X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  פסיקה

שופטת בית המשפט השלום בתל אביב, יעל אחימן, קבעה כי רוח תנאי חוזה החכירה המקורי מתיישב טוב יותר עם היעדר זכות לתוספת בנייה מאשר עם קיומה הבלתי מותנה. ולכן, בהעדר הוראת איסור ספציפית אין כדי ללמוד על הסדר חיובי, אלא להיפך על חוסר ציפיית הצדדים לקיום זכות לתוספת בנייה למגורים.
בפרשנות שמעניק בית המשפט לחוזי ההתקשרות שבין הצדדים לצורך התרה או איסור של גביית דמי היתר נותן זה את המשקל המכריע למימד העסקי של ההתקשרות ומאזן בין זכות המתקשר לוודאות לבין מניעת ההתעשרות שלא כדין על חשבון הקופה הציבורית.
בפני בית המשפט הוגשה תביעה בנושא חוקיות גביית דמי ההיתר על-ידי מינהל מקרקעי ישראל. לשיטת הצדדים, מידת ההצדקה שבגבייתם צריכה להיקבע, בהתאם לתנאי חוזה החכירה המקורי ביחס לזכות להקמת מבנה נוסף למגורים על גבי הנחלה בכפר מל"ל.

עובדות המקרה

בפני בית הוגשה תביעה בנושא חוקיות גביית דמי ההיתר על-ידי מינהל מקרקעי ישראל. לשיטת הצדדים, מידת ההצדקה שבגבייתם צריכה להיקבע, בהתאם לתנאי חוזה החכירה המקורי ביחס לזכות להקמת מבנה נוסף למגורים על גבי הנחלה בכפר מל"ל.

טענות הצדדים

לטענת התובעים - בני הזוג גרודמן, מוענקת להם הזכות לניצול תוספת קיבולת הבנייה ללא תנאי וזאת, על-פי תנאי חוזה החכירה וממילא נשללת זכות המינהל לגביית דמי היתר.
המינהל, לעומת זאת, טען כי חוזה החכירה המקורי אינו מעניק אלא זכות ליחידת מגורים אחת בלבד וככל שתותר הקמת יחידת מגורים נוספת מותנית הקמתה בהתאמתה להחלטות מועצת מינהל מקרקעי ישראל ובהן החובה לתשלום דמי ההיתר. טיעוני המינהל כטיעוני גרודמן סומכים על נוסח תנאי החכירה המקורי,עליהם מבקש הראשון להחיל את החלטות מועצת מינהל מקרקעי ישראל המתירות לשיטתו את גביית דמי ההיתר.

קביעות בית המשפט

  • בית המשפט קובע, כי חוזה החכירה המקורי החל על הצדדים הוא המסמך המכונן את יחסי הצדדים ממנו נגזרת זכות הנתבעת על-ידי המינהל לגבות את דמי ההיתר. כללי הפרשנות המקובלים אינם מחייבים התנאה שוללת ביחס לכל העניינים העלולים להימצא במחלוקת בין הצדדים, אלא אם כן הקונטקסט הכולל של ההסכם מחייב מסקנה מסוג זה.
בית המשפט מציין, כי מדובר בחוזה חכירה, שבו מוסרת הקרן הקיימת לישראל בע"מ לרשות החוכר זכות חכירה חקלאית המותרת בהעברה ובהורשה לתקופה קצובה של 49 שנים, כולל זכות קדימה לחידוש החוזה, בערך מסוים של קרקע בתשלום דמי חכירה קבועים הניתן להערכה מחודשת לתום 25 השנים הראשונות.
  • על החוכר החובה לשלם את דמי החכירה כסדרם, כשבכל 20 שנה ובפעם הראשונה בשנת 1952 קיימת לקרן זכות השבה על חלק מהנחלה אם ייקבע כי שטח הנחלה עולה על הנחוץ למשק חקלאי רגיל. במקרה כזה, תשלם הקרן לחוכר פיצויים בעד רכושו שהם תוצאת של עבודת החוכר והשקעותיו.
  • בכל מקרה, מותנית זכות החוכר להעברת זכות החכירה מותנית באישור הקרן ולה זכות הסירוב לאישור. תנאי ההחכרה התייחסו לזכויות החוכר ככאלה הכוללות על-פי טיבן חובה נוקשה וקפדנית לקיום משק חקלאי כשהאפשרות לבנייה מתעוררת לכאורה רק בעת שינוי טיב זכות החכירה.
  • בית המשפט קבע, כי רוח תנאי חוזה החכירה המקורי מתיישב טוב יותר עם היעדר זכות לתוספת בנייה מאשר עם קיומה הבלתי מותנה כטענת גרודמן. ולכן, בהעדר הוראת איסור ספציפית אין כדי ללמוד על הסדר חיובי, אלא להיפך - על חוסר ציפיית הצדדים לקיום זכות לתוספת בנייה למגורים.
  • בפרשנות שמעניק בית המשפט לחוזי ההתקשרות שבין הצדדים לצורך התרה או איסור של גביית דמי היתר נותן זה את המשקל המכריע למימד העסקי של ההתקשרות ומאזן בין זכות המתקשר לוודאות לבין מניעת ההתעשרות שלא כדין על חשבון הקופה הציבורית.

