X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
44 מדינות כבר מקובעות [צילום: AP]
לא רק ביידן נגד טראמפ: מאבק בין שתי ארה"ב
הפילוג בחברה האמריקנית לא היה כה עמוק מאז מלחמת האזרחים, וגם אם אין כיום סכנה של אלימות - קשה לצפות כיצד ינהג הצד המפסיד בבחירות בעוד תשעה חודשים, מנתח ניו-יורק טיימס

המרוץ לנשיאות בין ג'ו ביידן לבין דונלד טראמפ הוא התנגשות בין שתי מדינות שונות בתכלית: נשיא ארה"ב הכחולה נגד ארה"ב האדומה. הוא מעבר לחלוקה המוכרת בין ליברלים לשמרנים. חלקית זוהי התמודדות אידיאולוגית, אך היא נטועה גם בשאלות של גזע, דת, תרבות, כלכלה, דמוקרטיה, נקמנות ומעל הכל – זהות. ומובילים אותה מי שלא יכולים להיות שונים יותר – מנתח ניו-יורק טיימס.
ביידן מוביל ארה"ב אשר לשיטתו מאמצת את הגיוון, המוסדות הדמוקרטיים והנורמות המסורתיות לפיהן ממשלה במיטבה היא כלי לעשיית הטוב בחברה. טראמפ מוביל ארה"ב אשר בעיניו מערכותיה נפלו בידי שוחרי רע ובה בעלי זכויות יתר מועדפים על פני האדם העמל מן השורה. מחלוקות עמוקות מאפיינות את ארה"ב מאז היווסדה, אבל קשה לזכור מתי הן היו כה קוטביות, כאשר האדומים (הרפובליקנים) והכחולים (הדמוקרטים) מתרחקים זה מזה מבחינה גאוגרפית, פילוסופית, כספית, חינוכית ודעתנית.
האמריקנים לא רק אינם מסכימים זה עם זה; הם חיים במציאות שונה, בה הם מעצימים את דעותיהם. 6 בינואר היה ניסיון של פשיסטים מודרניים למוטט את המוסדות הדמוקרטיים או מחאה לגיטימית שיצאה משליטה והמנוצלת לרעה נגד הפטריוטים. לשתי המדינות יש חוקים שונים בתכלית בנושאי נשק והפלות. הפילוג כה מקובע, עד שב-44 מדינות אין למעשה התמודדות על הנשיאות; ההכרעה תיפול בשש מדינות מתנדנדות.
זו חברה ההופכת יותר ויותר לשבטית, בה האמריקנים מתארים את חילוקי הדעות ביניהם במונחים אישיים. מאז בחירתו של טראמפ ב-2016, שיעור הדמוקרטים הרואים את הרפובליקנים כחסרי מוסר זינק מ-35% ל-63%; בכיוון המנוגד הזינוק הוא מ-47% ל-72%. ב-1960 אמרו 4% מהאמריקנים כי לא יהיו מרוצים אם ילדיהם יתחתנו עם מישהו מהמפלגה האחרת; בשנת 2020 השיעור זינק כמעט פי עשרה. רק 4% מהנישואין כיום הם "מעורבים" מבחינה פוליטית.
החלוקה הנוכחית היא השינוי הפוליטי המשמעותי ביותר מאז הרפובליקנים כבשו את הדרום והדמוקרטים את הצפון בעקבות תנועת זכויות האזרח של שנות ה-1960. טראמפ הפך את הרפובליקנים למפלגה של הלבנים ממעמד העובדים, הנטועה עמוק באיזורי הכפר ומתנגדת לגלובליזציה, בעוד הדמוקרטים של ביידן הפכו למפלגה של המשכילים ובעלי המעמד הכלכלי המשופר המשגשגים בעידן המידע.
ביידן נהנה מהיתרונות וסובל מהחסרונות של נשיא מכהן. טראמפ מתנהג כאילו הוא הנשיא הלגיטימי; הוא מעולם לא הודה בתבוסתו ב-2020. גם בלי תפקיד רשמי, הוא קובע את סדר היום של הרפובליקנים בוושינגטון ובבירות המדינות. טראמפ עמד מאחורי הדחתו של יו"ר בית הנבחרים, קווין מק'ארתי, ומייעץ ליו"ר הנוכחי, מייק ג'ונסון, בסוגיות הגבול ואוקראינה, וקשה לראות עסקה כלשהי בין שתי המפלגות נרקמת השנה בין המפלגות ללא הסכמתו או לכל הפחות שתיקתו.

