X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
מחיר הדלק בארה"ב ירד [צילום: דייוויד זלובובסקי, AP]
הצלחה לתקרת המחיר לייצוא הנפט הרוסי
הכנסותיה של רוסיה צנחו בצורה חדה וההשלכות מתחילות לחלחל לשדה הקרב, בעוד מחיר הנפט העולמי ממשיך לרדת - מנתח ניו-יורק טיימס

בתחילת יוני 2022, לבקשתו של ממשל ביידן, כינסה גרמניה פקידי כלכלה בכירים ממדינות G7 לפגישת וידאו, במטרה להנחית מהלומה פיננסית עזה על רוסיה. האמריקנים הציגו בפני עמיתיהם רעיון חדשני: לקבוע תקרה למחיר בו תוכל רוסיה למכור נפט בשוקי העולם. בסופו של אותו חודש הסכימו כל שבע המדינות לממש אותו.
המהלך נכנס לתוקף בדצמבר שעבר, וכיום נראה שהוא השיג את שתי מטרותיו, אומר ניו-יורק טיימס. רוסיה נאלצת למכור את הנפט שלה במחיר נמוך מאשר מפיקים אחרים, כאשר המחיר בשוק כולו ממילא נמוך משמעותית מכפי שהיה מיד לאחר פלישתה לאוקראינה. הכנסותיה צנחו והיא חייבת לקצץ בתקציב, וייתכן שההשפעות מתחילות להיות מורגשות גם בשדה הקרב.
הכנסותיה של רוסיה מייצוא נפט צנחו בחודש מרס ב-43% לעומת החודש המקביל אשתקד, למרות שהכמות עלתה. בחודש אפריל נרשמה התאוששות מסוימת, אך ההכנסות עדיין היו נמוכות ב-27% לעומת 2022. הכנסות הממשלה ממיסוי מגזר הנפט צנחו בקרוב לשני שלישים בהשוואה לשנה הקודמת. רוסיה משקיעה כעת בניסיון לבנות צי מיכליות ולהקים חברות ביטוח משלה, מה שלדברי פקידים במערב מלמד בבירור על הצלחת התקרה.
כמה אנליסטים ספקנים בדבר מידת הצלחתה של התקרה, לפחות כאשר מדובר בהכנסות, בטענה שהנתונים אינם מהימנים. לדבריהם, נתונים אחרים – כגון דוחות מכס מהודו – מלמדים שרוסיה אולי מפזרת נתונים שליליים מטעים כדי להסתיר את הצלחתה לעקוף את התקרה.
תקרת המחיר באה לעולם כתוספת לעיצומים הנרחבים על ייצוא הנפט הרוסי שהטילו ארה"ב, אירופה ומדינות אחרות על רוסיה בעקבות הפלישה לאוקראינה. בתחילת המלחמה עיצומים אלו הפכו לחרב פיפיות, בשל הזינוק במחירי הנפט והדלק בעולם – זינוק אשר העלה את הכנסותיה של מוסקבה למרות הירידה בהיקף הייצוא, ותרם לירידה החדה באחוזי התמיכה בנשיא ג'ו ביידן.
סבב נוסף של עיצומים אירופיים על הנפט הרוסי אמור היה להיכנס לתוקפו בדצמבר שעבר, וכלכלנים אמריקנים הזהירו שהוא עלול לגרום שוב לזינוק במחירים. לכן החליט הממשל לנסות למנף את שליטתו של המערב בהובלה הימית של הנפט – כולל השינוע והמימון – ולכפות על רוסיה הכרעה קשה. על-פי התוכנית, רוסיה יכולה להמשיך לייצא נפט, אבל אם היא רוצה להשתמש בשירותים המערביים – עליה למכור אותו ב-60 דולר לחבית.
35-25 דולר מתחת למחיר השוק
אנליסטים רבים תהו האם זה יעבוד, מזכיר הטיימס. תקרה נמוכה מדי עלולה הייתה להוביל את רוסיה להקטין משמעותית את התפוקה – והמחירים היו מזנקים. תקרה גבוהה מדי לא הייתה פוגעת די הצורך בהכנסותיה. בפועל, שני התרחישים לא התממשו. רוסיה הודיעה לאחרונה על הפחתת-מה בתפוקה, אך בעיקרה זו נותרה כפי שהייתה ערב המלחמה. הנפט הרוסי נמכר כעת ב-35-25 דולר מתחת למחיר השוק.
"רוסיה הימרה על קלף הנפט ולא ניצחה", כתב בפברואר מנכ"ל סוכנות האנרגיה הבינלאומית, פאתח בירול. "בהתחשב בכך שענף האנרגיה הוא עמוד השדרה של המשק הרוסי, אין זה פלא שבעיותיה בתחום זה גורמות בעיות רחבות יותר. הגרעון התקציבי שלה מרקיע שחקים, כאשר ההוצאות הצבאיות והסובסידיות לתושבים עולות בהרבה על ההכנסות מייצוא".
אין חולק על כך שהעולם הצליח להימנע ממה שהדאיג ביותר את ממשל ביידן בקיץ שעבר: עוד זינוק במחירי הנפט. נהגי ארה"ב משלמים כיום 3.54 דולרים לגלון – דולר פחות מאשר אשתקד, והרחק מהסיוט של שבעה דולרים אותו חזו כמה מאנשי הממשל אם התקרה הייתה מובילה לעוד גל של עליות מחירים. מחירי הדלק הם מקור להקלה מבחינת ביידן, כאשר האינפלציה ממשיכה לפגוע בדימויו בעיני הבוחרים.
מחירי הנפט בעולם חזרו לרמתם בשלהי 2021, לאחר הזינוק שרשמו מיד לאחר הפלישה בפברואר 2022. הירידה נובעת בחלקה מן ההאטה הכלכלית ברחבי העולם, והיא נמשכת למרות שכמה מפיקות מובילות ובראשן סעודיה צמצמו את התפוקה. ירידה זו תרמה את חלקה לפגיעה ברוסיה, אך היא אינה הסיפור במלואו: מחיר ה"אורל", המייצג את הנפט הרוסי, ירד בשיעור כפול ממחיר ה"ברנט", המייצג את כלל השוק.

