X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
קנדי. יגרום לכך שטראמפ ינצח? [צילום: מג קינארד, AP]
חוסר הוודאות בבחירות בארה"ב גבוה במיוחד הפעם
אקונומיסט מצביע על שלושה גורמי אי-ודאות מרכזיים: ההשפעה של המועמדים הנוספים, האפשרות שטראמפ יורשע בתיק דניאלס לפני הבחירות, הגיל ומצבם הבריאותי של ביידן וטראמפ

הקולות הצפים יכריעו את המרוץ הצמוד לנשיאות ארה"ב. בשש מערכות הבחירות שלפני 2000 הפער הממוצע בכלל הקולות היה תשע נקודות האחוז; מאז 2000 הוא עומד על שלוש נקודות בלבד. ההכרעה תיפול בשש מדינות מפתח (אריזונה, ג'ורג'יה, ויסקונסין, מישיגן, נבאדה, פנסילבניה). ב-2020 ניצח ג'ו ביידן בוויסקונסין בפער של 20,000 קולות – 0.013% מכלל המצביעים בארה"ב.
כאשר הבחירות כה צמודות, להבדלים קטנטנים עשויות להיות תוצאות הרות גורל, ולכן כל אחד מתריסר גורמים יכול להיות המכריע. ישנם נושאי מפתח: הכלכלה, הגבול, הפלות. ישנם שיעור ההצבעה, מבצעי השפעה, התורמים והמתנדבים. אבל בבחירות הנוכחיות יש שלושה תחומים גדולים במיוחד של חוסר ודאות, מנתח אקונומיסט.
הראשון הוא תפקידן של מפלגות נוספות. לאמריקנים רבים נמאס מהרפובליקנים והדמוקרטים, ותיאורטית שבירת הדואופול שלהם יכול להיות נהדר; בפועל, מבט על המועמדים האחרים מוציא את החשק. השנה ישנם ג'יל שטיין, אוונגליסטית ממפלגת הירוקים, אשר סייעה לדונלד טראמפ לנצח ב-2016 (ואז הוא פרש מהסכמי פריז למאבק בשינויי האקלים); קורנל ווסט, פרופסור שמאלני החושב שאין הבדל ממשי בין ביידן לטראמפ; והסנאטור הדמוקרטי רוברט קנדי הבן.
שתי המפלגות הגדולות שומרות בקנאות על הדואופול שלהן. מאז שבשנת 2000 רלף ניידר לקח בפלורידה מספיק קולות כדי לאפשר לג'ורג' בוש הבן לגבור על אל גור, המפלגות הידקו את כללי ההתמודדות. ווסט ושטיין לא יאושרו בכל המדינות, אם כי עדיין ביכולתן לפגוע בביידן. קנדי – בנו של בובי קנדי ואחיינו של ג'ון קנדי – הוא סיפור שונה: בסקרים הכוללים אותו, הוא מגיע ל-12%, מה שאומר שישיג מספיק חתימות כדי להתמודד ברוב המדינות. ואם המספרים ימומשו בקלפיות, הוא יהיה המועמד השלישי עם התמיכה הגדולה ביותר מאז רוס פרו ב-1992.
קשה לדעת מהיכן יבואו הקולות של קנדי. שם משפחתו מלמד שהוא מושך יותר לדמוקרטים, אם כי גם רפובליקנים מחבבים אותו. עמדותיו בנושא הסביבה והחיסונים הן ערבוביה של ימין ושמאל. תומכיו הם אנשי עמק הסיליקון, החושבים שטוב לטלטל את המערכת. המשמעות היא, שבהחלט ייתכן שהוא יסייע לטראמפ לנצח.

כיצד ישפיעו ההליכים נגד טראמפ
הזקן ביותר והשני הזקן ביותר [צילום: AP]

