X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
"להגן על המולדת", סנט פטרסבורג [צילום: דמיטרי לובצקי, AP]
כלכלת רוסיה לא תעמוד בהסלמה של המלחמה
העיצומים פגעו ברוסיה הרבה פחות מכפי שקיווה המערב, היא יכולה לעמוד במלחמה ממושכת - אך הסלמת הקרבות היא סיפור אחר לגמרי אקונומיסט על כלכלת רוסיה והמלחמה, חלק ראשון

מיד לאחר הפלישה לאוקראינה, קיוותה ארה"ב שהעיצומים הכבדים שהוטלו על רוסיה יפגעו בצורה משמעותית במכונת המלחמה שלה. אך בשנה שלאחר מכן, הכלכלה הרוסית התאוששה. קרן המטבע מצפה שהיא תצמח השנה ב-0.7% - כמו צרפת וטוב יותר מאשר המשקים המצטמקים של גרמניה ובריטניה. התקווה שמצב הכלכלה הרוסית יגביל בצורה כלשהי את המלחמה – התבדתה, קובע אקונומיסט.
אולם, מדגיש העיתון, יאוש שכזה אינו מוצדק בדיוק כמו התקוות המוגזמות של אשתקד. ולדימיר פוטין עצמו הודה, שייתכן (כלשונו) שלעיצומים תהיה השפעה שלילית על המשק הרוסי. השאלה איננה האם רוסיה יכולה לנהל מלחמת התשה ממושכת; היא יכולה. השאלה היא האם ביכולתו של המשק לתמוך בהעמקת הקרבות, הנחוצה כדי לשפר את סיכוייה של רוסיה בשדה הקרב; קרוב לוודאי שהתשובה שלילית.
ממשלת רוסיה רשמה שלושה הישגים ב-14 החודשים האחרונים. היא מצאה דרכים לעמוד בעיצומים; היא סיפקה מספיק בני אדם וציוד להמשך הפלישה; וכל זה נעשה בלי ירידה חדה ברמת החיים שעלולה הייתה להוביל למחאה חברתית. אבל כל ניסיון להסלים את העימות יפוגג הישגים אלו.
רוסיה צריכה להתמודד עם העיצומים הנרחבים ביותר שהוטלו אי-פעם על מדינה גדולה, כולל על אישים הקשורים למלחמה, על העברות כספיות לחברות רוסיות, על ייבוא של חלק מהסחורות אליה ועל הייצוא של כמעט כל הסחורות ממנה. אולם, מתקפה כלכלית זו הניבה תוצאות מאכזבות, חלקית משום שתמיד יש חורים גדולים במשטר עיצומים וחלקית משום שרוסיה מצאה דרכים לעקוף חלק מן המגבלות.
כמה מן הצעדים הקולניים ביותר כוונו נגד אוליגרכים וטיפוסים אחרים במשטרו של פוטין. 2,215 רוסים בעלי קשרים למשטר אינם יכולים לנסוע לחלק ממדינות המערב, לפעול בנכסיהם בהן או שניהם. אבל רובם עדיין אוכלים קוויאר. המערב הקפיא נכסים ב-100 מיליארד דולר – רבע בלבד מכלל הנכסים הרוסיים בחו"ל. כאשר חברות מערביות נוטשות בהמוניהן את רוסיה, הן מותירות אחריהן נכסים במאות מיליארדי דולרים שניתן לחטוף. אם המטרה הייתה להקשות על חיי מקורביו של פוטין, היא לא ממש הוגשמה.
גם למגבלות פיננסיות יש השלכות מוגבלות בלבד, ממשיך אקונומיסט. הבנקים הרוסיים סולקו ממערכת ההעברות הבינלאומית "סוויפט" וכשני שלישים מהם שוב אינם יכולים לבצע עסקות בדולר ובאירו. אבל הבנקים הרוסיים לא נותקו לחלוטין, שכן המערב צריך להמשיך לשלם תמורת הנפט והגז שהוא מייבא מרוסיה. יתרה מזאת: צינורות חדשים מחליפים את אלו שנגדעו. הפעילות היומית ב-CIPS, התחליף הסיני ל"סוויפט", זינקה ב-50% מאז הפלישה. בדצמבר שעבר שילמה רוסיה ביואן תמורת 16% מהייבוא שלה, לעומת כמעט אפס לפני המלחמה. העברות אחרות מבוצעות, גם אם בקשיים מסוימים, ברופיה ההודית ובדירהם האמירותי.

