X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
יש צורך ב-2.1 ילדים לאישה [צילום: מרקו אוגרטה, AP]
הבינה המלאכותית לפתרון המשבר הדמוגרפי
שיעור הלידות יורד בכל רחבי העולם והמשמעות תהיה בעיות כלכליות קשות, מזהיר אקונומיסט. הפתרון יכול לבוא מן הטכנולוגיה השנויה במחלוקת

אוכלוסיית העולם ועושרו התפוצצו ב-250 השנים שחלפו מאז המהפכה התעשייתית. אולם, לפני סוף המאה ה-21 עשוי מספר תושבי העולם לראשונה מאז המגיפה השחורה – לא בשל זינוק בתמותה אלא בשל צניחה בילודה. שיעור הפריון יורד ברוב העולם: השיעור הדרוש כדי להחליף את האוכלוסייה הנוכחית הוא 2.1 לידות לאישה; בשנת 2000 הוא עמד על 2.7, אך כיום הוא 2.3 בלבד וממשיך לרדת. ב-15 המדינות בעלות התוצר הגבוה ביותר – כולל ארה"ב ורוב העולם העשיר, וגם סין והודו - השיעור נמוך מ-2.1.
התוצאה ברוב העולם היא שברוב העולם הדימוי של הרגליים הדקות מתחלף במקלות הליכה, מסביר אקונומיסט. בשנת 2030 למעלה ממחצית מתושבי מזרח אסיה ודרום-מזרח אסיה יהיו בני למעלה מ-40. הזקנים מתים, אין מי שיחליף אותם והאוכלוסייה תצטמק. מחוץ לאפריקה יגיע מספר התושבים לשיא בשנות ה-2050 ויתחיל לרדת; ואפילו באפריקה שיעור הפריון יורד במהירות.
בניגוד למה שאומרים חלק מאנשי איכות הסביבה, אוכלוסייה מצטמקת יוצרת בעיות. הבולטת שבהן היא הקושי הגובר לתמוך בגמלאים. הפורשים נסמכים על התפוקה של העובדים, אם באמצעות מיסי המדינה המממנים פוליסות ציבוריות ואם באמצעות שימוש בהכנסות לצריכה משום שבני משפחה מספקים השגחה חינם. אבל בעוד שכיום יש בעולם העשיר בערך שלושה בני 64-20 על כל אדם שמעל גיל 65, הרי שב-2050 יהיו פחות משניים. התוצאות הן מיסים גבוהים יותר, פרישה מאוחרת יותר, תשואה נמוכה יותר לחוסכים ואולי אף משברי תקציב.
בעיה נוספת: לצעירים יש יותר ממה שמכונה "אינטליגנציה זורמת" – היכולת לחשוב בצורה יצירתית כדי לפתור בעיות בדרכים חדשות לחלוטין. הדינמיקה הצעירה הזאת נשענת על הידע של העובדים המבוגרים יותר וגם יוצרת שינוי. פטנטים שרושמים צעירים כוללים חידושים פורצי דרך הרבה יותר משל מבוגרים. ארצות שאוכלוסייתן מבוגרת יותר, הן פחות יזמיות ופחות נוטלות סיכונים – וזה נכון גם לגבי צעיריהן. מצביעים מבוגרים תומכים פחות במדיניות מוטת צמיחה, במיוחד הקמת בתים.

יותר מהגרים מהמדינות העניות
הודו. מרחב ניכר להעמקת ההשכלה [צילום: אייג'ז ראהי, AP]

