X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
מתקן פורדו. לקראת התקפה? [צילום: מקסר טכנולוגיות, AP]
ארה"ב נכנסת לעימות גלוי עם אירן
האצת תוכנית הגרעין, דיכוי ההפגנות והסיוע לרוסיה: ניו-יורק טיימס מסביר את השינוי המהותי בעמדתה של וושינגטון כלפי טהרן

בימים האחרונים הודיעה אירן למפקחים הבינלאומיים, כי היא מתכננת להתחיל להעשיר אורניום לרמה הקרובה לדרוש ליצירת פצצה גרעינית, וכי היא מרחיבה משמעותית את ייצור הדלק הגרעיני במתקן שעל-פי הדיווחים הותקף שוב בידי ישראל וארה"ב. במקביל, שירותי הביטחון של אירן כלאו או הרגו מפגינים מתנגדי משטרה; היא סיפקה לרוסיה כטב"מים למלחמתה באוקראינה; מנהלת מו"מ על ייצור הכטב"מים ברוסיה; והיא שוב תקפה את האזור הכורדי בעירק.
ניו-יורק טיימס מסכם את כל אלו: עידן חדש וגלוי של עימות ישיר בין ארה"ב לאירן. התגבשותו הוסתרה זמן מה בידי אירועים דרמטיים, כולל המלחמה באוקראינה והתחרות בין ארה"ב לסין, והמו"מ על הסכם הגרעין שנמשך 18 חודשים. כעת התפוגגה תקוותו של ג'ו ביידן לחזור להסכם זה: השיחות הופסקו בספטמבר, הממשל הטיל עיצומים נוספים על אירן והביע תמיכה במפגינים.
ישיבות צוות הביטחון הלאומי בבית הלבן עוסקות בפחות במו"מ הגרעיני עם אירן, ויותר בדרכים לפגוע בתוכניות הגרעיניות שלה, לספק אמצעי תקשורת שיתגברו את ההפגנות ולשבש את אספקת הנשק ממנה לרוסיה. "אין כרגע שום דיפלומטיה שמתנהלת בנוגע לאירן", אמר בבירור דובר המועצה לביטחון לאומי, ג'ון קירבי.
בחודשי הקיץ עוד קיוו פקידים אמריקנים שניתן יהיה להגיע להסכם גרעין; למעשה, הוא היה כמעט גמור. אבל המנהיג העליון, עלי חמנאי, סירב לאשר אותו. המודיעין האמריקני מעריך, כי חידושו של ההסכם נתקל בהתנגדות השמרנים בצמרת האירנית ומשמרות המהפכה, המנהלים את הצד הצבאי של תוכנית הגרעין. האירנים דרשו, ולא קיבלו, התחייבות שארה"ב לא תפרוש שוב מההסכם. הם ידעו שיהיה עליהם להוציא אל מחוץ למדינה את רוב הדלק הגרעיני שייצרה אירן מאז פרישתו של ממשל טראמפ מן ההסכם. ואז הגיעו גל ההפגנות והסיוע האירני לרוסיה.
"הממשל ביצע שורה של בחירות המגבירות את הניתוק שלו הן מעמו והן מהקהילה הבינלאומית, כולל מדינות אירופה שהקדישו את רוב שנות טראמפ לניסיון להציל את הסכם הגרעין", אמר בשבוע שעבר השליח המיוחד לשיחות עם אירן, רוברט מוֹלֵיי. לרוב מוליי היה אופטימי בנוגע לסיכויים להשיג הסכם, אך ברור שעמדתו השתנתה. לדבריו, אירן יצרה מעגל שוטה בו הדיכוי מגביר את ההפגנות שמגבירות את הדיכוי; הברית עם רוסיה מעמיקה את בידודה של אירן, המחזקת את קשריה עם רוסיה בהעדר בני ברית אחרים.

להתייחס בזהירות להערכות המודיעיניות
שיחות הגרעין קרסו [צילום: AP]