חוסר הוודאות השני הוא ההליכים המשפטיים נגד טראמפ. בשנים האחרונות רווחו הערכות שייתכן שהוא יישלח לכלא לפני הבחירות. זה לא יקרה. רוב המשפטים לא יסתיימו (כולל ערעור) לפני 5 בנובמבר. האחד שכנראה יוכרע לפני הבחירות הוא הטריוויאלי ביותר: פרשת סטורמי דניאלס.
אין זה אומר שהמשפטים אינם רלוונטיים. סקר של אקונומיסט מצא, כי שליש מהרפובליקנים אומרים שעבריין אינו ראוי להיות מועמד. המפלגתיות השלילית – הצד השני תמיד גרוע בהרבה מהצד שלי – תוביל לכך שרוב מצביעיו של טראמפ יתמכו בו שוב. אבל כאשר יתחיל המשפט על חלקו באירועי 6 בינואר, תהיה תזכורת מתמדת כיצד הסתיימה כהונתו הראשונה, בדיוק כאשר המתלבטים מחליטים כיצד להצביע.
הגורם השלישי הוא גילם של המועמדים: הזקן ביותר והשני הזקן ביותר, מה שמעלה את הסיכוי למה שמכונה בנימוס "אירוע בריאותי". לטראמפ אין יורש בצד הרפובליקני. הוא מינה את מנהל הקמפיין שלו ואת כלתו ליושבי ראש משותפים של מטה המפלגה, ושליטתו בו כה רבה, עד שהיא תיקלע לתוהו ובוהו אם לא יהיה כשיר.
בצד הדמוקרטי מתנהל ויכוח האם ביידן מסוגל לנצח למרות גילו. התמיכה בו בסקרים נמוכה עד להפתיע בהתחשב במצב הכלכלי הטוב. הבית הלבן טוען שהסקרים שוגים ושהנתונים יתהפכו כאשר יותר מצביעים יתחילו לשים לב. אבל 85% מהאמריקנים ו-70% מהדמוקרטים אומרים שהוא זקן מכדי לכהן קדנציה נוספת ולא סביר שזה ישתנה, צופה אקונומיסט.
אם ביידן ימשיך לפגר במדינות המפתח לפני ועידת המפלגה באוגוסט, יהיה קשה לקבל את הטיעון המרכזי שלו – שהוא בעל הסיכויים הטובים ביותר לנצח את טראמפ. החלפתו בשלב זה תהיה מסוכנת וכאוטית. יהיה צורך שביידן יפרוש מרצונו, וזה לא סביר. קאמלה האריס עשויה להיות מועמדת חלשה עוד יותר.
אחת הדרכים מבחינת הדמוקרטים לעקוף את הבעיה תהיה לקיים בוועידה "תחרות כשרונות". הסכנה היא שהמועמדים ייגררו שמאלה כדי לרצות את קהל הפעילים. אפשרות אחרת תהיה להתפשר על מושל צעיר כמו גרטשן וויטמר, מושלת מישיגן, או נואם כריזמטי כמו הסנאטור רפאל וורנוק מג'ורג'יה. למועמד כזה יהיו חודשיים לנהל קמפיין עם תשומת לב תקשורת אדירה, בעוד טראמפ עומד לדין על 6 בינואר. קרוב לוודאי שבסופו של דבר אכן יהיו אלה ביידן נגד טראמפ, אבל יש הרבה יותר אי-ודאות כפי שנראה, מסכם אקונומיסט.

המאמר המלא
תאריך:  12/03/24   |   עודכן:  12/03/24
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חוסר הוודאות בבחירות בארה"ב גבוה במיוחד הפעם
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בחירות בארה''ב 2024
איתמר לוין
הודיע שהורה לצבא להקים רציף חירום מול חופי עזה להכנסת הסיוע; אימץ את נתוני האבידות של משרד הבריאות החמאסי; אומר שרק פתרון שתי המדינות יבטיח את שלומה של ישראל    בנאום תקיף, עוצמתי ופוליטי - תקף חזיתית את טראמפ, התלוצץ לגבי גילו, הבטיח להעלות את המס על חברות ועשירים, קרא לאשר את החוק הדו-מפלגתי למאבק במסתננים
איתמר לוין
טראמפ יישאר המועמד היחיד והוודאי של הרפובליקנים    היילי מסרבת לתמוך בטראמפ, מותחת עליו ביקורת קשה ואומרת שעליו לעמול כדי לזכות בתמיכת מצביעיה
איתמר לוין
ניו-יורק טיימס חושף את הפגישה שהתקיימה בתחילת השבוע    מאסק התבטא לאחרונה בחריפות נגד ביידן והביע עמדות דומות לשל טראמפ בנושא ההגירה, אך לא ברור האם הסכים לתרום
איתמר לוין
טראמפ גבר על היילי ב-13 מדינות בפער ממוצע של 45 נקודות; ביידן ניצח בכל 15 המדינות בפער ממוצע של 79 נקודות    השניים יבטיחו רשמית בקרוב את המועמדות לנשיאות
איתמר לוין
וושינגטון פוסט מנתח את פסיקת בית המשפט העליון של ארה"ב, אשר קבע פה אחד שאין לפסול את דונלד טראמפ מהתמודדות לנשיאות בשל מעשיו ב-6 בינואר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il