X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  פסיקה
השופט אדמונד לוי קבע כי נהלי השב"ס אשר משנים לרעה את הסדרי חופשות האסירים, יכולים לחול גם רטרואקטיבית
▪  ▪  ▪

חקיקה רטרואקטיבית אסורה לפי עקרון שלטון החוק, ומכוח עקרון זה ערער המבקש שבפננו לבית המשפט העליון. הוא טען כי הנהלים החדשים של השב"ס אשר מפחיתים את היקף החופשות של אסיר שהפר את תנאי חופשתו, אינם תקפים, שכן הוא הפר את תנאי חופשתו בזמן שהנהלים הישנים, הטובים יותר, היו קיימים. במשתמע הוא טען שהסתמך על נהלים אלו וכאשר 'תכנן' את הפרת תנאי חופשתו, הסתמך על נהלים שלא יקשו עימו יתר על המידה. הנהלים החדשים, כמשתמע מטענתו, פגעו בהסתמכותו, והחלתם למפרע, לטענתו, סותרת את עיקרון איסור הרטרואקטיביות בחקיקת המשנה של הרשות. בית המשפט העליון לא התרשם, וקבע כי לעקרון איסור הרטרואקטיביות סייגים וגבולות.

עובדות המקרה

המבקש הוא אסיר המרצה עונש של תשע שנות מאסר בכלא צלמון. ביום 3.1.2008 יצא המבקש לחופשה בת 72 שעות שאת תנאיה הפר. בגין כך, נערך לו שימוע שלאחריו הוחלט על הקפאת השתתפותו בסבב החופשות במשך שישה חודשים. עתירה שהגיש המבקש נגד החלטה זו נתקבלה, לאחר שנקבע כי ההליך המשמעתי שנערך לו אינו יכול לעמוד, הואיל ועובר לקיומו לא הונחו בפני גורמי שב"ס כל הנתונים העובדתיים הרלוונטיים. בשימוע נוסף שנערך למבקש לאחר החלטה זו נקבע בשנית, כי הוא הפר את תנאי חופשתו ומשכך, שילובו בסבב החופשות הוקפא לשישה חודשים.
עם תום תקופה זו, הגיש המבקש בקשה להחזירו לסבב החופשות, תוך שהוא נוקב בתאריך ספציפי. למבקש אושרה חופשה במועד אחר, למשך 24 שעות בלבד.

טענות הצדדים

על רקע זה, עתר המבקש לבית המשפט המחוזי בנצרת, תוך שהוא משיג על כך שלא אושר לו לצאת לחופשה במועד אותו הוא ביקש. במהלך הדיון טען המבקש גם נגד ההחלטה לאשר לו חופשה בת 24 שעות בלבד, הואיל ולהשקפתו הוא זכאי לחופשה בת 48 שעות. נטען, כי סעיף 7 לפרק ה' לפקודת נציבות שירות בתי הסוהר מס' 04.40.00 (להלן: "פקודת הנציבות") – הקובע כי חופשה שניתנת לאסיר לאחר חידוש חופשותיו כמוה כחופשה ראשונה – נכנס לתוקפו רק לאחר שהפר את תנאי חופשתו, ועל כן אינו חל לגביו. משכך, אין לראות את חופשתו כחופשה ראשונה, ולכן סעיף 10(ד) לפרק ו' לפקודת הנציבות, הקובע כי אורכה של חופשה ראשונה לא יעלה על 24 שעות, אינו ישים בעניינו.

