X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
ספינת קרב יפנית עוגנת בסין [צילום: מארק שיפלביין, AP]
יפן מתגייסת להגנתה של המערכת העולמית שהקימה ארה"ב
מומחה לענייני יפן מסביר בוושינגטון פוסט מה עומד מאחורי הכרזתה של יפן על הגדלת תקציב הביטחון שלה ב-50% וכוונתה לרכוש 500 טילי שיוט מדגם "טומהוק"

יש שתי דרכים להסתכל על הודעתה של יפן בדבר הגדלת תקציב הביטחון שלה ביותר מ-50% בחמש השנים הקרובות ורכישת טילים מתקדמים היכולים לפגוע במטרות בסין. האחת: זהו ניצחון לסדר העולמי שמובילה ארה"ב, משום שיתרונה הצבאי של סין במערב האוקיינוס השקט יצטמצם. השנייה: זוהי הכרה בכשלונו של הסדר האמריקני, שנועד למנוע תחרות צבאית באיזור.
הן המבט האופטימי והן המבט הפסימי מבטאים מציאות משמעותית, וההיסטוריה תקבע איזה מהם היה הנכון – סבור וושינגטון פוסט. העיתון שוחח עם מייקל גרין, מומחה לענייני יפן שהיה המופקד על ענייני אסיה במועצה לביטחון לאומי של הנשיא ג'ורג בוש הבן. האסטרטגיה של יפן מאז מלחמת העולם השנייה הייתה "לא להפסיד"; היא התמקדה בכך מבחינה כלכלית וכעת עושה זאת מבחינה צבאית תוך התמקדות בסין, הוא מסביר.
סין מערערת את יסודות הסדר באסיה ורוצה להבטיח את עליונותה הימית – מה שמאיים על כמה מן הכלכלות והצבאות החשובים ביותר בעולם. אפילו אם ההתעצמות האווירית והימית שלה הייתה הגנתית ביסודה, היא תוקפנית מאוד אם אתה ביפן או בפיליפינים – שלא לדבר על טייוואן, מסביר גרין. טייוואן היא זירת העימות הצבאי האפשרית ביותר; הפוסט מעיר, כי בטוקיו חוששים מהתקפה על האי יותר מאשר הטייוואנים עצמם. הגנה אמריקנית על טייוואן מפני סין תחייב אותה להשתמש בבסיס הצי באוקינאווה, מה שיהפוך את יפן ליעד אפשרי מבחינת סין. אם יפן תרכוש 500 טילי שיוט "טומהוק", כפי שפורסם, סין תחשוב פעמיים לפני שתתקוף אותה.
גרין מסביר, כי הטעות הבסיסית של יפן כאשר תקפה את ארה"ב ב-1941, הייתה נסיונה להיות מעצמה יבשתית ולא מעצמה ימית – תוצאה של ההיסטוריה שלה, אשר שמה דגש על הצבא והזניחה את הצי. לעומת זאת, האסטרטגיה החדשה הנוכחית של טוקיו שמה דגש על כוח אווירי וימי, כדי להתמודד עם השאיפות הסיניות וכדי להגן על נתיבי הסחר שלה שהפכו אותה למשק השלישי בגודלו בעולם.
עם זאת, בטחונה של אסיה ממשיך להיות תלוי בכך שארה"ב תמלא בו תפקיד מרכזי – ובהקשר זה חושש גרין שהחיים האינטלקטואליים בארה"ב אינם קשובים די הצורך לגיאו-פוליטיקה של אסיה. כאשר הוא הצטרף למועצה לביטחון לאומי ב-2001, אגף אירופה היה גדול פי שלושה מאגף אסיה – בין היתר בשל התמקדותו של הנשיא הקודם, ביל קלינטון, בבלקנים. האסטרטגים האמריקנים הבינו במשך עשרות שנים שצריך להתמקד יותר באסיה, אבל תשומת ליבם הוסטה תמיד לאירופה ולמזרח התיכון – הבלקנים, 9/11, אוקראינה. גם העולם האקדמי מתמקד באירופה, מציין גרין.
