X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  פסיקה
מהו היקף הפטור ממס שבח המגיע למערערת, בעלת זכויות בשיעור 8.173% בבנין דירות מגורים אשר לא נעשתה בו חלוקה ואיחוד דירות?
▪  ▪  ▪

ביהמ"ש העליון דן בשאלה בעניין היקף הפטור ממס שבח המגיע למערערת, בעלת זכויות בשיעור 8.173% בבנין דירות מגורים אשר לא נעשתה בו חלוקה וייחוד דירות. נקבע, כי יש להעניק פטור ממס למערערת בעבור התמורה שיש לייחס למכירת דירת מגורים ממוצעת אחת, וזאת לאור התקיימות התנאים להענקת הפטור בהתאם להוראת סעיף 49 (ב) (1) לחוק מיסוי מקרקעין. כמו-כן נפסק כי דבר קיומו של משרד בבנין, אינו שולל מהמערערת את הפטור בגין דירת מגורים אחת, לו היא זכאית.

עובדות המקרה

הבעלות בבניין נתחלקה בין המערערת ו-13 יורשים נוספים. חלקה המדויק של המערערת בבניין היה 8.173%. בבניין היו מצויות 15 דירות וכן זכויות בניה לא מנוצלות.
קיימת מחלוקת בין הצדדים אם אחת מהדירות שימשה כמשרד. הבית לא היה רשום כבית משותף ובין הבעלים השונים לא נערך הסכם ייחוד דירות.
בעקבות בקשה לפירוק השיתוף בבניין הורה בית משפט השלום על פירוק השיתוף בדרך של מכירת הבניין ומינה לצורך זה כונסי נכסים. כונסי הנכסים פנו לפרופ' אהרן נמדר לייעוץ בתחום המס. בעצתו, הכינו כונסי הנכסים טיוטת הסכם לצורך ייחוד דירות. רוב מקרב הבעלים התנגדו לעריכת ההסכם והוא לא יצא אל הפועל.
לאחר מכן, ביום 30.12.2002, נערכה עסקה שבמסגרתה מכרו המערערת וארבעה בעלים נוספים את מלוא זכויותיהם לבעלים של יתרת הזכויות בנכס. בעת הגשת הדיווח על העסקה למנהל מס שבח, ביקשה המערערת פטור מלא ממס שבח בהתאם להוראת סעיף 49ב(1) לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963 (להלן: החוק).
ביום 4.9.2003 הנפיק המשיב שומה זמנית שהעניקה למערערת פטור מלא ממס על התמורה שקיבלה במכירה. ביום 24.5.2004 הנפיק המשיב שומה מתוקנת, לפי הוראת סעיף 85 לחוק, שבמסגרתה הוענק למערערת פטור חלקי בלבד. הפטור החלקי ניתן בעבור סכום שמשקף את חלקה היחסי (שחושב לפי שיעור זכויותיה) של המערערת בתמורה שנתקבלה בעבור מכירת הזכויות באחת מהדירות בבניין; ואילו יתרת תמורת המכירה חויבה במס שבח. המערערת הגישה השגה על שומה זו. משנדחתה ההשגה, הביאה המערערת את המחלוקת להכרעתה של ועדת הערר שנתנה את פסק הדין נשוא ערעור זה.
בפסק הדין קבעה וועדת הערר כי בדין פעל המשיב כאשר העניק למערערת פטור חלקי בלבד היות ולא נתקיים בעניין זה מבחן השליטה משהוכח מעל לכל ספק כי לא ניתן היה לבצע ייחוד ו/או חלוקה, כיוון ש-80% מבעלי הזכויות התנגדו לכך.

