X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
מהומות אצלו, תבוסות אצלו [צילום: AP]
הדרכים לתהום במוסקבה, בייג'ינג וטהרן
בעל טור בניו-יורק טיימס טוען, כי הליברליזם המערבי עודנו שקוע בבעיות קשות - אך שלוש חלופות אפשריות הולכות ונכשלות

מאחורי פלישתו של ולדימיר פוטין לאוקראינה עומדת תפיסת עולם לפיה המערב וארה"ב שוקעים ומפולגים. העולם הגלובלי הופך לרב-קוטבי, כאשר מדינות-תרבויות קמות מחדש ותובעות את מקומן. רוסיה וסין במיוחד מייצגות חלופה הולמת לליברליזם המערבי ומוכנות להתמודד על השפעה עולמית.
המלחמה מתנהלת רע מאוד מבחינת פוטין, אך יש ממש בחלק מן ההנחות שלו – טוען רוס דוטאט, בעל טור בניו-יורק טיימס. הסטירה בפרצוף שנתנה סעודיה לנשיא ג'ו ביידן לאחר שביקש להגדיל את תפוקת הנפט, היא רק הדוגמה האחרונה לכך שהקואליציה האנטי-רוסית היא למעשה קואליציה מערבית, בעוד הודו, סין ומדינות ערב ממלאות תפקיד ציני ומורכב.
בינתיים, האחדות המערבית – למרות שהוא הרבה יותר מרשימה מכפי שצפה פוטין – עדיין מהווה כסות דקה על פני קשיים עמוקים. אחרי הקורונה לא הגיע גל של רצון טוב והפופוליזם עודנו כאן; מאז תחילת המלחמה ספג הממסד האירופי תבוסות בשבדיה, הונגריה ואיטליה. ממשל ביידן והממשלה השמרנית של בריטניה סובלים מחוסר אהדה עמוק. אירופה רק החלה להרגיש את נטל מדיניות האנרגיה התמימה שלה, והמשקים המערביים לכודים בין צעדים המגבירים את האינפלציה לבין צעדים העלולים לגרום מיתון.
אבל כעת אנחנו יודעים משהו שפוטין לא ידע לפני שבעה חודשים: רוסיה איננה מי שיכולה להציב את האתגר, ויומרתה להציב חלופה למערב שקעה בבוץ האוקראיני. ולא רק משטר פוטין מראה סימנים של שקיעת האנטי-ליברליזם. בייג'ינג עדיין נראית הרבה יותר חזקה מאשר מוסקבה, אבל הצלחותיה במאבק בקורונה פינו את מקומן לטירוף של "אפס קורונה" הגובה ממנה מחיר כבד מבית ומחוץ. ואילו אירן, סוג אחר של יריבה למערב הליברלי, נתונה בגל של מחאות שגם אם לא יפילו את המשטר – מזכירות עד כמה הוא שנוא.
2022 היא שנה טובה למדי לטענתו הידועה של פרנסואה פוּקוּיָאמָה מ-1989, ולפיה אין מתחרה אידיאולוגי ממשי לליברליזם המערבי. לליברליזם יש אויבים והסדר העולמי המבוסס עליו מפגין סימנים ברורים של חולשה. אך שאיפה להחליף אותו אינה מספיקה כדי להפיל אותו. מה שאנחנו רואים הוא מערכת העשויה להיחלש באופן ניכר, מבלי שיריביה יוכלו להחליף אותה.
רוסיה היא הפלופ הגדול ביותר והמכוער ביותר; סין היא מקרה מעניין אותו, מנתח דוטאט. תמיד היה ברור שפוטין מצוי ביחסים פרנואידיים עם המערב, ושכמשטר פסבדו-דמוקרטי הוא אינו יריב אמיתי ללגיטימיות שלו. ואילו בעשורים האחרונים נראתה סין כמי שמייצרת משהו יציב יותר ובעל לגיטימציה עצמית, מערכת של מפלגה אחת בה השלטון עובר בצורה חלקה ממנהיג אחד למשנהו, מתנגדת לפולחן אישיות ומובילה התקדמות כלכלית וטכנולוגית מהירה. אולם, השילוב בין שלטון היחיד של שי ג'ינפינג וכשלונותיה הקשים של ממשלתו (בקורונה, בכלכלה וביחסי החוץ) מלמד שסין מתדרדרת לעבר סמכותנות, וששיטת המפלגה האחת שבה וקורסת לרודנות ברגע בו המנהיג הוא איש בינוני.
המהומות באירן מעניינות בדרך אחרת. התנועות המוסלמיות ברחבי העולם קיוו שיוכלו להציע חלופה לליברליזם המערבי בדמות מערכת פוליטית-תרבותית שתוכל לבוא במקומו של הליברליזם החילוני ולא רק תהיה תקועה בעבר. אולם, השילוב של כשלונותיהן, תבוסותיהן ובמקרה האירני גם שחיתותן ונסיגתן, מהוות איתות להוגים מערביים המנסים לדמיין מה יבוא אחרי הליברליזם. הניתוחים הללו יימשכו משום שהליברליזם אכן מצוי במסלול שסופו אינו משמח במיוחד; מי שסבורים שהמלחמה באוקראינה מלמדת על תחיית הליברליזם, לא קלטו זאת – טוען דוטאט. אבל במוסקבה, בייג'ינג וטהרן ניתן לראות היטב שהדרכים האחרות מובילות במהירות לתהום.