כיצד ישפיעו הגילאים והאישומים
למצב הנוכחי אין תקדים, מציין הטיימס. רק פעמיים התמודדו שני נשיאים זה מול זה: בנג'מין הריסון נגד הנשיא לשעבר גרובר קליבלנד ב-1892, וטדי רוזוולט (כמועמד עצמאי) מול הנשיא המכהן ויליאם טאפט ב-1912 – מה שסלל את הדרך לנצחונו של וודרו וילסון. התמודדויות אלו לא הזכירו במאומה את חומרת הפילוג הנוכחי; היסטוריונים אומרים שהוא מזכיר את זה שערב מלחמת האזרחים ב-1860. לא שיש כיום סכנה לשפיכות דמים, אבל שיחות עם דמוקרטים בקליפורניה ורפובליקנים בטקסס מלמדות עד כמה גדול הפער ביניהם.
הן ביידן והן טראמפ הם נשיאים מאוד בלתי אהודים. ביידן פתח את שנת הבחירות עם תמיכה של 39% בלבד, השיעור הנמוך ביותר מזה 70 שנה. ל-41% מן האמריקנים יש דעה חיובית על ביידן ואילו טראמפ מקבל 42%. אבל הם מייצגים קהלים שונים בתכלית. ביידן נהנה מאהדת 82% מהדמוקרטים ורק 4% מהרפובליקנים; בצידו השני של הכביש, הנתונים הם 79% מהרפובליקנים ו-6% מהדמוקרטים.
ביידן מתחיל את המרוץ עם 226 אלקטורים צפויים, בעוד לטראמפ יש 235. כדי להגיע ל-270 האלקטורים הדרושים כדי לנצח, הם יזדקקו לכל הפחות לחלק מ-77 האלקטורים של שש מדינות המפתח: אריזונה, ג'ורג'יה, ויסקונסין, מישיגן, נבאדה ופנסילבניה. מאחר ששניהם כיהנו כנשיאים, לאמריקנים יש דעה עליהם והם יתקשו לשנות אותה. אבל מדובר בזירה חסרת תקדים: נשיא מכהן בן 81 שהוא כבר הזקן ביותר בהיסטוריה, מול קודמו בן ה-77 הניצב מול 91 סעיפי אישום. איש אינו יודע כיצד גורמים אלו ישפיעו על תשעת החודשים הבאים.
לבוחרים יש לכל הפחות מושג כלשהו כיצד כל אחד מן היריבים ינהג בבית הלבן בארבע השנים של הקדנציה הבאה, אבל כלל לא ברור כיצד מדינה מפולגת תגיב לנצחונו של אחד מהם. סירוב לקבל את התוצאות, ניסיון לשבש את עבודת הממשל, אולי אפילו אלימות – הכל נראה אפשרי. המצב אינו נורמלי.

הכתבה המלאה
תאריך:  29/01/24   |   עודכן:  29/01/24
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לא רק ביידן נגד טראמפ: מאבק בין שתי ארה"ב
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בחירות בארה''ב 2024
זלמן שובל
המערכה בעזה היא אכן בעלת משמעויות גלובליות ואזוריות נרחבות, כשמדובר במאבק בין המחנה הדמוקרטי והליברלי בהובלת ארה"ב לבין הציר של סין, רוסיה, קוריאה הצפונית ואירן
איתמר לוין
מצביעים עצמאיים ורפובליקנים מתונים בשיעורים משמעותיים לא תומכים בו - מנתח ניו-יורק טיימס    גם בתוך המפלגה אומרים, שהוא חייב לזכות בקולותיהם לקראת הבחירות בנובמבר
איתמר לוין
פול קרוגמן מתייחס בניו-יורק טיימס לזינוק במדד אמון הצרכנים: הציבור סוף-סוף מתחבר לנתונים, וגם אם אין די בכך כדי להבטיח ניצחון לביידן - המצב שולל מטראמפ את אחד הכלים המרכזיים
איתמר לוין
אם טראמפ יחזור לבית הלבן, הוא יחלק את מדינות העולם לשלוש קבוצות: users (בעלות ברית כפויות טובה), bruisers (יריבים מגעילים) ו-losers (מדינות שלא אכפת לו מהן) - צופה אקונומיסט
איתמר לוין
צפוי לקבל 55% מהקולות לעומת 45% לשגרירה באו"ם לשעבר    דרכו של טראמפ למועמדות הרפובליקנים לנשיאות נראית סלולה, אך היילי מבטיחה להמשיך להתמודד; התחנה הבאה: מדינת הבית שלה, דרום קרוליינה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il