X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
פחות קשה למצוא עובדים [צילום: נאם יו, AP]
"ההתפטרות הגדולה" בארה"ב הולכת ומסתיימת
ניו-יורק טיימס מדווח על ירידה ניכרת במספר האמריקנים המחליפים משרות, ותוהה מה יקרה כעת להישגים שרשמו בעיקר בעלי ההכנסות הנמוכות

עשרות מיליוני אמריקנים שינו משרות בשנתיים האחרונות – גל שסייע ליצור רגע נדיר של עוצמת עובדים, כאשר מעסיקים חסרי עובדים נאלצו להיענות לדרישותיהם להעלאת שכר. אבל כעת נראה ש"ההתפטרות הגדולה" הולכת ומסתיימת, מדווח ניו-יורק טיימס. קצב ההחלפה-מרצון של מקומות עבודה צנח בצורה חדה בחודשים האחרונים, וכעת הוא גבוה רק במעט מאשר לפני הקורונה. בכמה ענפים בהם התחלופה הייתה מהירה במיוחד, כמו אירוח וקמעונאות, שיעור ההתפטרויות חזר לרמתו מלפני המגיפה.
כעת השאלה היא האם ההישגים שרשמו העובדים יישמרו, או שמא המעסיקים ישובו ויזכו ביתרון – במיוחד אם המשק האמריקני ישקע במיתון בשנה הבאה, כפי שמעריכים כמה מן הפרשנים. ייתכן שהמאזניים כבר שבות ונוטות לעבר המעסיקים. העלייה בשכר הואטה, במיוחד במשרות בשכר נמוך בהן הוא זינק בשלהי 2021 ובתחילת 2022. המעסיקים אומנם ממשיכים להתלונן על מחסור בעובדים, אך אומרים שכעת קל יותר לשכור עובדים ולשמר אותם. מי שמחליפים משרות שוב אינם מקבלים את ההעלאות הניכרות ומענקי החתימה שהפכו לנורמה בשנתיים האחרונות.
אודרי מויה ובעלה, מלצרית ורתך, החליטו שזה הזמן להקים את עסק הצילום עליו חלמו זמן רב, ובכך הצטרפו למיליוני אמריקנים שהקימו עסקים קטנים בזמן הקורונה. אבל כעת היא תוהה האם החלום הוא בר-קיימא: הלקוחות החוששים ממיתון אינם ממהרים להזמין צילומי יוקרה, כך שההכנסות יורדות בעוד המחירים עולים. עם זאת, כמה כלכלנים סבורים שהעובדים צפויים להחזיק לאורך זמן חלק מהרווחים שרשמו בשנים האחרונות.
ההתפטרות הגדולה תוארה בדרך כלל כתופעה בה עובדים מתפטרים לתמיד, אך הנתונים מספרים סיפור אחר – מציין הטיימס. רובם החליפו משרות, במיוחד למשתלמות יותר, או כדי לפתוח עסקים משלהם. התחלופה ניכרה בכל הענפים, אך בעיקר בשירותים בשכר נמוך, בהם בדרך כלל יש לעובדים כוח מיקוח מועט.
מבחינתם של אלו, הפתיחה מחדש של ענפי השירותים פנים אל פנים היוותה הזדמנות נדירה: מסעדות, מלונות וחנויות נזקקו לרבבות עובדים, משום שרבים עזבו אותם בזמן הקורונה ולא התלהבו לחזור. התוצאה הייתה זינוק בשכר בשלבים הנמוכים של סולם ההכנסות. השכר לעובדי השטח במסעדות ובמלונות עלה ב-28% בין סוף 2020 לסוף 2022. לאחר עשורים של התרחבות, החל להצטמצם פער השכר בין השלבים בסולם: בתוך שנתיים נמחק רבע מן הגידול בפער שנרשם מאז 1980.

