X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  פסיקה
דברים אלו נקבעו במסגרת הכרעה בבקשת פסלות ההרכב שדן בעניינו של אליאור חן, בהסתמך על כך שנחשף לכתבות בתקשורת ביניש חזרה על חזקת המקצועיות של השופט, היודע להבחין בין החומר שבפניו לבין החומר התקשורתי שמבחוץ
▪  ▪  ▪
לטענת ביניש, סנגוריו ניסו להוביל את השופטים לקרוא את הכתבות כדי שיפסלו את עצמם [פלאש 90]
כתב האישום נגד הרב אליאור חן - ביום שני
רותי אברהם
בית משפט האריך בחמישה ימים את מעצרו של הרב אליאור חן החשוד בהתעללות בילדים * סניגורו: מעצר מיותר - ממילא מרשי אינו עונה לחוקריו
לרשימה המלאה

השופט: מעצרו של הרב אליאור חן חוקי
רותי אברהם
בית המשפט העליון קבע כי מעצרו של הרב אליאור חן תואם לתנאי ההסגרה שלו מברזיל * בהחלטה נחשף: הסכם ההסגרה לא יאפשר להעמיד לדין את הרב חן באשמת ניסיון רצח
לרשימה המלאה

השופט: אין הצדקה לאיזוקו של הרב אליאור חן
רותי אברהם
בית המשפט הורה לשירות בתי הסוהר שלא לאזוק את הרב אליאור חן כשהוא שוהה בתאו * בא-כוחו: אופן כבילתו למיטתו מלמד על שיקולים זרים
לרשימה המלאה

הרב אליאור חן הוסגר לישראל והועבר למעצר
ספי קיני
חן, החשוד בהתעללות בילדים, הובא למטה הארצי של המשטרה לחקירה ראשונה * מחר הוא יובא לבית המשפט להארכת מעצרו
לרשימה המלאה

"אשר לטענתו הראשונה של המערער - לפיה חשיפתו לכאורה של בית המשפט לסיקור עיתונאי חד-צדדי בעניינו מחייבת את פסילתו - מצאתיה כמקוממת ובלתי ראויה. אעיר כבר בראשית הדברים, כי אף אני, כמו המותב היושב בדין, לא מצאתי מקום להידרש לתוכן הכתבות אליהן הפנה המערער בערעורו ויש אך לתמוה מדוע התעקש המערער להגישן לבית המשפט.
אכן, שופט - כל שופט - יושב בתוך עמו ואף הוא חשוף למידע חדשותי, כזה או אחר. ניתן לומר כי בעידן בו אנו חיים החשיפה התקשורתית של אירועים ובמיוחד אלה שדבק בהם חשד לפלילים, הינה חשיפה רבה ופעמים רבות מוגזמת, לעתים אף אינה ראויה. לא כאן המקום לדון בהיקף הפרסומים בכלל ועל חשיבותה של חשיפה לציבור אל מול החובה לשמור על טוהר ההליך השיפוטי.
פסילת שופט אך בשל חשיפתו למידע חדשותי כאמור תביא לפסילת שופטים שאינה מוצדקת, לא רק בהיעדרו של שופט ניטרלי לחלוטין, אלא גם בשל העובדה כי חזקת המקצועיות של השופט מניחה כי השופט מסוגל להפריד בין ידיעותיו החיצוניות לבין השאלה המתעוררת לפניו. על כן, הוא ישמע את התיק לגופו בלא דעה מוקדמת שאינה ניתנת לשכנוע". חזקה על שופטי ישראל כי מודעים הם לחובתם לשפוט על-פי כישוריהם המקצועיים ועל יסוד הראיות הקבילות המובאות בפניהם ועל-פי אלה בלבד.
כך קבעה (יום א', 17.1.10) שופטת בית המשפט העליון, דורית ביניש, בבקשת פסלות אשר הגישו סנגוריו של אליאור חן כלפי המותב שדן בעניינו. לשיטתם, עצם חשיפת המותב לכתבות שפורסמו בעניינו של המערער מקימה חשש ממשי למשוא פנים ופוגמת במראית פני הצדק.
לא זו בלבד שהשופטת ביניש דחתה מכל וכל, תוך קביעה שטענה זו "מקוממת", את טענת הפסלות של סנגוריו של אליאור חן. היא גם קבעה, בהזדמנות זו, כי ניסיונות סנגוריו להגיש לשופטים במותב כתבות מן העיתונות במסגרת בקשת הפסלות, בתואנת-שווא כי אלו הכתבות שאליהם נחשפו, לא נועדה אלא לחשוף את השופטים דה-פקטו לכתבות, ובכך להוביל לפסלותם. השופטת ביניש ראתה בניסיון זה 'תרגיל לא כשר'. היא שבה ושנתה את ההלכה הפסוקה ולפיה המבחן לפסלות שופט אינו מבחן מראית פני הצדק אלא מבחן החשש הממשי למשוא פנים, מבחן אשר כפוף לחזקת המקצועיות של שופט, אשר לא נסתרה במקרה דנן. בקשת הפסלות נדחתה.

