X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
ליצור יחסים אינטימיים מזויפים [צילום: AP]
יובל הררי: כך AI מסכנת את הדמוקרטיה
ההיסטוריון הישראלי מזהיר באקונומיסט: הבינה המלאכותית משתלטת על השפה, ובכך היא יכולה להשתלט על השיח החופשי - שבלעדיו אין דמוקרטיה

החששות מפני בינה מלאכותית (AI) רודפים את האנושות מאז תחילת עידן המחשב. אז הן התמקדו באפשרות שמכונות ישתמשו בכוח פיזי כדי להרוג, לשעבד או להחליף בני אדם. אבל בשנים האחרונות צצו כלי AI חדשים המאיימים על הישרדות הציביליזציה האנושית מכיוון בלתי צפוי: השימוש בלשון – מערכת ההפעלה של האנושות. מה יקרה כאשר בינה בלתי-אנושית תהיה טובה יותר מאשר בני האדם בסיפור סיפורים, בכתיבת מנגינות, בציור דמויות ובכתיבת חוקים? – תוהה ההיסטוריון והפילוסוף הישראלי פרופ' יובל נח הררי במאמר נרחב באקונומיסט.
הררי מציע לחשוב על הבחירות הקרובות לנשיאות ארה"ב ועל השפעתם של כלי AI המסוגלים ליצור תוכן פוליטי בהיקף עצום, פייק ניוז ואלילים עבור כתות חדשות. לאורך ההיסטוריה טענו דתות שספרי הקודש שלהם לא נכתבו בידי אדם; בקרוב זו יכולה להיות מציאות עכשווית. במישור פרוזאי יותר, אנו עלולים למצוא את עצמנו מנהלים דיונים מקוונים על הפלות, שינויי אקלים או המלחמה באוקראינה עם ישויות שאנו חושבים שהן אנושיות – אך למעשה הן AI המנסים לשנות את דעתנו.
באמצעות השליטה בשפה, כלי AI יכולים אפילו ליצור יחסים אינטימיים ולהשתמש בהם כדי להשפיע על דעותינו. אין אינדיקציה לכך שלכלים אלו יש רגשות או מצפון, אך כדי ליצור אינטימיות מזויפת עם בני אדם – מספיק שהוא יצור תחושת משיכה. בקרב פוליטי על מוחות ולבבות, האינטימיות היא כלי הנשק היעיל ביותר, וכלי AI צוברים יכולת ליצור יחסים כאלה עם מיליוני בני אדם.
גם בלי יצירת אינטימיות מזויפת, כלי AI יכולים להשפיע על דעותינו והשקפות עולמנו – מתריע הררי. אנשים עלולים לסמוך עליהם בתור יועץ-יודע-כל. אין פלא שקבוצת גוגל מבועתת. למה לטרוח לחפש כאשר ניתן לשאול את האורקל? גם ענפי החדשות והפרסום צריכות לחשוש עד מאוד. למה לקרוא עיתון אם אפשר לשאול את האורקל מהם העידכונים האחרונים? ומה הטעם בפרסומת, אם האורקל יכול לומר לי מה לקנות?
אפילו תסריטים אלו אינם מתארים את התמונה בכללותה. אנחנו מדברים על סופה האפשרי של הדומיננטיות האנושית בהיסטוריה האנושית – טוען הררי. היסטוריה היא מפגש בין ביולוגיה ותרבות; בין צרכינו הביולוגיים לבין תשוקתנו לחיים טובים כמו מין ולבין יצירותינו התרבותיות כמו דתות וחוקים. היסטוריה היא התהליך באמצעותו חוקים ודתות מעצבים אוכל ומין.
מה יקרה למהלכה של ההיסטוריה כאשר AI ישתלט על התרבות ויתחיל לייצר סיפורים, מנגינות, חוקים ודתות? כלים קודמים כמו הדפוס והרדיו סייעו להפיץ רעיונות תרבותיים לבני אדם, אך מעולם לא יצרו רעיונות משל עצמם. AI שונה מן היסוד: הוא יכול ליצור רעיונות חדשים ותרבות חדשה לגמרי. תחילה הם יחקו את בני האדם, אבל בכל שנה עוברת הם יגיעו למחוזות אליהם מעולם לא הגיעו בני אדם. במשך אלפי שנים, בני אדם חיו בחלומותיהם של בני אדם אחרים; אנו עלולים לגלות שאנו חיים בחלומותיה של אינטליגנציה חייזרית.

