X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
אובמה הכניס את פוטין [צילום: קרולין קסטר, AP]
אסד והנשק הכימי, אובמה והקו האדום
בדיוק לפני עשר שנים לא מימש אובמה את אזהרתו מפני שימוש בנשק כימי נגד המורדים אקונומיסט בוחן מחדש עד כמה אמינותה של ארה"ב נפגעה

כוחותיו של בשאר אסד הלמו בשעה 02:00 לפנות בוקר. תושבי שכונת חותה שבדמשק שמעו רעש מוזר, כאילו מישהו פותח בקבוק פפסי. רבים חיפשו מקלט מתחת לאדמה, אבל גז הסארין, אשר שוגר בטילים על השכונה, היה כבד מן האוויר וחדר אל מתחת לפני הקרקע. למעלה מ-1,000 בני אדם נספו באותו לילה. היה זה ב-21.8.13, היום העקוב מדם ביותר במלחמת האזרחים בסוריה.
הנשיא ברק אובמה הגיב באזהרה תקיפה: "מבחינתנו קו אדום הוא כאשר אנחנו רואים שמזיזים נשק כימי או משתמשים בו. זה ישנה את המשוואה מבחינתי". עשר שנים מאוחר יותר, הקו האדום של אובמה נחשב לרגע מכונן בנשיאותו, מציין אקונומיסט. במקום להכות מיידית, הוא ביקש הצבעה בקונגרס ואז הסכים שלא לפעול, אם רוסיה תפקח על פירוקה של סוריה מנשק כימי.
מבקריו של אובמה טענו, כי הססנותו ריסקה את אמינותה של ארה"ב ושהתוצאות מורגשות עד היום. נשיא צרפת דאז, פרנסואה הולנד, אמר לאחרונה, כי ההשלכות היו חמורות במיוחד ביחסי רוסיה והמערב. אקונומיסט עצמו כתב בזמן אמת, כי אובמה אשם בחולשתו של המערב. אבל כעת הוא אומר, שיש מקום לבחינה מחדש. אין ספק שהשפעת המערב פחתה בעשור האחרון, אך מכה של טילי שיוט נגד אסד לא הייתה מונעת זאת; לא בטוח שהיא הייתה מונעת אפילו מתקפות גזים נוספות.
הקו האדום של אובמה הוא דוגמה מעניינת למדיניות שנולדה במקרה, הוחלפה בצורה מבריקה אבל נזכרת ככישלון היסטורי. הוא מעלה את השאלה עד כמה מנהיגים יכולים – או צריכים – להציב את האמינות במרכז תוכניותיהם. בצורה שאינה אופיינית לו, אובמה נגרר להצבת הקו האדום. הוא הדהים את יועציו כאשר, במסיבת עיתונאים ב-20.8.12, דיבר בצורה בלתי מתוכננת על התוצאות אם סוריה תשתמש בנשק כימי. רק אמצעי תקשורת מעטים דיווחו על כך, אולי משום שפקידים בממשל הסבירו בשקט שאין כוונה להתערב בסוריה.
זה היה מאוחר מדי. רבים בממשל האמריקני ובחו"ל, כולל בלונדון, רצו שארה"ב תשתמש בכוח צבאי כדי לבלום את הזוועות היום-יומיות שביצע אסד. אובמה עצמו האשים את אסד, בדצמבר 2012 ובמרס 2013, בשימוש בנשק כימי נגד בני עמו. בפעם הראשונה אמר שהדבר "לחלוטין לא מקובל", ובפעם השנייה – שמדובר ב"שינוי כללי המשחק". אבל שלושה שבועות לאחר חותה, הוא הכחיש לפתע: "לא אני הצבתי קו אדום. העולם הציב קו אדום".

הצלחה ניכרת, גם אם לא מושלמת
קורבנות ההתקפה על רובע חותה בדמשק [צילום: יוטיוב]