עובדות המקרה

ביום 9.11.2009 הוגש לבית המשפט המחוזי בירושלים כתב אישום, בן שמונה סעיפים, המגולל מסכת התעללות קשה וארוכה בקטינים ובחסרי ישע, הכוללת תקיפת קטין או חסר ישע הגורמת חבלה של ממש, עבירה לפי סעיף 368ב(א) לחוק העונשין, תשל"ז-1977; התעללות בקטין או בחסר ישע, עבירה לפי סעיף 368ג לחוק העונשין; וכן תקיפת קטין או חסר ישע, עבירה לפי סעיף 368ב(ב) לחוק העונשין.
שלושה שבועות לאחר מכן, ביום 1.12.2009, החל משפטו של המערער בפני בית המשפט המחוזי בירושלים. בסוף הדיון, קבע בית המשפט כי תשובת המערער לכתב האישום תינתן ביום 3.1.2010, והוסיף כי באותו המועד אף תועלנה טענותיו המקדמיות. כן נקבע, כי במידה והמערער יכפור בעובדות כתב האישום תישמענה הראיות, החל מיום 15.2.2010, בכל שבוע - בימי שני, שלישי ורביעי.

טענות הצדדים

ביום 3.1.2010, ועוד בטרם השיב המערער לכתב האישום, ביקש בא-כוחו כי בית המשפט יפסול עצמו מלהמשיך לדון בתיק שלפניו. בקשה זו נימק בא-כוח המערער בשתיים אלה: האחת – היחשפותו לכאורה של המותב לסיקור תקשורתי מוטה וחד-צדדי שיש בו כדי לגבש חשש ממשי למשוא פנים; השנייה – החלטתו של המותב לקצוב את המועד למתן תשובת המערער לכתב האישום לחודש ימים וכן סירובו להתיר למערער להעלות את טענותיו המקדמיות קודם לכן, כשבוע ימים לאחר שנפתח משפטו. במסגרת בקשת הפסלות שטח בא-כוחו של המערער את אופן סיקורה המוטה של התקשורת בעניין מרשו, ואף ביקש להגיש כתבות המוכיחות טענה זו לידי בית המשפט.
בא-כוח המערער אף הוסיף וטען כי נודע לו, אגב אורחא, כי המותב מנוי על אחד מהעיתונים היומיים ומכאן שבוודאי נחשף לכתבות העיתונאיות בעניין מרשו. כן ביקש בא-כוחו של המערער לבחון האם המותב נחשף לתוכניות תחקיר, כאלה או אחרות, ששודרו בטלוויזיה עובר למועד הדיון.
באשר לטענתו השנייה, הלין בא-כוחו של המערער על פרק הזמן שניתן לו ללמוד את חומר החקירה – חודש ימים – בטרם ישיב מרשו לכתב האישום, וזאת בשים לב להיקף ומורכבות חומר החקירה. כמו-כן, נטען כי החלטת בית המשפט שלא לאפשר העלאת טענות מקדמיות בטרם תינתן תשובת המערער לכתב האישום, יוצרת בלב המערער את הרושם כי דעתו של המותב נעולה.
בית המשפט דחה את בקשת הפסלות, תוך שהוא מציין כי קביעת סדרי דין אינה מעידה כשלעצמה על משוא פנים. בערעורו על החלטת הפסלות חוזר המערער על טענותיו בבקשת הפסלות, וגורס כי הן לפי מבחן החשש הממשי למשוא פנים והן לפי מבחן מראית פני הצדק, על המותב, אשר נחשף לכתבות בעניינו, לפסול את עצמו.

