X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  פסיקה
המצאת שומה לפולש במסגרת מו"מ להחכרת הקרקע אינה עולה כדי הבטחה שלטונית התנהלות המינהל - תמוהה אין לתגמל פולשים למקרקעין
▪  ▪  ▪

"התנהלות מנהל מקרקעי ישראל, אשר המשיך לקיים משא-ומתן עם המערער אשר פלש שלא כדין למקרקעי המנהל, וזאת לאחר מתן פסק הדין אשר מחייב את הפולש להתפנות, תמוהה". כך קבע (יום ג', 16.6.09) שופט בית המשפט העליון, אליעזר ריבלין, בערעור שהגיש פולש למקרקעין לבית המשפט העליון, ובו הוא מבקש ממנהל מקרקעי ישראל לקיים עימו משא-ומתן על חכירת קרקע, וזאת על אף שניתן נגדו צו פינוי.
השופט ריבלין קבע כי אין בנכונות המינהל לשאת ולתת עימו בכדי לגבש הבטחה שלטונית כלפיו, אולם עקב הסתמכות המערער אשר נוצרה מקיום מו"מ זה, המינהל יחויב בהוצאות.

עובדות המקרה

המערער הוא בעל זכויות החכירה בחנות המצויה בירושלים, הגובלת בחלקה שבבעלות רשות הפיתוח, ואשר לכיוונה הרחיב את חנותו ללא היתר.
בתביעתו אשר הוגשה לבית המשפט המחוזי, טען המערער כי המינהל התחייב למכור לו את הזכויות בחלקה כתפוסה, תוך חיובו בדמי חכירה לשבע השנים האחרונות, או לחלופין כחלקה פנויה ללא חיובו בדמי חכירה. עוד טען המערער כי הצדדים גיבשו מנגנון לקביעת התמורה, על פיו יפנה המינהל לשמאי מטעמו אשר יערוך שמאות על החלקה. אם השמאות מטעם המינהל לא תהיה מקובלת על המערער, כך על-פי המנגנון הנטען, יהיה הוא רשאי להציג חוות דעת מטעמו. אם יתקיים פער בין חוות דעת הצדדים, ינסו הם לגשר עליו באמצעות משא-ומתן, ובהיעדר הסכמה – באמצעות שמאי מוסכם או על-פי קביעת בית המשפט. ואמנם, בהסתמך על מנגנון מוסכם זה – כך טען המערער – ניתנו חוות דעת שמאיות מטעם המינהל ומטעמו, ואולם, בשנת 2004 נודע לו באופן פתאומי כי המינהל חזר בו מן ההסכם. לאור האמור, ביקש המערער כי בית המשפט יצהיר "כי ההסכם אשר נכרת בין הצדדים... שריר וקיים" ויחייב את המינהל "לקיים את ההסכם ולאפשר [לו] לרכוש את המקרקעין כפי השומות שהוצאו וכפי המנגנון לקביעת הסכום שנקבע".
בית המשפט המחוזי קבע כי לא הוכח כי הצדדים הגיעו להסדר, וכי לכל היותר ערכו משא-ומתן לקראת הגעה להסדר שכזה. כן נפסק כי המצאת שומה למקרקעין מטעם המנהל אינה עולה כדי הבטחה שלטונית למערער. בית המשפט המחוזי הורה על פינויו של המערער מן החלקה.

