X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
מגיפות מתחילות בקהילות [צילום: מרים אלסטר, פלאש 90]
הלקח מהקורונה: להשקיע בבריאות המקומית
מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי, טדרוס גבריסוס, קורא באקונומיסט גם להגביר את שיתוף הפעולה הבינלאומי במאבק במגיפות

בתחילת החודש הודיע מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי, טדרוס גבריסוס, על סיומו של הקורונה כמצב חירום בריאותי גלובלי. מספר המתים הרשמי היה 7 מיליון; הארגון מעריך שהמספר האמיתי הוא 20 מיליון. "הקורונה הארוכה" ממשיכה להשפיע על חייהם של מיליונים נוספים, הוא מציין במאמר באקונומיסט.
אחד הלקחים המרכזיים מן הקורונה, כותב גבריסוס, הוא שמגיפה היא הרבה יותר מאשר משבר בריאותי. זה אומר, שממשלות חייבות לראות את ההוצאה על הבריאות לא כמחיר אלא כהשקעה ביציבות חברתית, כלכלית ופוליטית וכנושא ביטחוני. מדינות מוציאות סכומים ניכרים על הכנה למתקפות טרור, אך סכומים קטנים על מתקפות נגיפים – העלולות להיות יקרות ומזיקות בהרבה.
זה נכון לגבי כל המדינות, שאף אחת מהן אינה חסינה – ובקורונה הפגיעה הייתה קשה במיוחד בכמה מן המדינות העשירות בעולם. הכיצד? התשובה מורכבת, אבל סיבה אחת היא שמדינות אלו חיו בתחושה מזויפת של ביטחון בזכות מערכות הבריאות המתקדמות שלהן, וספגו מהלומה בשל השקעות החסר בבריאות הציבור. במשך עשרות שנים הן השקיעו בבתי חולים וטיפולים נקודתיים ומתוחכמים, ובכך מנעו מחלות והאריכו את תוחלת החיים. אולם, הן נתפסו בלתי מוכנות כאשר היכה נגיף מדבק, לקראתו לא התכוננו.
מגיפות פורצות בקהילה, מדגיש גבריסוס. תושבי המדינות העשירות נהנו מגישה טובה יותר לחיסונים ולטיפול, אך מדינות אלו הפעילו בצורה איטית יותר אמצעי הגנה קהילתיים. הן הניחו ש"לי זה לא יקרה" ושמערכות הבריאות המתקדמות שלהן יוכלו לבודד אותן מפני הקורונה. בפועל, המערכות שלהן הוצפו במהירות והן נאלצו להטיל מגבלות קשות על חיי היום-יום. בניגוד לכך, מדינות עניות שכבר התנסו במגיפות, ידעו כיצד להתמודד עם הנגיף.
הלקח הוא שמערכת בריאות מתקדמת חיונית להגנה על חייהם של יחידים, אך בריאות הציבור מחייבת מיקוד שונה והשקעות שונות: במעקב אחרי מחלות, במעבדות ובמיוחד בטיפול רפואי בקהילה. האחיות ורופאי המשפחה לא רק מאבחנים ומפנים למומחים, אלא גם יכולים לבצע פעולות רבות מחוץ למרפאות כדי למנוע את המחלות. הבעיות הרפואיות אינן מתחילות בבתי החולים, אלא בבתים, בבתי הספר, ברחובות ובמקומות העבודה – באוויר, באוכל, בתנאי החיים.
השקעה ברפואה בקהילה ובבריאות הציבור היא גם השקעה בחוסר השוויון בתוך מדינות וביניהן, אשר הקורונה חשפה בצורה כה אכזרית. למדינות וקהילות עניות הייתה פחות נגישות לחיסונים ולתרופות, למרות שלעיתים קרובות הן נחשפו לסיכון מוגבר בשל שיעור גבוה יותר של עישון, משקל יתר וגורמים אחרים. ההאטה הכלכלית לוחצת על ממשלות להדק את החגורה, אך עכשיו זהו בדיוק הרגע המתאים לבצע השקעה אסטרטגית בבריאות, אשר תניב פירות במשך דורות רבים – טוען גבריסוס.
ארגון הבריאות העולמי הוקם לאחר מלחמת העולם השנייה ומייסדיו קבעו, כי הבריאות אינה רק זכות יסוד אנושית, אלא גם חיונית לשלום ולביטחון העולמיים. הקורונה הוכיחה עד כמה הם צדקו. העדר שיתוף במידע, נתונים, חיסונים וכלים אחרים האריך והחמיר את המגיפה. כעת מדינות נושאות ונותנות על אמנה מחייבת להתמודדות עם מגיפות, וגם על תיקונים כללי הבריאות הבינלאומיים העוסקים בתגובה העולמית למצבי חירום רפואיים.
הקורונה הסתיימה כמצב חירום בינלאומי, אך השלכותיה ילוו אותנו עוד שנים רבות. כמו הטראומה הקיבוצית שהובילה להקמת ארגון הבריאות, כך גם המורשת של המגיפה חייבת להיות הכרה בכך שהשקעה בביטחון רפואי מקומי היא השקעה בביטחון רפואי עולמי, ובחברות בריאות יותר, בטוחות יותר, הוגנות יותר ושלוות יותר – מסיים גבריסוס.

תאריך:  18/05/23   |   עודכן:  18/05/23
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הלקח מהקורונה: להשקיע בבריאות המקומית
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
הלקח שלי מהקורונה: לא להקשיב
חשדנית  |  20/05/23 21:05
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מגיפת הקורונה
מוחמד עלי-קאסום
אם יש משהו שלמדנו מתקופת הקורונה, שהייתה משבר אדיר בסדר גודל עולמי, הוא את הנחיצות ביצירתיות ובחדשנות, כדי לנווט בימים סוערים של חוסר ודאות
מירב ארד
ממשל ביידן ביטל ביוני האחרון את הדרישה מנוסעים נכנסים להציג בדיקה שלילית לקורונה, אך הותיר את התנאי קבלת החיסון בהתאם לדרישת המרכז לבקרת מחלות ומניעתן    הדרישה צפויה להתבטל בשבוע הבא
איתמר לוין
ד"ר איאן ליפקין מאוניברסיטת קולומביה פורס בניו-יורק טיימס שורה של צעדים שיפחיתו את הסכנה למגיפה נוספת, ולפחות יאפשרו לאתר אותה במהירות
מירב ארד
המחלקה פעלה במרכז הרפואי הרצוג ברציפות מתחילת הגל השני ועד היום    במהלך המגיפה טופלו בה כ-2,000 חולי קורונה. מרביתם הגיעו במצב קשה, או עם מחלות רקע משמעותיו
איתמר לוין
אנגלמן: המכון התיימר לייצר חיסון וטיפול נגד הנגיף - למרות העדר יכולות    ההנהלה התעלמה מהצעה טובה יותר לפיתוח החיסון ומהכישלון בחו"ל של הטכניקה בה בחרה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il