X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  פסיקה
הבנק תבע לקוחות בשל משיכת יתר הלקוחות ביקשו להתגונן בית המשפט קבע ערבון גבוה מדי שבו לא יוכלו לעמוד ועל כן בקשת הרשות להתגונן נדחתה כשביקשו להעלות טענות כלפי הבנק במסגרת תביעה עצמאית שהגישו, נמסר להם כי 'זמנם עבר' וכי "הייתה להם הזדמנות" להעלות את טענותיהם
▪  ▪  ▪
הבנק אינו יכול להתנות מתן אשראי בכבילת הלקוח לשירותים שהוא מציע [פלאש 90]
מערכת בתי המשפט נגד האזרח הקטן
ענבל בר-און
מעשה בית דין קובע כי אדם שלא העלה טענה בזמן אמת מושתק מלהעלותה כעת בדיון המשפטי * ומה אם מערכת בתי המשפט היא זו שחסמה אותו מלהעלות טענה 'בהזדמנות הראשונה', למשל על-ידי הטלת הוצאות בלתי סבירות?
לרשימה המלאה

"הדברים שנאמרו שם יפים הם לענייננו, שכן התובעים העלו את כל טענותיהם לרבות הטענה בדבר התניית שירות בשירות וחיוב בריבית לפי 360 ימים בשנה, במסגרת הבקשה לרשות להתגונן שהוגשה על ידם בתביעה הראשונה. אולם, לאחר שניתנה החלטה בבקשתם, הם בחרו לשבת בחוסר מעש ולא הפקידו את הערבות הבנקאית שנקבעה כתנאי למתן רשות להתגונן, ומאידך לא הגישו ערעור על ההחלטה הנ"ל. בכך הם איבדו את זכותם להעמיד מחדש טענות אלה ל"הכרעה שיפוטית" על-פי ההלכה שנקבעה בעניין וינשטיין הנ"ל, מחמת מניעות, ואין נפקא מינא אם טענות אלה נידונו והוכרעו לגופן בהליך הראשון. מסקנה זו מתבקשת גם לאור שיקולי מדיניות משפטית, שכן התעלמות מקיומו של מעשה בית דין בסיטואציה שכזו, יוצר מצב לפיו בעל דין יכול להיכנס לשערי בית המשפט מהדלת האחורית, תוך התעלמות מתמרור איסור כניסה שהוצב בפניו בדלת הראשית. ברי הוא כי תוצאה זו אינה רצויה ומהווה שימוש לרעה בהליכי משפט". כך קבעה (יום ה', 29.9.09) שופטת בית משפט השלום בחיפה, כאמלה ג'דעון, בתביעה שהגישו לקוחת כנגד הבנק.
באותה פרשה הגישו לקוחות של בנק תביעה כנגדו בטענות שונות כגון התניית שירות בשירות, חיוב יתר של ריבית ועוד. הבנק קבע כי על תביעתם להידחות על הסף מחמת מניעות (השתק) משום שטענות אלו כבר הועלו במסגרת תביעה שהגיש הבנק כנגד לקוחותיו, אולם טענות אלו נדחו.
עיקרון 'מעשה בית דין' (או השתק פלוגתא) קובע כי מקום בו בית המשפט הכריע בסוגייה אלמונית, הוא לא יידרש לה שוב וזאת בכדי לא להטריח את בית המשפט פעמיים. באותה פרשה, התובעים העלו את אותן טענות בתביעה אשר הגיש הבנק כנגדם קודם לכן, ברם, הטענות לא נדונו לגופן, שכן התובעים לא קיבלו רשות להתגונן וזאת משום שלא היה בכוחם להעמיד ערבות בסך 150,000 שקל למקרה שטענות ההגנה שלהם תידחנה. חרף זאת, קבעה השוטפת כאמלה ג'דעון כי חל מעשה בית דין במקרה הנדון, וכי "אין נפקא מינה מה הייתה הסיבה שבגינה לא העלו התובעים את טענותיהם בהזדמנות שהייתה להם" (כאמור, ב'סיבוב הקודם' טענות אלו לא הועלו, שכן התובעים שהיו נתבעים אז לא יכלו להפקיד את הערבות הנדרשת לקבלת רשות להתגונן).
עם זאת, דנה השופטת ג'דעון גם בטענות התובעים לגופן, וקבעה כי הבנק אכן חייב ריבית יתרה את התובעים, אולם דין טענה זו להתיישן, וכן כי הבנק לא התנה שירות בשירות, שכן זכותו של הבנק לדרוש כי תוכניות חיסכון של לקוחותיו תשמשנה ערובה למשיכת יתר של אשראי - זוהי עסקה סבירה, לדבריה, ולא כפייה, מה גם שבנסיבות העניין הוכח שבזמן שנטלו הלקוחות את האשראי מצב חברתם היה בכי טוב, הייתה להם בחירה ליטול את האשראי, ובכל מקרה לא התקיימה קורלציה בין העמדת האשראי לרשות התובעים לבין דרישת הבנק כי התובעים יפתחו בתוכניות חיסכון, מה שמשמיט טענה אפשרית של 'התניית שירות בשירות'.