כל אלו ביחד מפתים לראות את הירידה בפריון כמשבר המצריך פתרון – אך רבים מגורמיה רצויים בפני עצמם, טוען אקונומיסט. כאשר אנשים מתעשרים, יש להם פחות ילדים. איזון משפחה-עבודה טוב כיום מכפי שהיה בעבר. יותר בחירה היא מצב טוב, ואיש אינו חייב להוליד יותר ילדים למען אחרים. הגירה היא פתרון טוב יותר מאשר עידוד להגברת הילודה, אבל באמצע המאה הנוכחית יקטן מאוד מאגר הצעירים המשכילים והמועמדים להגירה.
מה יכול להשתנות? רבים אומרים בסקרים שהיו רוצים יותר ילדים מכפי שיש להם. הפער בין הרצון למציאות נובע חלקית מחוסר היכולת לכלכל יותר ילדים, בשל מחסור בדיור או בשל טיפולי פוריות כושלים. אבל אפילו אם כל אלו יתוקנו, ההתפתחויות הכלכליות צפויות להוביל לירידת שיעור הפריון אל מתחת ל-2.1. סינגפור נותנת מענקים נדיבים, הטבות מס וסובסידיות לטיפול בילדים – ושיעור הפריון הוא ילד אחד לאישה.
מיצוי הפוטנציאל של המדינות העניות יקל את המחסור בצעירים משכילים בלא להעלות את מספר הלידות. שני שלישים מהילדים בסין חיים באיזורי הכפר ולומדים בבתי ספר ירודים; שני שלישים מההודים בני 34-25 אינם בוגרי תיכון. מאגר הצעירים באפריקה ימשיך לגדול במשך עשרות שנים. קידום הכישורים שלהם רצוי בפני עצמו, ועשוי גם לספק יותר מהגרים צעירים ויזמיים למשקים המשוועים להם. אבל קשה לעודד התקדמות – וכאשר מדינות מתעשרות, הן גם מזדקנות.
מסקנתו של אקונומיסט: בסופו של דבר יצטרך העולם להסתדר עם פחות צעירים ואולי עם אוכלוסייה מצטמקת. כאשר חושבים על כך, התפתחות הבינה המלאכותית באה בדיוק בזמן. כלכלה יצרנית במיוחד ומונעת בינה מלאכותית, עשויה לתמוך ביתר קלות במספר גדל של גמלאים. בסופו של דבר תוכל הבינה המלאכותית ליצור בעצמה רעיונות, תוך הפחתת הצורך בבינה אנושית. יחד עם רובוטיקה, היא עשויה להפחית את מספר הידיים העובדות הדרוש לטיפול בזקנים. אין ספק שיהיה ביקוש להמצאות כאלה.

תאריך:  05/06/23   |   עודכן:  05/06/23
+בעצת אילון מאסק: נתניהו יכנס מומחים לגבש אסטרטגיית בינה מלאכותית
21:00 05/06/23  |  עידן יוסף

ראש המשלה נתניהו צייץ בטוויטר: "שוחחתי על בינה מלאכותית עם אילון מאסק, שגאונותו והשפעתו על האנושות עצומות. בקרוב אכנס מומחים לפתח אסטרטגיית AI לאומית לישראל. בדיוק כפי שהפכנו את ישראל למעצמת סייבר נחזור על ההצלחה הזו ב-AI". מאס השיב בציוץ משלו: "תודה שזיהית את החששות לגבי הבטיחות של אינטליגנציית-על דיגיטלית שמשפיעה על האנושות כולה".

+האם הזינוק ב-AI ימשוך את ההיי-טק כולו
18:01 05/06/23  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

השגשוג האדיר בתחום הבינה המלאכותית מנוגד למצב הרוח העגום הממשיך לשרור בענף הטכנולוגיה בכללותו, וספק אם יהיה די בו כדי לחזור לשוק שורי – מנתח וושינגטון פוסט

Nvidia. הגיעה לטריליון דולר [צילום: ג'ף צ'יו, AP]
+רה"מ נתניהו שוחח בטלפון עם סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI
15:31 05/06/23  |  מירב ארד

ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח (יום ב') בטלפון עם סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI. השניים שוחחו על ההזדמנויות והאתגרים שעומדים בפני העולם ומדינת ישראל ביחס לבינה המלאכותית. השניים שוחחו גם על שיתוף פעולה עם מדינת ישראל כדי לפתח את תחום הבינה המלאכותית.


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הבינה המלאכותית לפתרון המשבר הדמוגרפי
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בינה מלאכותית
עידן יוסף
artificial intelligence
איתמר לוין
אמיר יער טוען: רועי מורד ועידן כהן לא שילמו תמורת גיוס 26 מיליון דולר לחברות שהקימו, משכו מהן כספים שלא כדין וגרמו לקריסתן
כתיבת המומחים
גיא חזן
התפתחות מיחשוב הענן, לפיו הכל נמצא אי-שם בענן ולא במחשב, מסגרת המתכת שמונחת ממש לידנו, מאפשר לטכנולוגיית הנתונים לזרום באין מפריע ולהביא תוצאות מהירות ומדויקות מאוקיינוס נתונים כמעט אינסופי
עידן יוסף
משרד הביטחון מתווה סדרי עדיפות אסטרטגיים והתקדמות טכנולוגית ללוחמה עתידית    פיתוח מערכת הלייזר הקרקעית, מגן-אור, מתקדם בצורה מרשימה, עם בדיקות בקרוב ופריסה הדרגתית    מתוכננת הקמת ארגון ייעודי תחת MPAAT למחקר ופיתוח בינה מלאכותית ורובוטיקה    משרד הביטחון צופה לשבור את שיא הייצוא לשנת 2021 בשנה הקרובה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il