ענף האנרגיה היה במצב טוב
שר ההגנה סרגיי שויו במפעל טילים [צילום: AP]

גם המגבלות על חלק מן הייצוא לרוסיה מאכזבות. ארה"ב ובעלות בריתה אסרו לייצא אליה אלפי פריטי היי-טק ואלפי חברות מערביות הפסיקו את הקשר עימה מרצונן. אבל רוסיה ממשיכה לייבא סחורות בהיקף שלפני הפלישה, עם שותפים חדשים המחליפים את המערב. הייבוא מסין כפול מאשר ב-2019; הייבוא מן המערב דרך ארצות שלישיות (כגון ארמניה, קזחסטן וסרביה) זינק אף הוא.
הייבוא הזה יקר יותר משום שהוא עובר מרחקים ארוכים יותר, והצרכן הרוסי נאלץ לבחור בין פחות סחורות ובאיכות נמוכה יותר. גם יצרנים רוסים התלויים בחלקים ובחומרי גלם מערביים אינם יכולים לספק את מלוא הביקוש; תפוקת תעשיית הרכב ירדה השנה ב-70% לעומת ערב הפלישה. אולם, רוסיה מייבאת יותר מכוניות ונראה שהיא מצליחה גם לשמר איכשהו את צי המטוסים האזרחיים שלה.
השלכות העיצומים על הייצוא הרוסי הן גדולות יותר, אך המערב נזהר מלהחמיר אותם יתר על המידה, מחשש שמחירי האנרגיה בצד שלו יהיו בלתי נסבלים. ייבוא הגז הרוסי לאיחוד האירופי ירד בצורה חדה, ורוסיה מוגבלת באפשרותה הטכנית להסב את הייצוא לסין. ייצוא הגז השנה צפוי להגיע ל-136 מיליארד מ"ק, לעומת 241 מיליארד בשנת 2021.
ייצוא הנפט נפגע בצורה קשה יותר. בחודש דצמבר הטיל האיחוד האירופי, אשר ב-2021 רכש 40% מהנפט שייצאה רוסיה, איסור על ייבוא הנפט הגולמי ממנה. האיחוד גם אסר על חברות הספנות, הביטוח והפיננסים הפועלות בתחומו להיות מעורבות בייצוא נפט רוסי במחיר שמעל 60 דולר לחבית. בפברואר נכנסו לתוקף אותם איסורים על הנפט המזוקק הרוסי.
אולם, לקוחות באסיה החליפו בשמחה את הלקוחות באירופה. בחודש שעבר הופנו כמעט 90% מייצוא הנפט הגולמי הרוסי לסין והודו, לעומת רבע לפני המלחמה. באותו חודש ייצאה רוסיה 3.7 מיליון חביות ליום, יותר מאשר ב-2021. היה זה חודש חזק גם בייצוא תזקיקי הנפט, כגון דיזל. שורה של חברות צללים, בעיקר בהונג-קונג ובדובאי, מסייעות להעביר את הנפט האסור ליעדים חדשים, לרוב בסיוע בנקים וחברות ביטוח ברוסיה. רוכשים חדשים אלו ועליית המחירים בשוק סייעו להזניק את העודף המסחרי של רוסיה ל-227 מיליארד דולר – 10% מהתמ"ג שלה.
עם זאת, מדגיש אקונומיסט, לא סביר שהמצב יישאר חיובי מבחינת רוסיה. מחיר חבית ברנט, אמת המידה לשוק הנפט העולמי, הוא 85 דולר לעומת ממוצע של 100 דולר אשתקד. אורל, הנפט העיקרי הרוסי, נמכר בממוצע בפחות מ-50 דולר לחבית, לעומת 76 דולר אשתקד. רוסיה צריכה שהמחיר יהיה 100 דולר כדי לאזן את תקציבה. סוכנות האנרגיה הבינלאומית מעריכה, שהכנסותיה מנפט בחודש שעבר היו נמוכות ב-43% מאשר בחודש המקביל אשתקד. ההערכה היא שהעודף המסחרי יצנח השנה ל-3%-4% מהתוצר, בדומה לממוצע בעשור שעבר.
מכירה של פחות מוצרי אנרגיה פירושה פחות הכנסות לממשלת רוסיה. בשנה שעברה היה לה גרעון של 3 טריליון דולר (37 מיליארד דולר), 2% מהתוצר. השנה היא בונה על גרעון דומה, אך נכון לעכשיו זוהי תחזית אופטימית מדי. סביר יותר להניח שהגרעון יהיה 5% תוצר – גבוה במונחים רוסיים.

