X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
שירות החובה יועלה לשנה [צילום: דניאל סנג, AP]
טייוואן צריכה להחליט האם וכיצד תילחם
צבא האי אינו בנוי למאבק יעיל נגד פלישה סינית, ושאלות של זהות מונעות יצירת הסכמה רחבה על הצורך להתנגד לה - מדווח אקונומיסט

בדצמבר אשתקד הודיעה נשיאת טייוואן, צאי אינג-וון, ששירות החובה הצבאי יוארך בשנת 2024 מארבעה חודשים לשנה. זו הייתה החלטה קשה מאוד, אמרה. "איש אינו רוצה מלחמה, אבל השלום אינו נופל מהשמים"; טייוואן חייבת להיות מוכנה למלחמה כדי לשמר את השלום.
ההחלטה לא אמורה הייתה להיות כה קשה, טוען אקונומיסט. הקושי משקף מציאות מטרידה: טייוואן טרם החליטה כיצד ואפילו האם להגן על עצמה. רק מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה, התקבלה העובדה שיש לדון ברצינות באיום הסיני. עובדה נובעת בחלקה ממלחמת המידע שמנהלת סין במטרה לזרוע בלבול, וגם מההיסטוריה והפוליטיקה הבעייתיות של האי. במערב כבר מתכננים מאבק אפשרי של טייוואן נגד סין, אך בקרב תושביה אין הסכמה לגבי זהותם, יחסם לסין והאם להילחם נגדה. עתידם תלוי בתשובות שיתנו לשאלות אלו, כאשר הולכות וקרבות הבחירות לנשיאות.
סין מאיימת מזה 70 שנה לפלוש לאי שהיא רואה כחלק בלתי נפרד ממנה, אך עד לאחרונה המלחמה נראתה בלתי סבירה. בעזרתה של ארה"ב, לטייוואן היה יתרון צבאי לאורך המאה ה-20 והיא שמרה על מקומה ביחסי השלום בין ארה"ב לסין. בעשור האחרון הפכו יחסי שתי המעצמות לתחרותיים. שי ג'ינפינג מדבר על איחודה של סין במונחים של ניצחון על ארה"ב והוא מרחיב את צבאו בקצב מדאיג. הצבא הסיני החל מנצח את ארה"ב במשחקי מלחמה והצי הסיני הפך לגדול בעולם (ב-2025 יהיו בו 400 ספינות, לעומת 300 לארה"ב ו-26 לטייוואן). הוא הרחיב את ארסנל הגרעין והטילים שלו, במטרה להרחיק כוחות זרים ממיצרי טייוואן.
סין גם מבצעת יותר פעולות בשטח האפור: צעדים מאיימים המתקרבים למלחמה. מספר המטוסים הסיניים הנכנסים למרחב האווירי של טייוואן הוכפל בשנתיים האחרונות. אחרי ביקורה של ננסי פלוסי באי באוגוסט שעבר, סין דימתה הסגר עליו וירתה לראשונה טילים שחלפו בשמי טייוואן.
בעוד ארה"ב מתכוננת לתרחיש של פלישה כוללת, טייוואן מתרכזת בפעולות כמו הסגר או תפיסת האי קינְמֶן המרוחק שלושה ק"מ בלבד מן היבשת. פקידים מקומיים חוששים, שסין תראה פעולות כאלו כמבחן לנכונות המערבית להגן עליה: האם ארה"ב תצא למלחמה בגלל פלישה מוגבלת שכזאת?
בעוד הלחץ הסיני גובר, מנהיגי טייוואן מבקשים את תמיכת העולם; צאי אומרת שהאי הוא עמדת הגנה קדמית של הדמוקרטיה. המדינה גם מבליטה את חשיבותה בכלכלה העולמית, מה שיגרום לכך שעימות בה יזיק הרבה יותר מאשר המלחמה באוקראינה. טייוואן מייצרת למעלה מ-60% מן המוליכים-למחצה בעולם, החיוניים לטלפונים ניידים ולטילים מונחים, ו-90% מן הסוגים המתקדמים ביותר שלהם. כיבוש סיני של טייוואן עלול לעלות לכלכלה העולמית יותר מ-2 טריליון דולר.