טענות הצדדים

המערערת שבה וטוענת כי לאור ההלכה שנקבעה בעניין ברקסון, זכאית היא לפטור על מלוא סכום התמורה, או לחלופין, לפטור חלקי עד לשווי של דירה ממוצעת. לשיטתה, ההלכה שנקבעה בעניין ברקסון קובעת כי לעניין הפטור לדירת מגורים מזכה גובר התוכן הכלכלי על הרישום הפורמלי. המערערת טוענת כי "מבחן השליטה" שנקבע על-ידי ועדת הערר לא עולה מן ההלכה שנקבעה בעניין ברקסון ואף מנוגד לעיקרון שנקבע בה.
המערערת מוסיפה וטוענת כי התקיימו בעניין פגמים פרוצדורליים שתוצאתם היא בטלותן של החלטות המשיב בדבר תיקון השומה ודחיית ההשגה.
המשיב סומך את ידיו על פסק דינה של ועדת הערר. לשיטתו, להלכה שנקבעה בעניין ברקסון אין תחולה בעניין, כיוון שבאותו עניין מכרו כל בעלי הנכס את זכויותיהם ולא הייתה מניעה לייחד לכל אחד מהמוכרים דירת מגורים אחת, ואילו במקרה זה מכרו רק ארבעה מתוך 14 הבעלים את זכויותיהם ולא ניתן היה לייחד דירה למערערת.

קביעות בית המשפט

נקבע - אין בהיעדר חלוקה או ייעוד של הדירות כשלעצמו כדי לשלול תחולה של הוראת הפטור ממס שבח לדירת מגורים מזכה. אין הצדקה לשלול עיקרון זה כאשר אין הסכמה מצד בעלי הזכויות לייחוד דירות וכאשר רק מקצתם של בעלי הזכויות מכרו את זכויותיהם בנכס.
נקבע - במכירת זכויות שנתקבלו בירושה על-ידי יחידים בבניין דירות מגורים, עשוי להינתן פטור בעבור דירת מגורים אחת לבעל זכויות שמכר את חלקו (שזכויותיו בכלל דירות המגורים שקולות לזכות מלאה בדירת מגורים אחת). זאת, גם כאשר רק מקצת מבעלי הזכויות מכרו את זכויותיהם בנכס. יש ליישם עיקרון זה בהתאמות הנדרשות גם כאשר זכויותיו של המוכר בכלל דירות המגורים פחותות מזכות מלאה בדירת מגורים אחת.
נקבע - למותר לציין כי על הענקת הפטור למוכר יחולו במלואם התנאים וההוראות הקבועים בחוק. כאשר קיימות בבניין זכויות לבנייה נוספת, יחולו ממילא על הפטור שיוענק הוראות סעיף 49ז בהתאמות הנדרשות.
נקבע - במקרה דנן היה על המשיב לציין בתיקון השומה את המועדים, הנסיבות והעובדות שהביאו אותו לתקן השומה וזאת על-מנת שהנישום (האזרח) ידע בודאות מה היו עילות פתיחת שומה קודמת מכח סעיף 85 לחוק.

תוצאת ההליך

הערעור התקבל

פרטי ההליך

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים
בפני:
המשנה לנשיאה אליעזר ריבלין
השופט אליקים רובינשטיין
השופט חנן מלצר
בשם המערערת: עו"ד דורון מאור
בשם המשיב: עו"ד יורם הירשברג

ע"א 2100/07 רחל מנחם נ' מנהל מיסוי מקרקעין תל אביב (פורסם ב- www.lawdata.co.il ).
תאריך:  12/01/2009   |   עודכן:  12/01/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
היקף הפטור ממס שבח במכירת זכויות חלקיות בבנין מגורים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מחלקה ראשונה
מחלקה ראשונה
שריתה מעוז
ביהמ"ש לענייני משפחה קיבל תביעת נזיקין אותה הגישה אישה כנגד בעלה    הבעל סירב ליתן גט במשך 10 שנים    עכשיו הוא יפצה את האישה
ענבל בר-און
השופט רובינשטין: המערערת לא המציאה פרטים על מעבידה החדש    במקרים של עובדים זרים השוהים שלא כדין בארץ מופעלים שיקולים של לפנים משורת הדין, אך אין מקום לשיקולים אלו במקרה הנדון
ענבל בר-און
המדינה ביקשה הארכת מעצר ב-90 יום עקב מסוכנותם של הנאשמים    סנגורי הנאשמים: הם שוהים שנתיים במעצר, לאחר כ-6 הארכות מעצר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il