X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
לחשוב מחדש על ההחלטות פה אחד [צילום: אוליבר מאטיס, AP]
אירופה צריכה להתכונן לפלישה רוסית ונטישה אמריקנית
אקונומיסט טוען, בעקבות דבריו הקיצוניים של טראמפ נגד נאט"ו, שעל מדינות אירופה להגביר במהירות את התחמשותן - כולל אפשרות של יצירת מטרייה גרעינית עצמאית - למרות שלא יהיה בכך די כדי להחליף את ארה"ב

אם דונלד טראמפ יחזור לבית הלבן, איזו גרסה זו תהיה? טראמפ שקרא לבעלות בריתה של ארה"ב להוציא יותר על ביטחון, לחזק את כוחותיהם באגף המזרחי ולחמש את אוקראינה? או זה שאיים לעזוב את נאט"ו ולתמוך בוולדימיר פוטין? אם לשפוט לפי הצהרותיו האחרונות, הוא מתכוון לרסק את הברית – מזהיר אקונומיסט.
בסוף השבוע שעבר אמר טראמפ, כי מנהיג של "מדינה גדולה" שאל אותו פעם האם ארה"ב תגן על ארצו שעדיין לא הגיעה ליעד של תקציב ביטחון בגובה 2% מהתוצר. "לא, אני לא אגן עליכם", השיב לו טראמפ לדברי עצמו. "בעצם, אני אעודד אותם [את הרוסים] לעשות מה שבא להם. אתם צריכים לשלם". אלו היו מילותיו המסוכנות ביותר של טראמפ בנוגע לנאט"ו, וחייבות להדליק נורות אזהרה במדינות הברית, קובע אקונומיסט. לא משנה האם דיבר אמת או התכוון ברצינות; מדובר בחתירה תחת סעיף 5 של הברית, הקובע ערבות הדדית של חברותיה.
מסר ההרתעה פועל מאז הקמת נאט"ו ב-1949, ומאז פלישתה של רוסיה לאוקראינה הוא שמר על בטחונן של חברות הברית מפני התרחבות המלחמה. נאט"ו צירפה לאחרונה את פינלנד וגם שבדיה בדרך, אבל אם סעיף 5 יעמוד בספק – היא תהיה שווה מעט מאוד. ובלי הרתעה, סכנת המלחמה תעלה משמעותית.
טראמפ לא היה הנשיא הראשון שהתלונן על כך שחברות נאט"ו האחרות מוגנות על חשבונה של ארה"ב, ובכך צדק. אבל הוא הופך ברית דמוקרטית לסחטנות מאפיונרית: אין כסף – אין הגנה אמריקנית. ב-2017 רק ארבע מבין 29 חברות נאט"ו עמדו ביעד של 2%; ב-2020 מספרן הגיע לתשע. טראמפ בכלל מילא תפקיד בכך, אם כי הסיבה העיקרית הייתה האיום הגובר מצד רוסיה. בשנה שעברה כבר הגיעו 13 מדינות ליעד, והשנה כבר יעמדו בו רוב חברות הברית.
השפעתו של טראמפ ניכרת כבר כעת. במשך חודשים, נאמני "America First" שלו מונעים את הסיוע לאוקראינה, בניגוד לדעתם של רוב הרפובליקנים. החוק המחייב את הסכמת הקונגרס לפרישה מנאט"ו לא יעזור במיוחד; הקונגרס אינו יכול למנוע מהנשיא, למשל, להוציא את כוחות ארה"ב מאירופה או פשוט לסרב למלא את התחייבות סעיף 5.
יהיה זה מסוכן ביותר לטעון שניתן להתעלם מדבריו של טראמפ משום שכוונותיו האמיתיות הפוכות. הרתעה עובדת כאשר המחויבות לערבות הדדית היא מוחלטת ובלתי ניתנת לערעור. בכך שהוא זורע ספק, טראמפ הזמין את רוסיה ואויבים אחרים לבחון את נחישותו של המערב. שר ההגנה הפיני הזהיר לאחרונה, כי ייתכן שסעיף 5 יעמוד למבחן בתוך שלוש-חמש שנים. מקבילו הבריטי אמר שעל ארצו להתכונן למלחמות בחמש השנים הקרובות בהן יהיו מעורבות רוסיה, סין, אירן או קוריאה הצפונית.

