X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  פסיקה
בית משפט פסק: על עורך דין להעמיד את הלקוח על גובהו המדויק של שכר הטרחה שידרוש, מראש, ולא בדיעבד אם מנהל עיזבון הוא גם נושה של העיזבון, עליו לגלות זאת ליורשים לו ידעו כן, ייתכן שלא היו שוכרים את שירותיו
▪  ▪  ▪
לעו"ד אסור לעמוד בניגוד עניינים עם לקוחו

"כבר נקבע ככלל, כי האחריות להעמדת הלקוח על גובה שכר הטרחה של עורך הדין מוטלת על עורך הדין. חובת האמון אותה חב עורך הדין כלפי לקוחו מכילה חובת גילוי". כך קבעה השופטת נילי מימון (יום ה', 12.05.09) בתביעה שהגיש מנהל עיזבון נגד בנו של המנוח, לתשלום שכר טירחה אשר נפסק כי הוא מופרז.
כן קבעה השופטת מימון כי מקום בו מגיש הבקשה למינוי מנהל עיזבון מתמנה בסופו של דבר כמנהל עיזבון, הוא לא יקבל כפל שכר טירחה, גם על עצם ניהול העיזבון וגם על עצם הגשת הבקשה.
עוד נקבע כי במקרה הנדון פעל מנהל העיזבון בניגוד עניינים כאשר הגיש בקשה להתמנות כמנהל עיזבון, בעודו נושה של העיזבון.
עקב התנהגותו הקלוקלת של מנהל העיזבון, אשר לא גילה לבנו של המנוח כי הוא מצוי בניגוד עניינים עם תפקיד זה, ואשר לא העמיד אותו מראש על גובהו המדויק של שכר הטרחה שהוא דורש, הפחיתה השופטת מימון באופן ניכר את שכר טירחתו על עצם ניהול העיזבון, וקבעה כי הוא אינו זכאי כלל לשכר טירחה אך ורק על עצם הגשת הבקשה לניהול העיזבון.

עובדות המקרה

בנו של הנפטר ומנהל העזבון תבעו זה את זה בתביעות הדדיות: מנהל העיזבון תבע את בנו של הנפטר לשכר טירחה בסכומים גבוהים מאוד, ואילו בנו של הנפטר תבע את מנהל העיזבון בגין מעילה בכספי העיזבון.

טענות הצדדים

התובע (מנהל העיזבון) תובע שכר עבור הגשת בקשה למינויו כמנהל עיזבון זמני ויעוץ משפטי לנתבע, בגובה של 1.5% משווי העיזבון, ושכר טירחה בגובה של 2% משווי העיזבון עבור פעולותיו כמנהל עיזבון. בכתב תביעתו, טוען התובע כי שווי העיזבון הוא 14,823,756 ש"ח. משכך דורש 346,876 שקלים שהם 2% משווי העזבון לגירסתו, ועוד 1.5% שהם 222,356 שקלים, ובתוספת מע"ם - 260,157 שקלים.
התובע מעגן את דרישתו לשכר טירחה גבוה זה בכללי לשכת עורכי הדין (התעריף המינימלי המומלץ), התש"ס-2000.
התובע טוען שהוסכם בינו לבין הנתבע כי שכר זה עבור הגשת הבקשה ישולם לו על-ידי הנתבע בנפרד משכרו בגין ניהול העיזבון ומעבר לנשיאת הנתבע בהוצאות כמו אגרות בית המשפט, אך הנתבע מכחיש זאת.

