X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
כטב"מים בתרגיל של צבא אירן [צילום: AP]
ארה"ב במאמץ מרוכז נגד הכטב"מים האירניים
ניו-יורק טיימס: פועלת בשורה של חזיתות נגד העברת הכטב"מים לרוסיה למלחמה באוקראינה - בין היתר בשיתוף פעולה עם ישראל

ממשל ביידן החל במאמץ נרחב לבלום את יכולתה של אירן לייצר ולהעביר לרוסיה כלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מים) לשימוש באוקראינה – מדווח ניו-יורק טיימס. מדובר בפעולות שמטרתן לחנוק את יכולת הייצור האירנית, להקשות על רוסיה להשתמש בכטב"מים מתאבדים, ואם הללו ייכשלו – לספק לאוקראינה מערכות הגנה נגדם.
הפעולות התרחבו בשבועות האחרונים, כאשר הממשל הסלים את מאמציו למנוע מאירן גישה לרכיבים מערביים הנחוצים לייצור הכטב"מים הנמכרים לרוסיה. שרידי כטב"מים שהופלו או התרסקו במכוון באוקראינה גילו שטכנולוגיה אמריקנית ממלאת תפקיד מרכזי בייצורם. במקביל מסייעים כוחות אמריקנים לצבא אוקראינה לגלות את אתרי השיגור של הכטב"מים – משימה קשה משום שרוסיה משנה אותם ללא הרף. ארה"ב גם העבירה לאוקראינה טכנולוגיות שיעניקו לה התרעה מוקדמת מפניהם ויעלו את הסיכויים להפיל אותם.
שלושת כיווני הפעולה נתקלים בקשיים משמעותיים. המאמץ למנוע מאירן את רכיבי הכטב"מים קשה כמו המאמץ ארוך השנים (והכושל) למנוע ממנה את הרכיבים לתוכנית הגרעין שלה. האירנים מיישמים בתוכנית הכטב"מים את המיומנויות שרכשו בתוכנית הגרעין, בדמות פיזור אתרי הייצור ברחבי המדינה ורכישה בשוק השחור של טכנולוגיות ל"שימוש כפול" היכולות לשמש לצרכים אזרחיים וצבאיים כאחד. אחת החברות המשתתפות בייצור הכטב"מים היא "קודס תעופה" שבבעלות צבא אירן, המופיעה מזה שנים ברשימה האמריקנית של השותפות בתוכניות הגרעין והטילים.
הטיימס אומר כי הממשל משתף פעולה עם ישראל בפעולות נגד הכטב"מים האירניים. הבית הלבן אישר, כי היועץ לביטחון לאומי, ג'ייק סליבאן, ניהל בשבוע שעבר שיחה ארוכה עם בכירי הביטחון הלאומי, הצבא והמודיעין של ישראל. בשיחה נדונו "הקשרים הצבאיים המתרחבים בין אירן לרוסיה, כולל העברת נשק בו הקרמלין משתמש נגד אזרחים ותשתיות באוקראינה, ואספקת טכנולוגיה רוסית לאירן בתמורה".
מדובר במפגש רבעוני במרכזו עומדת בדרך כלל תוכנית הגרעין של אירן, והעובדה שהשיחה התרחבה לנושאים נוספים היא משמעותית – אומר הטיימס. לארה"ב וישראל יש היסטוריה ארוכה של שיתוף פעולה נגד איומים טכנולוגיים אירניים, וישראל אינה מסתירה את נסיונותיה לחבל בתוכנית הגרעין. במקביל אישרה דוברת המועצה לביטחון לאומי, כי ארה"ב מחפשת דרכים לפגוע בייצור ובייצוא של הכטב"מים האירניים ובוחנת צעדים נוספים בתחום זה.

רוסיה מספקת רכיבים מתקדמים בתמורה
מפעל כטב"מים תת-קרקעי באירן [צילום: AP]