סכנה לכל הבריתות האמריקניות
מדינות אירופה חייבות להתכונן בדחיפות להתמודדות עם שני איומים: התקפה רוסית ונטישה אמריקנית, קובע אקונומיסט. במקום לרטון על טראמפ, עליהן לעמוד ביעד ה-2%. עליהן גם להיות מוכנות לעלות ל-3%, שזהו השיעור הדרוש כעת כדי לעמוד בצורכי הביטחון, ואף יותר מכך בלי סיוע אמריקני. ארה"ב מוציאה 3.5% מהתוצר על ביטחון, והאיום על אירופה גדול בהרבה.
האירופים יצטרכו להשקיע בכל דבר, החל בתחמושת וכלה במה שארה"ב מספקת בקנה מידה גדול – מטוסי תובלה ותובלה, הגנה אווירית, מערכות פיקוד ושליטה ומערכות מודיעין מלווינים ועד כטב"מים. עליהם לא רק להוציא יותר, אלא גם טוב יותר, ולהסכים שבראש הברית יכהנו רק נציגי מדינות העומדות בדרישות המינימום.
צעדים אלו ישרתו שלוש מטרות: יגבירו את יכולתם של האירופים לסייע לאוקראינה ולהגן על עצמם מפני רוסיה; יוכיחו שהם נושאים בחלקם בנטל ושהברית היא עסקה משתלמת לארה"ב; וייצרו גידור מפני נטישה בידי טראמפ. האיחוד האירופי שיפר את יכולותיו ההגנתיות בשנים האחרונות, אבל הוא אינו ספק ביטחון חילופי. כדאי שהאירופים יחשבו כיצד ליטול לידיהם את המבנה הנוכחי של נאט"ו אם ארה"ב תעזוב, תוך הותרת האפשרות לחזרתה אחרי עידן טראמפ. בהקשר זה, יש לחשוב מחדש על הצורך בקבלת החלטות פה אחד.
הנושא הרגיש ביותר יהיה האם שתי המעצמות הגרעיניות האירופיות, בריטניה וצרפת, יוכלו לספק יותר הרתעה בלא המטרייה הגרעינית האמריקנית. לשתיהן יחדיו יש כיום רק 500 ראשי קרב גרעיניים, לעומת 5,000 שבידי ארה"ב ו-6,000 שבידי רוסיה. הרתעה גרעינית אירופית תיצור שאלות רגישות ביותר: האם צרפת תהיה מוכנה להגן לא רק על גרמניה, אלא גם על מזרח אירופה? כמה זמן תוכל בריטניה לשמר את יכולתה, לנוכח העובדה שהטילים שבידיה מגיעים ממאגר המשותף לה ולארה"ב?
החתירה תחת נאט"ו מסוכנת לכל הבריתות האמריקניות, מדגיש אקונומיסט, ויתר המדינות מתחילות לחוש יותר פגיעות. ארצות מפוחדות עלולות לפעול בצורה עצמאית, להתחמש מחדש ואולי אפילו לנסות להשיג נשק גרעיני משלהן – מה שעלול להיראות מאיים בעיני יריבותיהן. לכן דבריו של טראמפ הופכות את העולם כולו למקום מסוכן יותר.
לאור כל אלו, לאירופה אין בעיה אלא להתחמש מחדש – גם משום שחולשתה של היבשת היא עצמה סיבה לחוסר יציבות. הדרך הטובה ביותר לשמר את הברית המערבית – ולצמצם את הנזק שטראמפ עוין עלול לגרום לה – הוא להתכונן לעידן פחות בטוח. ושאיש לא תהיה אשליה: חימוש מחדש של אירופה אינו יכול לבוא במקום כוחה של ארה"ב.

המאמר המלא
תאריך:  13/02/24   |   עודכן:  13/02/24
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אירופה צריכה להתכונן לפלישה רוסית ונטישה אמריקנית
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
חבורה של פרזיטים
1א לנצח  |  15/02/24 16:37
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין, וושינגטון
מבקש לערער על פסקי הדין שקבעו שאין לו חסינות מפני כתבי האישום בנוגע לנסיונותיו להטות את בחירות 2020    מבקש גם צו ביניים שיעצור את ההליכים הפדרליים עד להכרעה בערעור
איתמר לוין
הגידול המהיר מדי בזמן הקורונה והפניית משאבים לבינה המלאכותית - מסביר ניו-יורק טיימס - הם הגורם העיקרי לקיצוצים הנמשכים גם השנה, למרות הזינוק בהכנסות ובשערי המניות
איתמר לוין
שקרי הבחירות המתמשכים והמתחדשים של טראמפ גורמים לממונים על הבחירות במדינות המפתח, כולל הרפובליקנים שבהם, להתכונן לאיומים חסרי תקדים - מדווח וושינגטון פוסט
איתמר לוין
לא בצורה טובה - עונה ניו-יורק טיימס    השאלה עולה לנוכח העובדה ששני המועמדים הנוכחיים הם הזקנים ביותר אי-פעם, ולאור ביקורתו של התובע המיוחד על זכרונו של ביידן
איתמר לוין
ארה"ב גם רוצה לצאת מן המזרח התיכון וגם משאירה בו חיילים, והתוצאה היא כשלון מוחלט בהרתעתה של אירן - טוען אקונומיסט   הדרך היחידה היא מאמץ מלחמתי ממושך, בו ביידן אינו מעוניין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il