לחייב AI להזדהות שכזה
כמו רגולציה לתרופות [צילום: AP]

ברור שהכוח החדש של AI יכול לשמש גם למטרות טובות. הררי אינו מרחיב על כך, שכן מפתחי ה-AI עושים זאת די והותר ואין ספק שכך הדבר. התפקיד של היסטוריונים ופילוסופים כמותו, מדגיש הררי, הוא להצביע על הסכנות. השאלה שבפנינו היא כיצד להבטיח שכלים אלו ישמשו לטובה ולא לרעה. כדי לעשות זאת, יש לקבוע תחילה מהן היכולות האמיתיים שלהם.
מאז 1945 אנו יודעים שטכנולוגיה גרעינית מייצרת אנרגיה זולה וגם יכולה להרוס את האנושות. לכן עיצבנו מחדש את כל הסדר הבינלאומי כדי להגן על האנושות ולהבטיח שהיא תשמש רק לטובה. כעת עלינו להתמודד עם נשק חדש להשמדה המונית העלול להרעיל את עולמנו הנפשי והחברתי, מתריע הררי.
עדיין ניתן להחיל רגולציה על ה-AI, אך יש לעשות זאת במהירות. כשם שנשק גרעיני מוביל ליצירת נשק גרעיני חזק יותר, כך כלי AI הצעד החיוני הראשון הוא לדרוש אמצעי ביטחון קשוחים לפני שחרור הכלים לרשות הציבור. בדיוק כשם שחברת תרופות אינה יכולה למכור תרופה בלא בחינה קלינית שלה ושל השלכות הלוואי שלה, כך אין לאפשר לשחרר כלי AI לפני שהם בטוחים. יש צורך במקבילה טכנולוגית לסוכנות המזון והתרופות, וצריך אותה אתמול.
האם האטה בהשמשה הציבורית של כלי AI לא תגרום לדמוקרטיות לפגר אחרי משטרים סמכותניים? בדיוק להפך, משיב הררי. יישום בלתי מוגבל שלהם ייצור תוהו ובוהו חברתי, ממנו ירוויחו הסמכותנים המבקשים להרוס את הדמוקרטיות. דמוקרטיה היא שיחה, ושיחה בנויה על שפה. כאשר AI מחבלת בשפה, הוא עלול להרוס את יכולתנו לנהל שיחות בעלות משמעות ובכך להרוס את הדמוקרטיה.
הררי מסיים: זה עתה נתקלנו באינטליגנציה חייזרית, כאן בכדור-הארץ. איננו יודעים עליה הרבה, חוץ מזה שהיא עלולה להרוס את הציביליזציה שלנו. צריך לבלום את השימוש חסר האחריות בכלי AI בזירה הציבורית, ולהסדיר אותם לפני שהם יסדירו אותנו. הכלל הראשון: לחייב כל כלי AI לגלות שהוא AI. אם אני מנהל שיחה עם מישהו ואינני יכול לדעת האם הוא אנושי או AI - זהו סופה של הדמוקרטיה.

תאריך:  01/05/23   |   עודכן:  01/05/23
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
יובל הררי: כך AI מסכנת את הדמוקרטיה
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
עוד עילה למחאה....
בנצי  |  1/05/23 13:16
2
הסמול כבר משתמש בזה לשטיפת מח
מומחה מיחשוב  |  1/05/23 14:59
3
האם מר הררי ההגון באדם,
אורוי  |  1/05/23 16:01
4
שטיפת המח של מתנגדי הרפורמה
שמואל  |  1/05/23 19:51
5
תמיד מפליא אותי
אופיר  |  2/05/23 12:21
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בינה מלאכותית
עידן יוסף
חושפת את בארד, כלי בינה מלאכותית חדש שיכול להפיק טקסט, לתרגם שפות ולענות על שאלות    עבור עסקים, בארד יכול לשמש לשיפור שירות הלקוחות, ליצירת תוכן יצירתי ולאוטומציה של משימות. עבור יחידים, בארד יכול לשמש כדי לעזור במחקר, בכתיבה ובתרגום
איתמר לוין
נסיון ההיסטוריה מלמד את פול קרוגמן, במאמר בניו-יורק טיימס, שההשלכות הכלכליות של הטכנולוגיה החדשה יורגשו לכל המוקדם בעשור הבא
עידן יוסף
השימוש הגובר בבינה מלאכותית ולמידת מכונה במגזר הפיננסי יצר הזדמנויות וגם אתגרים    הקמת הצוות הבין-משרדי היא צעד משמעותי לקראת הסדרת השימוש בהן והעצמת התועלת הפוטנציאלית שלהן תוך מזעור הסיכונים בהן    הצוות קורא למשוב מהציבור לעיצוב מסגרת האסדרה של בינה מלאכותית במגזר הפיננסי
איתמר לוין
תמונה שנוצרה בבינה מלאכותית הפכה לוויראלית ומדגימה כיצד הטכנולוגיה עלולה לשמש להפצת ידיעות כוזבות מזיקות - מתריע וושינגטון פוסט
עידן יוסף
תסייע לעצור מהמרים מבעוד מועד באמצעות זיהוי דפוסי התמכרות אופייניים למהמרים    מהמרים מועדים יקבלו מסרים ממוקדים המעודדים אותם לקחת הפסקה, להפחית את סכום ההימור או לקבל עזרה    המערכת נמצאת כיום בשימוש על-ידי חברות המשחקים הגדולות בעולם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il