קביעות בית המשפט

עתירתו של המבקש נדחתה. בהחלטתו קבע בית המשפט המחוזי כי ההנחיה המעוגנת בסעיף הינה "הנחיה פרוצדוראלית, שאין כל מניעה להחילה באופן מיידי על כל אסיר העונה על התנאים שנקבעו בפקודה, כפי תיקונה". השופט אדמונד לוי מאמץ את קביעת בית המשפט המחוזי ודוחה את טענת המבקש ולפיה כי סעיף 7 לפרק ה' לפקודת הנציבות חל רטרואקטיבית, ועל כן דינו להיבטל. השופט אדמונד לוי מטיל ספק במידת הרטרואקטיביות של הוראת הנוהל, וזאת היות והוראת הנוהל משנה את האפקט המשפטי של מצב קיים, קרי – הפרת תנאי החופשה של המבקש. היא אינה משנה את פועלה המשפטי של התנהגות שהתרחשה בעבר או של מצב שאינו מתקיים עוד. השופט אדמונד לוי קבע כי גם אם היה קובע כי הוראת הנוהל הנדונה חלה רטרואקטיבית, לא היה מבטלה, שכן בעוד שתקנות אינן יכולות לחול רטרואקטיבית וזאת מכוח סעיף 17 לפקודת הפרשנות [נוסח חדש], הרי שהוראות מנהל תוכלנה לחול רטרואקטיבית, לפי הנסיבות. השופט אדמונד לוי קובע, בהסתמך על פרשת אורית ארביב המפורסמת (עע"א 1613/91 ארביב נ' מדינת ישראל, פ"ד מו(2) 765, 786 (1992)), כי הוראות נוהל פרוצדורליות אשר כל תכליתן להסדיר את חיי האסירים בין הכלא, יכולות לחול רטרואקטיבית.
רטרואקטיבי, פרוספקטיבי, אקטיבי ומה שביניהם
אחד מיסודותיו המוסדים של עקרון שלטון החוק הוא איסור חקיקה למפרע. חקיקה למפרע מאפיינת שרירות שלטונית. חקיקה תמיד צריכה לחול מכאן ולהבא, וזאת כדי לאפשר לציבור האזרחים לכלכל את מעשיהם בהתאם. חקיקה למפרע מעמידה אזרח ישר ותמים בסכנה של עבירה על החוק ללא ידיעתו. על כן איסור החקיקה הרטרואקטיבית הוא מיסודות שלטון החוק המהותי, יחד עם עקרון החוקיות (עקרון הקובע כי אין עבירה ואין עונש אלא לפי חוק או על פיו). עם זאת, בעקרון זה ישנם מספר בקיעים. כך לדוגמא חקיקה פרוצדורלית (לדוגמא חקיקה אשר מסדירה מועדי ערעור, מועדי התכנסות ועדות מנהליות וכדומה) הינה חקיקה אשר ניתן להחילה למפרע. באשר לתקנות, כמו גם להוראות מנהל, המלומדים חלוקים. מקרי הביניים הם המקרים בהם ישנו מצב מתמשך, אשר לגביו מותקנת תקנה אשר משנה את נפקותו ואת תוצאותיו של אותו מצב. כך לדוגמא אם אדם עוסק במקצוע התיווך, והשר מתקין תקנות המסדירות את העיסוק במקצוע, אשר קובעות כי מעתה ואילך מתווכים יצטרכו לעבור קורסים טרם יוכלו לעסוק במקצועם, הרי שזהו מצב מתמשך המתרחש בהווה. בית המשפט קבע בפרשת ארביב כי חקיקה המשנה תוצאותיו של מצב קיים הינה חקיקה אקטיבית, ולא רטרואקטיבית, שכן חקיקה רטרואקטיבית הינה חקיקה אשר משפיעה על מצב שנסתיים. בית המשפט קבע באותה פרשה כי חקיקה אקטיבית אינה סותרת את עקרון שלטון החוק.
השופט אדמונד לוי בפסק דין זה סיווג את מצבו של האסיר שקוצרה חופשתו כמצב ביניים זה, מצבו שבו הותקנו נהלים חדשים אשר נוגעים למצב קיים.

תוצאת ההליך

הערעור נדחה.

פרטי ההליך

- בפני כבוד השופט אדמונד לוי

- רע"ב 9900/08 משה כהן נ' היועץ המשפטי לשב"ס
תאריך:  01/12/2008   |   עודכן:  01/12/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נהלים המסדירים חופשות אסירים יכולים לחול רטרואקטיבית
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מה הענין
ע.ג1  |  1/12/08 23:45
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ענבל בר-און
בית המשפט העליון דחה ערעור על חומרת עונשו של שודד נהג מונית    בין יתר נימוקיו: "להגן על נהגי המוניות העובדים בלילות מפני גחמות זדון של עבריינים"
מחלקה ראשונה
ענבל בר-און
"אתה כל הזמן הבטחתי לי שהכל בסדר, ואין לי מה לדאוג, סמכתי עליך בעיניים עצומות" - הטיח הלקוח בעורך דינו, במהלך עדותו    עורך שלא הגיש סיכומים חויב ברשלנות
ענבל בר-און
השופט אדמונד לוי דחה את הערעור שהגיש הפלשתיני המגויר על שבע שנות המאסר שהטיל עליו בית המשפט המחוזי    השופט לוי קבע כי הגם שמדינת ישראל העניקה למערער אזרחות, הוא שב ופנה לפעילות עוינת
אלי דורון, עו"ד - יפעת גוטמן, משפטנית
שופטי בית המשפט העליון: ריבלין, רובינשטיין ודנציגר קבעו, כי היות ואחת התכליות של הסדר פשיטת הרגל הינה עשיית 'חסד' עם החייב, כדי לשקמו כלכלית, עליו לגלות את כל הפרטים הרלוונטיים להליך פשיטת הרגל    חובת גילוי מוגברת זו הינה נגזרת של עיקרון תום הלב, אשר מושפע מתכלית הפקודה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il