X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  פסיקה
בג"צ: איננו מתערבים בהחלטות בית הדין הארצי לעבודה, אלא במקרים נדירים בהם נפלה טעות משפטית בהחלטה בית הדין הארצי לעבודה ביטל את זכייתו של מועמד במכרז, וזאת כדי לאפשר לאישה לאייש את מקומו, וזאת בשם עיקרון הייצוג ההולם לנשים
▪  ▪  ▪

כאשר מתמודד הסבור שהיה ראוי לזכות במרכז פלוני, אך לא זכה בו, עותר לביטול המכרז, על בית המשפט לשקול גם את אינטרס ההסתמכות של הצד שזכה במכרז ואשר מינויו יתבטל באם העתירה תתקבל. בשנים האחרונות אי-מתן ייצוג הולם לנשים מהווה עילה לתקיפת מכרז. בפרשה שלהלן נתקבלה תביעתה של מועמדת לאגף המכס בתל אביב, לבטל מינויו של מועמד אחר, בין היתר משום שעל אגף המכס ליתן ייצוג הולם לנשים בשורותיו. עם זאת, עותרים אחרים אשר ביקשו לבטל את תוצאות המכרז ולמנות אותם למשרות, נדחו.

עובדות המקרה

העותרים ותובעת נוספת (שלא עתרה לבג"צ) התמודדו במכרז פנימי שקיים אגף המכס בתל אביב, לאיוש שלוש משרות של ממוני מדור חקירות במחלקת החקירות של אגף המכס והמע"מ בתל אביב. ועדת הבוחנים במכרז התכנסה בפברואר 2003 ובחרה שלושה מועמדים: גונן, וקסמן ונחמני.
המחלקה המשפטית של נציבות שירות המדינה בחנה הסתייגויות נגד ההחלטה, וקבעה בחוות דעת מיום 11.3.2003 כי נפלו במכרז פגמים המצדיקים את ביטול החלטת ועדת הבוחנים במלואה, בין היתר, מחמת התעלמות מכישורים גבוהים של חלק מן המועמדים מבלי לנמק זאת. הסתייגות זו התבססה על טענת העותרים, כי נוכח כישוריהם הגבוהים והבולטים על פני יתר המועמדים, היה עליהם לזכות במכרז. עם זאת, נציב שירות המדינה הותיר את החלטת ועדת הבוחנים על כנה.
העותרים והתובעת פנו לבית הדין האזורי בתביעות לבטל את המכרז ולערכו מחדש. העותרים טענו כי הוועדה לא בחרה את "הכשירים שבין הכשירים" לתפקידים המוצעים, כאשר השוואת נתוניהם מבחינת השכלה, ידע וניסיון מקצועי למול הנבחרים מובילה למסקנה כי היה על ועדת הבוחנים לבחור בעותרים לתפקידים המוצעים. עיקר הטענות מוקדו בבחירה במר גונן, כאשר הטענה הייתה כי הוא בעל כישורים פחותים באופן משמעותי מאלו שלהם וכי לחובתו הערות משמעת. עוד נטען, בין היתר, כי החלטת הוועדה סוכמה בקצרה וללא הנמקה.
בית הדין האזורי קיבל ביום 23.9.2007 את תביעת התובעת והורה על ביטול החלטת ועדת הבוחנים ביחס למר גונן בלבד. בכך נעתר לעתירת התובעת (אשר לא עתרה לבג"צ) ולפיה יש ליתן ייצוג הולם יותר לנשים, ובהינתן מועמד המתאים פחות ממנה (גונן) יש להעדיפה על פני גונן.
לבית הדין הארצי הוגשו שני ערעורים: ערעור של מר גונן, שבחירתו נפסלה, אשר ביקש לבטל את החלטת בית הדין האזורי, וערעור העותרים, שלא נבחרו במכרז, אשר ביקשו לבטל את החלטת ועדת הבוחנים במלואה ולערוך מכרז חדש לשלוש המשרות.
השופט צור פסק, בדעת רוב, כי יש לאשר את פסיקת בית הדין האזורי, אך לא את הנמקתו. השופט צור דחה את קביעת בית הדין האזורי, ולפיה עקרון הייצוג ההולם לנשים הצדיק את ביטול ההחלטה, כיוון שלגישתו "בחינה מקרוב של דרך עבודתה של הוועדה מלמדת שלא התקיימו התנאים שהצדיקו את הפעלתו של עקרון זה", שכן בענייננו "לא התקיים התנאי המוקדם הקבוע בחוק בדבר קיומם של 'כישורים דומים' למועמדים בני שני המינים".

טענות הצדדים

העותרים מבקשים בעתירתם מתן צו על תנאי לביטול החלטת ועדת הבוחנים ולעריכת מכרז "מחודש" לשלוש המשרות.