עובדות המקרה

חברת גבי גבריאל לבניין והשקעות, ובעלי מניותה הזוג גבי ולאה גבריאל, עותרים לחייב את הנתבע, בנק לאומי לישראל, בתשלום של שניים וחצי מיליון שקל בגין פעולות לא חוקיות שבוצעו על-ידי הבנק בחשבונותיהם. לאור מגוון הטענות בתביעה הוחלט לפצל את הדיון כך שראשית תידון שאלת החבות, ורק לאחר מכן תידון שאלת הנזק. התובעים זנחו את מירב טענותיהם ונותרו עם שתי טענות - חיוב יתר ריבית, שלא לפי המוסכם וכן התניית שירות בשירות.

טענות הצדדים

הבנק גורס כי דין התביעה להידחות מחמת מעשה בין דין או מחמת מניעות. לטענת הבנק, תביעת התובעים הוגשה לאחר שהבנק עצמו הגיש, מספר חודשים קודם לכן, תביעה כנגד התובעים בגין יתרת חוב אשר הצטברה בחשבונם. בתביעה זו הגישו התובעים בקשת רשות להתגונן, שבה העלו אותן טענות שהועלו על ידם בתביעה הנוכחית, ואליה צירפו אותה חוות דעת חשבונאית שעליה סמכו את תביעתם הנוכחית. יש לציין כי כאשר הגישו התובעים את בקשת הרשות להתגונן בתביעה אשר הבנק הגיש נגדם, הם נדרשו להפקיד ערבות בנקאית שכן לדעת השופטת שדנה בתיק, סיכויי הגנתם היו קלושים שכן טענותיהם היו "כלליות ומעורפלות" מדי, אולם משלא הפקידו את הערבות הבנקאית – על סך 150,000 שקל, ניתן פסק דין כנגדם. מכאן טענת ההשתק/מניעות של הבנק כלפי התובעים.
התובעים גורסים כי הבנק התנה שירות בשירות. לטענת התובעים, הבנק העניק להם אשראים בהיקפים גדולים כשחשבונותיהם היו בחריגה, תוך התניית הענקת האשראי ברכישת חסכונות ו/או ניירות ערך וקרנות נאמנות שבבעלות הבנק. בכך הפר הבנק את חובת הנאמנות כלפיהם, והעדיף את האינטרסים הכלכליים שלו על האינטרסים שלהם תוך שהוא מתעשר על חשבונם.
כך לדוגמא, גורסים התובעים, כי הבנק כפה עליהם לממן תוכניות חיסכון באמצעות הלוואות כאשר ההלוואות נשאו ריבית גבוהה, ותוכניות החיסכון נשאו ריבית אפסית.

