X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
[צילום: דמיטרי סרבייקוב, AP]
שי מבין את מחיר הידידות עם פוטין
המפלות בשדה הקרב והמרידה של פריגוז'ין חשפו את חולשתו של פוטין וגורמים למנהיגי סין לחשוב שוב על מדיניות החוץ - מנתח ניו-יורק טיימס

כאשר שי ג'ינפינג עלה לשלטון בסין לפני עשור, הוא ראה את ולדימיר פוטין כאדם חזק השותף לעוינותו כלפי סדר העולם המערבי. הם כרתו ברית על בסיס פרנויה כלפי סיכונים לשלטונם והחליפו ביניהם את מיטב השיטות להידוק הפיקוח בבית ולניצול העולם לצרכיהם הסמכותניים. שי כינה את פוטין "חברי הטוב ביותר והקרוב ביותר".
אחרי פרשת וגנר, הימורו של שי נראה פחות טוב – כותב בניו-יורק טיימס ריאן האס, שהיה הממונה על ענייני סין במועצה לביטחון לאומי בממשל אובמה וכיום עמית בכיר במכון ברוקינגס. כשלונותיה של רוסיה בשדה הקרב בתוספת המרד של יבגני פריגוז'ין, חשפו את האמת על רוסיה של פוטין: מדינה גרעינית מוחלשת ובלתי צפויה על גבולה של סין, עם מנהיג רדוף שכלל לא בטוח שיישאר בשלטון לאורך זמן.
שי אינו יכול להרשות לעצמו לנטוש לחלוטין את פוטין. הוא השקיע יותר מדי ביחסיהם ורוסיה עדיין מועילה לסין. אבל הרומן שגרם דאגה כה רבה במערב, כנראה עבר את שיאו. כדי להשיג את מטרתו האסטרטגית – להחליש את כוחה של ארה"ב ברחבי העולם – יהיה על שי לאזן מחדש את מדיניות החוץ שלו ולהביא בחשבון את חולשותיו של פוטין. המשמעות עשויה להיות תמיכה סינית מוגברת בסיום המלחמה באוקראינה ופחות תוקפנות סינית כלפי ארה"ב וטייוואן.
יש סימנים לכך שיחסי שי-פוטין כבר מצטננים. בייג'ינג כמעט ולא הגיבה על פרשיית וגנר ("עניין פנימי", כינתה אותה), אך סימני דאגה הופיעו בתקשורת הנשלטת בידי המדינה. שי לא ייצא נשכר מכך שיעניק כעת לפוטין צ'ק פתוח של תמיכה, משום שמהלך כזה עלול לעורר שאלות מבית על טיבה של מדיניות החוץ והן רק יחמירו אם פוטין יספוג חבטות נוספות.
ייתכן שסין תאלץ לשנות את מדיניותה לגבי המלחמה באוקראינה. עד כה, היא קראה בחצי-פה להשגת הסכם, ובמקביל העניקה לרוסיה סיוע דיפלומטי חיוני בכך שטענה שמדובר במלחמה מוצדקת שנועדה לבלום את התפשטות נאט"ו או שהיא תוצאה של פרובוקציה מערבית. בייג'ינג העניקה למוסקבה גם צינור חיים כלכלי בדמות הרחבה ניכרת של הסחר ההדדי. היא קיוותה שהמלחמה תסיט את תשומת ליבה של ארה"ב מאסיה – אך זה לא קרה. ארה"ב ובעלות בריתה באסיה הרחיבו את נוכחותן הצבאית מול סין והן מאוחדות יותר במניעת גישה סינית לטכנולוגיות חיוניות.

השלכות גם בנוגע לטייוואן
מה שי למד מכשלונותיו של פוטין [צילום: AP]