תאריך:  27/04/23   |   עודכן:  27/04/23
+לא די בכסף לבדו כדי לנצח באוקראינה
15:42 27/04/23  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

רוסיה יכולה לגייס כסף, אך לא די בכך כדי לייצר את הנשק הדרוש מבחינת כמויות ואיכויות  ▪  פוטין עצמו מכיר בכך שלא ניתן להכביד עוד יותר על המשק  ▪  אקונומיסט על כלכלת רוסיה והמלחמה, חלק שני

מטוס סוחוי-35 באוקראינה [צילום: AP]
+נבלני בביהמ"ש: "אישומים אבסורדיים, אני עומד בפני מאסר עולם"
13:06 27/04/23  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה

נבלני ציין שניתן לשפוט אותו בבית דין צבאי נפרד בגין אישומי הטרור, מה שעלול לגזור עליו מאסר עולם בכלא  ▪  השופט בתיק סגר את הדיון דקות לאחר פתיחתו ואמר כי התיק כרוך במידע רגיש וכי יש לקיימו בדלתיים סגורות. נבלני אמר כי סגירת הדיון הייתה ניסיון למנוע ממנו היכרות עם המקרה ו"לוודא שאיש לא יגלה על כך".

נבלני בשידור וידאו במוסקבה [צילום: אלכסנדר זמליאניצ'נקו ג'וניור/AP]
+תמיכת הישראלים בארה"ב זינקה ב-2022
08:08 27/04/23  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

גאלופ: התמיכה עלתה ב-15 נקודות ל-65% - אחת העליות החדות לאחד משיעורי התמיכה הגבוהים ביותר  ▪  הזינוק נרשם למרות הטענות בימין כאילו ביידן פחות ידידותי מאשר טראמפ

ביידן בביקורו אשתקד בישראל [צילום: סראיה דיאמנט, פלאש 90]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כלכלת רוסיה לא תעמוד בהסלמה של המלחמה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
איתמר לוין
גאלופ: התמיכה עלתה ב-15 נקודות ל-65% - אחת העליות החדות לאחד משיעורי התמיכה הגבוהים ביותר    הזינוק נרשם למרות הטענות בימין כאילו ביידן פחות ידידותי מאשר טראמפ
איציק וולף
כוחות צבא רוסיה נמצאים על הגדה המזרחית של הדניפרו מאז שנסוגו מן העיר חרסון בחודש נובמבר 2022, בתום כחצי שנה של כיבוש    בכיר אוקראיני: הצבא שלנו מבקר בגדה המזרחית באופן די תכוף, ומבצע פשיטות. הכוחות המזוינים האוקראינים עובדים, ועובדים באפקטיביות רבה
אורי מילשטיין
ברוסיה מכינים גיוס כללי חובה, ופאנל דיון על קונספירציות באוקראינה ובמלחמות אחרות - במלחמת העולם הראשונה, באנטישמיות נגד יהודים, ועוד
יאיר נבות
בבסיס חיל אוויר של ארה"ב ושל נאט"ו בגרמניה התקיימה פגישת עשרות שרי הגנה של מדינות הברית הצפון אטלנטית    שר ההגנה האמריקני עומד בפני אתגר לוודא שהיחסים מול קייב לא נפגעו יתר על המידה
איתמר לוין
הפלישה לאוקראינה לימדה את הברית שיש לבלום את רוסיה מיד, והיא משנה בהתאם את האסטרטגיה שלה ואת התוכניות הטקטיות – מדווח ניו-יורק טיימס
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il