הדאגה העמוקה ביותר של ישראל ושל רבים בארה"ב, מוסיף הטיימס, היא הודעתה של אירן על העשרת האורניום במתקן פורדו לרמה של 60%. במו"מ הקודם ניסה ממשל אובמה להביא לסגירתו של מתקן זה. ראש הצוות האמריקני דאז וסגנית שר החוץ כיום, וונדי שרמן, הודתה שהכישלון להשיג זאת היה אכזבה קשה עבורה – אם כי ההסכם אסר במפורש העשרה שכזאת. השאלה כעת היא האם ממשלת נתניהו החדשה תלחץ לתקוף את המתקן, אותו יהיה קשה להרוס אלא בשימוש בפצצות ענק חודרות בונקרים. הן ישראל והן ארה"ב מתאמנות לקראת מתקפה שכזאת, ונתניהו היה קרוב להורות עליה בקדנציה הקודמת שלו, אומר הטיימס.
על-פי ההערכות הפומביות של ארה"ב, אירן התקדמה במידה כה רבה, עד שהיא יכולה לייצר בתוך שבועות דלק המתאים לפצצה גרעינית – לעומת שנה שנדרשה לה בעת חתימת ההסכם ב-2015. אבל למערב עדיין יש זמן: ה-CIA והמודיעין הישראלי מעריכים, כי התאמת דלק שכזה לכלי נשק פעיל תימשך שנתיים. ארה"ב ציינה לאחרונה, כי אין לה סימנים לפרויקט לייצור נשק שכזה. אולם, יש להתייחס בזהירות להערכות אלו כאשר הפיקוח מוגבל והאירנים סילקו את המצלמות שהתקינה הסוכנות לאנרגיה אטומית. כמה מומחים מציינים, כי אירן מפתחת טילי שיוט גדולים ותוכנית זו יכולה לסלק רבים מן הקשיים לשיגור נשק גרעיני.
יש עוד תסבוכות. אספקת הכטב"מים לרוסיה הפכה לרכיב מרכזי במלחמה באוקראינה, ואם שיתוף פעולה זה יתרחב לטילים (נכון לעכשיו אין אישור שזה קורה), ארה"ב ואוקראינה יחפשו דרכים לפגוע בזרימת הנשק. אבל הדבר עלול להוביל להסלמה, שכן עד כה נמנעה רוסיה מצידה מלתקוף את משלוחי הנשק מהמערב לאוקראינה.
ביידן תומך בגלוי במפגינים באירן, יותר מכפי שעשה ברק אובמה בעת גלי ההפגנות בעת נשיאותו. כמה מאנשיו של ביידן ששירתו גם בממשל אובמה אומרים, כי הם היו זהירים מדי באותה עת, מחשש שהמפגינים יושמצו כבעלי קשרים ל-CIA. אבל לא ברור כיצד כעת תוכל ארה"ב לספק להם יותר מאשר תמיכה רטורית והאם ביידן יהיה מוכן להסתכן במבצעים חשאיים כדי לסייע להם.
לדברי הטיימס, הרבה תלוי בשאלה האם ביידן וצוותו רואים כעת את אירן כאיום גדול מזה שהייתה כאשר נכנסו לבית הלבן. הממשל נהג לומר שהוא רוצה להתמקד בהסכם הגרעין ובכך למעשה לשים בצד את בעיית אירן. כעת עליו להתמודד עם העובדה שבתחומים רבים אירן מהווה סכנה לשלום ולביטחון העולמיים, יותר מאשר לפני שנתיים.

תאריך:  27/11/22   |   עודכן:  27/11/22
+"מחאת החיג'אב" לא תביא כנראה להחלפת השלטון באירן
09:37 27/11/22  |  יוני בן-מנחם   |   לרשימה המלאה

"מחאת החיג'אב" באירן מדשדשת במקום ולמרות עוצמתה היא לא תביא כנראה להפלת שלטון ההיאתולות באירן. גל המחאה הנוכחי הינו הזדמנות טובה למדינות המערב לנסות ולערער את המשטר האירני הקיצוני אך נראה כי ממשל ביידן אינו מעוניין בכך

המחאה באירן [צילום: AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ארה"ב נכנסת לעימות גלוי עם אירן
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הגרעין האירני
יוני בן-מנחם
בדמשק חוסל קצין אירני בכיר שעסק בהברחת אמצעי לחימה מתקדמים מאירן לחיזבאללה בלבנון. אירן מאשימה את המוסד הישראלי בחיסולו ומבטיחה נקמה. המעבר לחיסול קצינים אירניים בכירים בסוריה הוא החרפה של המלחמה החשאית נגד נוכחות צבאית אירנית בסוריה
איתמר לוין
אקונומיסט מציג שני תרחישי קיצון לעתידה של אירן, ושניהם – כולל נצחון דורשי החופש – כרוכים במרחץ דמים פנימי ואולי גם חיצוני
יוני בן-מנחם
אירן משוכנעת כי מדינות המערב ובראשן ארה"ב וישראל פועלות נגדה ומנסות להפיל את המשטר האירני באמצעות עידוד "מחאת החיג'אב" וסיוע למיעוטים הכורדי והבלוצ'י באירן. תשובת הנגד האירנית היא הסלמה בכל החזיתות כולל העלאת רמת העשרת האורניום לקראת ייצור פצצה גרעינית, ממשלת נתניהו ניצבת בפני אתגר ביטחוני גדול ומסוכן
איציק וולף
עידן יוסף
ערוץ סעודי מדווח שחיזבאללה העביר רקטות עם ראש כימי לגבול סוריה-לבנון בסיוע יחידה 2250 של אירן ומדענים מקוריאה הצפונית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il