תאריך:  11/10/22   |   עודכן:  11/10/22
+סבא"א: "סרכזות מתקדמות במתקנים תת-קרקעיים באירן"
08:59 11/10/22  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

רויטרס: דוח חדש של הסוכנות קובע כי אירן מרחיבה במהירות את יכולתה להעשיר אורניום, מתקינה סרכזות מתקדמות במפעל התת-קרקעי שלה בנתנז, והיא מתכוונת להרחיק לכת מהתכנון המקורי, בכל הקשור להעשרת האורניום ולתוכנית הגרעין שלה

המתקן הגרעיני בפורדו [צילום: וחיד סאלמי, AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הדרכים לתהום במוסקבה, בייג'ינג וטהרן
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
ליברליות פאשיסטית
באום  |  11/10/22 09:43
2
מבט מעניין וחשוב
ABE333  |  11/10/22 10:25
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הגרעין האירני
איתמר לוין
גל המחאות הנוכחי עוצמתי יותר מקודמיו, אך אין לדעת האם הוא יפיל את המשטר; בסופו של דבר זה יקרה, סבור אקונומיסט
איתמר לוין
גל המחאות בעקבות רצח צעירה בידי משטרת הדת משתלב במאבק המסתמן על כסאו של עלי חמנאי - מנתח סנעאן וקיל ב-Foreign Affairs
ד"ר רז צימט
האם מוג'תבא, בנו של עלי חמנאי, יירש את אביו כמנהיג העליון של אירן? הסיכויים לא ברורים, אך הוויכוח כבר מתנהל
איציק וולף
ראש הממשלה נאם בפני העצרת הכללית של האו"ם ואמר שישראל תסכים למדינה פלשתינית אם זו תהיה שוחרת שלום    תקף את המדינות באו"ם על שתיקתן לנוכח איומי אירן להשמיד את ישראל והצהיר שישראל לא תאפשר לעולם נשק גרעיני לאירן
עידן יוסף
בנאומו בעצרת האו"ם אמר נשיא ארה"ב: "איש לא איים על רוסיה ואף אחד, חוץ ממנה, חיפש עימות. המלחמה באוקראינה היא מלחמה של איש אחד"    נשיא אירן הניף באו"ם את תמונת סולימאני וקרא: "לשפוט את טראמפ על החיסול"    ראיסי תקף את ארה"ב ש"רמסה את הסכם הגרעין" והתייחס גם לישראל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il