X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
מיכליות נפט רוסיות, נובורוסיאק [צילום: AP]
המערב צריך אסטרטגיה מול פצצת האנרגיה
טום פרידמן מנתח בניו-יורק טיימס את מדיניותו של פוטין ומציע לארה"ב לאפשר ליצרני הנפט והגז להפיק בעתיד הקרוב כמה שיוכלו

בעוד הצבא הרוסי ממשיך לסגת באוקראינה, העולם חושש שמא ולדימיר פוטין ישתמש בנשק גרעיני טקטי. טום פרידמן מעריך בניו-יורק טיימס, כי לפחות בשלב זה פוטין ישתמש בנשק אחר – נפט וגז. הוא מחמש פצצה זו לנגד עיניו של המערב ואף בסיועו, והוא יכול להפעילו בקלות בחורף שבפתח. אם ישתמש בו, מחירי החימום והבנזין ירקיעו שחקים, ופוטין מקווה שהנשורת הפוליטית תקרע את הברית המערבית ותוביל מדינות רבות, כולל ארה"ב, להסכים לעסקה מלוכלכת עימו.
פוטין נלחם כעת בשתי חזיתות: בשטח נגד אוקראינה ובאנרגיה נגד המערב. הוא מנסה למוטט את רשת החשמל האוקראינית כדי לכפות עליה חורף ארוך וקר ולהעלות את מחירי האנרגיה לבעלות בריתה. ומאחר שלארה"ב ולמערב אין אסטרטגיה להקהות את הפגיעה, זוהי סכנה ממשית. כאשר מדובר באנרגיה, המערב רוצה חמישה דברים בעת ובעונה אחת ובכך מעניק לפוטין את היתרון:
  • הפסקת פליטות הפחמן כדי להתמודד עם שינויי האקלים.
  • בנזין וחימום זולים ככל האפשר, כך שניתן יהיה לנהוג ללא הגבלה ולהסתובב בבית ללא סוודר.
  • לומר לרודני הנפט באירן, ונצואלה וסעודיה שיילכו לכל הרוחות.
  • להתייחס לחברות הנפט והגז האמריקניות כמצורעות ולדרוש מהן להפיק כמה שיותר, ולאחר מכן לשלוח אותן להתפגר בעת המעבר לאנרגיה נקייה.
  • לא רוצים בארות נפט, טורבינות רוח או קולטים סלולריים בחצר האחורית שלנו.
פרידמן מבין מדוע כולם, כולל הוא, רוצים את כל החמישה ורוצים אותם עכשיו. אבל אין מנוס מסחר-מכר ביניהם. במלחמת אנרגיה – וזה המצב כעת – יש להציב יעדים וקדימויות ברורים. אבל לארה"ב ולמערב אין סולם עדיפויות בתחום האנרגיה, אלא רק שאיפות נוגדות וחשיבת להטים כאילו אפשר להשיג את הכל יחדיו. אם מגמה זו תימשך, פוטין יוכל להפיל את הפצצה שלו בסביבות חג המולד ולפגוע קשות במערב.

המאגר האסטרטגי, האמברגו וסין
הכנת עצי הסקה, מולדובה [צילום: אאורל אוברייה, AP]

לדעת פרידמן, פוטין יתחיל בכך שיגרום לארה"ב להוציא כמויות ענק של נפט מן המאגר האסטרטגי שלה. הנשיא ג'ו ביידן הורה בשבוע שעבר לשחרר 15 מיליון חביות מן המאגר ובכך השלים את תוכניתו להשתמש ב-180 מיליון חביות מתוכו. נכון לעכשיו, יש במאגר 505 מיליון חביות – 57% בלבד מיכולת האחסון המירבית שלו. ברור שביידן רוצה למנוע ממחירי הבנזין לזנק לחמישה-שישה דולרים לגלון, אבל השימוש במאגר במטרה להוריד את המחיר בעשרה סנטים ערב הבחירות – זוהי מדיניות פגומה, גם אם לביידן יש תוכנית כיצד לשוב ולמלא את המאגר בחודשים הבאים. פוטין רוצה שארה"ב תשתמש כעת בכמה שיותר מכרית הביטחון שלה.
פוטין גם בוחן את האמברגו האירופי על ייבוא נפט גולמי מרוסיה, העומד להיכנס לתוקפו ב-5 בדצמבר ואשר אמור להפחית את הייבוא ב-90%. הוא כולל גם איסור על מכירת ביטוח ומתן שירותים פיננסיים לייצוא נפט רוסי לצדדים שלישיים. אירופה וארה"ב מאמינות, שבלי ביטוח למיכליות – ייצוא הנפט הרוסי יצנח בצורה חדה; הן יאפשרו לרכוש את הביטוח רק אם מחיר הנפט הרוסי יירד לתקרה שיקבעו.
מקורותיו של פרידמן בענף הנפט מטילים ספק בקביעת תקרת המחיר. סעודיה, שותפתה של רוסיה בצמרת אופ"ק+, בוודאי אינה מעוניינת בתקדים שכזה. הסחר הבינלאומי בנפט מלא בטיפוסים מפוקפקים וניתן לכבות את ציוד המיקום במיכליות המעורבות בעסקים כאלה. במיכלית גדולה ניתן להטעין נפט בשווי 250 מיליון דולר, כך שהפיתוי גדול מאוד.
כעת יש להוסיף שחקן בעייתי: סין. יש לה כל מיני חוזים לטווח ארוך במחיר קבוע לייבוא גז טבעי מוצק מהמזרח התיכון, במחיר המקביל ל-100 דולר לחבית נפט. בשל גישתו המשוגעת של שי ג'ינפינג לקורונה, כלכלתה של סין מצויה בהאטה משמעותית וכך גם צריכת הגז שלה. כתוצאה מכך, היא מוכרת חלק מאותו גז לארצות אירופה הצמאות לו במחיר מופקע השווה ל-300 דולר לחבית. אם לאחר שקיבל קדנציה שלישית יקל שי את מדיניות הקורונה וסין תתקרב לצריכת הגז הרגילה שלה, השוק יילחץ עוד יותר. ולבסוף, כאמור, פוטין מנסה להרוס את יכולת ייצור החשמל של אוקראינה.