במבט לאחור, סבור אקונומיסט, טעותו של אובמה הייתה בכך שניסה לאחוז במקל משני קצותיו. נוסחת הקו האדום נועדה לחזק את האזהרה לאסד, אבל כאשר אסד התעלם ממנה – היא נראתה חלשה מדי. תאודור רוזוולט אמר: "דבר בשקט והחזק מקל גדול"; אובמה דיבר בקול גדול ושילם מחיר כבד.
אבל, אם מטרתו של אובמה הייתה למנוע מסוריה להשתמש בגז עצבים – הוא הצליח מעל ומעבר. שבועות אחדים לאחר ההתקפה על חותה, הציגה רוסיה תוכנית לפיקוח בינלאומי על חיסול תוכנית הנשק הכימי הסורית, אם ארה"ב לא תתקוף. תוכנית זו הייתה המתקדמת ביותר במזרח התיכון ונועדה במקורה להרתיע את ישראל. בסופו של יום סוריה השמידה 1,300 טון של נשק כימי ו-27 אתרי ייצור.
התוצאה רחוקה מלהיות מושלמת. סוריה המשיכה להחזיק גז כלור, השתמשה בו ב-2018 וספגה מהלומת טילי שיוט מארה"ב, בריטניה וצרפת. היא גם הצליחה להסתיר חלק קטן ממלאי גז העצבים ואסד השתמש בו שלוש פעמים. בכל המקרים רוסיה ניסתה לטייח את מעשיה של בת-בריתה והאשימה את המורדים. אבל אין ספק שהמצב היה גרוע בהרבה אם ארה"ב ובעלות בריתה היו מנסות לחסל בכוח ומרחוק את היכולת הכימית. בין היתר, הנשק הכימי היה עלול ליפול לידי השד-יודע-מי.
לאור כל זאת, שואל אקונומיסט, מדוע האמינות האמריקנית נפגעה? קרן ירחי-מילוא, דיקנית הפקולטה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת קולומביה, מסבירה שלהחלטות בענייני מדיניות יש קהלים שמעבר ליעדים המיידיים. במקרה של אובמה, מדובר היה במי שממילא היו ספקניים לגבי נחישותו. על דבריו הקשוחים בנושא הקו האדום העיב רצונו להקדיש פחות משאבים למזרח התיכון ובעצם לעולם כולו.
ארה"ב מצאה את עצמה במגננה באפגניסטן ועירק; הפלתו של מועמר קדאפי הכניסה את לוב לתוהו ובוהו; המו"מ עם אירן נראה כוותרני מדי בעיני ישראל ומדינות המפרץ. לדברי ירחי-מילוא, מנהיגים נבחנים לא רק על מדיניותם, אלא זקוקים גם ל"מוניטין של איתות" המשקף את עברם במימוש אזהרות וכיבוד הבטחות. מדינות זרות משתמשות במוניטין הללו כמורה דרך. בנקודה זו אובמה ספג מכה.

מטאפורה להתמודדות בעולם מורכב
ילד שנפצע במתקפת הגזים על חותה [צילום: יוטיוב]

סטיבן סימון, איש ממשל אובמה והיסטוריון של מדיניות ארה"ב במזרח התיכון, טוען שהיחס הזה לאובמה הוא מאוד לא הוגן. בשנת 2013 החל אובמה בתוכנית נרחבת לסייע למורדים בסוריה, שהייתה הרבה יותר משמעותית מאשר מכת תגמול על המתקפה בחותה. לדבריו, אין הצדקה לראות דווקא את הקו האדום כנקודת מפנה, שכן מאז ג'ורג' בוש הבן מנסים כל הנשיאים להפחית את מחויבותה של ארה"ב לאיזורנו.
אובמה עצמו אומר שאינו מתחרט. בשנת 2016 אמר: "להטיל פצצות על מישהו רק כדי להוכיח שאתה מוכן להטיל פצצות על מישהו – זו הסיבה הגרועה ביותר להשתמש בכוח". זה לגמרי נכון, סבור אקונומיסט. כאשר ריצ'רד ניקסון הפציץ את קמבודיה ב-1970 במסגרת מלחמת וייטנאם, המונים נהרגו והמוניטין האמריקניים לא ניצלו.
עם זאת, על ההצלחה בטיפול בנשק הכימי הסורי העיבה האמת הרחבה יותר: מעמדה של ארה"ב במזרח התיכון נחלש – חלקית מבחירתה-שלה. הדבר הוכח עם עליית דאעש ב-2014, והוחמר בכך שמי שנכנס לטפל בסוריה בברכתו של אובמה, היה ולדימיר פוטין. מאז הוא חיזק את שליטתו בסוריה, התריס נגד יומרתה של ארה"ב להיות השוטר העולמי ופלש לאוקראינה. הקו האדום נחקק בזיכרון משום שהוא מטאפורה רבת-עוצמה לנסיונה של ארה"ב להתמודד עם עולם מורכב.

תאריך:  25/08/23   |   עודכן:  25/08/23
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אסד והנשק הכימי, אובמה והקו האדום
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמה בסוריה
ירון פרידמן
מחאה חסרת תקדים של הדרוזים במחוז סוידא בדרום סוריה התפרצה בשבוע שעבר. אין ספק שמצב זה מטריד את המשטר הסורי. האם זה צריך להטריד גם אותנו?
איתמר לוין
גם אחרי הפיכת הנפל ברוסיה וההגליה לבלארוס, אנשי קבוצת וגנר ממלאים תפקיד חיוני באבטחת שדות הנפט והגז בסוריה - מדווח וושינגטון פוסט
איתמר לוין
הליגה הערבית ובכירי האזור מחבקים את נשיא סוריה למרות פשעיו, אך וושינגטון פוסט צופה שהבעיות יתחילו כאשר אסד ירצה סיוע כלכלי נרחב לשיקומה של סוריה
איתמר לוין
אקונומיסט מסביר מדוע מדינות ערב והליגה הערבית מושיטות את זרועותיהן לרודן הסורי    חלקן מקוות להיפטר מהפליטים הסורים ולהחליש את אירן, אך אל להם לטפח תקוות גדולות מדי
איתמר לוין
ניו-יורק טיימס חושף: ג'מאל חסן ועלי ממלוכ, מראשי המודיעין של משטר אסד, צפויים לאישום על מאסרה, עינוייה ורציחתה של עובדת סיוע אמריקנית בשנת 2016
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il