דמוקרטיה בנוסח שונה
ההבדל העיקרי בין הגיאו-פוליטיקה של אירופה לבין זה של אסיה הוא שהדינמיקה באירופה הייתה רב-קוטבית (ספרד, בריטניה, צרפת, אוסטריה, רוסיה, גרמניה, טורקיה המאזנות זו את זו) – בעוד באסיה סין תמיד ניצבת במרכז וחלוקת הכוח ביבשת תלויה בה. לעיתים דומה שבלתי אפשרי לנער את הדיפלומטיה האמריקנית משורשיה האירופיים, מה שמקל על סין לחפש ולמצוא תמיכה ברחבי אסיה ובמיוחד בדרום היבשת.
בטוקיו שוררת תחושת אי-נוחות מן הדרך בה ממשל ביידן מציג את האג'נדה הדמוקרטית שלו. יפן היא כמובן דמוקרטיה, אם כי יש בה מידה רבה של קונצנזוס ודומיננטיות של מפלגה אחת – תופעות שאינן מוכרות במערב. בכירי יפן סבורים שארצם יכולה לשמש כמתווך בין ארה"ב לבין המדינות החיוניות מבחינה אסטרטגית אך הפחות-דמוקרטיות בדרום-מזרח אסיה. אסטרטגיית הביטחון הלאומי של יפן מדגישה את מחויבותה לסדר העולמי המבוסס על שלטון החוק וזכויות האדם, אך היא פחות מתרגשת מאשר ארה"ב מהפרת זכויות האדם במינמאר או מהפיכה צבאית בתאילנד, מסביר גרין.
המלחמה באוקראינה יוצרת התלבטות אסטרטגית מבחינת ההגנה על אסיה. מצד אחד, אם ארה"ב הייתה יושבת בחיבוק ידיים מול הפלישה הרוסית – בעלות בריתה באסיה היו מבועתות מן התקדים. מצד שני, הן אינן רוצות שמיטב הציוד האמריקני יישלח למזרח אירופה במקום למזרח אסיה. צעדי ההתחמשות של יפן מלמדים שהיא בוחרת מרצונה, ולא כתוצאה מכפייה אמריקנית, לתגבר את הסדר העולמי שארה"ב יצרה לאחר מלחמת העולם השנייה, מסביר גרין.
בה בעת, ממשיך גרין, הצעד היפני צריך להוות סיבה לענווה אמריקנית. וושינגטון מאבד את יכולתה לממש בכוחות עצמה את ההתחייבויות הביטחוניות שנטלה על עצמה ברחבי העולם. זהו הפרדוקס שבשינוי האסטרטגי היפני: הגנתה על המערכת האמריקנית מהווה בעצמה איתות לחולשתה של מערכת זו.

תאריך:  26/12/22   |   עודכן:  26/12/22
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
יפן מתגייסת להגנתה של המערכת העולמית שהקימה ארה"ב
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
משקיעים זרים, קרנות הון סיכון, חברים אישיים ובנקים - כל אלו השקיעו 19 מיליארד דולר ברכישת טוויטר    וושינגטון פוסט ממפה את השותפים ואת ציפיותיהם ממאסק
איתמר לוין
תת שרת האוצר של ארה"ב, וולי אדיימו, טוען ב-Foreign Affairs שהעיצומים על רוסיה נושאים פירות ומספק מבט לעתיד    חלק שני
איתמר לוין
תת שרת האוצר של ארה"ב, וולי אדיימו, מספר ב-Foreign Affairs כיצד נבנו העיצומים על רוסיה בהתבסס על אסטרטגיה חדשה    חלק ראשון
איתמר לוין
אקונומיסט מסכם את דוח 6 בינואר: כמו סרט אימה של התרסקות מטוס; ואם טראמפ ייכשל במועמדות הנקמה - יהיה זה משום שהרפובליקנים הגיעו למסקנה שהוא מפסידן
איתמר לוין
אקונומיסט מסביר מדוע בשנה הבאה, במיוחד מהרבעון השני ואילך, הביקושים עשויים להתגבר בעוד ההיצע יירד - והמחירים יעלו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il