להפוך למחסן האנרגיה של המערב
מוסף גז טבעי, צפון צרפת [צילום: ז'אן-פרנסואה באדיה, AP]

כעת נניח שבחודש דצמבר יודיע פוטין על הפסקת ייצוא הנפט והגז למשך חודש-חודשיים לכל המדינות התומכות באוקראינה; הוא יכול להרשות זאת לעצמו. מחיר הנפט עלול להגיע ל-200 דולר, ומחיר הבנזין בארה"ב – ל-12-10 דולרים לגלון. בעוד שימוש בפצצה גרעינית יאחד את המערב נגדו, שימוש בפצצת האנרגיה יפלג את המערב.
פרידמן מדגיש, כי מדובר בהשערה בלבד וכי אם העולם יגלוש למיתון, מחירי האנרגיה דווקא יירדו. אך מן הראוי להכין מראש אסטרטגיית-נגד, במיוחד משום שרבות ממדינות אירופה אומנם הצליחו להשיג גז טבעי לחורף הקרוב – אך יתקשו לעשות זאת שוב בלי הגז הרוסי ואם הצריכה הסינית תתאושש. אם ביידן רוצה שארה"ב תהיה מחסן הנשק של המערב – בלא הצורך להתחנן בפני סעודיה, רוסיה, ונצואלה או אירן להפיק יותר גז ונפט – עליה להיות גם מחסן האנרגיה של המערב.
ביידן צריך לשאת נאום משמעותי, בו יבהיר שבעתיד הקרוב יש צורך ביותר אנרגיה מכל מקור אפשרי. המשקיעים בענפי הגז והנפט צריכים לדעת, כי כל עוד יפיקו בדרך הנקייה ביותר האפשרית, הם יתקבלו בברכה בעתידה האנרגטי של ארה"ב לצד האנרגיה הנקייה. זו אינה תוכנית אידיאלית, מודה פרידמן, אך כל גישה אחרת היא חלומות באספמיה ופוטין יודע זאת.

תאריך:  02/11/22   |   עודכן:  02/11/22
+בכירי צבא רוסיה ניהלו שיחות על שימוש בנשק גרעיני באוקראינה
14:35 02/11/22  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה

הדיווח בניו-יורק טיימס מציין שעצם העובדה שאותם בכירי צבא רוסים כלל ניהלו דיונים מהסוג הזה גרמה לדאגה בממשל ביידן, והמחישה את תסכול הפיקוד הרוסי הבכיר ממפלותיו

[צילום: מיכאיל קלימנטייב, ספוטניק/AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המערב צריך אסטרטגיה מול פצצת האנרגיה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
יאיר נבות
הדיווח בניו-יורק טיימס מציין שעצם העובדה שאותם בכירי צבא רוסים כלל ניהלו דיונים מהסוג הזה גרמה לדאגה בממשל ביידן, והמחישה את תסכול הפיקוד הרוסי הבכיר ממפלותיו
יאיר נבות
ראש מינהל המודיעין הכללי של משרד ההגנה האוקראיני טוען שנשיא רוסיה משתמש בשלושה כפילים לפחות, ולטענתו כולם עברו ניתוח פלסטי כדי להיראות כמה שיותר דומים לפוטין
יאיר נבות
ככל הנראה שוגרו בין 60 ל-70 טילי שיוט שיועדו למתקני תשתיות, חשמל ומים ברחבי המדינה. במפה ניתן לראות את היקף התקיפות כולל קייב, חרקיב, לבוב, קרמנצ׳וג, זפוריז׳יה, דנייפרו, וינציה, צ׳רקאסי ואחרות
איתמר לוין
דייוויד איגנציוס טוען בוושינגטון פוסט שיש להתמקד במניעת הסלמה הרת אסון בין המעצמות; למלחמה באוקראינה אין כרגע פתרון
יאיר נבות
שר החוץ האוקראיני האשים את את רוסיה בשימוש ב"תירוצי שווא" כדי להשעות את יישום הסכם יצוא התבואה בים השחור    רוסיה דורשת את כינוסה של מועצת הביטחון כבר ביום שני כדי לדון במתקפה האוקראינית על הבסיס בסבסטופול שלדבריה חייב אותה להגיב בהקפאת יישום ההסכם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il