קביעות בית המשפט

  • אין חשש ממשי למשוא פנים - הלכה מושרשת היא כי דיני הפסלות בישראל מבוססים על מבחן החשש הממשי למשוא פנים. כך מורה אותנו סעיף 77א(א) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984 וכך מורה אותנו ההלכה הפסוקה אשר נדרשה לפירושו של הסעיף. כבר נקבע בפסיקתנו כי מבחן החשש הממשי למשוא פנים מושתת על החזקה בדבר מקצועיותו של השופט – מקצועיות המעניקה לו את היכולת להבחין בין ראיות קבילות לבין ראיות שאינן כאלה ובין מידע רלוונטי למידע שאינו רלוונטי.
  • חזקת המקצועיות של שופט הינה חזקה חלוטה - על המבקש לסתור את החזקה מוטל הנטל.
  • היחשפות המותב לכתבות בעיתונות אין בה כדי להשפיע על אובייקטיביות המותב - "אשר לטענתו הראשונה של המערער – לפיה חשיפתו לכאורה של בית המשפט לסיקור עיתונאי חד-צדדי בעניינו מחייבת את פסילתו – מצאתיה כמקוממת ובלתי ראויה. אעיר כבר בראשית הדברים, כי אף אני, כמו המותב היושב בדין, לא מצאתי מקום להידרש לתוכן הכתבות אליהן הפנה המערער בערעורו ויש אך לתמוה מדוע התעקש המערער להגישן לבית המשפט. אכן, שופט – כל שופט – יושב בתוך עמו ואף הוא חשוף למידע חדשותי, כזה או אחר. ניתן לומר כי בעידן בו אנו חיים החשיפה התקשורתית של אירועים ובמיוחד אלה שדבק בהם חשד לפלילים, הינה חשיפה רבה ופעמים רבות מוגזמת, לעתים אף אינה ראויה. לא כאן המקום לדון בהיקף הפרסומים בכלל ועל חשיבותה של חשיפה לציבור אל מול החובה לשמור על טוהר ההליך השיפוטי. פסילת שופט אך בשל חשיפתו למידע חדשותי כאמור תביא לפסילת שופטים שאינה מוצדקת, לא רק בהיעדרו של שופט ניטרלי לחלוטין, אלא גם בשל העובדה כי חזקת המקצועיות של השופט מניחה כי השופט מסוגל להפריד בין ידיעותיו החיצוניות לבין השאלה המתעוררת לפניו. על כן, הוא ישמע את התיק לגופו בלא דעה מוקדמת שאינה ניתנת לשכנוע. חזקה על שופטי ישראל כי מודעים הם לחובתם לשפוט על-פי כישוריהם המקצועיים ועל יסוד הראיות הקבילות המובאות בפניהם ועל-פי אלה בלבד".
  • הסניגור מנסה להוביל את בית המשפט באופן בלתי קביל לעניין בכתבות אודות מרשו - "בעניינו של המערער דומה כי הסנגור מבקש להביא את בית המשפט לעיין בחומר התקשורתי הבלתי קביל ולהקים באופן מלאכותי עילת פסלות כדי להביא להחלפת המותב הדן במשפטו של מרשו; להליך פסול כזה אין לתת יד. בחנתי את הפרוטוקולים שצירף המערער, ולא מצאתי ולו התייחסות אחת המעידה, אף לא המרמזת, כי המותב הושפע מהסיקור התקשורתי כפי שטוען לכך המערער. נהפוך הוא – המותב דחה באופן עקבי את בקשותיו של המערער להציג את הכתבות בעניינו, וגם בכך יש ללמד על יכולתו לנהל את ההליך שלפניו באופן אובייקטיבי ומקצועי".
  • גם החלטותיו הדיוניות של בית המשפט אינן מהוות עילה לפסלותו - הלכה מושרשת היא כי אין בהחלטותיו הדיוניות של בית המשפט, כשלעצמן, כדי להוות עילה לפסילתו, אלא במקרים חריגים ונדירים. כך למשל, נפסק בעבר, כי החלטות דיוניות שעניינן שמיעת ראיות, קציבת זמן החקירה הנגדית ואף פסילת שאלות במהלך חקירה, אינן עילה לפסילת שופט. הוא הדין בדרך כלל והוא הדין בענייננו. בית המשפט בהחלטותיו הדיוניות ביקש לקבוע את המסגרת לניהול ההליך שבפניו, זאת ותו לא. כך קבע הוא את המועד להגשת תשובת המערער לכתב האישום; כך קבע הוא את המועד להעלאת הטענות המקדמיות וכך קבע הוא את סדרי שמיעת הראיות, היה והמערער יכפור בעובדות כתב האישום. על-כן, לא מצאתי כי יש בהחלטות אלה, בכל אחת מהן בנפרד ואף לא בצירופן יחדיו, כדי לגבש עילה מוכרת לפסילתו של בית המשפט".

