X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
קוסקו בנמל המבורג. איימה לעזוב [צילום: מיכאל פרובסט, AP]
המבחן הסיני ללקחיה של גרמניה מרוסיה
רבים במדינה מבינים שיש לצנן את הקשרים עם סין, אך הקנצלר דוחף עסקה שנויה במחלוקת בנמל המבורג - מדווח ניו-יורק טיימס

לאחר הפלישה לאוקראינה הבינה גרמניה את המלכודת האסטרטגית לתוכה הכניסה את עצמה בכך שהסתמכה במידה רבה על גז רוסי. אבל השאלה האם למדה את הלקח תיבחן במקום אחר: סין – מנתח ניו-יורק טיימס. הקנצלר אולף שולץ יבקר השבוע בבייג'ינג, וקהילת המודיעין ובעלי בריתה של גרמניה מזהירים אותו מפני עסקים כרגיל עם סין בעוד זו מאיימת על היציבות במיצרי טייוואן; אם המצב שם יסלים, עלולה הדמוקרטיה החזקה ביותר באירופה להיות נתונה לסחיטה.
למעלה ממיליון משרות בגרמניה תלויות במישרין בסין, ורבות נוספות בעקיפין. כמעט מחצית מן ההשקעות האירופיות בסין הגיעו מגרמניה, ושרשרת האספקה של כמעט מחצית מן התעשיינים הגרמנים תלויה בסין. התלות הגרמנית בסין סבוכה מזו שברוסיה: בנוסף ללקוחות הסיניים, התעשיה הגרמנית זקוקה לחומרי גלם ולטכנולוגיות סיניים, החיוניים למעבר לכלכלה נטולת פחמן. החל מרכיבים לאנרגיה סולארית וכלה בסוללות לרכב חשמלי – לסין אין תחליף.
"כאשר אנשים מדברים על סין, הם אומרים: רוסיה היא סערה, סין היא שינויי אקלים", אומר תומס היידנוואג, העומד בראש סוכנות הביון הפנימי הגרמנית. "אנחנו לא יכולים להרשות מצב בו סין תוכל להשפיע על אירועים פוליטיים בגרמניה באמצעות תשתית חיונית". אבל זה בדיוק הכיוון בו הולכת גרמניה, כאשר שי ג'ינפינג הבטיח לעצמו קדנציה שלישית תוך שימת דגש על האינטרסים הביטחוניים של סין ועל האיומים (לשיטתו) מצד המערב.
למרות כל אלו, עוד לפני נסיעתו פועל שולץ בשקט להשיג פשרה, אשר תאפשר לחברת הספנות הסינית-ממשלתית קוסקו לרכוש 25% ממסוף המכולות בנמל המבורג, החשוב ביותר במדינה. במקור ביקשה קוסקו לרכוש 35% ושרים ממפלגתו של שולץ עצמו התנגדו לעסקה, כמו גם ראשי סוכנויות הביון הגרמניות; הם חוששים שממשלת סין תשתמש בהשקעה זו כנשק. חברות ממשלתיות אחרות כבר מחזיקות בחלקים מתשתיות וטכנולוגיות חיוניות בגרמניה, כולל נמל וילהלמשייוון, רשת הסלולר של הרכבת הגרמנית וחברת הרובוטיקה קוּקָה.

עצמאות אסטרטגית ומחיר כלכלי

כהוכחה לעמדתם מציינים המתנגדים, כי קוסקו – הלקוח הגדול ביותר של נמל המבורג – איימה להפסיק את פעילותה בו אם הצעתה תידחה. לחברה כבר יש אחזקות בנמלים בהולנד, בלגיה, ספרד ואיטליה, היא מחזיקה בשני שלישים בנמל פיראוס ביוון ואפילו באחזקות בנמלים בארה"ב. קוסקו אומרת שהעסקה טרם אושרה; שולץ, לשעבר ראש עיריית המבורג שיורשו הוא אחד התומכים הקולניים ביותר של העסקה, שומר על שתיקה.
עסקת הנמל היא מבחן למדיניותו של שולץ כלפי סין ולנכונותה של גרמניה לשלם מחיר כלכלי תמורת יותר עצמאות אסטרטגית, מציין הטיימס. במשך עשרות שנים זהותה של גרמניה הייתה של מדינת מייצאת שוחרת שלום, המשגשגת על גז רוסי זול ועל לקוחות בסין. מודל זה הפך אותה למשק החזק והמשקיע ביותר באירופה. אנגלה מרקל ביקרה בסין 12 פעמים ב-16 שנותיה כקנצלר, תמיד מלווה בקבוצות גדולות של אנשי עסקים. הייצוא לסין סייע לחלץ את גרמניה מאבטלה עמוקה בשנים הראשונות של שלטונה ולרכך את מהלומות המשבר הפיננסי מאוחר יותר.
היחסים בין גרמניה לסין היו בשלים לשינוי עוד לפני הפלישה לאוקראינה, שהאיצה את התהליך. ב-2019 הזהירה התאחדות התעשיינים הגרמנית, כי המודל הליברלי של גרמניה נמצא בתחרות גוברת עם המודל הריכוזי של סין וכי על החברות הגרמניות להתגונן מפני הסיניות. המלחמה באוקראינה לימדה את מחיר עשיית העסקים עם מדינות סמכותיות, אומר נשיא ההתאחדות, זיגפריד רוסוורם. גם הגרעון המסחרי הגובר מול סין מדאיג את גרמניה, אשר גילתה שחברות סיניות מייצרות את מה שעבר נהגו לרכוש ממנה.
כל אלו עומדים ברקע הביקורת על מדיניותו הסינית של שולץ, ולא רק בגרמניה. נשיא צרפת, עמנואל מקרון, קרא לו שלא לנסוע לבדו לביייג'ינג אלא כחלק ממשלחת משותפת לשתי המדינות. ראש סוכנות ביון החוץ הגרמנית הזהיר שהמדינה תלויה מדי בסין. שרת החוץ, אנאלה בירבוק ממפלגת הירוקים, התבטאה בציניות כלפי סין ובמיוחד כלפי עסקת קוסקו. בירבוק מתכננת להציג בשנה הבאה אסטרטגיה כלפי סין, ראשונה מסוגה מצד גרמניה. היא צפויה להדגיש את הצורך בהרחקת האינטרסים הכלכליים הגרמניים מסין ולהעבירם לשותפותיה באסיה.