טענות הצדדים

טענתו העיקרית של המערער היא כי בעת ניהול ההליכים בבית משפט השלום, התנהל בין הצדדים משא-ומתן, שהבשיל לכלל סיכום בדבר הדרך והמנגנון על פיהם ירכוש המערער את זכויות החכירה בקרקע. ודוק – המערער מדגיש כי טענתו אינה שהשתכלל הסכם מכר. הוא אף אינו טוען להפרת הסכם זה, אלא – להפרת הסיכום והמנגנון שנקבעו. המערער סבור כי לאור העובדה שמדובר בסיכום שבין רשות ציבורית לבין אזרח, שומה על בית המשפט לקבוע בפסק דין הצהרתי ובצו עשה כי הסיכום שריר וקיים וכי המינהל חייב לפעול על פיו, דהיינו להמשיך במנגנון רכישת הקרקע שנקבע, אשר ייתכן שבסופו של יום יביא לעסקת מכר.
המנהל גורס, מאידך-גיסא, כי המערער פלש לקרקע וכל הסכמה מצד המינהל לנהל משא-ומתן על מתן היתר לשימוש בקרקע אינה אלא בבחינת "יצא חוטא נשכר".

קביעות בית המשפט

חרף מתן פסק הדין נגד המערער, המשיך מינהל מקרקעי ישראל לנהל עימו מו"מ, שאין בו כדי להכשיר פלישה למקרקעין בלא מכרז. אין כל הצדקה ציבורית כי חוטא יצא נשכר. הגם שהמשך ניהול המשא-ומתן מצד המנהל תמוהה, שכן היה על המינהל להעמיד את המערער על המצב החוקי, אין להתעלם מכך שבהמשך קיום משא-ומתן זה נעתר המינהל לבקשת המערער.
לא ניתן ליתן למערער את הסעד המבוקש – קרי להורות למנהל להמשיך ולקיים עימו משא-ומתן, שכן משא-ומתן זה יהא עקר, בהתחשב בפסק דינו של בית המשפט המחוזי אשר קבע כי המערער פולש לקרקע.

תוצאת ההליך

הערעור נדחה, אך המנהל חויב בהוצאות משום שהציג למערער מצג שווא כאילו הוא מעוניין בהמשך המשא-ומתן.

פרטי ההליך

- בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים
- בפני השופטים אליעזר ריבלין, אילה פרוקצ'יה, אסתר חיות
- בשם המערער: עו"ד רוני דובר
- בשם המשיבה: עו"ד חגית שפיצר

ע"א 8600/07 ציון שלום נ' מנהל מקרקעי ישראל
תאריך:  19/06/2009   |   עודכן:  19/06/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ביהמ"ש: אין לחייב את המינהל לשאת ולתת עם פולש
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מאיר היילזנרט
אסיר הכלוא 23 חודשים בהמתנה להסגרתו לארה"ב עתר לבית המשפט המחוזי בירושלים בבקשה לשחררו בערבות. בית המשפט דחה את הבקשה תחת ההנמקה שהחוק מאפשר השארתו במשמורת, אם יש חשש לשיבוש הליכים, ללא קצבת זמן.
מאיר הילזנרט
למרות חשיבותה של זכות השמיעה, לא ניתן לספק זכות זו לכל גורם כלכלי שנפגע רק משום שלמתחרהו הוקנה ייתרון    הרשות לא תוכל לעמוד בשימועים בהיקף שכזה
מאיר הילזנרט
בית המשפט העליון הותיר על כנה את ההלכה החדשה ולפיה שיעבוד קבוע מאוחר יגבר על שיעבוד צף קודם אשר טרם נרשם פומבית, הגם שזהו שיעבוד צף אשר אוסר שיעבודים קבועים מאוחרים    הפומביות תנצח!
מאיר הילזנרט
אסיר שנרדף על-ידי אנשי העולם התחתון בשל עדותו נגדם – ושהעיד ללא תמורה – עתר לבג"צ בבקשה שייתן צו שיורה למשטרה לשלבו בתוכנית להגנת עדים ולהבהיר כיצד תגן עליו לאחר שחרורו    בג"צ דחה את עתירתו על הסף
מאיר הילזנרט
בית המשפט השלום בהרצליה, בשבתו כבית משפט לעניינים מקומיים, ביטל צו הפסקה מנהלי שהוציא פקח עירייה לסניף "קפה קפה" בחוף הים בעיר    הסיבה : רק ראש העיר מוסמך להוציא צווים, לא פקח.
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il