קביעות בית המשפט

מה דין טענת הבנק באשר ל'מעשה בית דין'?
  • דין טענת המניעות של הבנק להתקבל - ברע"א 2237/06 בנק הפועלים בע"מ נ' רלה וינשטיין, [פורסם בנבו], תק-על 2009(1), 3239 נפסק כי כאשר מוגשת תביעה על הנתבע להתגונן, ואם לא עשה כן, מנוע הוא מלהעלות את טענותיו שיכול וצריך היה להעלותן בפני בית המשפט במסגרת ההליך הקודם, והסיבה שבעטייה הוא נמנע מלעשות כן, אינה מעלה או מורידה לצורך היווצרות המניעות.
  • תכליתו של כלל 'מעשה בית דין' - מטרתו המעשית של השתק פלוגתא היא למנוע מבעל דין, שהיה לו 'יומו בבית המשפט', להטריד את בעל דינו בהתדיינות חוזרת באותו עניין שכבר הוכרע ביניהם במשפט הראשון.
  • מעשה בית דין חל גם על טענה שלא נטענה - מדברי השופט רובינשטיין בפרשה אחרת: "העובדה שבית משפט לא דן והכריע בטענה מסוימת באופן פוזיטיבי, אינה מכשול בלתי עביר להיוצרות מעשה בית דין בעניינה. לדידי, השאלה מדוע לא נדונה הטענה לגופה - האם כיוון שלא נטענה בכתב הגנה שהוגש, או כיוון שנכללה בכתב הגנה שלא הוגש, או בשל אי-התייצבות בעל הדין - אינה עיקר. הדגש הוא בעובדה, שלבעל דין הייתה הזדמנות ליתן ביטוי לעמדתו בגדרי ההליך, והוא מסר את העניין להכרעת בית המשפט בלא שעשה כן".
  • על התובעים חל השתק - "הדברים שנאמרו שם יפים הם לענייננו, שכן התובעים העלו את כל טענותיהם לרבות הטענה בדבר התניית שירות בשירות וחיוב בריבית לפי 360 ימים בשנה, במסגרת הבקשה לרשות להתגונן שהוגשה על ידם בתביעה הראשונה. אולם, לאחר שניתנה החלטה בבקשתם, הם בחרו לשבת בחוסר מעש ולא הפקידו את הערבות הבנקאית שנקבעה כתנאי למתן רשות להתגונן, ומאידך לא הגישו ערעור על ההחלטה הנ"ל. בכך הם איבדו את זכותם להעמיד מחדש טענות אלה ל"הכרעה שיפוטית" על-פי ההלכה שנקבעה בעניין וינשטיין הנ"ל, מחמת מניעות, ואין נפקא מינא אם טענות אלה נידונו והוכרעו לגופן בהליך הראשון. מסקנה זו מתבקשת גם לאור שיקולי מדיניות משפטית, שכן התעלמות מקיומו של מעשה בית דין בסיטואציה שכזו, יוצר מצב לפיו בעל דין יכול להיכנס לשערי בית המשפט מהדלת האחורית, תוך התעלמות מתמרור איסור כניסה שהוצב בפניו בדלת הראשית. ברי הוא כי תוצאה זו אינה רצויה ומהווה שימוש לרעה בהליכי משפט".
  • האם היה על הנתבעים להעלות את טענת המניעות בהזדמנות הראשונה שהייתה להם? - "אמנם לא ניתן להתעלם בענייננו מהעובדה כי פסק הדין בתביעה הראשונה ניתן במהלך ניהול המשפט בתביעה הנוכחית (אך בטרם נשמעו הראיות בה), אולם אין בכך בכדי לשנות מהמסקנה הנ"ל, שכן, על-פי תקנה 101(א)(1) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984, רשאי בית המשפט, בכל עת, לדחות תובענה נגד הנתבעים, כולם או מקצתם, בשל מעשה בית דין".
  • התובעים מנועים מלהעלות טענותיהם בשנית במסגרת תובענה זו - "לאור האמור לעיל הנני קובעת כי לתובעים הייתה שעת כושר לטעון את טענותיהם בעניין התניית שירות בשירות וחיובי ריבית במסגרת התביעה הראשונה, אך משיקולים השמורים עימם, הם בחרו שלא למצות זכות זו. בכך, הם איבדו את זכותם להיזקק לטענות אלה ולהעמידן מחדש להכרעה שיפוטית במסגרת התביעה דנן מחמת מניעות, מה שמוביל לדחיית התביעה שהוגשה על ידם".
מה דין טענת התובעים כי הבנק התנה שירות בשירות?
חרף קבלתה את טענת מעשה בית דין של הבנק, נדרשה השופטת גם לטענת 'התניית שירות בשירות', אשר העלו הלקוחות כנגד הבנק:
  • המסגרת הנורמטבית - הטענה בדבר התניית שירות בשירות נסמכת על הוראת סעיף 7 (א) לחוק הבנקאות (שירות ללקוח), התשמ"א-1981הקובעת כי: "לא יתנה תאגיד בנקאי מתן שירות בקניית שירות אחר או נכס ממנו או מאדם אחר שהתאגיד ציין, אלא אם קיים קשר עסקי סביר בין השירות המבוקש לבין קיום התנאי". עם זאת, כבר נפסק כי "אי כדאיות כלכלית כשלעצמה, ללא הוכחתה של התניית שירות בשירות, מהווה, ברגיל, טעות בכדאיות העסקה, שאינה נחשבת כטעות המקנה זכות ביטול על-פי הוראת סעיף 14 (ד) לחוק החוזים" (ראה ת.א (נצ') 994/89 עדי ביבי נ' בנק הבינלאומי הראשון (לא פורסם)).
