כזה לאורך עשרות שנים. אבל קשה מאוד לדעת האם הוא יהיה מקור של יציבות.
מדינות המפרץ הן חלק מאזור שעבר שני עשורים איומים. מלחמות והתקוממויות במזרח התיכון גבו את חייהם של מיליון בני אדם וחלקו בתוצר העולמי ירד ב-4% ב-2012 ל-3%. ארה"ב צמצמה את נוכחותה הצבאית בשל כשלונותיה בעירק ואפגניסטן, והותירה את בעלות בריתה חוששות מפני חלל ריק אותו ימלאו אירן ושלוחיה. סעודיה, קטר ואיחוד האמירויות הן מדינות רודניות הניצבות בפני ירידה עולמית בביקוש לדלקים מאובנים, ובמקביל הן סובלות מעלייה בחום וירידה במשקעים.
אלא שכעת נכנסו לתמונה שני כוחות חדשים. האחד הוא שוקי האנרגיה בשל העיצומים על רוסיה; במחירים הנוכחיים, שש מדינות המפרץ (סעודיה, קטר, האמירויות, בחריין, כוויית ועומאן) צפויות לקבל 3.5 טריליון דולר בחמש השנים הקרובות. סעודיה והאמירויות מרחיבות את ההשקעות בנפט, במטרה לפעול בו בטווח הארוך ביותר, עם המחירים הנמוכים ביותר והזיהום המועט ביותר. מטרתן המשותפת היא להגדיל את התפוקה בטווח הבינוני מ-13 ל-16 מיליון חביות ביום. ואילו קטר עתידה להפוך למובילה העולמית בגז הטבעי הנוזלי, עם שליש מכמות התפוקה העולמית של 2021.

הכוחות המעצבים יוצרים גם תנודתיות
הגורם השני הוא מערך הכוחות החדש במזרח התיכון, ממשיך אקונומיסט. בעשור האחרון יצרה אירן מרחב השפעה בחגורה הצפונית הכוללת את עירק, לבנון וסוריה. התגובה נמצאת במלוא עוצמתה כאשר ישראל, מצרים ומדינות המפרץ מהדקות את יחסיהן. בין היתר מדובר בשיתוף פעולה הגנתי מול אירן, קרוב לוודאי תוך שימוש בטכנולוגיות ישראליות. גם המסחר ההדדי גדל: ישראלים ערכו למעלה מ-500,000 ביקורים באמירויות, ומדינות המפרץ השקיעו אשתקד במצרים 22 מיליארד דולר. סעודיה וירדן עשויות להצטרף ל"הסכמי אברהם", במיוחד אם ישראל תשלב בהם את הפלשתינים וכך ייווצר אזור סחר ענק, אשר ינסה להעמיק את קשריו עם יתר העולם.
תוצאה ישירה של כל אלו היא שאזור המפרץ ישמור על חשיבותו בזירה העולמית כפי שהיה במאה ה-20, בניגוד לתקוותיהם של אסטרטגים אמריקנים רבים. חלקו בייצוא הגז והנפט לאירופה עשוי להיות מוכפל ל-20%. חלקו בתוצר של המזרח התיכון עומד על 60%, השיעור הגבוה ביותר מאז 1981, וצפוי להמשיך לעלות. העתודות והעושר הסוברני של מדינות אלו, העומד על 3 טריליון דולר, יעלה גם הוא וההשקעות בחו"ל יתרחבו.
אבל הדבר האחד שהעידן החדש אינו מבטיח הוא יציבות, משום שהכוחות המעצבים אותו יוצרים גם תנודתיות. החיפוש אחרי הסדרי ביטחון הנסמכים פחות על ארה"ב עלול להוות חרב פיפיות. התוקפנות האירנית עלולה להוביל למרוץ חימוש, ואם אירן תגיע לפצצה גרעינית – סעודיה וטורקיה עשויות ללכת בעקבותיה. במקביל עשויות סין והודו להעמיק את מעורבותן באיזור.
המקור הגדול ביותר לחוסר יציבות הוא פנימי. מדינות המפרץ מתכננות להרחיב את הפקת הנפט עד 2045 ולאחר מכן להפחית אותה. בתיאוריה זה עשוי לעבוד: הכנסות הענק יושקעו במהירות בכלכלת היי-טק המבוססת על אנרגיה נקייה והיא תיצור מיליוני משרות לצעירים. בפועל זוהי משימת אדירים, ואפילו אם תעלה יפה – היא עלולה להותיר את יעדי הסכם פריז (לצמצום פליטת גזי החממה) הרחק מהישג יד. שליטי המפרץ מכורים לדיכוי, שחיתות ופרויקטים ראוותניים. מפרץ חדש עולה, אך חלק מן המרכיבים אינם משתנים. הוא ימשיך להיות בלתי יציב, והעולם לא יוכל להתעלם מכך.

תאריך:  25/09/22   |   עודכן:  25/09/22
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המפרץ הפרסי מתחדש - עם בעיות ישנות
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
יוני בן-מנחם
שליט קטר הודיע כי לארצו אין שום קשר לתנועת "האחים המוסלמים" כדי לנסות ולנקות את הכתם שדבק בארצו כמדינה תומכת טרור. מדינות העולם אינן קונות את דבריו של השליט הקטרי, קטר ממשיכה לארח בשטחה את הנהגות "האחים המוסלמים" וחמאס ואף לתמוך באירן ובטליבאן באפגניסטן
יוני בן-מנחם
תנועת חמאס הודיעה כי החליטה לחדש את הקשרים עם משטרו של הנשיא הסורי בשאר אסד, ארגון חיזבאללה הוא שתיווך בין שני הצדדים בברכתה של אירן    חמאס פועלת לחזק את קשריה עם "ציר ההתנגדות" באזור נגד הנורמליזציה עם ישראל וכוונותיה להפיק גז טבעי מהמאגרים בים התיכון
ירון פרידמן
מה עושים כאשר יש רק שעתיים חשמל ביום? המצוקה מעוררת מחשבה בקרב מוחות יצירתיים. בלבנון מצאה עיירה אחת פתרון יצירתי למשבר האנרגיה. האם שאר המדינה תלך בעקבותיה?
יוני בן-מנחם
בית דין בצרפת דחה את ערעורו של סגן נשיא סוריה שלעבר, רפעת אלאסד, לקבל סכום של 90 מיליון אירו שהוחרמו בצרפת לאחר שהורשע בהלבנת הון ובמעילה בכספי ציבור. הכסף יישאר בצרפת ויוחזר בעתיד לעם הסורי
ירון פרידמן
ניצחונו של משטר אסד במלחמת האזרחים בסוריה הוציא לכאורה את הדרוזים בסוריה מסכנת הכחדה. אלא שקיימת קהילה דרוזית מבודדת בצפון-מערב סוריה הנתונה לסכנה ממשית. עד כמה חמור מצבם, והאם ישנה דרך לסייע להם?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il