X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
מודי. כהונה שלישית בת חמש שנים [צילום: מניש סווארופ, AP]
השאלה המרכזית מבחינת הודו: האם מודי מסוגל להשתנות
זוהי מסקנתו של אקונומיסט, המנתח - ערב הבחירות - את סיכוייו של המשק ההודי להמשיך ולצמוח בקצב המהיר הנוכחי מודי ומפלגתו יצטרכו לוותר על נטיות סמכותניות ושוביניסטיות

בעוד שישה שבועות צפוי נרנדרה מודי לזכות בכהונה שלישית בת חמש שנים כראש ממשלת הודו ולבסס את מעמדו כמנהיג החשוב ביותר שלה מאז נהרו. הצלחתו מלמדת על כישוריו הפוליטיים, כוח המשיכה של משנתו ההינדית-לאומנית ועל הכרסום במוסדות הדמוקרטיים – וגם על התחושה הרווחת בקרב המצביעים והאליטות לפיה הוא מביא להודו שגשוג ועוצמה, מנתח אקונומיסט.
הודו של מודי היא ניסיון בהתעשרות דרך דה-גלובליזציה ובהנהגתו של אדם חזק. יכולתה לצמוח במהירות ולהימנע מחוסר שקט ב-20-10 השנים הבאות תעצב את גורלם של 1.4 מיליארד תושביה וכלכלת העולם. מסקנתו של אקונומיסט היא, שהנוסחה של מודי עובדת – עד גבול מסוים, ויש שאלות לגבי המשך ההצלחה ותלותה בהישארותו בשלטון.
הודו היא בעלת הצמיחה המהירה ביותר בין המדינות הגדולות: 7%-6% בשנה. אמון המגזר הפרטי נמצא ברמתו הגבוהה ביותר מאז 2010. המשק ההודי הוא כיום החמישי בגודלות בעולם ויהיה השלישי בעוד שלוש שנים, אחרי ארה"ב וסין. חברות אמריקניות מעסיקות בה 1.5 מיליון עובדים; שוק המניות שלה הוא הרביעי בשוויו בעולם; היא הציבה עשר ספינות מלחמה במזרח התיכון בתקופת להתקפות החות'ים; דונלד טראמפ וג'ו ביידן חיזרו אחריה אך היא ממשיכה להיות שחקן עצמאי.
מי שמחפש את "סין הבאה" – נס המובל בידי הייצור – לא ימצא אותה בהודו. זו מתפתחת בעידן של ירידה בסחר בטובין ושל אוטומטיזציה בתעשיה, ולכן עליה למצוא דרך חדשה לצמוח. אחד מהיסודות מוכר: השקעות ענק בתשתיות וציוד. יש בה 149 שדות תעופה, כפליים מאשר לפני עשור, והיא מוסיפה מדי שנה 10,000 ק"מ של כבישים ו-15 ג'יגה-ואט של אנרגיה סולארית. לכך נוספים מערכות תשלום דיגיטליות, שוק הון ובנקים מודרניים ומערכת מיסוי דיגיטלית מאוחדת. כל אלו מאפשרים למגזר העסקי לפעול בצורה לאומית ונרחבת.
מקור שני ומקורי יותר הוא ייצוא שירותים המהווה 10% מהתמ"ג. חברות IT הודיות הפכו למרכזים בינלאומיים המוכרים מו"פ ושירותים. עם זאת, הודו היא עדיין חברה כפרית-למחצה – מה שמוביל לעמוד התווך השלישי: מערכת רווחה חדשה, בה מאות מיליוני הודים עניים מקבלים העברות דיגיטליות. שיעור ההודים המתקיימים על פחות מ-2.15 דולרים ליום – קו העוני הבינלאומי – ירד מ-12% ב-2011 ל-5% כיום.
הצעדים המוצלחים ביותר של מודי מבוססים על סדר יום ליברלי שצץ בהודו לפני שניים ושלושה עשורים, מציין אקונומיסט. מגיע לו קרדיט על כך שקידם רפורמות שנתקעו, פיקח אישית על ההחלטות העיקריות והתגבר על עיכובים ביורוקרטיים. למרות שיש חברות הזוכות ליחס מועדף, הריכוזיות והשחיתות פחתו. מעמד הביניים (הכנסות שמעל 10,000 דולר בשנה) מונה כיום 60 מיליון איש; בעוד שלוש שנים – 100 מיליון.