אירן נכנסה לתחום הכטב"מים לפני ארבעה עשורים והראשון מתוצרתה טס ב-1986. ההתקדמות הייתה איטית, עד שבשנת 2011 התרסק באיר"ן כטב"מ מודיעין אמריקני שהיה בדרכו לאפגניסטן והוא נפל בידיה. ב-2016 הודיעה אירן שהיא מתחילה לפתח כטב"מים התקפיים, חלקם בשיתוף פעולה עם רוסיה. רבים מהם נשלחו למיליציות שמפעילה אירן ובין היתר שימשו את החות'ים בתימן להתקפה על מתקני נפט סעודיים ב-2019. כעת מתברר, כי אירן מסוגלת לייצר כטב"מים התקפיים בכמויות גדולות, ולאחרונה אף נודע שהיא מנהלת מו"מ על הקמת מפעל ברוסיה.
תוכנית הכטב"מים האירנית אינה נקייה מקשיים, מדגיש הפוסט. המשלוחים לרוסיה עד כה היו קטנים, שכן שתי המדינות מתקשות להתאים את הטכב"מים לפעילות בחורף האוקראיני הקשה. אירן נתקלת בבעיות בשרשרת האספקה וארה"ב מקווה להחמיר אותן. עם זאת, למרות שנים של עיצומים על מגזר הביטחון האירני, הכטב"מים עדיין מכילים בעיקר חלקים אמריקניים ומערביים. כאשר דרש הבית הלבן מהיצרנים – למשל של שבבים – להפסיק את מכירתם לאירן, תשובתם הייתה כמעט זהה: מדובר בפריטים לשימוש כפול שהייצוא שלהם חוקי.
עם זאת, הבית הלבן ממשיך לנסות. בחודש ספטמבר ושוב בחודש נובמבר הוחמרו העיצומים וכוונו נגד חברות הקשורות לבניית הכטב"מים עבור רוסיה – כולל כאלו הממוקמות באיחוד האמירויות, בעלת ברית של וושינגטון. אולם, העיצומים הם לכל היותר פתרון זמני וחלקי משום שיידרש זמן עד שהשפעתם תורגש. הם יכולים להקשות על השגת הרכיבים ולהעלות את מחירם, אך מדינות נחושות כמו אירן ישיגו בסופו של דבר את הדרוש להן.
ככל הידוע, אירן מעבירה את הכטב"מים לרוסיה במטוסי מטען, לרוב במסלולים שקשה לעקוב אחריהם. זה אומר שצריך לנסות לתקוף אותם על הקרקע – משימה שאינה פשוטה. עד לפני כחודש הוצבו הכטב"מים בעיקר בחצי-האי קרים, נעלמו לכמה ימים ואז הופיעו בחלקים שכבשה רוסיה במחוז זפוריז'זניה שבמזרח אוקראינה. הכטב"מים ניתנים להעברה בקלות, כאשר מערכות ההפעלה שלהם מותקנות על גבי משאיות והרוסים יודעים שנעשים נסיונות לאתר אותם – כך שהם מעבירים אותם שוב ושוב ממקום למקום.
הטיימס מוסיף, כי גדלים הסימנים לכך שמדובר ביחסים צבאיים דו-צדדיים. בריטניה האשימה שרוסיה מתכננת להעניק לאירן רכיבים צבאיים מתקדמים בתמורה ל-300 כטב"מים מתאבדים. שר ההגנה, בן וולאס, אמר לפרלמנט, כי השותפות מערערת את הביטחון במזרח התיכון ובעולם וחובה לחשוף את העסקה ביניהן.

תאריך:  29/12/22   |   עודכן:  29/12/22
+אוקראינה: רוסיה פתחה במתקפת טילים; פיצוצים נשמעו במספר ערים
10:19 29/12/22  |  מירב ארד

רוסיה פתחה במתקפת טילים נוספת ברחבי אוקראינה. אזעקות מפני תקיפות אוויריות נשמעו ברחבי המדינה וגורמים רשמיים דיווחו על פיצוצים במספר ערים, כולל הבירה קייב - כך מדווחת (יום חמישי) סוכונות הידיעות רויטרס.


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ארה"ב במאמץ מרוכז נגד הכטב"מים האירניים
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
האמריקאים בדילמה
הגלשנית  |  29/12/22 17:49
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
איתמר לוין
תת שרת האוצר של ארה"ב, וולי אדיימו, טוען ב-Foreign Affairs שהעיצומים על רוסיה נושאים פירות ומספק מבט לעתיד    חלק שני
איציק וולף
ולדימיר פוטין טוען שרוסיה פועלת בכיוון הנכון באוקראינה וטוען שרוסיה הבהירה שהיא מוכנה לקיים משא-ומתן על פתרונות מתקבלים על הדעת
איתמר לוין
תת שרת האוצר של ארה"ב, וולי אדיימו, מספר ב-Foreign Affairs כיצד נבנו העיצומים על רוסיה בהתבסס על אסטרטגיה חדשה    חלק ראשון
מירב ארד
הסיוע הצבאי והכלכלי החדש לאוקראינה יגיע לסכום של כ-50 מיליארד דולר סיוע לאוקראינה רק השנה, כמו גם סנקציות מערביות נוספות נגד רוסיה שכוללות כעת מכסה על מחירי הנפט הרוסי
יאיר נבות
חשוב להבין שבנסיבות הנוכחיות, ובעיקר בגלל המלחמה באוקראינה, יחסי ישראל-רוסיה נמצאים במקום שונה לחלוטין מזה שהיו בשנים שקדמו למלחמה. הידוק היחסים הדרמטי בין מוסקבה לטהרן, בעיקר בהיבט הביטחוני אבל ממש לא רק, מעמיד את היחסים של ירושלים עם מוסקבה באתגר עצום, שעלול לשנות באופן ניכר את האופן בו רואה ישראל את רוסיה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il