לקראת הבחירות לנשיאות ב-2024
מיראז' של טייוואן. לא יעיל נגד טילים [ג'ונסון ליי, AP]

מנהיגי טייוואן יודעים שאין די בדמוקרטיה חזרה ובחשיבות כלכלית, מציין אקונומיסט. המלחמה באוקראינה לימדה אותם שמדינה קטנה המאוימת בידי שכנה גדולה, חייבת להפגין את נכונותה להתנגד – ואז העולם יעזור. לאחר שנים של קיצוץ בתקציב הביטחון, צבאה מונה כיום 163,000 חיילים סדירים – לעומת 2 מיליון בצבא הסיני. יש לה 2 מיליון אנשי מילואים, אבל יכולה לאמן רק 110,000 מהם כל שנה, במה שמזכיר יותר קייטנה מאשר צבא.
אנשי צבא בארה"ב ובטייוואן מודאגים מאסטרטגיית ההגנה שלה. היא הוציאה יותר מדי על מטוסי קרב, טנקים וספינות מלחמה שהם חסרי תועלת מול הטילים הסיניים. הרחבת שירות החובה הוא צעד בכיוון הנכון, אך לא די בו כדי לנהל מלחמה א-סימטרית נגד אויב עוצמתי. זאת ועוד: האיום הסיני הגדול ביותר עשוי להיות פסיכולוגי. מאז החלה המלחמה באוקראינה, סין מציפה את התקשורת בטייוואן בתיאוריות קונספירציה המיועדות לערער את האמון בארה"ב ואת הביטחון העצמי.
בעיה נוספת, ממשיך אקונומיסט, היא העדר זהות עצמית מגובשת. זו החלה להיווצר רק בשלהי שנות ה-1980. סקר שנערך לפני שנתיים מצא, כי 61% מגדירים את עצמם כבני טייוואן, 2.7% אומרים שהם סינים ו-32.9% - גם וגם. לבני הדור הצעיר יש זהות מקומית חזקה במיוחד, בעוד בקרב המבוגרים יש מיעוט משמעותי שעודנו מזדהה עם סין ומקווה להצטרף אליהם ביום מן הימים.
הבחירות הבאות לנשיאות מיועדות לתחילת 2024. המועמדים יצטרכו להציע למדינה חזון חדש, בעולם בו מעמיקה היריבות האמריקנית-סינית. סקרי הזהות מלמדים שמפלגתה של צאי, המפלגה הדמוקרטית הפרוגרסיבית, התומכת בעצמאות האי, אמורה לנצח בקלות. אבל הזהות אינה הגורם היחיד בפוליטיקה של טייוואן. בסקרים אחרונים אמרו 57% מן הנשאלים, כי הם בעד הסטטוס-קוו – עצמאות בפועל ובלי מלחמה. אלא שייתכן שבקלפי יהיה עליהם לבחור אחד מבין השניים: להילחם על הריבונות או להיכנע למען השלום.
התעמולה הסינית טוענת שמוטב לטייוואן לשתף פעולה בשקט עם סין נגד ארה"ב המצויה בשקיעה. צעירי האי אינם מושפעים מתעמולה שכזאת, אך שיעור ההצבעה שלהם הוא הנמוך ביותר. שיעור ההצבעה הגבוה ביותר הוא בקרב בני 75-55, ובהם שמרנים העשויים להעדיף מדיניות של פיוס מול סין. העובדה שטייוואן היא דמוקרטיה, הופכת אותה לפגיעה יותר לניצול סמכותני.
סין מקדמת תבוסתנים וחובתם של תושבי האי להתאחד נגדם, קורא אקונומיסט. עליהם להחליט מיהם, האם יילחמו ומה יהיה המחיר. עליהם להעריך די הצורך את החירויות שלהם ולהיות מוכנים לקורבנות כדי להגן עליהן. זהו מסר קשה מבחינה פוליטית, אך ממש לא חדש. הם שילמו גם על החרות ממנה הם נהנים כעת.

תאריך:  14/03/23   |   עודכן:  14/03/23
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
טייוואן צריכה להחליט האם וכיצד תילחם
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
בנקים איזוריים איבדו עשרות אחוזים מערכם; גם מניות הבנקים הגדולים ירדו בשיעור חד יחסית    הצד החיובי: מדדי המניות שמרו על יציבות
איתמר לוין
השמרנים נטשו את העיסוק בצרכן הקטן, שהיה חשוב מאוד לתאצ'ר, אבל ההישג הגדול ביותר עד כה של ראש הממשלה הנוכחי מצוי בדיוק שם - מנתח אקונומיסט
איתמר לוין
מנסה להרגיע את הלקוחות והשווקים לפני תחילת יום העסקים והמסחר    גובר החשש מקריסת פירסט ריפבליק בנק: המניה קורסת ב-60% במסחר המוקדם
איתמר לוין
התיווך הסיני בחידוש היחסים הדיפלומטיים בין שתי היריבות אולי לא היה חיוני, אבל מהווה איתות ברור לשאיפותיו של שי - מנתח ניו-יורק טיימס
איתמר לוין
המשמעות: הלקוחות יקבלו את כספם בזבות הזרמה של 152 מיליארד דולר    נסגר בנק סיגנצ'ר שהתמחה בענף הקריפטו; הממשל יכסה גם את הפקדונות בו - 86 מיליארד דולר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il