המשק צריך לייצר המוני משרות
עם כל זאת, הודו ניצבת בפני בעיה משמעותית. מתוך כוח עבודה בן מיליארד איש, רק ל-100 מיליון יש משרות רשמיות. רוב האחרים תקועים במשרות זמניות או מובטלים. מודי מבקש להעסיק חלק מהם בעבודות יזומות בתשתיות, אבל היעד של התוכנית הוא 7 מיליון משרות בלבד. כוונתה של סין להגביר את הייצוא שלה, תקשה עוד יותר על הודו.
המשק ההודי חייב לייצר המוני משרות כדי שצמיחתו תימשך. אפשרות אחת היא להרחיב עוד יותר את מגזר ה-IT ולצד זאת לייצא יותר מוצרים דיגיטליים, מזון וציוד ביטחוני. ההוצאות של העובדים בתחומים אלו ייצרו יותר משרות בענפים אחרים. שוק מקומי מאוחד ויעיל יגביר את התפוקה הכוללת ויממן את הסיוע לנותרים מאחור. כדי להשיג זאת, יש צורך ברפורמות בחינוך ובחקלאות, ולאפשר יותר מעבר מן הצפון המאוכלס לערים הגדולות בדרום ובמערב.
אבל אל מול אתגרים ענקים אלו, מודי אומר מעט מדי. במפלגתו, Bharatiya Janata, יש אנשים מוכשרים ורעיונות טובים, אבל היא מתמקדת בעיקר באידיאולוגיה וברדיפת מוסלמים. הסמכותנות הגוברת פגעה באופוזיציה הפוליטית ובחופש הביטוי. החשש של המגזר העסקי מפני מודי מסביר מדוע ההשקעות אינן גדלות. ההכנות לשינוי החברתי הגדול הנדרש בעשור הבא בקושי החלו. עיצוב מחדש של החינוך, הערים והחקלאות יצריך שיתוף פעולה מצד ממשלות המדינות שאינן בידי מפלגתו של מודי ומצד קבוצות חברתיות שממשלו פוגע בהן.
השאלה המרכזית מבחינת הודו וכלכלתה היא האם מודי יהיה מסוגל להשתנות, קובע אקונומיסט. בגיל 73, הוא עשוי לגלות שכוחות הניהול שלו מתפוגגים. יהיה עליו לדכא את היצרים הסמכותניים שלו כדי ליצור רפורמה ולעודד את כלכלת הידע. מפלגתו תצטרך לרסן את מדיניותה השוביניסטית כדי למשוך השקעות מקומיות וזרות וכדי למצוא למודי יורש שיהיה מוטה צמיחה. אם זה לא יקרה, חזון ההתחדשות הלאומית של מודי לא יתגשם.

הכתבה המלאה
תאריך:  26/04/24   |   עודכן:  26/04/24
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
השאלה המרכזית מבחינת הודו: האם מודי מסוגל להשתנות
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
השאלה הנכונה: האם מודי בצד של
חשדנית  |  26/04/24 16:22
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
דייוויד פקר, לשעבר מו"ל הצהובון נשיונל אינקוויירר, העיד שרכישת הסיפורים על רומנים שניהל טראמפ נועדה למנוע פגיעה במועמדותו ב-2016, ולא כדי למנוע מבוכה אישית    ההגנה: רכישות כאלה מקובלות בתחום הצהובונים
איתמר לוין
דולר חזק משמעותו ייבוא זול יותר לארה"ב, הרחבת הגרעון המסחרי וקרקע פורייה לצעדים תוקפניים אם טראמפ ייבחר לנשיא, מסביר אקונומיסט    חוזקו של המטבע גם פוגע באג'נדה של ביידן לעידוד הייצור האמריקני
איתמר לוין
התובע הכללי מאשים 18 בני אדם בניסיון להטות את תוצאות הבחירות במדינת המפתח, בה ניצח ביידן בהפרש זעיר    הנאשמים העיקריים: מארק מדואוז, רודי ג'וליאני וג'ון איסטמן
איתמר לוין
טוען שלא ניתן להעמידו לדין על פעולותיו נגד תוצאות בחירות 2020, משום שלנשיא יש חסינות מוחלטת גם לאחר סיום כהונתו    הטענה נדחתה לחלוטין בידי הערכאות הקודמות וההערכה היא שכך יעשה גם העליון - אם כי הוא כבר הבטיח שהתיק הפלילי לא יוכרע לפני הבחירות
איתמר לוין
זו דעתו של אקונומיסט, כאשר סוגיית הגיוס שוב עומדת על סדר היום בגלל אוקראינה וטראמפ    ההצעות שלו: למשוך יותר מתנדבים לשירות חובה ולשכנע אותם לעבור אימונים שנתיים לאחר השחרור
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il