  • האם במקרה הנדון התרחשה 'התניית שירות בשירות'? - תצהירו של מר אהרון סירוק, ששימש כראש צוות במחלקה העסקית שבה התנהלו חשבונותיהם של התובעים בבנק, הוכיח כי המדובר בהלוואות ייעודיות שניתנו "בתנאים טובים במיוחד", ודבריו הנ"ל לא נסתרו. דבריו הנ"ל של מר טורקביץ אשר לא נסתרו, מערערים את היסוד מתחת לטענת הכפייה שהועלתה על-ידי התובעים בהתייחס לתוכניות הנ"ל, ובהיעדר ראיות נסיבתיות אחרות המוכיחות קיומה של כפייה כאמור, לא ניתן לקבל את טענתם של התובעים בנוגע לתוכניות הנ"ל.
  • האם עצם העובדה שהחשבונות של התובעים היו ביתרת חובה באותה תקופה, הופכת את העסקה שהציע להם הבנק לעסקה בתנאי כפייה? - הגם שבאותה עת היו התובעים ביתרת חובה, לא ניתן לשלול מעל הפרק כי שיקולים עסקיים של ניצול משאבים, ניצול תנאי שוק מועדפים, ניצול הטבות מס וכיוצ"ב, הם אלה שהדריכו אותם ברכישת תוכניות אלה חרף מצב חשבונותיהם. מסקנה זו מתחדדת לאור העובדה שהחברה הייתה רווחית באותה תקופה ועסקיה היו משגשגים. נוסף על כך, סכומי התוכניות הנ"ל לעומת מחזור עסקיה של החברה באותה עת, אף הוא מחזק את הרושם כי המדובר בהשקעה רָצונית שהתבססה על תחזיות אופטימיות של התובעים לגבי פעילות החברה.
  • אין ראיות נסיבתיות להתניית שירות בשירות - לא הוכח קיומה של קורולציה בין פתיחת תוכניות אלה לבין העמדת אשראי לחשבון החברה, ובמילים אחרות, לא הוכח כי חל שינוי במסגרת האשראי בחשבון החברה עקב פתיחת תוכניות אלה, ובכך נשלל היסוד של קיום התנייה אסורה בפתיחת התוכניות הנ"ל.
  • אי מתי ניתן יהא לומר כי בוצעה 'התניית שירות בשירות'? - יפים בעניין זה הדברים שנאמרו בספרם של א. וינרוט וב. אדלשטיין "התניית שירות בשירות על-ידי תאגיד בנקאי", בעמ' 29, ולפיהם: "יקשה במיוחד לטעון כי הייתה התניית שירות בשירות... כאשר מתברר, כי הלקוח נטל את השירות הכפוי לטענתו, גם בשעה שלא נזקק לשירות אחר של הבנק. במקרה זה נראה, כי המדובר בלקוח, הנוהג ליטול את השירות הלא כלכלי מסיבות שלו, גם ללא השפעת הבנק. לקוח זה יצטרך לשכנע את בית המשפט בעדותו, כי במקרה ספציפי זה נבעה נטילת השירות הלא כדאי מהתניה של הבנק, ולא מטעמים אישיים שלו".
  • גם תוכניות החיסכון האחרון לא נעשו בתנאי כפייה - המדובר בתוכניות חיסכון שניתן להפסיקן בכל עת ועל כן לא ניתן לדבר על כפייה, ובנוסף, לא ניתן להעמיד כנגד תוכניות אלו אשראי בנקאי מיידי כך שטענת ה'התניית שירות בשירות' נשמטת.
  • אין כל פסול בכך שבנק רואה בתוכניות חיסכון בטוחה למשיכת יתר בחשבון הלקוח - "מה פסול בכך כאשר תוכניות אלה שימשו בעבר בטוחה לאשראי בחשבונותיהם, וכאשר הבנק אמון בין היתר גם על האינטרסים שלו ובכללם האיטרס לדאוג לבטחונות, שהינו אינטרס לגיטימי לכל דבר ועניין, וחיוני לשמירה על יציבותה של המערכת הבנקאית?". הבנק אינו חייב להעמיד ללקוחותיו אשראי, ואם החליט לעשות כן, אך טבעי הוא שידרוש בטחונות מתאימים. זהו קשר עסקי סביר ולא התניה אסורה.
המסקנה מכל האמור לעיל כי התובעים לא הצליחו להוכיח את טענתם בדבר התניית שירות בשירות.
מה דין טענת התובעים כי הבנק חייב אותם בריבית יתרה?
  • האם הבנק חייב את התובעים בריבית לפי 365/360 יום בשנה? - טענה נוספת שהועלתה על-ידי התובעים היא כי הבנק נהג שלא כדין עת חייב את חשבונותיהם בריבית לפי 360 יום בשנה עד ליום 31.3.90, במקום 365 יום בשנה. טענה זו נכונה היא אולם נטענה באיחור, שכן חלפה תקופת ההתיישנות.