תוצאת ההליך

דין הערעור להידחות.

פרטי ההליך

- בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים פליליים
- בפני הנשיאה דורית ביניש
- בשם המערער: עו"ד אריאל עטרי

ע"פ 200/10 אליאור חן נ' מדינת ישראל (ניתן : 17.01.10)
תאריך:  17/01/2010   |   עודכן:  17/01/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"השופטים במשפט לא הושפעו מן התקשורת"
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
גיבוב של שטויות - הכל אישי
אנטי וירוס  |  18/01/10 02:57
2
חזקת המקצועיות חסרת יסוד
שאול א.  |  18/01/10 08:19
 
- שיכור מרוב "מזג-שיפוטי"
עידןסובול  |  18/01/10 10:06
3
"אינני מבחין בדבשת", אמר הגמל
דני חלמיש  |  18/01/10 11:59
4
בייניש: לשופטים יש חזקת אלוהות
ישעיהו שלמון  |  18/01/10 12:52
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ענבל בר-און
בית המשפט העליון הורה על ביטול פסק דינו של בית המשפט המחוזי המורה על הסגרת אברהם מנדרוביץ' לארצות הברית    בעוד שבית המשפט העליון קבע כי על העבירות שביצע לכאורה מנדרוביץ' חלה התיישנות, העדיף בית המשפט המחוזי לראות במנדרוביץ' האשם להתיישנות, בעצם הימלטותו מן הדין    להלן פסק דינו של בית המשפט המחוזי
ענבל בר-און
כך קבעה השופטת פרוק'ציה בבקשתו של מונדרוביץ' שלא להיות מוסגר לארצות הברית    הרשויות לא נקטו פעולות לתיקון אמנת ההסגרה בזמן, תוך גרימת עינוי דין לנאשם
ענבל בר-און
השופטת בן-שחר: יש לבחון כל מקרה לנסיבותיו    גישת ה'משמורן היחיד' היא גישה שעבר זמנה    מחקרים מראים כי ילדים הגדלים עם שני ההורים מתפתחים בצורה טובה יותר    במקרה הנדון יש לאשר משמורת משותפת
ענבל בר-און
השופטת ביניש קבעה כי הכרות שנסתימה לפני 15 שנים אינה מקימה חשש ממשי למשוא פנים    החזקה: שופטים הם אובייקטיבים
ענבל בר-און
השופטת רות לביא קבעה כי גם בהיעדר זדון מצד התביעה, הצטברות מחדלי החקירה, הגם שנעשו ברשלנות, מצדיקים את קבלת הטענה המקדמית ואת ביטול כתב האישום    שיקולי זכויות הנאשמים גברו, לטענת השופטת, על שיקולי העמדה לדין של מי שגרמו למוות ברשלנות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il