X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  פסיקה
בית המשפט העליון ביטל את פסק דינו של בית המשפט קמא, וקבע, כי עונש המאסר בפועל שהוטל על המשיב, בעקבות הפסקת עבודות השירות שריצה לאחר הרשעתו בהליך הראשון, ירוצה במצטבר לעונש המאסר שהוטל עליו בהליך השני (ולא בחופף)
▪  ▪  ▪

עונש המאסר בפועל שהוטל על נאשם, בעקבות הפסקת עבודות השירות בהליך הראשון, ירוצה במצטבר (ולא בחופף) לעונש המאסר שהוטל עליו בהליך השני. כך פסק בית המשפט העליון בערעור שהגישה המדינה.
בית המשפט קבע, כי הואיל והמשיב, שהיה מיוצג על-ידי סנגור בהליך השני, לא העלה את סוגיית החפיפה של העונשים במסגרת אותו הליך, יש לראותו כמי שוויתר על טענת החפיפה, ומשום שבית המשפט לא דן בסוגיה, חל הכלל של הצטברות העונשים, שבסעיף 51י(א)(1) לחוק העונשין; מה גם שלגופו של עניין, המשיב לא התייצב כלל לביצוע עבודות השירות, ואף הורשע בשלושה הליכים פליליים בסך-הכל – כך שלא היה מקום לסטות מכלל הצבירה; הומלץ לעגן בהנחיות פנימיות את חובת התביעה להעלות ביוזמתה בבית המשפט את קיומה של סוגיית הצבירה או החפיפה של העונשים - מקום בו הנאשם לא מיוצג.

עובדות המקרה

המשיב הורשע בשנת 2005 בסדרת עבירות, ונגזר עליו עונש מאסר של 6 חודשים לריצוי בדרך של עבודות שירות. המשיב לא התייצב לביצוע העבודות במועד שנקבע לו. בשנת 2006 הורשע המשיב בעבירות נוספות, ונגזרו עליו, בין היתר, 15 חודשי מאסר בפועל. בהליך השני היה המשיב מיוצג על-ידי סנגור.
בעקבות הרשעתו בהליך השני, שלח הממונה על עבודות שירות הודעה למשיב לפיה, מכוח סעיף 51י לחוק העונשין, הופסקו עבודות השירות שלו 'הפסקה שיפוטית', כך שיתרת מאסרו של המשיב תרוצה במצטבר לעונש המאסר של 15 חודשים בפועל שנגזר עליו בהליך השני. משום שבמסגרת ההליך השני ההגנה לא העלתה בפני בית המשפט את אפשרות ריצוי העונשים באופן חופף (כחריג לעקרון הצבירה החל דרך כלל), פנה המשיב ב-2007 לבית המשפט קמא בעתירה להחיל עליו את סעיף 45(ב) לחוק העונשין, באופן שתקופת מאסרו בגין הרשעתו בהליך הראשון תהיה בחופף לעונשי המאסר שנגזרו עליו בהליכים הפליליים הנוספים. בית המשפט קמא קיבל את העתירה, וקבע כי המשיב ירצה את עונש המאסר בגין הרשעתו בהליך הראשון בחופף לתקופת המאסר, אותה כבר החל לרצות בגין ההליך השני.
על כך הוגשה בקשת רשות הערעור.

טענות הצדדים

  • טענות המדינה
- הדין החל על עניין זה קבוע בסעיף 51י(א)(1) לחוק העונשין, והכלל שנקבע בו הוא "כלל ההצטברות" ולא "כלל החפיפה" של העונשים;
- המדינה חולקת על טענת הסנגוריה, לפיה התביעה היא הנושאת בנטל להעלות בפני בית המשפט את שאלת חפיפת העונשים או הצטברותם בדונו בעבירה האחרת, וכאשר הדבר כרוך בהפסקת עבודות השירות ובריצוי יתרת המאסר שנותרה לאחר ההפסקה. לטענת המדינה - אם מבקש הנאשם להחיל את החריג לכלל זה (חפיפת העונשים), עליו הנטל לבקש את הדבר מבית המשפט הדן בעבירה האחרת.
  • טענות המשיב
- על-פי סעיף 51י לחוק העונשין, ניתן שיקול דעת לבית המשפט, שהרשיע את הנאשם בעבירה האחרת - להורות כי שתי תקופות המאסר תרוצינה בחופף, ולכן הודעת הממונה על ההפסקה השיפוטית הייתה פגומה, בשל כך שהיא אינה נותנת ביטוי לשיקול הדעת השיפוטי הנתון לבית המשפט.
- שאלת ההצטברות או החפיפה של יתרת עונש המאסר בגין הפסקת עבודות השירות עם עונש המאסר הנוסף כלל לא הובאה במקרה זה בפני בית המשפט שדן בעבירה האחרת, ולכן לא הופעל כל שיקול דעת בעניין זה.
- יש להורות להבא, כי יהא זה באחריות התביעה להעלות עניין זה לשיקולו של בית המשפט, הדן בעבירה הנוספת, כל אימת שהשאלה עולה עקב הפסקה שיפוטית של עבודות השירות.