קביעות בית המשפט

אמינות גרסת התובע - השופטת מימון מצאה כי "עדויות הנתבע ואשתו מפורטות, קוהרנטיות, ולפיהן לא דובר על שכר טירחה בגין הגשת בקשה למינוי מנהל עיזבון בנפרד משכר טירחה בגין ניהול עזבון, לגביו הובהר לנתבע על-ידי התובע כי הדבר נתון להכרעת בית המשפט". כן ציינה השופטת מימון כי הנתבע ואשתו לא נחקרו לעניין זה על-ידי בא-כוח התובע, ובכך יש להחליש את עמדתו ואת גרסתו של התובע.
על עו"ד לפרט ללקוחו את סעיפי שכר הטרחה - שכר טירחה של 1.5% מסכום העיזבון בשל הגשת הבקשה למינוי מנהל עיזבון הינו שכר טירחה גבוה מאיד. לא הוכח כי התובע הסביר לנתבע בפרוטרוט מהו גובה התשלום הממשי שידרוש. לא הוכח כי הנתבע היה ער ומודע לפרטי גובה התשלום בסכום כה גבוה, ולא הוכח כי היה מודע שעליו לשלם תשלום נפרד עבור עצם הגשת הבקשה למינוי מנהל עיזבון. כבר נקבע ככלל, כי האחריות להעמדת הלקוח על גובה שכר הטרחה של עורך הדין מוטלת על עורך הדין. חובת האמון אותה חב עורך הדין כלפי לקוחו מכילה חובת גילוי. נפסק כבר בעבר כי "על עורך הדין לגלות ללקוחו מה שכר יהיה עליו לשלם, וזאת בטרם החל את מתן השירות, ולא לאחר סיומו". במקרה הנ"ל התובע היה עורך דינו של המנוח במשך שנים רבות והכיר את שווי העיזבון, ומכאן שידע את גובה שכר הטרחה הצפוי, והיה עליו להעמיד את הנתבע על גובה שכר טירחה זה, מראש.
עריכת הסכם שכר הטרחה היא באחריות עורך הדין - משלא ניסח התובע הסכם שכר טירחה הדבר עומד לחובתו.
הוראות חוק הירושה בנוגע לשכ"ט מנהל עיזבון - תקנה 45ג(א) לתקנות הירושה, התשנ"ח – 1988, קובעת כי שכרו של מנהל העיזבון כולל שכר בעד כל הפעולות הרגילות הכרוחות בניהול העיזבון לרבות בעד הגשת בקשות למינוי מנהל עיזבון. מכאן, שלא הייתה הצדקה לדרוש שכר נפרד בעבור עצם הגשת הבקשה למינוי מנהל עיזבון.
חוק הירושה אל מול כללי לשכת עורכי הדין – מה גובר? - תקנות חוק הירושה הינן תקנות ספציפיות, ועל כן תגברנה על כללי לשכת עו"ד (התעריף המינימלי המומלץ), התש"ס – 200, מה גם שהאחרונים אינם עולים כדי דבר חקיקה מחייב. ברם, כללי לשכת עורכי הדין מתייחסים למקרה שבו מגיש הבקשה למינוי מנהל העיזבון אינו מנהל עיזבון, כך שניתן לומר למעשה כי לא מתקיימת כל סתירה בין שני החיקוקים.
התובע פעל בניגוד עניינים - התובע לא מסר לנתבע, עת הוסכם ביניהם כי התובע יגיש בקשה למינויו כמנהל עיזבון, כי התובע הינו נושה של העיזבון, וכי הוא טוען לקיום חובות העיזבון עבור פעולותיו כעו"ד המנוח. בהיות התובע נושה של העיזבון קיים ניגוד אינטרסים אינהרנטי, ואין ספק כי לו ידע זאת הנתבע, לא היה מסכים שהתובע ימונה כמנהל עיזבון.

תוצאת ההליך

לנוכח התנהגותו הלא ראויה של מנהל העיזבון, נפסק כי אינו זכאי לשכר טירחה בשל עצם הגשת הבקשה למינוי מנהל עיזבון וכן לשכר טירחה מופחת על עצם ניהול העיזבון.

פרטי ההליך

- בבית המשפט לענייני משפחה בירושליים
- בפני השופטת נילי מימון
- בשם מנהל העיזבון: עו"ד תוסיה כהן
- בשם היורש: עו"ד הקר

תע (י-ם) 4254/99 עו"ד קדמי איתן נגד עוזי אליאנס
תאריך:  24/05/2009   |   עודכן:  24/05/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
קוצץ שכרו של מנהל עיזבון מפר אמונים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ענבל בר-און
נפסק כי החברה תועמד לדין על אי פרסום התקנון במקום בולט    נפסק כי החובה לפרסם את התקנון בבית עסק אשר מעסיק למעלה מ-25 עובדים חלה גם במקום בו העובדים מפוזרים
ענבל בר-און
נאשם שהורשע באחזקת מנוע רכב גנוב טען כי לא היה מודע לכך שהמנוע גנוב, וכי חתם על הסדר טיעון בלא הבנת משמעותו    בית המשפט העליון דחה את בקשתו למשפט חוזר
ענבל בר-און
כך קבע הרכב בית הדין הצבאי לערעורים באזור יהודה ושומרון בעניינו של מחבל אשר הורשע בניסיון הריגה    עם זאת, נפסק כי עצם העובדה כי הדבר לא צלח בידו, בנס, אינה עילה להקלה בעונשו
ענבל בר-און
לעורך דין אסור להעיד בתובענה בה הוא מייצג    מה דין מעבידו של עורך דין זה? האם לו מותר להעיד?    על יישום כלל איסור ניגוד העניינים
עו"ד אבי גפן
לראשונה: בת הזוג מחויבת בפסק דין לשאת בחובות שנוצרו ולא רק ליהנות מרווחים ומחלוקת רכוש    פסק הדין יוצר שיוויון ועושה צדק היסטורי ומשפטי עם גברים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il