חמישה דברים, כך מספרת המשנה, אירעו בתשעה באב שצוין ביום שלישי האחרון. אחד מהם הוא נפילתה של העיר ביתר בידי הרומאים בתקופת מרד בר-כוכבא במאה השנייה לספירה. ביתר הייתה המעוז האחרון והחשוב של המורדים.
ביתר קשורה גם למועד אחר בחודש אב. אחת הסיבות לציון ט"ו באב כחג היא הבאתם של הרוגי העיר ביתר לקבורה. בעקבות הבאתם של הרוגי העיר לקבורה, תיקנו חכמים את ברכת 'הטוב והמטיב' בברכת המזון.
במקום בו שכנה העיר ביתר הקדומה, הוקמה כעבור כ-2,000 שנה העיר החרדית ביתר-עילית. ממשלת ישראל החליטה על הקמת ביתר-עילית בחודש אב תש"מ, בדיוק לפני 30 שנה. עבודות הפיתוח והבנייה החלו רק כעבור שמונה שנים, והמשפחות הראשונות אכלסו את העיר רק בקיץ תש"ן, לפני 20 שנה.
ביתר-עילית הוקמה כדי לפתור את מצוקת הדיור של הציבור החרדי בירושלים. מרבית התושבים הגיעו לעיר מבני-ברק וירושלים כדי לגור בדירות זולות יותר מעבר לקו הירוק. בשנת 2001 הוכרזה ביתר-עילית כעיר, וכיום מתגוררים בה קרוב ל-40 אלף איש.
ביתר-עילית היא כיום העיר השנייה בגודלה ביהודה ושומרון. העיר הגדולה ביותר היא עיר חרדית אחרת - מודיעין-עילית - ושתי הערים יחד מסבירות את הנתון ששליש מתושבי יו"ש כיום הם חרדים. כך, בלי הרבה אידיאולוגיה לאומית, מחזק הציבור החרדי את מפעל ההתנחלויות.
אחד מיתרונותיה של ביתר-עילית הוא בקרבתה לירושלים. חמישה קילומטרים בלבד מפרידים בינה לבין שכונת גילה, השכונה הדרומית של הבירה.
קרוב למחצית מתושבי ביתר-עילית משתייכים לזרם החסידי, רבע משתייכים לזרם הליטאי ורבע הם חרדים בני עדות המזרח. במשך שנים פועלת בעיר ועדת אכלוס שתפקידה למנוע את הגעתם של תושבים שאינם מתאימים לצביון החרדי של העיר, אם כי ישנה טענה שחברי הוועדה פוסלים בעיקר חרדים בני עדות המזרח.
לוועדה אין תוקף חוקי, והיא פועלת מכוח סמכות הרבנים שעומדים מאחוריה. הרבנים אוסרים מכירת דירות למשפחות שלא עברו את אישור הוועדה. בעבר פרסם משרד השיכון הנחיה רשמית שהוועדה אינה חוקית, אך ההנחיה לא הביאה להפסקת פעילותה של הוועדה. לאחר הבחירות האחרונות בעיר פורקה הוועדה, אך לאחרונה הוקמה שוב מחדש.