תאריך:  21/05/23   |   עודכן:  21/05/23
+נשיא ארה"ב התייחס בלגלוג לאיום הרוסי על המערב
22:56 21/05/23  |  עידן יוסף

עיתונאי: "רוסיה איימה שהעברת מטוסי F16 לאוקראינה תגרור השלכות קולוסאליות"
ביידן: "אכן, עבורם..."

+זלנסקי: בחמוט קיימת כרגע רק בליבנו
12:37 21/05/23  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה

יממה אחרי שכוח ואגנר טען שהשתלט על העיר בחמוט התייחס נשיא אוקראינה לעיר בפגישתו עם נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, בשולי ועידת ה-G7 ביפן  ▪  כשנשאל האם צבא אוקראינה שולט בעיר השיב: ""אני חושב שלא. כרגע היא קיימת רק בליבנו"

ביידן וזלנסקי בפגישתם בהירושימה [צילום: סוזן וולש, AP]
+שלושה מדעני טילים רוסיים הוכנסו לבית סוהר באשמת בגידה
08:29 21/05/23  |  אורי מילשטיין   |   לרשימה המלאה

טילי קינז'אל רוסיים מתקדמים ששוגרו לקייב נוטרלו על-ידי ציוד אמריקני חדיש ליירוט טילים. התוצאה: שלושה מדעני טילים רוסיים הוכנסו לבית סוהר באשמת בגידה

[צילום: אלכסנדר זמליינצ'מנקו, AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הצלחה לתקרת המחיר לייצוא הנפט הרוסי
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
יאיר נבות
יממה אחרי שכוח ואגנר טען שהשתלט על העיר בחמוט התייחס נשיא אוקראינה לעיר בפגישתו עם נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, בשולי ועידת ה-G7 ביפן    כשנשאל האם צבא אוקראינה שולט בעיר השיב: ""אני חושב שלא. כרגע היא קיימת רק בליבנו"
אורי מילשטיין
טילי קינז'אל רוסיים מתקדמים ששוגרו לקייב נוטרלו על-ידי ציוד אמריקני חדיש ליירוט טילים. התוצאה: שלושה מדעני טילים רוסיים הוכנסו לבית סוהר באשמת בגידה
איציק וולף
נשיא אוקראינה הצהיר כי מתקפת הנגד שארצו מתכננת לא תכלול פלישה לשטח הרוסי, אלא רק שחרור הטריטוריות שכלולות בגבולות אוקראינה המוכרים על-ידי הקהילה הבינלאומית    מתארח בפסגת ה-G7 המתקיימת בהירושימה שביפן
יאיר נבות
בכיר בממשל ביידן ציין שהתוכנית תכלול אימונים "על מטוסי קרב מהדור הרביעי, כולל מטוסי F-16, כדי לחזק ולשפר עוד יותר את היכולות. של חיל-האוויר האוקראיני"    אוקראינה צפויה לקבל מטוסים כגון "מיראז' 2000", "יורופייט טייפון" וכמובן F-16, שאותו מפעילות שורת מדינות
מירב ארד
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הודיע בפסגת ה-G7 כי הטייסים האוקראינים יוכלו להתאמן על מטוסי הקרב    ראש ממשלת בריטניה הביע תמיכה: "אנחנו עומדים מאוחדים"    זלנסקי: "החלטה היסטורית"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il