המדיניות מושפעת מהגלישה למיתון
נמל המבורג. לא להירתע מאיומים [צילום: מיכאל פרובסט, AP]

נכון לעכשיו, סין היא שוק מרכזי לחברות גרמניות. פולקסוואן, מרצדס וב.מ.וו מוכרות בה יותר מכוניות מאשר בכל שוק אחר. בחודש שעבר פתחה ענקית הכימיקלים BASF את הראשון מבין כמה עשרות מפעלים שהיא מקימה בסין בהשקעה של 10 מיליארד אירו. בעוד חברות קטנות יותר מצמצמות את פעילותן בסין, קומץ חברות ענק ממשיכות להשקיע בה. כך למשל, אשתקד שילמה ב.מ.וו 3.7 מיליארד אירו תמורת הגדלת חלקה במיזם לייצור מכוניות בסין.
קשה לשכנע אותן לשנות את מדיניותן, במיוחד לנוכח העובדה שעד לא מזמן הייתה זו ממשלת גרמניה עצמה שעודדה אותן לפעול כך. "אנחנו לא יכולים להיות אדישים לחלוטין אם עמוד השדרה של התעשיה הגרמנית משקיע בשוק הסיני ומוכן ליטול סיכונים מסוימים, ולצאת מתוך הנחה שאם חברות אלו ייקלעו לצרות – הן יהיו 'גדולות מדי ליפול'", אומרת פטרה זיגמונד, הממונה על מדיניות אסיה במשרד החוץ ומי שעומדת בראש הצוות הכותב את האסטרטגיה כלפי סין.
הטיימס מצטט פרשנים המסבירים, כי סירובו של שולץ לנקוט קו תקיף יותר כלפי סין משקף את המצב הכלכלי של גרמניה. הקנצלר זהיר מיצירת אווירה של עימות עם סין כאשר ארצו מצויה בדרך למיתון ואירופה כבר לכודה בעימות עם רוסיה. אולם הם גם טוענים, כי גורמים אלו אינם צריכים להשפיע על ההחלטות בנוגע להשקעות אסטרטגיות, כמו זו של קוסקו בנמל המבורג. אין להירתע מאיומים לקחת את העסקים למקום אחר; אירופה צריכה להישאר מאוחדת וגרמניה אינה יכולה להיות הראשונה המפוררת אותה, הם אומרים. הלקח מהיחסים עם רוסיה הוא שכניעה בהווה עולה הרבה יותר בעתיד.

תאריך:  01/11/22   |   עודכן:  01/11/22
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המבחן הסיני ללקחיה של גרמניה מרוסיה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
הדמוקרטים מובילים או מצויים בשוויון בארבע מדינות מפתח, אך הכל עוד יכול לקרות בשבוע שנותר - מעלה סקר של ניו-יורק טיימס
איתמר לוין
ראש הממשלה החדשה העבירה מסרים מרגיעים בשלושה תחומים מרכזיים, מציין אקונומיסט, אך המיתון המתקרב מסוכן במיוחד למדינתה
איתמר לוין
בחירות כאלו מתקיימות ב-38 מדינות, הן קיבלו אופי פוליטי מובהק ובשבוע הבא - טוען וושינגטון פוסט - הרבה מוטל על הכף
איתמר לוין
הנשיא לשעבר לואיס לולה דה-סילבה גבר בפער של 1.6 נקודת האחוז על הנשיא הפופליסטי חאיר בולסונרו - שסירב להבטיח לכבד כל תוצאה
איתמר לוין
הזינוק במחירים מניב רווחי שיא, אך ביידן תוקף אותן והן מבטיחות בזהירות לפעול להוזלת מוצריהן - מדווח ניו-יורק טיימס
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il