תוצאת ההליך

דין כל טענות התובעים להידחות. התובעים ישלמו לנתבע שכ"ט עו"ד בסך של 30,000 שקל בתוספת מע"מ כחוק ובצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד התשלום המלא בפועל.

פרטי ההליך

- בבית משפט השלום בחיפה
- בפני השופטת כאמלה ג'דעון

ת"א 13564-03 גבריאל ואח' נ' בנק לאומי סניף נשר
ניתן ביום 29.09.09
תאריך:  04/10/2009   |   עודכן:  04/10/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שופטת: הלקוחות מושתקים מהעלאת טענות כנגד הבנק
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ענבל בר-און
וזאת חרף מחקרים אשר מראים כי טיפול בכפייה אינו אפקטיבי    השופטת נסמכה על מחקרים אחרים אשר קובעים כי טיפול כפוי אפקטיבי, והורתה על טיפול כפוי
ענבל בר-און
מלחמת הדוכנים והעגלות בפתח קבר הרמב"ם    בני זוג אשר ניהלו דוכן לתשמישי קדושה, כריכים ושתייה ליד קבר הרמב"ם עתרו לבית המשפט במטרה למנוע מדודם לפתוח 'עסק מתחרה' במקום    בקשתם לצו מניעה זמני נדחתה שכן פרנסת הדוד עלולה להיפגע מכך
ענבל בר-און
כך קבעה השופטת מרים נאור מבית המשפט העליון    בקשה לסעד הצהרתי פוטרת את מבקשה מאגרה    אולם מקום בו מהותה האמיתית של התביעה הינה כספית, לא יופטר המבקש מאגרה
ענבל בר-און
מינהל מקרעי ישראל מסר לגברת גולדשטיין מידע מוטעה באשר לשטח המגרש שלה    בהסתמך על כך היא מכרה את המגרש בזול    למינהל זה עלה ביוקר    הוא חויב בפיצויים בשל רשלנות במסירת מידע
מאיר הילזנרט
למרות שהכחיש הוא הורשע בגניבה ממעביד    למרות שהורשע עדי האופי טענו שהוא בעל חסד    למרות שהשופט שוכנע שהוא בעל חסד הוא השליכו ל 36 חודשי מאסר זאת למרות שהסנגור אמר שבאלול חודש הרחמים והסליחות יש לדון לכף זכות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il