X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
חתימת הסכמי אברהם. גם סעודיה? [צילום: אלכס ברנדון, AP]
אקונומיסט על העולם ב-2023: המזרח התיכון
יוצא דופן מפתיע ביריבויות
בעוד הסכמי אברהם מקרבים את מדינות ערב וישראל, נמשכים המתחים בינן לבין אירן אקונומיסט מעיף מבט גם על סוריה, תימן, לוב וסכסוך מרוקו-אלג'יריה

השינוי המשמעותי ביותר בדיפלומטיה המזרח-תיכונית בשנים האחרונות הוא השלום המוצק יותר הנוצר בין ישראל למדינות ערב, תודות להסכמי אברהם משנת 2020 בין ישראל לבין איחוד האמירויות ובחריין, ומאוחר יותר – עם מרוקו וסודן. מאז הרחיבה ישראל את קשרי הסחר והטכנולוגיה שלה, במיוחד עם האמירויות ומרוקו. שאלת מפתח ל-2023 היא האם גוש כלכלי זה ישגשג ויתרחב – סבור שאן סמיילי, בעל טור בכיר באקונומיסט, ב-The World Ahead 2023.
המדינה עליה יש להסתכל היא סעודיה, שקשריה הבלתי-גלויים עם ישראל צפויים להתרחב. כך למשל פורסם, כי מוחמד בן סלמן – יורש העצר והשליט בפועל – השקיע 2 מיליארד דולר בחברות הזנק ישראליות. אבל סמיילי סבור, כי הקשרים לא יהפכו להכרה גלויה של סעודיה בישראל כל עוד המלך סלמן יושב על הכס, וכל עוד אין התקדמות לקראת פתרון שתי המדינות בין ישראל לפלשתינים.
הסכמי אברהם החלישו את הלחץ על ישראל להעניק לפלשתינים מדינה, המצויים במשבר מנהיגותי תחת מחמוד עבאס שיהיה בן 88 בשנה הבאה. רוב ממשלות ערב – אם לא עמיהן – איבדו אמון במטרה הפלשתינית. אבל התלקחות בירושלים או לוחמה בין ישראל לפלשתינים קיצוניים, יעמידו במבחן את ההסכמים. השותפים להם מקווים לנתק בין הסחר עם ישראל לבין הבעיה הפלשתינית. הם אומנם כלכליים במהותם, אך יש להם עוד יעד: להתייצב מול האויב המשותף – אירן.
הגורם המסוכן ביותר במזרח התיכון הוא החלוקה בין הסונים, הפלג המוסלמי הדומיננטי במדינות ערב, לבין השיעים השולטים באירן ואשר תומכים בבני עדתם בסוריה ותימן. אבל אין זה עימות החצוב באבן. חלק מן הערבים במפרץ שהיו עוינים לאירן זמן רב, עשויים לנסות ולהגיע לדו-קיום עימה; הדבר נכון במיוחד לגבי האמירויות וקטר. סעודיה, לעומת זאת, תמשיך להתנגד בכל תוקף להושטת יד לטהרן.
הסיכוי לחידוש הסכם הגרעין נמוך כל עוד האייתולות בשלטון, ושובו של בנימין נתניהו לשלטון מנמיך אותו עוד יותר. אבל אם המשטר באירן יפול בשל גל המחאות המתמשך, יוקל המתח משני עברי המפרץ הפרסי ואולי אפילו ישראל תדבר עם אירן.
בן החסות העיקרי של אירן באיזור, בשאר אסד, ישרוד כל עוד דעתו של המערב ממוקדת במלחמה באוקראינה. הוא ימשיך להדק את אחיזתו בסוריה, שרובה מצויה כעת בשליטתו, אם כי בגבולות עם טורקיה ועירק ייתכנו התפרצויות אלימות. מנהיגים שביקשו להפיל אותו, כמו אלה של האמירויות וקטר, שבים ומתיידדים איתו. כך גם טורקיה. למרות שהיא שקועה באוקראינה, רוסיה לא תאפשר נפילה של בן בריתה בדמשק.
גם בשנה הבאה תימן תהיה המדינה המדממת ביותר במזרח התיכון, ממשיך סמיילי, אם כי ייתכן שיחודש הסכם הפסקת האש שאליו הגיעו הצדדים באפריל השנה. לוב תמשיך להיות מחולקת לשניים שמדי פעם נלחמים זה בזה, בעוד האו"ם מחפש דרכים להגיע לקונצנזוס כלשהו. היחסים בין אלג'יריה למרוקו יישארו קפואים בשל המחלוקת הממושכת על הסהרה המערבית העשירה בפוספטים: מרוקו טוענת לריבונות עליה, אלג'יריה מתנגדת.
מגוחך המצב בו אזרחיהן של חלק ממדינות ערב אינם יכולים לחצות את הגבול למדינה שכנה, מעיר סמיילי. אבל היריבויות עתיקות היומין באזור אינן נוטות להתפוגג בקלות – למעט, אולי, זו שבינן לבין מדינת ישראל.

תאריך:  11/12/22   |   עודכן:  11/12/22
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-ערבי
עידן יוסף
חיילי המילואים גויסו בצווים מיוחדים לתרגיל פתע בצפון, לתרגול תרחישים מבצעיים בזירה הצפונית    בתרגיל ישתתפו כ-8,000 חיילים בשירות סדיר
ירון פרידמן
התגובה בבחריין לביקורו של הנשיא יצחק הרצוג מהווה תזכורת כואבת כי השלום עם בחריין אינו דומה לשלום עם האמירויות, בעיקר בשל הרוב השיעי במדינה. האופוזיציה ערכה לאחרונה הפגנות ומחאה ברשתות החברתיות. מהם המקורות להתנגדות לשלום בבחריין, ומדוע הנורמליזציה חשובה כל כך לשלטון?
מירב ארד
גורמים במשרד החוץ של סעודיה אמרו בשיחות סגורות כי "הכיוון של יחסי סעודיה-ישראל הוא נורמליזציה", אך הדגישו כי עוד ייקח זמן לתהליך    יורש העצר התנה את קידום היחסים בדרישות מארה"ב
איציק וולף
הבוקר פרסם הנשיא מאמר בעיתון הגדול בבחריין    טרם צאתו הצהיר כי מדובר בצעד היסטורי מיוחד ביחסים בין ישראל למדינות ערב
עידן יוסף
המפלגה בציוץ בטוויטר: "רק במדינת כל אזרחיה של לפיד אפשר להעלות על הדעת רעיון הזוי כמו הקמת אנדרטה לזכר חיילי האויב שניסו להשמיד אותנו"    גנץ צייץ חזרה: "הניסיון לסמן את מצרים כמדינת אויב על-ידי מפלגה שעתידה להיות חברה בקואליציה היא טעות עובדתית ותקלה אסטרטגית"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il