שוק העבודה חזק - בינתיים
התנהגות העובדים השתנתה [צילום: נאם יו, AP]

נכון לעכשיו, השכר במשרות הנמוכות שוב אינו גדל מהר יותר מאשר במשרות האחרות, אך יש המעריכים ששכרם עלה בשנתיים האחרונות בדומה לשיעור האינפלציה ולשכר במשרות הגבוהות. המשמעות היא שהתחלופה אולי מתמעטת לא רק משום שהעובדים זהירים יותר, אלא גם משום שהמעסיקים העלו את השכר והיטיבו את התנאים ברמה המונעת מעובדיהם לעזוב.
דני קרון, מלצר בלוס אנג'לס, שינה משרות פעמיים מאז חזר מן הקורונה. תחילה הוא עבר בבאר, אך השעות היו קשות והמשמרות הטובות ביותר הוענקו למי שמכרו הכי הרבה מרגריטות. הוא עבר לרשת מסעדות גדולות בה השעות היו נוחות יותר, אך לא הייתה גמישות בהן – בעיה מבחינתו של קרון, השואף להפוך לשחקן. אשתקד הוא עבר למסעדת סושי, בה שכרו גבוה יותר והמשמרות מתאימות יותר ללו"ז המשחק שלו. שוק העבודה החם נתן לו את הביטחון לבצע מעברים אלו, הוא אומר. כעת הוא הפסיק לחפש – גם משום שהשוק פחות נוח, אבל בעיקר שטוב לו במשרתו הנוכחית.
שוק העבודה עודנו חזק, מציין הטיימס, עם אבטלה של פחות מ-4% והמשך העלייה במשרות החדשות, אם כי לא יותר מאשר בשנתיים הקודמות. אבל חלק מן הכלכלנים סבורים שעובדים כמו קרון יאבדו את היתרונות שהשיגו, אם חברות יתחילו לקצץ משרות בצורה נרחבת; מיתון ימחק חלק ניכר מן ההישגים שרשמו העובדים המוחלשים בשנים האחרונות.
חלק מהעובדים אומרים שיש גורם אחד שהשתנה בצורה קבועה יותר: התנהגותם. בתחילת הקורונה הם הוגדרו כ"עובדים חיוניים" וקיבלו הטבות, הם התאכזבו לגלות שהללו בוטלו עם החזרה לשגרה. מבחינתם, ההתפטרות הגדולה הייתה תגובה לכך: הם לא היו מוכנים להמשיך לעבוד עבור מעסיקים שלא באמת מעריכים אותם.
אמנדה שילר, מנהלת חנות, מספרת שהבוס שלה אמר לה לאחרונה שעליה למצוא דרכים להפעיל טוב יותר את העובדים הזוטרים, כי אחרת – הם יעזבו. תגובתה: "גם אני". לדבריה, היא הרגישה שהבוס שלה אינו תומך בה, אינו מביא בחשבון את דעותיה ורק זורק עליה עוד ועוד משימות. "אין יותר נאמנות לחברות, כי החברות לא נאמנות לעובדים", היא טוענת.

תאריך:  09/07/23   |   עודכן:  09/07/23
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"ההתפטרות הגדולה" בארה"ב הולכת ומסתיימת
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
כלכלנים מתווכחים מזה שנתיים על האינפלציה, וכעת נראה שהוויכוח החשוב ביותר הוא בשאלה האם ניתן להוריד אותה בלי אבטלה ומיתון - מסביר אקונומיסט
איתמר לוין
תמונת ראי לישראל: בארה"ב טוענים הליברלים שבית המשפט העליון ימני מדי, אבל ביידן אינו תומך ברפורמות מהפכניות - מדווח וושינגטון פוסט
איתמר לוין
העיתונאי והסופר ויליאם קוהאן מסביר בניו-יורק טיימס מדוע פוקס קורפ וניוז קורפ מקרטעות תחת רופרט מרדוק, ותוהה האם השינוי יבוא מהליכים משפטיים נגד הקבוצה
איתמר לוין
הצבא הפרטי בראשו עמד יבגני פריגוז'ין חיוני לפעילות הרוסית בחו"ל, אך השתלטות עליו לאחר מרד-הנפל או הטמעתו בצבא הרוסי יהיו מסובכות – מסביר מאמר בניו-יורק טיימס
איתמר לוין
פול קרוגמן סבור בניו-יורק טיימס, כי ייתכן שיהיה די בכך שהנשיא ישכנע את הציבור לא שהמצב הכלכלי טוב - והוא טוב למדי - אלא שהוא איננו רע כפי שחושבים חלק מהאמריקנים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il