קביעות בית המשפט

- הוראת סעיף 45(ב) לחוק העונשין קובעת עקרון כללי, לפיו עונשי מאסר, המוטלים על נאשם בהליכים שונים ירוצו, דרך כלל, בחופף, אלא אם הורה בית המשפט אחרת.
- לעומת זאת, סעיף 51י(א)(1) לחוק העונשין קובע הסדר עונשי מיוחד המתייחס למקרה שבו, בעת ביצוע עבודות שירות, מורשע "עובד שירות" בעבירה אחרת, ונגזר עליו בגינה עונש מאסר בפועל. במקרה כזה, עבודת השירות תופסק מיום מתן גזר הדין בעבירה האחרת, ו"עובד השירות" יישא את יתרת עונשו בגין עבודות השירות במצטבר לעונש המאסר הנוסף, אלא אם בית המשפט שהרשיעו בעבירה האחרת הורה שעונשי המאסר האמורים ירוצו בחופף.
- מהוראה זו עולה, כי הפסקת עבודות שירות במקרה של הרשעה בעבירה אחרת, שנגזר בגינה עונש מאסר בפועל, הינה אוטומטית, אינה מצריכה החלטה שיפוטית מיוחדת, ואינה כרוכה בהפעלת שיקול דעת מנהלי או שיפוטי כלשהו.
- סעיף 51י(א)(1) לחוק העונשין סוטה מהקו העקרוני הכללי של חוק העונשין הקובע, דרך כלל, חפיפה בעונשי מאסר שהוטלו על נאשם במספר הליכים. הרציונל הוא שמי שנגזר עליו עונש מאסר בעבודות שירות זכה לפריבילגיה עונשית-שיקומית מיוחדת, שפתחה בפניו צוהר להיטיב את דרכיו. ניצולה לרעה של פריבילגיה זו גורר התייחסות עונשית מחמירה ומרתיעה.
- כ"עובד שירות" כהגדרתו בסעיף 51י לחוק העונשין - ייחשב גם מי שהוטל עליו עונש מאסר בעבודות שירות, ולא התייצב למלא את העבודות.
- לפיכך, יש לראות את המשיב בענייננו כ"עובד שירות" ומשכך, כמי שחלות עליו הוראות סעיף 51י לחוק העונשין.
- בענייננו, חל ההסדר העונשי הספציפי של סעיף 51י(א)(1) לחוק העונשין הקובע את עקרון ההצטברות של העונשים בגין תקופת המאסר שנותרה בעקבות עבודות השירות שהופסקו, ועונש המאסר שהוטל בגין העבירה האחרת. בית המשפט שדן בעבירה האחרת וגזר את דינו של המשיב למאסר בגינה, לא הורה דבר בסוגיית הצטברות העונשים או חפיפתם וסוגיית החפיפה או הצבירה של העונשים כלל לא הועלתה בפניו. לפיכך, על-פי הוראת סעיף 51י(א)(1) לחוק, חל על עונשים אלה דין הצטברות העונשים, ונוכח הוראה ספציפית זו אין בענייננו תחולה להסדר העונשי הכללי הקבוע בסעיף 45 לחוק.
- כדי שבית המשפט יפעיל את שיקול דעתו בעניין חפיפת העונשים, כחריג לעקרון הצבירה החל דרך כלל - מחובתה של ההגנה להעלות טענה בעניין זה במסגרת הדיון בעבירה האחרת. כאשר הנאשם מיוצג על-ידי סנגור, יש להניח כי זכויותיו הדיוניות, לרבות בסוגיה זו, מצויות בידיעתו של הסנגור המופקד על הגנתו והוא אחראי למצותן. בנסיבות בהן הנאשם אינו מיוצג - טוב תעשה התביעה, אם תציין בפני בית המשפט במפורש את קיומה של סוגיית הצבירה או החפיפה של העונשים, בבחינת "את פתח לו" עבור הנאשם. אם, חרף כל זאת, סוגיית החפיפה או הצבירה של העונשים לא עלתה לשיקולו של בית המשפט הדן בעבירה האחרת, והוא לא היה מודע לחובת הנאשם לרצות יתרת עונש בגין הפסקת עבודות השירות, ניתן להשלים את החסר בהגשת בקשה מיוחדת להשלמת גזר הדין בעבירה האחרת, כפי שהדבר נעשה בפועל בהליך שבפנינו. ראוי, עם זאת, כי הבקשה תידון, במידת האפשר, על-ידי בית המשפט שנתן את גזר הדין בעבירה האחרת, כהשלמה לגזר הדין.
- בענייננו - בהליך השני היה המשיב מיוצג על-ידי סנגור. במסגרת הסדר הטיעון, לא נכללה בקשה מטעם ההגנה בעניין חפיפת עונשי מאסר בהקשר להפסקה השיפוטית של עבודות השירות. עניין זה לא הועלה גם מטעם ההגנה מחוץ להסדר הטיעון. ממילא, בית המשפט לא התייחס לסוגיית הצבירה או החפיפה של העונשים. לכן חלה הוראת סעיף 51י(א)(1) לחוק העונשין, לפיה תופסקנה עבודות השירות מיום גזר הדין, ויתרת העונש שלא רוצה על-ידי המשיב בגין העבודות תצטבר לעונש המאסר שהוטל עליו בגין העבירה האחרת בהליך השני;
- מאוחר יותר, פנה המשיב לבית המשפט קמא וביקשו להורות על חפיפת העונשים בגין שני ההליכים. בנסיבות העניין, מאחר שהמשיב היה מיוצג על-ידי סנגור בהליך השני, היה עליו להעלות את סוגיית החפיפה של העונשים במסגרת אותו הליך, ומשלא עשה כן, יש לראותו כמי שוויתר על טענת החפיפה;
- גם לגופו של עניין, לא היה מקום לסטות במקרה זה מן המדיניות המותווית בסעיף 51י(א)(1) לחוק, זאת משום שהמשיב לא התייצב כלל לביצוע עבודות השירות ולאור חומרת התנהגותו של המשיב במספר הליכים פליליים (המשיב הורשע בהליך השני בעבירות שבגינן נגזרו עליו 15 חודשי מאסר ולאחר מכן, בהליך שלישי, הורשע בעבירות נוספות שבגינן נגזרו עליו 44 חודשי מאסר).
- השופט א' רובינשטיין ציין, כי במקרה שבו משמעות ההחלטה הכרוכה בהפסקת עבודות השירות היא תוספת מאסר בפועל, יש לקוות כי יהא לנאשם ייצוג מראש. כמו-כן, ראוי לגן בהנחיות פנימיות מתאימות, שבמקרים שבהם מטעם כלשהו אין הנאשם מיוצג, התביעה תציין בפני בית המשפט במפורש את קיומה של סוגיית הצבירה או החפיפה של העונשים.

