מקובל לעסוק בפסח ובהערכות לקראתו, מייד לאחר חג הפורים. זה הזמן בו מוקדשת המחשבה לארגון הבית לצביעתו ולתחילת ההערכות לפסח.
חברות המצות מתחילות את
היערכותן כבר קודם לכן. מדובר על תעשיה אשר נדרשת לייצר בעוד מועד את המצות, להשלים חוסרים בעת הפסח כתגובה לביקושים לא צפויים ובעיקר לשווק ולהפיץ בפרק זמן קצר לכל נקודות המכירה, לבתי מלון ולמסעדות.
רשתות השיווק הגדולות נערכות לנושא כמו
מבצע צבאי, אשר במסגרתו נסגרות העסקות עם היצרנים הגדולים, נסגרת המסגרת הכמותית אשר כל רשת מחויבת לרכוש, נסגרות הכמויות למבצעי מחיר, אשר נהוג להיעזר בהם למשיכת הקונים. בכל רשת מוקם כמו חמ"ל, אשר מרכז את המכירות ואת הדרישות מכל נקודת מכירה ואשר בו מחליטים כמה יחידות להזמין מכל ספק וכמה נידרש לנייד בין הסניפים השונים של אותה הרשת.
מה זה בכלל מצה? איך מכינים אותה? האם מקמח מיוחד? מה בעצם ההבדל בינה לבין אפייה רגילה? ומדוע יוצאות המצות מרובעות?
מצה זה למעשה מאפה, אשר מוכן מקמח חיטה/שעורה שיבולת שועל/שיפון/כוסמת שלא החמיץ.
קיימת חובה להכינו דווקא מסוגי דגנים אשר יכולים להחמיץ (בשיטה הרגילה), אולם בדרך ייחודית אשר תפורט בהמשך.
מה זה בעברית פשוטה לא החמיץ? - משמעו תהליך עבודה שאורכו לא יהיה ארוך מאשר 18 דקות ואשר במהלכו לא נוצרים התנאים להתפחה. על-מנת לא ליצור סביבה משתמשים במים קרים ודואגים שמקום הלישה יהיה מוצל וקריר.
בגמר הסבב הראשון של המצות, נגשים לסבב נוסף במהלכו מכינים לישה חדשה אשר מרגע תחילת הכנתה ועד הכנסתה לתנור הלוהט, לא עוברים יותר מ-18 דקות. במילים אחרות הלישה מוכנת תמיד לכמות מדודה, אשר נאפת מיידית.
תהליך הכנת המצה כאמור הוא תהליך מהיר מאוד ונדרשת בו הקפדה על ההכנה. ניתן לומר שמחלקים את העבודה לפי מיקום התהליך. קמח מאחסנים בחדר אחד, מים קרים (בלבד) בחדר השני, בשלישי נעשית הלישה הקצרה וברביעי האפייה.
הידעתם?
מצוות אכילת מצה - התורה מצווה על אכילתה רק בליל הסדר. בשאר ימות החג אין חיוב לאכול מצות, אולם אסורה אכילת חמץ
מצה שמורה - מצות אלה עשויות מחיטה ואשר על הגרעינים שלה, ששמרו היטב על-מנת שלא יבואו במגע עם מים, לבין מצה רגילה, שבה שומרים רק על הקמח.
כמו-כן מבחינים בין מצה שנאפתה ביד לבין מצה שנאפתה במכונה. החרדים מקפידים על הסוג הראשון מחשש שמא נתקע חלק מהבצק במכונה, החמיץ ופסל את כל המצה שנאפתה אחרי כן. המצה נקראת גם
"לחם עוני" כזכר לעוני שבו היו שרויים אבותינו בשעה שיצאו ממצרים.
בשנת 1856 המציא אופה באוסטריה מכונה לאפיית מצות בתחילה היו המצות יוצאות עגולות, ומה שנשאר מן הפינות היו מחזירים למכונת הלישה. מחשש לשהייה, המציאו מכונה לחתוך מצוות מרובעות, שלא יישארו פינות. הראשון שהכניס את המכונה לארה"ב היה מאנישביץ, שלימים הפך למותג ואימפריה בתחום המזון היהודי הכשר ביבשת ובעולם כולו. המכונות הלכו והשתכללו עד כי המצות נעשות מתחילתן ועד סופן ע"י מכונות שונות במהירות רבה.
המצה מכילה שיעור נמוך מאוד של מים רק 4%, דבר לעיתים גורם לעצירות ולכן יש לשתות עם אכילתה מים רבים. ערכה הקלורי הגבוה של כל ריבוע מצה מגיע לכ-135 קלוריות, דבר אשר הניע יצרנים רבים להוציא לשוק גם מוצרים מופחתים בכמחצית הקלוריות.
בנוסף יצאו מצות גם מקמח מלא וגם בתוספות שונות כמו שוקולד- אשר מייקרות את המוצר, שגם ככה כבר אינו זול וכבר מזמן ברח והתנתק מתדמיתו המקורית.
חג פסח, טעים וכשר.
בתיאבון.