קביעות בית המשפט

דין העתירה להידחות על-הסף. כידוע, בית משפט זה איננו יושב כערכאת ערעור על פסיקותיו של בית-הדין הארצי לעבודה. התערבות בג"צ בהכרעות בית הדין לעבודה מוגבלת לאותם מקרים חריגים, שבהם נפלה טעות משפטית מהותית ששיקולי צדק מחייבים את תיקונה (בג"צ 9716/05 אמיר נ' בית הדין הארצי לעבודה (לא פורסם, 24.5.2006)). מקרה זה אינו נופל בגדרם של מקרים חריגים אלה.
רקע: הזכות לייצוג הולם של נשים במשרות ציבוריות
במקרה שלהלן, כאמור, התובעת שלא עתרה לבג"צ זכתה במכרז על חשבון מתמודד אחר אשר במינויו היה פגם. עם זאת, יכולתה של אישה לעתור לביטול מכרז בשם עיקרון הייצוג ההולם לנשים אינו עניין מובן מאליו. את הדרך לאפשרות זו סללה שדולת הנשים בבג"צ בג"צ 453/94 שדולת הנשים נ' ממשלת ישראל. באותה פרשה עתרה שדולת הנשים בישראל לקיים את מצוותו של סעיף 18א(ב) לחוק החברות הממשלתיות, ולמנות נשים למשרות דירקטוריות של חברות ציבוריות, וזאת בשם עיקרון האפליה המתקנת. השופט מצא קיבל את העתירה וקבע כי יצוג הולם "ככל שניתן בנסיבות העניין" פירושו כי מקום בו ישנם שני מועמדים בעלי כישורים זהים, אחד גבר והאחת אישה, יש להעדיף את מינויה של האישה על פני מינויו של הגבר, וזאת כדי לתקן אפליה שהשתרשה במקומותנו מאות בשנים. אמנם, קבע אז השופט מצא, ביטול מינויו של גבר הוא צעד חריף, ברם, דווקא צעד חריף זה יביא את המדינה להפנים את עקרון השוויון ואת החובה לפעול באופן אקטיבי (אפליה מתקנת) לכינונו. הרציונל העומד ביסוד עקרון האפליה המתקנת, הוא לחפות ולגשר על אפליה רבת שנים אשר ננקטה כנגד נשים (גם אם לא במתכוון) ואשר הציבה אותן בעמדות פתיחה נחותות להתמודדות בשוק העבודה. אפליה זו השפיעה לא רק על המצב בפועל אלא גם על תודעתם של בני החברה: בני החברה, ובכללן הנשים, אימצו עקב מצב נתון זה תפיסה מוטעית ולפיה לנשים כישורים פחותים. אפליה מתקנת תכליתה לתקן את המצב העובדתי בשטח, כמו גם לעצב מחדש תפיסות מוטעות, אשר במקרה הזה, נוגעות בדבר יכולתן של נשים לכהן במשרות רמות.

פרטי ההליך

- בפני השופטים: אשר גרוניס, מרים נאור, יורם דנצינגר

- בג"צ 8598/08 גלעד גולדברג נגד בית הדין הארצי לעבודה (ניתן ביום 30.11.08).
תאריך:  06/12/2008   |   עודכן:  06/12/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בג"צ דחה עתירה לביטול תוצאות מכרז ברשות המיסים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד ליאת בכר-סגל
העליון: סמים הם 'מחוץ לתחום' בצבא או מחוצה לו    התנהגותו הפסולה של המנוח הובילה למותו    הכרה במשפחתו תשדר מסר פסול לחיילים ששוקלים שימוש בסמים
ענבל בר-און
השופטת ארבל: אין לשחררו למעצר בית, שם תהא לו גישה לאינטרנט    היות והמשפט קרב לסיומו, ניתן להשאיר את הנאשם במעצר עד תום ההליכים
ענל בר-און
השופט חנן מלצר אישר את הריסת המבנה הלא חוקי שבנה המערער, טרם יתאפשר לו להעלות טענותיו בערעור    הוא קבע כי רק במקרים נדירים תנתן לבעל מבנה זכות שמיעה בטרם ההריסה
ענבל בר-און
עצם העובדה שהשופטת נחשפה למקצת חומר החקירה שלא בנוכחות הנאשם אינה מספיקה כדי לפסול אותה    השופטת עצמה טוענת כי הספיקה לשכוח את החומר שנחשף בפניה, ועל כן לא יכולה להיות לה דיעה קדומה כנגד הנאשם
ענבל בר-און
סרט שבו נראה החשוד בזירת האירוע, תוך שהוא משוחח עם שאר החשודים, היווה עילה למעצרו מולנר עד תום החקירה    לשופט הוגשו גם ראיות חסויות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il