תוצאת ההליך

הערעור התקבל: עונש המאסר בפועל שהוטל על המשיב בעקבות הפסקת עבודות השירות בהליך הראשון ירוצה במצטבר לעונש המאסר שהוטל עליו בהליך השני.

פרטי ההליך

- רע"ב 5114/08 מדינת ישראל נ' רועי גלם
- בבית המשפט העליון
- בפני כבוד השופטת א' פרוקצ'יה, כבוד השופט א' רובינשטיין, כבוד השופט ח' מלצר
- פסק דין מיום 11.11.08
- בשם המבקשת-עו"ד דניאל מארקס
- בשם המשיב-עו"ד טל ענר

פסק הדין
תאריך:  11/11/2008   |   עודכן:  12/11/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הרשעה נוספת באמצע עבודות שירות - העונש יהא חופף או מצטבר?
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד ליאת בכר-סגל
בג"צ נימק את החלטתו בכך שהחלטת שר הפנים להקטין את מספרם של חברי המועצה ברשויות התקבלה לאחר שמערכת הבחירות לרשויות המקומיות כבר החלה (ביוני 2008), ולמרות שכוונתו של השר בהחלטתו זו הייתה לאפשר יציבות ויעילות שלטונית ברשויות המקומיות
עו"ד ליאת בכר-סגל
בית המשפט העליון מתבסס על פסק הדין המנחה בפרשת "פלונים", ומציין, שמשום שמדובר בהסדר כליאה שאינו מוגבל בזמן, יש להבטיח שלא תיפגע באורח בלתי מידתי זכותו של העצור לחירות אישית; בית המשפט לא מכריע בטענות המערער לעניין חוקתיות החזקות שבסעיפים 7 ו-8 לחוק זה
אלי דורון, עו"ד - יפעת גוטמן, משפטנית
השופטת שפרה גליק קבעה, כי בהתאם לתנאי חוזה החכירה אין די בתצהירי ההעברה, ואין ללמוד דבר לעניין זה מחוק המתנה. ההעברה במשק חקלאי כפופה לחוזה החכירה ולתנאיו. לפיכך, העברת הזכויות של בר-רשות אינה מסתיימת בחתימת תצהירי ההעברה, אלא יש חובה לעמדו בתנאי הראשון שמכוחו הוענקו הזכויות.
עו"ד ליאת בכר-סגל
בית המשפט העליון קבע, כי הדיון בתביעות המשיבה במסגרת תיק גירושין בינה לבין המערער, שמתנהלות בבית המשפט לענייני משפחה, יועבר לשופט אחר, לאור העובדה שלפני 8 שנים, בתקופה בה טרם מונתה השופטת הדנה בתיק לכהונתה, וניהלה משרד עורכי דין, עבדה אצלה המשיבה למשך 3 חודשים כעורכת דין שכירה
עו"ד ליאת בכר-סגל
בית המשפט העליון קבע כי ההכרעה אם פלוני ביצע עבירה בצוותא עם אחרים איננה תלוית העמדת האחרים לדין, אם בכלל, ואם באותה העבירה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il