פוטין כמובן פוסע במסלול משלו, אך סין ערה כעת לכך שהתמשכות המלחמה עלולה להחליש אותו ולפגוע במדיניות החוץ שלה – סבור האס. יש לה מניע לעבור ממילים למעשים ולנצל את המנוף הייחודי שלה מול מוסקבה כדי ללחוץ לסיום הקרבות. סיבה מרכזית היא השחיקה החמורה במעמדה באירופה, הן במישור הדיפלומטי והן במישור העסקי, בשל תמיכתה ברוסיה.
שי נחוש ברצונו לחתור תחת נסיונותיה של ארה"ב לבלום אותה, ועוינות אירופית תקשה עליו. בידודה של רוסיה מגביר את הלחץ על סין לשפר את יחסיה עם אירופה, כדי למנוע מהאחרונה להתייצב לצידה של ארה"ב נגדה. אחת הדרכים הטובות ביותר לעשות זאת היא לפעול בצורה נמרצת לשלום במלחמה המתנהלת על סף דלתה של היבשת.
הבעיות ברוסיה מסבכות את חישוביו של שי ביחס לטייוואן, ממשיך האס. המלחמה באוקראינה הבהירה שני דברים: כוח צבאי לבדו אינו מבטיח הצלחה בשדה הקרב, וכל דבר למעט ניצחון מזמין איום על המנהיגות. לאור זאת, מלחמה בטייוואן עלולה להיות הרסנית מבחינת שי. האי יקיים בחירות לנשיאות בחודש ינואר, סין צפויה לפעול למען מועמדים שיקראו לשפר את היחסים עימה, אבל רטוריקה עוינת ותמרונים צבאיים סביב האי יכולים לחזק דווקא את המועמדים העוינים לסין.
האס מעריך, כי לאור כל זאת – בהחלט ייתכן שמנהיגי בייג'ינג מבינים כעת שמוטב להנמיך את הלהבות ביחסים עם ארה"ב. בחודש האחרון ביקרו בבירה הסינית שרי החוץ והאוצר, אנתוני בלינקן וג'נט ילן. שי עדיין זקוק לפוטין; רוסיה היא המדינה היחידה בעולם עם המניעים והאמצעים לחבור לסין בהתייצבות נגד זכויות האדם והשלטון הדמוקרטי. שני הצדדים ישמרו את החזות של עסקים כרגיל. אבל שי לא ירוויח מהידוק הקשרים עם פוטין, שצרותיו אינן מסייעות לתוכניות-האב של סין. קיימות שאלות רבות בנוגע להשלכות חולשתו של פוטין; יחסיו עם שי הם אחת מהן.

תאריך:  13/07/23   |   עודכן:  13/07/23
+זלנסקי קיבל מנאט"ו יותר מכפי שציפה
12:58 13/07/23  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

אוקראינה אומנם לא תתקבל לברית במסלול מהיר, אך העיקר הוא ההתחייבויות המעשיות לחיזוקה הצבאי כאן ועכשיו - מנתח אקונומיסט

לעגן את המחויבות בחקיקה [צילום: AP]
+הארכת הסכם ייצוא התבואה תמורת חיבור מסוים למערכת סוויפט
09:33 13/07/23  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

מזכ"ל האו"ם פנה לנשיא רוסיה והציע חיבור של חברת-בת של בנק חקלאי רוסי למערכת הסליקה הבינלאומית תמורת הסכמה של רוסיה להארכת הסכם ייצוא התבואה מאוקראינה שתוקפו מסתיים ביום שני

שתי הספינות האחרונות מעמיסות היום תבואה בנמל אודסה [צילום: אנדרו קרבצ'נקו, AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שי מבין את מחיר הידידות עם פוטין
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
איתמר לוין
הובלה בטכנולוגיה, שינויי האקלים שכבר כאן, המודיעין המדויק על אוקראינה    ראש ה-CIA, ויליאם ברנס, על המודיעין בעולם משתנה - חלק שני
איציק וולף
בהודעה שפרסמה הברית הצבאית הצפון אטלנטית נמסר כי אוקראינה תוכל להצטרף אליה "כאשר בעלות הברית יסכימו וכאשר התנאים יתקיימו"
איתמר לוין
איומים על הסדר העולמי, סכנות לאנושות כולה וגם טכנולוגיה עתידנית    ראש ה-CIA, ויליאם ברנס, על המודיעין בעולם משתנה - חלק ראשון
יאיר נבות
שגריר רוסיה בבלגיה אלכסנדר טוקובינין אמר כי תוכניות ההגנה האזוריות שבכוונת נאט"ו לאמץ בפסגה שמתחילה היום יהפכו את העימות של הגוש עם רוסיה למתוח וממושך יותר
איתמר לוין
זו השאלה המרכזית בפסגת הברית הנפתחת היום - מנתח ניו-יורק טיימס    הסוגיה העיקרית היא חברותה של אוקראינה; לצד זאת צפויות הסכמות חשובות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il