תוצאת ההליך

בהתחשב כי ניצול הקרקע הינה בבחינת נכס מרכזי במסת הנכסים הציבוריים שערכם ניכר, פועל בית המשפט בתוקף סמכותו בעניינים המתבררים בפניו להכפפת קריטריונים הוגנים למניעת התעשרות. לא ידעו ולא יכולים היו גרודמן לדעת, כי הנחלה שרכשו על-פי תנאי חוזה החכירה המקורי למימוש דווקני של עיסוק חקלאי קונקרטי יהפוך ברבות השנים לנכס מניב להקמת מבנה נוסף למגורים. הנאתם זו לא תומחרה מעולם ובעת מימושה כיום או נכון יותר במועד הרלוונטי עומדת זו ל"מיסוי" בדרך של תשלום דמי היתר. לאור דברים אלו, החליט בית המשפט לדחות את התביעה.

פרטי ההליך

ת"א 33687/07, דב גרודמן ואח' נ' מינהל מקרקעי ישראל

הכותבים ממשרד דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי, עורכי דין ונוטריון, משרד המתמחה במשפט מסחרי-מיסויי
תאריך:  13/11/2008   |   עודכן:  14/11/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
גביית דמי היתר על-ידי מינהל מקרקעי ישראל - אימתי?
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד ליאת בכר-סגל
כך פסק בית הדין הארצי לעבודה    נקבע כי הויתור על השכר באופן זמני, גם אם הוא נובע ממניע משפחתי, ומתוך רצון להקל על הקשיים של החברה שבבעלות בעלה, אינו גורע ממעמדה של המערערת כעובדת, משום שאין ספק בקיומם של יחסי עובד בין המערערת והחברה, ואין גם מחלוקת שהמערערת עבדה בפועל בכל התקופות הרלוונטיות
אלי דורון, עו"ד - יפעת גוטמן, משפטנית
עו"ד ליאת בכר-סגל
בית המשפט העליון דחה הערעור על העונש שהגיש עבריין שהרג הולך רגל כשנהג באוטובוס זעיר ללא רשיון וללא ביטוח    למרות שנטש את הנפגע למותו והורשע בעבר בתחום התחבורה - נדון לארבע שנות מאסר בלבד
עו"ד ליאת בכר-סגל
בית המשפט העליון דחה בקשה לעכב הליכי בוררות, משום שהסתמכה על תצהיר שנחתם ואומת באמצעות פקס, וגם בגלל ה"סחבת" שננקטה בניהול הבוררות - עוד מפברואר 2004
עו"ד ליאת בכר-סגל
בית המשפט העליון ביטל את פסק דינו של בית המשפט קמא, וקבע, כי עונש המאסר בפועל שהוטל על המשיב, בעקבות הפסקת עבודות השירות שריצה לאחר הרשעתו בהליך הראשון, ירוצה במצטבר לעונש המאסר שהוטל עליו בהליך השני (ולא בחופף)
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il